Tujina

VIDEO: Objavljeni posnetki silovitega ameriškega bombardiranja v Siriji, napadi se nadaljujejo

Damask, 24. 09. 2014 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.G./STA/U.Z.
Komentarji
204

Varnostni svet ZN je sprejel obvezujočo resolucijo, ki naj bi ustavila pritok tujih borcev v Irak in Sirijo. Države morajo zdaj z ustrezno zakonodajo uvesti, da bo bojevanje za islamistične skupine, kot sta Islamska država ali pa Fronta al Nusra, resno kaznivo dejanje. Medtem pa so v javnost prišli posnetki ameriškega bombardiranja v Siriji.

Po torkovih zračnih napadih ameriške vojske in arabskih zaveznic na skrajneže Islamske države ter pripadnike Al Kaide v Siriji in Iraku, tudi minula noč ni minila mirno. Letala držav koalicije proti Islamski državi (IS) so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice namreč danes obstreljevala položaje te skrajne sunitske skupine v bližini kurdskega mesta Kobane v Siriji. Obstreljevali so položaje in oskrbovalne poti skrajnežev zahodno od mesta Kobane.

Po navedbah prič naj bi letala danes priletela iz Turčije, kar pa so turške oblasti zanikale. Kot je zatrdil neimenovani predstavnik, ni bila Turčija v napadih udeležena niti z zračnim prostorom niti z letališčem. Tudi turška tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na vire blizu vlade, poroča, da bojna letala niso letela čez Turčijo, prav tako pa ni bilo uporabljeno letališke zračnih sil Incirlik.

Skrajneži IS so sicer ofenzivo na mesto Kobane, tretje največje kurdsko mesto v Siriji, sprožili pred približno tednom dni. Zasedli so najmanj 64 vasi v okolici mesta. Več kot 130 tisoč civilistov z območja je pred nasiljem zbežalo čez mejo v Turčijo. V zadnjih dneh naj bi kurdskim borcem uspelo upočasniti napredovanje skrajnežev.

Objavljeni posnetki torkovih napadov

Ameriška vojska je objavila posnetke torkovih napadov. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v noči na torek ubitih več kot 70 pripadnikov IS ter še kakih 50 teroristov Al Kaide. Med ubitimi teroristi so bili po navedbah observatorija večinoma tujci.

V napadih v Siriji je bilo doslej ubitih najmanj 120 džihadistov iz vrst IS in Al Kaide, še navaja Sirski observatorij.

Posnetki napadov na poslopja, v katerih naj bi bivali in delovali islamski skrajneži.
Posnetki napadov na poslopja, v katerih naj bi bivali in delovali islamski skrajneži. FOTO: APTN Video

Varnostni svet ZN sprejel obvezujočo resolucijo o džihadistih

Varnostni svet Združenih narodov je danes pod vodstvom predsednika ZDA Baracka Obame sprejel obvezujočo resolucijo, ki naj bi ustavila pritok tujih borcev v Irak in Sirijo. Države morajo zdaj z ustrezno zakonodajo uvesti, da bo bojevanje za islamistične skupine, kot sta Islamska država ali pa Fronta al Nusra, resno kaznivo dejanje.

Resolucija, ki jo je podprlo vseh 15 članic Varnostnega sveta ZN, poziva države članice, da "preprečujejo in kaznujejo" novačenje, prevoz, organizacijo in opremljanje domnevnih teroristov. Poziva članice ZN, da vsem domnevnim teroristom preprečijo prečkanje meja, da okrepijo nadzor meja in da pozorneje preverjajo potne liste oz. dokumente. Resolucija je bila sprejeta po VII. poglavju Ustanovne listine ZN in je obvezujoča za vse članice ZN, vendar pa ne poziva h kaki vojaški akciji.

Po ocenah ameriških obveščevalnih služb naj bi se Islamski državi pridružilo okoli 15.000 borcev iz okoli 80 držav. Poziv k ustavitvi dotoka tujih borcev v Sirijo in Irak pa je uperjen tudi v strahove, da bi se ti borci lahko začeli vračati v svoje države in izvajati teroristična dejanja. Obama je resolucijo že označil za zgodovinsko.

Obama posvaril pred skrajnimi islamisti in ponudil roko Iranu

Obama se v govoru ni izognil niti dogajanju v Ukrajini. Zagotovil ji je podporo ZDA, Rusiji pa očital, da s svojo agresijo v tej državi izziva globalni red. Kot je dejal, bodo ZDA gospodarsko kaznovale Rusijo, a bodo sankcije odpravile, če bo Moskva uresničila dogovor o prekinitvi ognja. "Ostale pozivamo, naj se nam pridružijo na pravi strani zgodovine – s puškino cevjo se morda lahko doseže majhne zmage, a na koncu koncev bodo te izničene, če bo dovolj glasov podprlo svobodo držav in narodov, da sprejemajo svoje lastne odločitve."

Obama je sicer pred sprejetjem resolucije na razpravi Generalne skupščine ZN v New Yorku opozoril, da islamski ekstremizem ogroža globalni napredek. Predstavil je tudi argumente za mednarodno posredovanje proti Islamski državi. Svet mora združiti moči in skupaj nastopiti proti ključnim izzivom, med katerimi so terorizem v Iraku in Siriji, agresija Rusije v Evropi in izbruh ebole v zahodni Afriki, je nagovoril zbrane voditelje.

Kot je dejal, lahko "znova potrdimo našo kolektivno odgovornost za soočenje z globalnimi problemi" in "obnovimo mednarodni sistem, ki je omogočil toliko napredka", ali pa samim sebi dovolimo, da nas posrkajo nazaj in preplavijo vedno novi "izbruhi nestabilnosti". Združene narode je pozval, naj potrdijo svoj osnovni namen in "zavrnejo ta rak nasilnega ekstremizma".

ZDA so odločene skupaj z mednarodno koalicijo uničiti Islamsko državo, je poudaril Obama in pozval h kolektivni akciji proti rekrutiranju s strani skrajnih skupin. Muslimane je obenem pozval, naj zavrnejo nasilno ideologijo Al Kaide in Islamske države. "Edini jezik, ki ga razumejo takšni morilci, je jezik sile. Zato si bodo ZDA skupaj s široko koalicijo prizadevale za uničenje te mreže smrti," je zatrdil. "Danes prosim svet, da se pridruži tem prizadevanjem," je pozval.

Oblastem v Teheranu je sporočil, naj izkoristijo priložnost, ki jo ponujajo pogajanja o iranskem jedrskem programu, ki sedaj potekajo, da se najde mirna, diplomatska rešitev tega dolgoletnega spora.

Združeni narodi opozarjajo, da se begunska kriza na severu Sirije nadaljuje. Številni kurdi zaradi napadov IS bežijo v Turčijo. Od petka zvečer je v po navedbah uradne Ankare pribežalo že več kot 138.000 ljudi.
Združeni narodi opozarjajo, da se begunska kriza na severu Sirije nadaljuje. Številni kurdi zaradi napadov IS bežijo v Turčijo. Od petka zvečer je v po navedbah uradne Ankare pribežalo že več kot 138.000 ljudi. FOTO: Reuters

Svoje lovce je na pomoč poslala celo Avstralija

Kot poročajo tuji mediji, je svoje lovce v pomoč združenim silam v zračnih napadih na teroriste v Siriji poslala celo Avstralija. Britanski premier David Cameron pravi, da se sodelovanju ne bo mogoče izogniti, saj da gre za veliko grožnjo terorizma. Belgija načrtuje, da bo za boj proti skrajni Islamski državi ponudila šest bojnih letal tipa F-16, a bo njihovo uporabo omejila na Irak. Ukrep mora potrditi še belgijski parlament. V zračnih napadih v Iraku bo sodelovalo tudi šest nizozemskih bojnih letal F-16, je sporočil namestnik nizozemskega premierja Lodewijk Asscher. Hrvaška pa je ZDA donirala strelivo, je v New Yorku za hrvaške medije povedala zunanja ministrica Vesna Pusić. "S tem prispevamo v boju proti terorizmu," je dejala.

Napade na Sirijo je že včeraj označil za nelegitimne iranski predsednik Hasan Rohani. Izpostavil je, da v napadih sodelujejo države, ki so donedavnega vzpodbujale rast terorističnih elementov v Siriji. Po drugi strani pa je po izpustitvi 49 talcev v Iraku vse manj zadržana Turčija. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je v New Yorku zagotovil, da bo Turčija sodelovala v mednarodnih prizadevanjih proti IS in razmišlja tudi o vojaški udeležbi.

MZZ: Slovenija v oblikovanje ameriškega seznama držav proti IS ni bila vključena

Kot smo poročali, se je na seznamu držav, ki so del mednarodne koalicije proti IS, znašla tudi Slovenija. Slovenski politični vrh je to izvedel šele dan po objavi, slovenski predsednik Borut Pahor pa je dejal, da takšne akcije potrebujejo blagoslov Varnostnega sveta ZN. 

Slovenija se skozi aktivnosti v EU in Natu šteje med države, ki so zaskrbljene zaradi dejavnosti IS, vendar pri oblikovanju ameriškega seznama držav in mednarodnih organizacij, ki sodelujejo v boju proti tej skupini, ni sodelovala, so danes pojasnili z zunanjega ministrstva.

Slovenski premier Miro Cerar je v pogovoru za Radio Slovenija dejal, da ga je "zmotilo, da smo bili na seznam uvrščeni brez vednosti vlade", pri tem pa napovedal "protest". "Ne spodobi se, da bi pristali na to, da našo državo uvrstijo kamor koli brez naše vednosti in soglasja," je dejal in dodal, da bo Slovenija soglasje h kakršnim koli aktivnostim dala, ko bo zadeve temeljito preučila. Cerar je sicer poudaril, da Slovenija je proti terorizmu in da samo po sebi ni sporno, da je na takem seznamu.

Poudarili so, da "v mednarodni skupnosti obstaja široko soglasje o boju proti mednarodnemu terorizmu in IS", Slovenija "pa kot odgovorni sestavni del mednarodne skupnosti ter članica EU in Nato tvori del prizadevanj v boju proti terorizmu kot grožnji mednarodnemu miru in varnosti".

"Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot s strani te teroristične organizacije so dejanja, ki terjajo odziv mednarodne skupnosti. Terorizem v vseh svojih oblikah in pojavljanjih predstavlja eno največjih groženj mednarodnemu miru in varnosti. Prebivalci Iraka, Sirije in širše regije potrebujejo podporo mednarodne skupnosti za učinkovito zajezitev in soočanje z grožnjo, ki jo predstavlja IS," so zapisali.

Poudarili so, da aktivnosti proti terorizmu in IS zajemajo širok nabor ukrepov, ne le vojaških. "Ukrepi zajemajo širok spekter aktivnosti, od obsodbe mednarodnega terorizma oz. IS, preprečevanja financiranja terorizma, zaustavljanja rekrutiranja in dotoka teroristov, odvzema legitimnosti sovražne ideologije IS do usposabljanja lokalnih struktur ter pomoč pri reševanju humanitarne krize".

Pri vojaških aktivnostih proti IS v Iraku Slovenija ne sodeluje. Glede napada na sile IS v Siriji, ki so ga vodile ZDA, pa so zapisali, da to "predstavlja odločitev ZDA in njenih zaveznic za ta napad, katerega namen je bil zaustavitev in omejevanje terorja, ki ga izvaja IS in katerega posledica je množičen eksodus prebivalcev Sirije v Turčijo".

Na MZZ so še ponovili, da o možnem konkretnem prispevku slovenska vlada doslej ni razpravljala. "Možnosti za konkreten prispevek Slovenije so omejene, v vsakem primeru pa bodo morebitne odločitve v skladu z mednarodnim pravom s slovenskim pravnim redom," so še zapisali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
25. 09. 2014 13.52
+4
Ma kaj se dogaja v ljubljani in na vrhniki pa nič ne komentirate..Da imate tam islam borce..Meni so izbrisali komentar,ko sem napisal,da jih je treba zmetat v fojbe,če jih ne bomo,bodo tudi nas pobijali..
johnymas
25. 09. 2014 11.51
+1
freiburg61
25. 09. 2014 09.04
+2
nj jih popucajo da se mal umirijo
yohny_rep
25. 09. 2014 08.20
+2
Komentar iz 16.09.2014, ki ga je 24 urni Cenzor brisal :ISIS je inštalirala USA s pomočjo kazarskih cionistov in denarjem arabskih hlapcev, sedaj ga bodo malo bombardirali, mimogrede pa še Asadove borce v Siriji,kamor do zdaj zaradi nasprotovanja Rusije niso mogli.
Silvester Ali62
25. 09. 2014 08.49
+1
rusi bodo mimgrede še pomagali asadu uničiti sirske opozicijo ki jo tako ni več od prejšnjega leta ko je is ubil glavne poveljnike opozicije.
helter skelter
25. 09. 2014 07.42
+5
Mi smo pa tem islamistom v Ljubljani še dovolili, da si postavijo kasarno...
opazovalec_
25. 09. 2014 07.58
+3
Predno imajo sploh prevod korana v slovenskem jeziku HAHAHA
ficfiric 1
25. 09. 2014 09.20
+0
Zarad prevodov korana je pa tolk nesmislov v vsem...vsak mal olepsa zadevo...in pol mas bukvo ki spominja na propagando in vojno hujskastvo...
opazovalec_
25. 09. 2014 07.37
-3
ZDA so svetovni zdraharji, orožjarji in prikriti teroristi!
Mese?nikPajac
25. 09. 2014 08.38
+1
sej so, ampak če jih oni ne bojo popucali, jih ne bo nihče....
KLIPAN71
25. 09. 2014 07.07
+1
IS, res niso normalni. Ampak kaj potem reči o Američanih, ki so v zadnjih letih do tal porušili Irak (kjer še vedno iščejo orožje za množično uničevanje, a ne?), Libijo, Afganistan, oni so podpirali te islamiste v Siriji itd. Ob tem so pobili skoraj miljon civilistov, miljon se jih je razselilo, države ne funkcionirajo, iz vsega tega kaosa pa je nastalo to kar imamo sedaj. Torej, kdo je tu nor? Pa še nekaj je zanimivo-IS še 10 let ne bo pobil toliko civilistov, kot so jih Američani samo v Iraku. Pa da mi ne bo kdo očital, da slučajno podpiram IS in podobne bedarije. Ampak dejstva so dejstva.
white power
24. 09. 2014 23.24
+3
KLIPAN71
25. 09. 2014 07.08
+1
white power
24. 09. 2014 23.24
+3
hahahah,teme kjer se komentira proti terorističnim muslimanosom so onemogočene,sramota za 24 kur
Matakokojama
24. 09. 2014 22.42
+1
Na svoj način zanimivo je razmišljanje tistih, ki podpirajo ofenzivo. A se še spomnite talibanov, ki so bili resna grožnja? A še pomnite da je bil Husein resna grožnja? Gadafi? A res mislite, da bo IS zadnja grožnja? A res mislite, da se tako resna grožnja formira v tako kratkem času?...?
mkug5g
24. 09. 2014 22.30
+1
samo enga " Little Boya" al pa "Fat Mana" nej spustijo nanje
assass
24. 09. 2014 22.13
+3
vsaj za nekaj so dobri ti američani
platnica77
24. 09. 2014 21.16
+6
Iz Slovenije ne hodijo muslimani v IS ampak slovenci . Kaj bomo zdej naredili ?Pa se na prostosti so. Ali smo u nevarnosti?
amedeo
24. 09. 2014 20.52
+7
Kako je že nekdo dejal, ena 20 kilotonska vodikova pa bo zadeva rešena,,,,
Jožajoža
24. 09. 2014 20.52
-1
kdo je omenjen, ta plačča svij delež vojne.. no vidite, kako lepo je biti v NATU, in eu.
piuski
24. 09. 2014 20.36
+6
sam šopaj po teh moriucih.
tony_abcde@yahoo.com
24. 09. 2014 20.22
+4
Dokler ni Amerika naredila štalo v Iraku, Siriji itd. je bil tam zagotovljena neka stopnja miru, celo potovali bi lahko v Irak. Danes pa ne vem kdo se upa...brez spremstva težke artilerije. Danes je to vojno območje staro že več kot 10 let...Sadam je naredil red po svoje, očitno je dobro vedel kaj njegova država potrebuje za zagotavljanje miru in reda. To so države, ki potrebujejo diktatorje ne pa neko na silo uvoženo ameriško demokracijo. Kot, da nebi vedeli da imajo tam že tako dolgo časa nerešena vprašanja med seboj glede tolmačenja islama, suniti, šiiti, plemenske spore itd. Težav kolikor hočemo...potem pa še dodatne težave, ki prihajajo z zahoda, ideja o demokraciji in kapitalizmu, ki jo je savdska kraljeva družina z odprtimi rokami sprejela. Zato tudi njim voda v grlo teče... Nafti in ideji o petrodolarju se očitno ni bilo možno odpovedati...
nsiirhilnil
24. 09. 2014 21.02
+1
Ni kej nekatere entitete si zelo močno želijo uničit vse kar je kulturnega...
mario64
24. 09. 2014 20.11
-7
samo strah nas je lahko tega ameriškega vmešavanja v politiko islamskih držav.da nebo ena teh držav v jezi uporabila jederskega orožja
mulc113
24. 09. 2014 20.20
+13
Na srečo ga nobena izmed teh držav še nima in dlje kot bo pri tem ostalo daljša bo naša zgodovina.
nsiirhilnil
24. 09. 2014 21.04
-3
oldladyffff
24. 09. 2014 23.05
+1
xRayx
24. 09. 2014 20.01
+6
Podpiram ! ! ! ! ! !
šmajser1
24. 09. 2014 20.00
+3
STOP VOJNAM IN POBIJANJU NEDOLZNIH!!!
volek
24. 09. 2014 20.45
+1
nsiirhilnil
24. 09. 2014 21.06
-1
ker hepan je dav pa teb minus??? jes pravm s tvojih ust v božja ušesa...100++