Tujina

VIDEO: Obupani migranti so se na grškem Kosu stepli za hrano in vodo

Atene, 16. 08. 2015 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

''Tu sem že sedem dni, moj prijatelj je tu 20 dni. Nobene vode, nobene hrane, ničesar,'' je povedal eden izmed migrantov, ki se je zatekel na grški Kos. Ko so jim dostavili nekaj nujnih potrebščin so se stepli.

Migranti na grškem otoku Kos so se stepli za vodo in hrano, ki so jim jo dostavili mornarji. Splezali so na avtomobil in obupano skušali doseči vodo, stepli so se tudi med seboj.

Eden izmed mornarjev se je ob videnem kaosu vprašal, kaj počnejo oblasti, da bi rešile vse večjo krizo migrantov, ki pribežijo v Evropo. ''Na tem svetu vsi dajemo od 25 do 30 odstotkov davkov našim vladam in kje so zdaj? Če zdaj niso tu, da bi rešile humanitarno krizo, zakaj jih potem imamo? Vprašati se moramo, kam gre naš denar,'' je dejal Syrus, ameriški mornar.

Center na Kosu vodijo Zdravniki brez meja. Zagotovili so jim nekaj blazin za spanje in prenosna stranišča, a težko dostavljajo vse potrebno, saj število migrantov na otoku le še narašča.

Begunka iz Sirije na grškem otoku Kos.
Begunka iz Sirije na grškem otoku Kos. FOTO: Reuters

Otok Kos je ena prvih linij za migrante, a tam se njihova beda nadaljuje, saj manjka tako hrane kot vode, natlačeni so v šotore in pod kartonske škatle.

''Sistem ni dober. Tu sem že sedem dni, moj prijatelj je tu 20 dni. Nobene vode, nobene hrane, ničesar. To je zelo nevarna situacija,'' je dejal Pakistanec Najleb.

Vlada poslala trajekt

Danes so na trajektu, ki ga je poslala grška vlada, začeli registracijo na tisoče sirskih beguncev. Vkrcavanje prišlekov na trajekt Elefterios Venizelos, ki je na otok priplul v petek, se je začelo ponoči in poteka ob manjših prepirih med begunci glede tega, kdo ima prednost pri vkrcanju.

Trajekt naj bi v pristanišču ostal okoli dva tedna, na njem pa bodo izvajali registracijo novih sirskih beguncev. Na plovilu je prostora za okoli 2500 ljudi, a jih tam ne bodo nastanili, temveč bodo predstavniki imigracijske službe vodili registracijske postopke in pogovore s sirskimi begunci. Ti sicer na Kosu večinoma bivajo v šotorih, opuščenih stavbah ali na prostem, le redki si lahko privoščijo hotel.

Migrante iz Afganistana, Iraka, Eritreje in Somalije medtem obravnavajo kot migrante in ne kot begunce, tako da jih bodo še naprej registrirali na policiji.

Oblasti so trajekt na Kos napotile po vrsti incidentov med policisti ter priseljenci in begunci, ki jih je bilo v začetku tedna 7000. Na otoku s 30.000 prebivalci nimajo dovolj kapacitet za njihovo namestitev, zato je župan otoka pisal vladi v Atenah in posvaril pred nevarnostjo prelivanja krvi.

Grčija, ki ima sama s sabo dovolj težav, le težko sprejema tisoče in tisoče obupanih migrantov iz Bližnjega vzhoda, Afrike in Azije. Samo julija je v Grčijo prišlo 50.000 migrantov, kar je rekord.

Kos je sicer le ena izmed kritičnih točk. Še vedno številni umirajo, ko skušajo prek Sredozemskega morja doseči Italijo, Francijo ali Španijo, veliko težav je tudi v Srbiji in Makedoniji, saj državi nista pripravljeni na begunski val. Kritična točka pa je tudi francoski Calais, kjer skušajo migranti skozi predor pod Rokavskim prelivom prebežati v Veliko Britanijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja