Tujina

VIDEO: Voznik slovenskega tovornjaka: enemu prebežniku se je uspelo pretihotapiti

Calais, 15. 06. 2015 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./K.H.
Komentarji
0

Na Youtubu so objavili posnetek, kako so migranti v francoskem Calaisu obkrožili tovornjak s slovenskimi tablicami. Tovornjaku, ki je bil v vrsti za trajekt na Otok, so odprli zadnja vrata, nekaterim se je uspelo prebiti v notranjost. Voznik je nato v pogovoru za oddajo Svet povedal, da je prebežnike predal policiji, a enemu se je uspelo prebiti v Anglijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pritisk beguncev vse večji
    01:50
    Iz SVETA: Pritisk beguncev vse večji
  • Iz SVETA: Begunci so se na silo vkrcali na tovornjak slovenskega voznika
    01:25
    Iz SVETA: Begunci so se na silo vkrcali na tovornjak slovenskega voznika
  • Iz 24UR: Kaos ob italijansko-francoski meji
    02:44
    Iz 24UR: Kaos ob italijansko-francoski meji
Tovornjaki
Tovornjaki FOTO: YouTube

Na Youtubu so objavili posnetek, kako so migranti obkrožili tovornjak s slovenskimi tablicami, ki je v francoskem Calaisu na severu države skušal zapeljati na trajekt za Veliko Britanijo. Dogajanje so snemali potniki na avtobusu, ki so potovali iz francoskega pristaniškega mesta v Dover.

Kot je razvidno iz posnetka, so se vozila postavljala v vrsto za trajekt, ko je tovornjake obkrožila večja skupina. Tovornjaku s slovenskimi tablicami so odprli vrata in nekaterim je uspelo priti v notranjost. Voznik je nato speljal, s časoma so migranti obupali in zaprli vrata in tudi prenehali oblegati tovornjak.

Voznik tovornjaka Milan Tasić je za Svet na Kanalu A povedal, da so po dogodku prišli policisti. Tasić je ustavil in policistom povedal, naj preverijo tovornjak, saj da je notri nekaj prebežnikov in da noče imeti težav. "Odprl sem cerado in gor jih je bilo ene 12 ali 13," je dejal.

Ko je prispel v Anglijo, pa ga je čakalo novo presenečenje. "Ko sem skočil v trgovino in se vrnil v tovornjak, mi je potrkala gospa na vrata in dejala, da nekdo beži ven," je povedal voznik. Kljub temu, da je policija pregledala tovornjak in prebežnike odpeljala, se je očitno eden od njih uspel skriti, da ga niso našli. Ko se je tovornjak ustavil v Veliki Britaniji, je razrezal cerado in zbežal.

Vozniki se izogibajo nekaterim pristaniščem

Britanski Daily Mail piše, da ta posnetek na dan prihaja le nekaj dni zatem, ko so nekateri vozniki potarnali, da delajo velike ovinke – tudi več sto kilometrov do Nizozemske – da se izognejo problematičnim pristaniščem, kjer lahko naletijo na migrante. Vozniki podjetja Maru International celo bojkotirajo Calais, ker se bojijo, da bo nekdo umrl, ker migranti obupano želijo v Veliko Britanijo.

Tovornjak
Tovornjak FOTO: YouTube

V Calaisu so migranti postavili šotorsko naselje, ki se ga je že prijelo ime džungla. Tam bivakira okoli 2500 migrantov, večinoma iz Sudana, Eritreje in Sirije. Nekateri so povedali, da raje umrejo, medtem ko poskušajo doseči Otok, kot pa da bi ostali v svojih državah. V teh kampih je v preteklih tednih tudi že vzniknilo nasilje. Tako so se v začetku meseca stepli migranti iz Sudana in Eritreje, več oseb je bilo poškodovanih.

Županja Calaisa Natacha Bouchart je krivdo za krizo v njenem mestu zvalila na Britanijo. Še posebej je kritizirala delo na črno in britanski socialni sistem, kar še posebej vleče migrante.

Predstavnik združenih narodov za migracije Peter Sutherland je zdaj dejal, da mora tudi Britanija sprejeti ustrezen delež teh ljudi. Dodal je, da bi morali skoraj vse, ki pridejo preko sredozemskega morja, smatrati kot begunce in ne imigrante, ter da bi morala Velika Britanija sprejeti več teh ljudi, da bi bilo to pravično porazdeljeno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja