Tujina

VIDEO: Ob veliki noči požari zajeli kar štiri pravoslavne cerkve

New York, 02. 05. 2016 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med velikonočnimi prazniki, ki jih pravoslavni verniki letos praznujejo v času prvomajskih praznikov, so po svetu zagorele štiri pravoslavne cerkve. Poleg newyorške srbske katedrale sv. Save je ogenj zajel tudi makedonsko cerkev v Sydneyju in grško v Melbourneu ter samostan Valam na severu Rusije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Srbska katedrala v New Yorku uničena
    01:58
    Iz 24UR: Srbska katedrala v New Yorku uničena
  • Iz 24UR: Zagoreli pravoslavni cerkvi v Avstraliji
    00:53
    Iz 24UR: Zagoreli pravoslavni cerkvi v Avstraliji
Srbska katedrala
Srbska katedrala FOTO: AP

Nekaj ur po praznični velikonočni maši je v srbski katedrali sv. Save sredi Manhattna izbruhnil velik požar, s katerim se je borilo okoli 170 gasilcev. Vzrok požara, ki sicer ni zahteval žrtev, še preiskujejo.

Katedrala sv. Save stoji v okrožju Flatiron nedaleč od znamenite istoimenske zgradbe okrog Broadwayja in 23. ulice. Zgradili so jo episkopalci sredi 19. stoletja, leta 1943 pa so jo od njih kupili srbski pravoslavci.

V nedeljo zjutraj je bila v katedrali maša za pravoslavno veliko noč, ki se je je udeležilo okrog 700 ljudi. Ljudje takrat množično prižigajo sveče v spomin na vstajenje Jezusa Kristusa in to je eden od možnih vzrokov požara.

Duhovnik Djokan Majstorovic je za newyorške medije izrazil zgroženost ob pogledu na ognjeni pekel, ki je povsem zajel veliko katedralo, vendar obenem olajšano dodal, da ni bil nihče poškodovan.

V Avstraliji goreli makedonska in grška pravoslavna cerkev

Na jugu Sydneyja v Avstraliji pa je nekaj ur po maši zagorela makedonska pravoslavna cerkev, požar jo je popolnoma uničil, poškodovana sta bila dva vernika in več gasilcev. Po besedah očividcev so se plameni pred začetkom nedeljske velikonočne maše okoli 10. ure dopoldne razširili iz stolpa cerkve. Požar je več ur gasilo približno 60 gasilcev iz 15 gasilskih enot. Okoli 60 okoliških prebivalcev so za nekaj časa evakuirali.


Zagorela je tudi grška pravoslavna cerkev v Melbournu, a so požar uspeli hitro pogasiti, poškodovanih pa ni bilo. Med gašenjem so evakuirali okoli 200 okoliških prebivalcev. Požar, ki je izbruhnil dan po velikonočnem bogoslužju, so prijavili mimoidoči, ki so opazili dim iz strehe cerkve. Gre za najstarejšo grško pravoslavno cerkev v Avstraliji. Zgradili so jo leta 1901.

Zagorelo tudi na severu Rusije

Dim in ogenj v samostanskem kompleksu Valam na otoku na Ladoškem jezeru na severu Rusije so opazili v nedeljo zjutraj. Plameni so zajeli približno 800 kvadratnih metrov stavbe iz 19. stoletja poleg samostana. O morebitnih poškodovanih ne poročajo, po navedbah ruskih medijev so vse prisotne v času požara evakuirali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3