Zanimivosti

VIDEO: Pred dnevom svetega Patrika vse v zelenem, tudi reka Chicago

Chicago, 14. 03. 2016 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker se bliža dan svetega Patrika (St. Patrick's Day), se po vsem svetu nanj že skrbno pripravljajo, saj je dan eden izmed najbolj priljubljenih praznikov, čeprav ga mnogi bolj kot po svetniku poznajo po - pitju piva. V Chicagu ob tej priložnosti že od leta 1962 del reke obarvajo v zeleno barvo.

Več tisoč ljudi se je zbralo na bregovih reke Chicago in z glasnimi vzkliki, navijanjem in ploskanjem spodbujali ekipo lokalnega združenja vodovodarjev, ki je reko barvala v zeleno barvo.

Že od leta 1962 namreč tradicionalno pred dnevom svetega Patrika (angleško St. Patrick's Day) reko obarvajo v zeleno, saj je to zaščitna barva tega praznika.

Združenje vodovodarjev prireja tudi tradicionalno parado ob tem dnevu. 

Tradicija barvanja reke v zeleno se je rodila po naključju, ko so vodovodarji uporabili fluorescentno barvo, da bi zaznali nelegalne izpuste v vodo. Tradicijo še danes sponzorira lokalno združenje vodovodarjev. 

Ekipa v vodo zliva oranžen prah, zaradi česar reka postane fluorescentno zelene barve.

Koordinator parade Pat McCarthy je dejal, da je formula zelo skrbno čuvana skrivnost, ki je ne razkrijejo nikomur. "Popolnoma je varna za okolje. Je zelo fin prah oranžne barve, ko pa pride v stik z vodo, pa postane tako sijoče zelen," je dejal.

Čeprav ne razkrivajo formule, vztrajajo, da je bila testirana in da je okolju prijazna. Tudi lokalna okoljevarstvena organizacija Friends of  Chicago River (Prijatelji reke Chicago) verjame, da barvilo ni škodljivo in tradiciji ne nasprotujejo.

Reko Chicago pred dnevom svetega Patrika že od leta 1962 tradicionalno obarvajo v zeleno.
Reko Chicago pred dnevom svetega Patrika že od leta 1962 tradicionalno obarvajo v zeleno. FOTO: AP

Irski praznik in dela prost dan

17. marca goduje sveti Patrik, ta dan je na Irskem postal uradni praznik že v zgodnjem 17. stoletju, gre za dela prost dan. A praznik slavijo tudi drugje po svetu, kjer živijo Irci, pa vedno bolj tudi tam, kjer ne, ker je postal tako priljubljen. Danes je namreč veliko manj verski in toliko bolj zelen in povezan s pitjem piva.

Zelena barva prevladuje, ker je sveti Patrik prispodobo svete trojice razlagal z deteljico. Pivo pa ... No, ker Irci radi pijejo pivo.

Pri tistih, ki dan svetega Patrika praznujejo zaradi verskih prepričanj, pa je popoldne rezervirano za velika praznovanja, na ta dan je namreč konec posta, zato ga verniki proslavijo tudi s hrano in pijačo. Tisti, ki praznika ne povezujejo z verskimi prepričanji, pa pravzaprav tudi tako, predvsem s slednjo.  

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenec-slovencu=pes
14. 03. 2016 09.42
+12
Po celem svetu? A se vi hecate? Še en pocarski potrošniški "praznik" anglo/amerskih korenin, ki nam ga želite vsiliti? Vas dragi moji proamerski novinarji bi vas potrebno sodno preganjat zaradi uničevanja nacionalne kulture.
fosho
14. 03. 2016 10.20
-5
Pejd v soboto v kak večji lokal pogledat in povej, če ne bo vse v zelenem..in je tako že veliko let. St.patrick's day žurka..pa redkokdo ve, kaj sploh pomeni in od kod izvira, ve samo, da se takrat pije pivo. Js nimam nič proti :)
bullitt
14. 03. 2016 15.38
-2
kaj se pa tolk sekiraš za praznike? Men so pa čist cool, tle sploh veste ne ko se uživa
Inženir
14. 03. 2016 20.37
+2
Dan Svetega Patrika - zavetnika Irske ni potrošniški praznik. To o čemer ti govoriš je kapitalistični marketing. S samim praznikom ni čist nič narobe. Tako kot z božičem ne, le da so si ga dobesedno prisvojili in na ta račun spodbujajo potrošnjo kot si pravilno ugotovil.
RdečiKarton
14. 03. 2016 09.34
+4