Tujina

VIDEO: Protest na višini 45 metrov

San Francisco/Ljubljana, 08. 04. 2008 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Olimpijska bakla je prispela v San Francisco, obetajo se protesti. Trije protestniki so celo splezali na most Golden Gate.

Po Londonu in Parizu proteste ob prihodu olimpijskega ognja pričakujejo tudi v San Franciscu. Pot plamenice po mestu so zato že skrajšali in spremenili. Kljub temu je župan Gavin Newsom optimističen, da težav ne bo.

Ob pristanku na letališču je plamenico po poročanju spletnega portala časnika San Francisco Chronicle varovalo kar 500 policistov. Nato naj bi jo prepeljali na skrivno lokacijo,  kjer jo bodo shranili do jutri, ko se bo ob enih popoldne po lokalnem času začel tek z olimpijskim plamenom po mestu.

Že prve aretacije
Protestniki na Golden Gatu
Protestniki na Golden Gatu FOTO: Reuters

Sedem aktivistov, ki se zavzemajo za pravice Tibetancev, so že aretirali. Prijeli so jih, potem ko so trije od njih splezali na jekleno konstrukcijo mostu Golden Gate in 45 metrov nad cesto pritrdili napise v podporo Tibetu.

"En svet, ene sanje" in "Osvobodite Tibet" je pisalo na velikanskih panojih, ki so ju razvili z mostu.

Protestniki na Golden Gatu
Protestniki na Golden Gatu FOTO: Reuters

Plamen so prižgali v grški Olimpiji, po skoraj 140 tisoč kilometrih pa naj bi nekaj dni pred olimpijado prispel v Peking. Organizatorji trdijo, da načrtovane poti ne bodo spremenili. "Nobena sila ne more ustaviti poti olimpijskega ognja," je dejala predstavnica organizacijskega komiteja OI v Pekingu Sun Weide. Kljub temu pa bo danes mednarodni olimpijski komite razpravljal prav o tej možnosti.

Načrtovana pot olimpijskega ognja. Vir: http://en.beijing2008.cn.
Načrtovana pot olimpijskega ognja. Vir: http://en.beijing2008.cn. FOTO:

Protest tudi v Sloveniji

"Nič nimam proti olimpijskim igram, res pa je, da so te povezane s posebnimi vrednotami. V antičnem času so se med časom iger ustavile vse vojne, vsi boji. Radi bi, da bi se nasilje ustavilo tudi v Tibetu, ne samo v času trajanja olimpijskih iger, ampak že danes," je dejal Lama Shenphen Rinpoche, predstojnik budistične kongregacije Dharmaling, ki je pred kitajskim veleposlaništvom v Ljubljani pripravil mirno zborovanje v podporo Tibetu. Kljub dežju se je zbralo okoli 40 ljudi. Večina udeležencev se je strinjala, da je storil MOK veliko napako, ko je igre dodelil Kitajski.

Zbrani so opozarjali na trpljenje tibetanskega naroda in krivice, ki jih nad njim povzroča kitajska vlada. "Zahtevamo, da kitajska vlada spoštuje pravice Tibetancev na njihovem lastnem ozemlju. Tudi tibetanski duhovni voditelj dalajlama ni nikoli zahteval ničesar drugega kot to," je ob tem povedal Rinpoche. Vrata veleposlaništva so ostala zaprta, protestniki pa so se ob zvokih tibetanske glasbe po dobro uro trajajočem zborovanju mirno razšli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravicen
08. 04. 2008 17.39
Sicer pomagalo ne bo se pa vsaj trudijo