Tujina

VIDEO: Radovednež na Marsu za prvi vzorec izbral kamen

Washington, 18. 08. 2012 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rover Curiosity, ki z Marsa pošilja posnetke in fotografije rdečega planeta, je pred prvo pomembno nalogo. S pomočjo laserja ChemCam bo analiziral kamen s fotografije in poskušal ugotoviti njegovo sestavo. Podal se bo tudi na 400 metrov dolgo pot.

Potem ko je robotsko vozilo Curiosity (Radovednež) z Marsa na Zemljo poslalo že več fotografij in podatkov o Marsu, je zdaj na vrsti opravljanje poskusov. Med prvimi nalogami ga čaka analiza kamna, ki na fotografiji leži na tleh ob strani vozila.

Na roverju je za raziskovalne namene nameščenih več deset izjemno občutljivih instrumentov, ki jih potrebuje za raziskovanje. Vozilo ima kar 17 kamer, dva detektorja za radiacijo in za odkrivanje morebiti v kamnine ujeto vodo. Opremljen je tudi s številnimi napravami, ki s pomočjo rentgenskih žarkov določajo mineralno sestavo tal in kamnin ter analizirajo vzorce, da bi našli sledi organskih spojin in vode v spodnjih plasteh. Prvi testni vzorec tako imenovanega laserja ChemCam bo tako prav ta kamen, ki pa nima nobene znanstvene vrednosti.

kamen na Marsu
kamen na Marsu FOTO: Reuters

"Predvidevamo, da gre za tipično bazaltno kamnino, ki sestavljajo velik del vseh magmatskih kamnin na Marsu," je dejal raziskovalec Roger Wiens. "Bazalt, ki ga najdemo tudi na dnu oceanov, je običajno sestavljen iz 48-odstotnega silicijevega dioksida in odstotkov železa, kalcija, magnezija, natrija in oksida. Ne pričakujemo nobenih presenečenj," je dodal.

Radovednež se sicer pripravlja tudi na svojo prvo vožnjo po Marsu. Za začetek bo prevozil 400 metrov, nato pa bo z laserjem iz trimetrske oddaljenosti izvrtal manjšo luknjo v skalo na površju planeta.

Vozilo svoje ugotovitve sporoča prek vesoljske mreže, njegov signal pa lovijo ogromne komunikacijske antene v Kaliforniji, Avstraliji in Španiji. Signal med Zemljo in Marsom potuje od pet do 20 minut, odvisno v kakšnem položaju na orbiti sta planeta. Da vse to deluje, Curiosity porablja električno energijo iz baterije, ki jo napolnjuje razpadanje plutonija 238.

Radovedneževa misija je tudi preveriti, ali je Mars kadar koli gostil kakršno koli obliko življenja in ali bi lahko na Marsu nekega dne preživeli tudi ljudje. Rover bo deloval eno marsovsko leto oziroma skoraj dve naši leti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
19. 08. 2012 14.47
-1
Gledam sliko Marsovskega kamenja in se mi zdi nekako simetrična, urejena, kot bi bil pesek okoli njega razporejen po nekem matematičnem vzorcu. Lahko, da je to posledica optičnih naprav oziroma računalniške retuše, s katerimi na Zemlji izboljšajo sliko, da je lepša in primerna za objavo v medijih, lahko pa da se v tem redu odkriva neka naravna simetrija, ki v skladu s fizikalnimi zakonitostmi sama ustvarja taka ravnovesja. Recimo pesek se razleti povsod, kamenčki imajo pdodobno večstranično geometrijsko obliko in podobno težo, lahko padajo eden preko drugega pod istimi pravili, veter piha ves čas iz podobnih smeri, tla so pod istim naklonom, torej je logično, da se sami od sebe preporazdelijo po prostoru v dokaj enakomerne gruče. Ker ni ničesar, kar bi spreminjalo ta fraktalni red, nobene svobodne volje, ki bi sikarkoli podredila in ustvarila nek upor. Je to lastnost vseh mrtvih svetov, melanholično ponavljanje nekih vzorcev, z nekaj občasnimi periodičnimi spremembami, v nedogled, brez vsakega smisla?
WikiX
19. 08. 2012 14.47
-1
Vedno rečemo, vesolje je tako ogromen prostor, razdalje so tako nepredstavljive, da tisto nekaj malega drobnih lučk, ki so razsejane po nebu, ne prestavlja praktično ničesar, vesolje je v bistvu prazno. Pod pogojem, da praznina tudi obstaja, če bi gledali le sonca, planete in druge kose skal, ki lebdijo na mestu, bi najbrž rekli, da je vesolje sestavljeno pretežno iz železa, kalcija, magnezija, natrija in oksida oziroma je vesolje ena navadna ogromna skala."?" Vodika in helija je sicer ogromno, ampak to so le oblaki pare, tudi če so veliki kot galaksija, je atom vodika tako droben, da bi lahko ves vodik zbili v eno veliko vedro, to ni nič proti kamnu, velikem kot planet. Element vodika velja za atom, ker ga lahko sestavljata natanko en proton, en nevtron in en elektron, torej je vsa materija, vsi elementi so le različno zložene kombinacije vodika. Ker ima narava v svojem bistvu vgrajen nek red, verjetno zaradi zunanjih lastnosti nedeljivih kvantnih delčkov, ki sestavljajo jedra atomov, preprosto se ne morejo drugače povezati kot tako, da nastane nekaj različnih snovi, ki se pod določenimi pogoji oziroma energijami sprimejo med sabo, najraje v navaden kamen. Ali vso vesolje obstaja zato, da iz atomov proizvaja ogromne kose zaobljenega kamenja, zakaj neki bi to počelo? Nebo je okroglo, ker je to zaradi lastnosti gravitacije oziroma gravitacijskega centra najbolj optimalna oblika, tako se sprime materija, krogle najraje krožijo naokoli. Ampak za nas je pa skala ravno tlo pod nogami, skala je tako ogromna, mi pa tako majhni, da površina tvori ravnino, ravne črte, stabilnost in red, pa to, da lahko nekaj stoji pokonci in ustvari kaj pametnega. Kot nam je znano, lahko le človek ustvari popolno ravnino tudi narahlo ukrivljeni zemeljski površini, iz robov, ki se zgostijo v neskočno drobno piko, katere ravne stranice težijo k neskončnosti, ker razumemo lastne matematične lastnosti, lahko ustvarimo za naravo nekaj nepredstavljivega in večnega. Če lahko, se Vesolje najbrž sprašuje, zakaj neki bi ljudje to počeli?
WikiX
19. 08. 2012 14.47
-1
Dokaz je tudi podlaga na mestu, kjer je pristala Radovednost, lačna novih spoznanj o življenju, vesolju in sploh vsem. Pesek pod njenimi robotskimi nogami ni več geometrično razporejen, tvori nekakšne nestabilne vzorce, v katerih se je nabrala neka potencialna energija, ki jo bo narava porabila, da jih počasi zloži nazaj v svoj naravni red, počisti in pospravi za nerodnim robotkom, medtem kot ta ruži po površini, živčno potrzava s servomotorji in se rotira okoli svoje osi, medtem ko se skuša spomniti vzorca vseh pikslov v nekem kvadrantu, kako so bili zloženi meter nazaj. Sled, ki jo pušča za sabo naš umotvor spominja na imitacijo sledi, ki jih na Zemlji puščajo za sabo živali, ampak je še vedno geometrična, nasina radovednost se nikjer ne ustavi, da se malo spočijo, ne zagrabi iz frustracije enega kamenčka in ga jezno zabriše v daljavo, ker ni depresiven nad svojo žalostno usodo, nikamo res ne gre iztrebit in nikoli ne skrene iz svoje poti, tudi če bi se zapeljalo skozi skupinov marsovcev, ki jih senzorji slučajno ne bi zaznali, še čez rame ne pogleda, tudi če bi se za njim počasi valila ogromna skala. Ker napravo vse to ne zanima. Kar smo ljudje torej poslali na Mars, je le skupek naših fizikalnih zakonov, posamezne kose upravljajo matematični programski algoritmi, nad katerimi bdi veliki brat, ki se poleg vsega odziva še s precejšnjim zaostankom, sploh če bi se moral naš junak v trenutku izogniti neposredni nevarnosti. Se je tako začelo življenje, je to princip nastanka zavesti?
WikiX
19. 08. 2012 14.48
-1
Nekaj upravlja z atomi, z materijo in jo sili, da tvori na videz geometrijske oblike in vzorce, mi jih lahko opazimo, ker tako zgrajena naša biološka zavest,ta pa jeposledica elektromagnetnih impulzov v posameznih delih telesa. Energija je razlika med dvemi različnimi poljima oziroma potencialoma, torej so vsi objekti v naravi ločeni s prostorom, skozi katerega se prenašajo valovi energije, ki jih povzroča materija, s tem ko se hitro premika namestu oziroma vibrira. Te notranje vibracije sproža njena lastna struktura, ko se odziva na okolico, torej je prazen prostor med njima medij, po katerem se prenašajo te vibracije. Ta misel je paradoks, takšen model deluje edino zato, ker ima prostor 3 dimenzije in jasno ločeno strukturo na poamezne površine, ki se oblikujejo okoli neskočno majhne točke središča mase. V eni sami dimenziji bi obstajale le razlike med temi točkami in vesolje bi se obnašalo podobno, kot bi staknili različno napolnjene balone, tisti v katerem bi bilo največ pritiska, bi preprosto vse ostale vsrkal vase. Vsi ti baloni so v teh dimenzijah, ločeni na posamezne velikosti oziroma sorte, napolnjeni popolnoma enako in niso staknjeni med sabo. Gibljejo v breztežnostnem fluidu in drgnejo med sabo, da se v njih nabere naboj it tega fluida. Ta z vibriranjem segreje isto snov, ki se nahaja tudi v notranjosti, zato se lahko ti dvignejo nad ostale in se hitreje premikajo, dokler jim drugi baloni ne postrgajo fluidne elektrike iz površine in se med padanjem nazaj ohlajajo. To bi bil en tak preprosto predstavljiv princip atomskega dogajanja, vendar ne pojasni odkod prihajajo baloni, zakaj niso le točke in se vesolje ne obnaša kot nek Veliki pok v nasprotno smer, kot vemo, se namreč širi, kot bi nekdo ves čas napihoval še večji balon, v katerem se nahaja vse skupaj. "?" Mogoče pa se vesolje ne širi ampak segreva, raztezanje vidimo kot spremenjene valovne dolžine, ker se je na opni Velikega balona, okoli vsega nabralo več naboja. Vesolje se namreč sveti, svetloba seva na vse strani in če je vesolje končno, zunaj pa ni nič, se mora tudi svetloba nekje ustaviti oziroma nabrati, pretvoriti v nekaj, sicer bi se raztezala v neskončnost, o tem pa se nima smisla meniti. Smo priča vesoljnemu segrevanju?
WikiX
19. 08. 2012 14.48
-1
Recimo, da so delci fluida med seboj nekako povezani v neko nevronsko mrežo in lahko tudi sami povzročajo skladne vibracije, zaradi katerih se balon premika v točno dolčeno smer in si lahko išče druge balone, od katerih bi prevzel naboj, da bi bil lažji in močnejši oziroma da bi imel dovolj energije še za kaj drugega, kar bi lahko z njo počel. Se vesolje segreva, ker se uči pametno izrabljati energijo? Energija ne pride iz ničesar, obstaja neka končna količina, če torej lahko balon sam povzroča vibracije, morajo delci fluida od nekod črpati to energijo, rekli smo iz fluida, ki se je nabral na opni zaradi drgnjenja zostalimi baloni, ampak potem ne bi bil učinkovit, ker bi ga le zalivala in odhajala plima valov iz površine, da bi delci sinhronizirali te valove, morajo ujeti nek določen ritem, šeleko se gibljejo skladno z valovi od zunaj lahko učinkovito spreminjajo smer balona od znotraj. Kako delci energije vedo, kako naj se optimalno razporedijo in zanihajo isto melodijo, ne da bi vedeli, kaj bo mojster zaigral trenutek za tem? Kaj vibrira v čem, elektrika v elektriki, svetloba v svetlobi? Mogoče si vesolje zapomni najlepšo glasbo, ustvari lahko spomin. Spomin na popolno notranje ravnovesje, kot bi se skušalo spomniti, kako je bilo na začetku. Vse ga asocira na zadovoljitev vseh skrajnih notranjih želja, stanja brez vsakih vzgibov, najlepšo melodijo od vseh. Popolno tišino. V samo srž stvarstva je torej vgrajeno upanje, želja po spoznanju edine resnice, prastari kolektivni spomin vseh balonov v obstoju, iluzija o enem samem balonu, ki bi vse vase vpihnil in bi bil končno mir, na večno. Ker pa se en posamezen balon ne more, ne zna tako povečati, ne da bi se ob tem kvečjemu razpočil, se baloni radi drgnejo z drugimi in upajo, da jim bodo z nežnimi ali gromkimi vibracijami pojedli energijo. Ker takšen balon potem odnese previsoko, da bi se lahko s čim še drgnil, ker so vsi ostali brez energije že popadali dol, lahko le lebdi na nebu, dokler ne odigra vse svoje simfonije in se končno pridruži vsem ostalim, ki jih je medtem povzdignil nazaj s svojo glasbo. Vsi bi radi bili kot on, slavni in oboževani Veliki balon.
WikiX
19. 08. 2012 14.49
-1
Kamen je pameten, važno je, da je globoko v sebi inteligenten, leži tam že tisočletja in čaka, da ga bo kdo odkril. Slučajno je naltel ravnona enega takšnega,kdor čaka, dočaka in se je na kratko drgnil z njim, izmenjala sta si nekaj soli in svetlobe, to pa je tudi vse. Ampak ostalo je navdušenje množic soli in izvorov svetlobe na zemlji, ki so prenesle svoje vibracije na ta drobni pametni kamen. Na isti način vibriramo, nekako smo si podobni, bomo še rekli kako o tem kamnu. Bomo opravili kako delo in bomo videli, kaj bo nastalo iz misli o tem ubogem in osamljenem kamnu iz Marsa, ki tam leži osamljen in po krivici zanemarjen. Verjetno ni sam, sam Bog ve, koliko je še takega kamenja razmetanega po Veliki skali, ki bi lahko bolje služil svojemu namenu. Moramo se naučiti Marsovskih simfonij, moramo jim dati priložnost, saj so tam ravno tako kamenje, dajmo ubožčku zaigrati svoje najlepše balade o železu, kalciju, magneziju, natriju in oksidom, koncert bomo posneli oddajnikom na Zemlji, ti bodo uskladili orkester z oddajniki v vesolju in prenesli naše melodije našemu Radovednežu, ki jim jih bo igral, da bo kamnje poskakovalo in zaplesalo kolo, oddolžili se nam bodo z raznimi vzorci, ko se bodo zlagali eden na drugega in s svojo potencialno energijo izražali simbolično zahvalo. Mi smo pametni, Mars je nerazvit, ampak ga bomo že naučili, naklonimu mu vsaj nasmeh, podarimo mu pesem. Bomo našli še več tega prijetnega in zabavnega kamenja, da bo bolj pestro, mi ga bomo zlagali in drobili, Sonce pa nam bo pelo veselo koračnico, dokler ne bomo ves planet spremenili v Marsovsko opero!
luckysss
19. 08. 2012 14.14
+4
Butn-skala....članek pa povzet iz ovčarskega priročnika...
kolcamož
19. 08. 2012 10.57
-1
če je to vse kar zmore tehnologija,potem ta misija ni vredna počenega groša,še tud ene slike,ki bi dosegala raven fotoaparata iz pred 50 let nism vidu.......
Pecikltigr
19. 08. 2012 14.36
-1
Pecikltigr
20. 08. 2012 11.18
Sedaj je znano, zakaj so slike neostre. Mali zeleni majo PIXHAME PARTY in RAVE PARTY! Pa se vse trese od basov!
Shisui
19. 08. 2012 10.41
+5
Ameriska vojska letno stane toliko, kot 200 takih misij na Mars. Ne bluzite o denarju.
Libra77
19. 08. 2012 12.01
+2
Se strinjam, pač eni raje gledajo napade na civiliste, kot napredovanje človeštva.
hotchilipoper
19. 08. 2012 07.42
+1
Ja slik je pa veliko
abra1kadabra
18. 08. 2012 22.06
+4
NAJ TELEPORTIRAJO DELCE
Pecikltigr
19. 08. 2012 14.37
+1
Googlebot
18. 08. 2012 21.32
+17
nekateri komentarji so pa resnično mimo! To se vidi da so v sloveniji primitivci kateri so odkrili internet da lahko preberejo kaj je novega o Lady gagi! Te pa njej dajte denar če se vam zdi da je boljša naložba, kot je raziskovanje vesolja in našega izvora. Eni ste pač samo zato da delate jete se razmnožujete in spet delate. No saj taki so tudi potrebni samo ne pametujte tukaj po forumu.
nogutsnoglorry
18. 08. 2012 22.07
+9
odvisnez
18. 08. 2012 20.09
-16
Nepomembne novice.. Sedanji generaciji ne pomeni to nič. Verjamem, da tudi nekaj prihodnjim prav tako nič.
nogutsnoglorry
18. 08. 2012 22.10
+6
in kaj je pomembno sedanji generaciji, in kaj misliš s tem sedanja generacija, koliko moraš biti star, me čisto zares zanima
tali?ni tom
19. 08. 2012 00.36
+0
marsom , sploh za nas ki se zanimamo , ampak če ne veš kaj boš jutri v piskar dal , ali če boš še mel dom je tole z marsom stota briga ! drugače pa vsdaka čast tipom v klubu mars !kako bomo preživeli jutri , pojutrišnem pa to ! saj je pomembno tole z
damirg@email.si
18. 08. 2012 18.59
+18
"iz 48-odstotnega silicijevega dioksida in odstotkov železa, kalcija, magnezija, natrija in oksida" 24 kur, a ste to sami napisal al ste prevajal? kakšnih odstotkov železa? kateri oksid? dejte no pejte v šolo.
nogutsnoglorry
18. 08. 2012 22.11
-4
vrjetn da niso svoje sonde na mars pošilal bučman
Pecikltigr
19. 08. 2012 12.47
Pecikltigr
18. 08. 2012 17.36
+5
Kje so mali zeleni? Čakamo slike!
vzhod
18. 08. 2012 13.29
-27
Da vinci je bil clovek ki se je zraven svoje tako imenovane umetnosti ukvarjal se z enimi cudnimi zadevami…z okultizmom svojo inspiracijo je dobival tudi iz enih cudnih zadev. Njegovo slavljenje satana je najbolj izrazeno v sliki mona liza kjer ga je tudi upodobil v podobi zenske. To se zgodovinske zadeve ki jih masoni prekrivajo. njegovo slavljenje satana je najbolj izrazeno v sliki mona liza kjer ga je tudi upodobil v podobi zenske. To se zgodovinske zadeve ki jih masoni prekrivajo. Na tem takoimenovanem raddovednezu so na disk shranjenene da vinicjeve umetnine in umetnine od ostalih satanistov. Beatlesi so sami povedali da so bili v indiji pri cudocelcih. Pri gurujih ki so jim pomagali da poslanejo slavni komunicirali so z demoni in se ukvarjali z okultnimi zadevami..napisali so tudi hvalospev Luficerju …Pesem nosi naslo Lucy in the sky. To so njihove besede to so sami povedlai vse to lahko preverite na spletu. In ta tako imenovan radovednez se »zbuja« ob zvokih luciferskih pesmi 
Miki777-
18. 08. 2012 13.55
+28
daj prosim te, obesi se za prvo vejo, ki jo vidiš pred seboj.
GG25
18. 08. 2012 17.56
-5
Pa projekt Haarp je zapisan na čipu na Radovednežu, zato, da se bo aktiviral takrat, ko bo Mars koloniziran, da bodo Masoni imeli kontrolo nad prebivalstvom!
nogutsnoglorry
18. 08. 2012 22.14
+3
otroci nič več v šolo hodit, edina resnica je na youtube, tam je nemogoče da se kdo zlaže
Cath
18. 08. 2012 12.56
+3
Če gre Janša gor, grem takoj za njim :)))
lnterReflections
18. 08. 2012 13.11
+14
Cath
18. 08. 2012 13.18
+6
cirenij
18. 08. 2012 12.14
-47
Žalostno za kake brezvezne projekte se zapravljajo milijarde. Medtem ko polovica človeštva strada. Če pa prištejemo še te vedno večje reveže v ZDA in EU bolje, da smo tiho. Kaj pametnega na teh planetih itak ne bodo odkrili. . Ker so organizmi in na sploh bolj ali manj eterični ali materialni od nas zemljanov in jih naša tehnika ne zazna. Raje naj se posvetijo nam, Zemljanom, ker tam zgoraj je in bo za nas tabula raza. Kdo bi pa takim grebatorjem dovolil vpogled v stvarstvo?
SuperVeloce
18. 08. 2012 12.46
+37
Neverjetno, že spet en *, ki misli, da če nebi bilo te misije, bi se enostavno denar pojavil za lačne... Je bilo že razloženo, pa vseeno: USA vojska, homeland security in letalstvo dobijo skoraj 800 miljard letno, NASA dobi 17 miljard. Če pogledaš celoten USA budget, dobi nasa le 0,5% vsega denarja. S tem bi ti hranil lačne? Ali bi raje vložil v njihov razvoj, da se hranijo sami? Od teh 2 miljard, katere so bile vložene v več kot 10 letni projekt, bo imelo veliko izobraženih ljudi plačo. Torej ljudje, zaradi katerih lahko ti živiš z vso to tehnologijo in zdravstveno nego. *
beton
18. 08. 2012 12.51
-38
ne razumem,kaj je res toliko bedako.kov na tem forumu po minusih sodeč ...cirenij je napisal res samo resnico..groza je lahko zemljanov podobnih bed.kov...me prav zanima,koliko bo spet minusov
SuperVeloce
18. 08. 2012 13.44
+35
Če je napisal resnico, potem pa povej, zakaj je tist promil vsega USA budgeta po vaše kriv za lakoto na svetu?
Damir Secki
18. 08. 2012 14.05
+23
Ni žalostno dati denarja za razvoj. Žalostno ga je dajat za orožje in podobne bedarije. Če bi ves denar od orožja dajali v razvoj, bi lahko danes že študirali o črvinah in podobnih stvareh, ter seveda o medzvezdnem vesoljskem potovanju. Tako pa bomo še kakih 5000 let obtičalu tu in se kregali kdo bo dobil zadnjo kapljico nafte...
artifakt
18. 08. 2012 15.40
+2
@beton ...jp, veliko bedakov je tukaj, še več jih je zunaj na ulicah.... ampak kaj jim češ, saj so bili od malih nog vzgojeni za bedake, nezmožni lastne kritične presoje bilo katere stvari... zato pa je svet tak kot je, poln zmanipuliranih bedakov, ki dlje od svojega nosu in tistega, kar je v šoli rekla tršica pri verouku pa faroški župnik ne vidijo... in potem hodijo na take spletne strani kot je ta, ki je namenjena manipulaciji teh bedakov, dana jim je tudi moč, da izrazijo svoje strinjanje in nestrinjanje spomočjo plusov in minusov.... ti plusi in minusi kažejo na stanke duha kot tudi intelekta neke populacije ljudi, ki hodi na ta portal...
Infadel_no1
18. 08. 2012 16.44
-2
artifakt
18. 08. 2012 18.06
+4
..točno o tebi sem pisal infidel, sem vedel da se boš zglasil... ko mački stopiš na rep, zacvili... patetnež...
240kur
18. 08. 2012 18.20
+4
Bravo Shitter4ever-dobr si ga;direkt po njuški!
Prekmurje Slovenija
18. 08. 2012 12.06
+6
vozilo ima 17 kamer in to kar je posnelo je zelo ubogo.. še z mobitelom narediš boljši posnetek.
Djsajmy
18. 08. 2012 12.41
+23
Tolko krat je že blo razloženo, da gre gor preizkušena tehnologija in, da je rover bil razvit/načrtovan leta 2004 (toraj je tehnologija iz tistega leta). Če tebi uspe naredit boljšo fotografijo kar naredi! Ne pozabi, da moraš iti na Mars!!!
beton
18. 08. 2012 12.52
-7
biskotek
18. 08. 2012 14.58
-5
hahahaha...to je vse slikano tu na zemlji v kakih puščavah...prodajajo vam buče :D Robota so lahko res poslali gor na Mars, a slike ki nam podajajo tu, so sfejkane...tako kot so slike od Lune :D
jez_jezen
18. 08. 2012 11.47
+10
Ma takih kamnov mam jast doma koliko češ... Zdaj se čudite kamnu???
Shisui
18. 08. 2012 11.39
+20
"Rover bo deloval eno marsovsko leto oziroma skoraj dve naši leti." Ce ne bo kaksnih neprijetnih presenecenj, bo lahko deloval tudi 4x, 5x dlje.
Ramzess
18. 08. 2012 11.50
-10
Nekateri uradno prekinjeni ali spodleteli projekti, neuradno delujejo naprej, ...javnosti so natvezili zgodbo o izgubi signala, dejansko pa so preklopili na drugo frekvenco, ...pazite kaj sprejemate, preveč je dezinformacij.
Ramzess
18. 08. 2012 11.53
-6
Mars ni tak kot nam ga kažejo, ...prestavljate si izgled površine na Zemlji tisoče let in več po 'kataklizmi' oz. uničenju površine. Že na 'googlemars' globusu so marsikaj odkrili, različni raziskovalci.
nogutsnoglorry
18. 08. 2012 22.16
+1