Tujina

VIDEO: Soba na vesoljski postaji se je tokrat vendarle popolnoma napihnila

Los Angeles, 29. 05. 2016 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nasi je uspelo popolnoma napihniti novo sobo, ki so jo namestili na mednarodni vesoljski postaji. V prvem poskusu jim to namreč ni uspelo. Soba je testne narave, nekoč pa bo morda služila za zavetje na Luni ali Marsu.

Napihljiva soba
Napihljiva soba FOTO: NASA

Po četrtkovem neuspešnem poskusu se je v soboto napihljiva soba na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) popolnoma napihnila, so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Štiri metre dolga in 3,2 metra široka soba naj bi bila namenjena prebivanju na Luni ali Marsu.

Napihljivo sobo so najprej razširili na 170 centimetrov, nato pa so z osmimi rezervoarji zraka v sobi ustvarili zračni tlak, podoben tistemu na ISS, ki znaša približno 1000 milibarov.

"Soba je popolnoma napihnjena in pod polnim zračnim tlakom," je dejal Nasin tiskovni predstavnik Daniel Hout. "Danes je zelo uspešen dan, saj smo napihnili prvo napihljivo bivališče za ljudi, ki je poletelo v vesolje," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Astronavti bodo redno spremljali, kako dobro soba ščiti pred sevanjem in kakšno izolativnost zagotavlja. Med dveletnim preizkusnim obdobjem bodo v realnem okolju preverjali tudi stabilnost in trpežnost napihljive strukture. Nekajkrat na leto bodo v sobo tudi vstopili in preizkušali pogoje v njej.

Sobo so na ISS poslali na vesoljski kapsuli Dragon, ki jo je podjetje SpaceX ob pomoči nosilne rakete Falcon 9 v začetku aprila izstrelilo s Floride.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6exile9
30. 05. 2016 10.18
kaj hocete prikazat s prvim videom?
Svalbard
29. 05. 2016 20.01
+7
Tole "vesolje" je kvečjemu en gigantski bazen.
mastaflash
29. 05. 2016 16.47
+4
lutkovna predstava za ofce, pa to
Cmrlj3
29. 05. 2016 19.06
-11
največja ovca tu si pa ti, ki verjameš tistim, ki denar služijo na vas, ki verjamete vsaki bedariji brez kakršnihkoli dokazov. nazaj v šolo pa bo. ;)
spletni_nepridiprav
29. 05. 2016 13.10
-8
sodeč po filmu marsovec so vesoljski napihljivi šotori povsem ustrezni bivalniki in zagotavljajo vso življensko potrebno zaščito pred sevanjem pa to. tak da brez zveze testirajo nekaj tu na ISSu. namesto da dleajo poskuse na živalih ki se rodijo v orbiti in kako se odzovejo na gravitacijo pa to. evolucija miši brez gravitacije