Tujina

VIDEO: Reševalci so se do ujetih poskušali dokopati kar z golimi rokami. V mestu Amatrice izpod ruševin rešili deklico

Rim, 24. 08. 2016 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./U.Z./STA
Komentarji
14

Potres, ki je prizadel osrednjo Italijo, je povzročil ogromno gmotno škodo. Reševalci, ki so prvi prišli na najbolj prizadeta območja, so se do ujetih poskušali dokopati kar z golimi rokami. V mestu Amatrice, ki je med najbolj prizadetimi, je reševalcem uspelo izpod ruševin rešiti deklico.

Več videovsebin
  • Prvi posnetki po potresu v provinci Rieti
    01:31
    Prvi posnetki po potresu v provinci Rieti
  • Iz SVETA: Osrednji del Italije stresel močan potres
    03:04
    Iz SVETA: Osrednji del Italije stresel močan potres
  • Iz SVETA: Kakšne so razsežnosti potresa?
    02:59
    Iz SVETA: Kakšne so razsežnosti potresa?
  • Iz SVETA: Kakšne možnosti imamo, da se tak potres zgodi pri nas?
    05:13
    Iz SVETA: Kakšne možnosti imamo, da se tak potres zgodi pri nas?
  • Iz 24UR: Mesta ni več
    02:21
    Iz 24UR: Mesta ni več
  • Iz 24UR: Med žrtvami ni Slovencev
    01:49
    Iz 24UR: Med žrtvami ni Slovencev
  • Iz 24UR: Potres se je zgodil na območju, kjer je veliko zgodovinskih znamenitosti in tudi starih stavb
    01:59
    Iz 24UR: Potres se je zgodil na območju, kjer je veliko zgodovinskih znamenitosti in tudi starih stavb
  • Iz 24UR: Potres zaznali tudi pri nas
    02:08
    Iz 24UR: Potres zaznali tudi pri nas
  • Iz 24UR: Potres sprožil val solidarnosti
    01:01
    Iz 24UR: Potres sprožil val solidarnosti

Potres z močjo 6,2 je sredi noči prizadel pokrajini Perugia in Rieti v osrednji Italiji. Po prvih ocenah je povzročil ogromno materialno škodo in terjal smrtne žrtve. Močnemu potresu so sledili številni popotresni sunki, zadnji močnejši je regijo stresel nekaj po 14. uri (magnituda 4,9).

V Accumoliju blizu žarišča potresa je 2500 ljudi moralo zapustiti domove, zanje pa naj bi postavili začasne šotore in poiskali začasna bivališča v sosednjih krajih. Šotorišča, ki bodo kar nekaj časa prebivalcem služila kot zasilno prebivališče, so problematična, saj ponoči v teh hribovitih krajih temperatura pade pod 10 stopinj Celzija.

Reševalci, ki se s težavo prebijajo do zasutih, so v mestu Amatrice izpod ruševin rešili deklico.
Reševalci, ki se s težavo prebijajo do zasutih, so v mestu Amatrice izpod ruševin rešili deklico. FOTO: AP

O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Arquate del Tronto. Med njimi je tudi deklica, ki so jo dopoldan iz ruševin v mestu potegnili živo, a je žal kasneje v bolnišnici podlegla poškodbam.

Reševalci se z rokami prebijajo do zasutih

Na terenu je več tisoč vojakov in reševalcev. Ena od večjih težav goratega območja je težak dostop. Več cest so po potresu zasuli zemeljski plazovi in kamenje, porušenih je več mostov. Več deset tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Reševalci, ki so prvi prišli na najbolj prizadeta območja, so se do ujetih poskušali dokopati kar z golimi rokami. Številni, ki so še vedno zasuti pod ruševinami, kličejo na pomoč. 

Pred reševalci je zahtevna naloga, prav tako jih priganja čas. Popoldan so izpod ruševin v mestu Amatrice rešili deklico, žal so bile ruševine usodne za 18-mesečno deklico v mestu Arquata del Tronto. Njuna starša sta potres preživela in so ju odpeljali v bližnje bolnišnice. Kot je dejala ena od sosed, se je družina v Arquato preselila pred leti iz L'Aquile. Mamica umrle deklice je namreč preživela potres v L'Aquili leta 2009, a se je odločila, da se bo raje umaknila v bolj varne kraje, poroča Ansa.

Reševanje deklice v mestu Amatrice

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sredi noči bežali na ulice, mnogi umrli v svojih posteljah

Potres je osrednjo Italijo stresel sredi noči, ko so ljudje še spali, zaradi česar bo žrtev še več, saj so se številne hiše dobesedno sesedle.

Najhuje so prizadeti kraji Amatrice (zgornja fotografija), Accumoli in Pescara del Tronto, kjer je po poročanju medijev videti kakor po bombnem napadu. Številne hiše so porušene.
Najhuje so prizadeti kraji Amatrice (zgornja fotografija), Accumoli in Pescara del Tronto, kjer je po poročanju medijev videti kakor po bombnem napadu. Številne hiše so porušene. FOTO: AP

Potres so čutili tudi v 150 kilometrov oddaljenem Rimu, Firencah in Benetkah, čutili pa so ga tudi ponekod v Sloveniji. Časnik La Repubblica poroča, da so se v Rimu nekatere stavbe tresle celih 20 sekund. "Tako močan je bil, da je postelja, v kateri sem ležala, kar sama od sebe hodila po sobi," je za agencijo Reuters doživeto opisala Lina Mercantini iz kraja Ceselli v Umbriji.

Michael Gilroy je za CNN povedal, da je bil v času potresa v trinadstropni stavbi v Montepulcianu. "Čutil sem, kot bi bila postelja na kotalkah. Prihajam iz Kalifornije in takoj sem vedel, da gre za potres. Stekli smo ven iz spalnice, lestenec se je zibal sem in tja. V tistem trenutku smo vedeli, da moramo ven iz stavbe."

Italija leži na potresno zelo aktivnem območju. V minulih desetletjih jo je tako prizadela vrsta rušilnih potresov, v katerih je umrlo več kot tisoč ljudi.
Italija leži na potresno zelo aktivnem območju. V minulih desetletjih jo je tako prizadela vrsta rušilnih potresov, v katerih je umrlo več kot tisoč ljudi. FOTO: AP
V mestu Accumoli so reševalci izpod ruševin rešili brata, štiriletnika in sedemletnika, ki sta se med potresom skrila pod posteljo. Fantka sta bila na počitnicah pri svoji babici.

"Ravno sem vstal, da bi šel na delo. Pometam ulice. Deset sekund je bilo dovolj, da se je vse porušilo. Rešil me je samo čudež," pa je povedal Mark, ki je potres preživel v kraju Amatrice, ki je v večjem delu porušen. Župan tega mesta Sergio Pirozzi je dejal, da so v šoku. "Več kot tri četrtine mesta je uničene. Mesta praktično ni več."

Podobno v šoku je župan mesta Accumoli Stefano Petrucci, ki je za Rai dejal, da je dnevna svetloba pokazala prave razsežnosti katastrofe. "Accumoli je v ruševinah. Reševalci se poskušajo z golimi rokami dokopati do ujetih," pravi Petrucci.

Pretresljivi posnetki italijanske policije

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sabrina Fantauzzi je novinarka, ki živi v Accumoliju. "Tresenje me je prebudilo. Ko sem zagledala v zidu veliko razpoko, sem zbudila otroke in z njimi stekla iz hiše," pripoveduje. V Accumoliju so ruševine ubile mlado Španko, ki se je pred kratkim poročila, prav tako je pod ruševinami umrl starejši par. Več oseb je še vedno pogrešanih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalka močno prizadetega kraja Norcie je za La Repubblico dejala: "Moja postelja se je nenadoma začela tresti. Vrata so se odprla, pohištvo se je začelo premikati. Bilo je grozljivo. Stekla sem ven na ulico, kjer so bili prestrašeni ljudje in čakala, ali se bo kaj podrlo. Nato sem se vrnila v hišo in šla nazaj v posteljo, a sem ob naslednjem potresnem sunku zbežala iz hiše in ostala zunaj."

Reševalci bijejo bitko s časom. V kraju Amatrice so izpod ruševin rešili ranjenega moškega.
Reševalci bijejo bitko s časom. V kraju Amatrice so izpod ruševin rešili ranjenega moškega. FOTO: AP

Potres je prizadel območje, ki so ga v preteklosti že prizadeli močni potresi. Večina tamkajšnjih prebivalcev se še dobro spomni rušilnega potresa v mestu L'Aquila, ki je aprila 2009 zahteval več kot 300 življenj in povzročil ogromno gmotno škodo. L'Aquila leži le okoli 150 kilometrov jugovzhodno od žarišča tokratnega potresa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
24. 08. 2016 19.06
+0
NO, pa ima FSPNjevska kloaka spet kej delat in se špilat heroje!
unikin
24. 08. 2016 16.40
+4
Mokre sanje novinarjev in velika tragedija za prebivalce Amatrice. Kako že gre tista od Kansasov: "All we are is just dust in the wind... (smo le prah v vetru)" Včasih nas narava spomni kje nam je mesto.
KVADEJ
24. 08. 2016 14.55
-14
kaj so se oni ameriki zamerl?
Maček2
24. 08. 2016 14.52
+27
Bogi ljudje si sploh ne znam predstavljati kako jim je sedaj težko in toliko mrtvih. Kar srce se mi para ko berem take in drugačne stvari.Res žalostno.Vsem sožalje.
kaj pa pol
24. 08. 2016 14.22
-12
se treba uprašat kako so grajene te hiše.
Mikrostruktura
24. 08. 2016 14.29
+31
pegazus
24. 08. 2016 15.43
+4
galjot
24. 08. 2016 14.20
+27
In tako v nekaj sekundah nimaš ničesar več,ne doma,ne družine.Iskreno sožalje svojcem prijateljem sosedom.
yaks
24. 08. 2016 13.56
+18
Groza. V trenutku si lahko ob dobesedno vse, tudi družino.
Bofur
24. 08. 2016 13.46
+27
Tako kot v Sloveniji, Posočje, Breginj, Log pod Mangartom, je udarilo po tistih, ki imajo najmanj, ki so živeli v starih hišah, ki niso bile potresno varne. Kdaj se bo zganila Slovenija in ponudila pomoč našim italijanskim bratom. V stiski spoznaš prijatelja, človeka, soseda.
yaks
24. 08. 2016 13.55
-5
Kdo pa pravi, da jim ne bomo pomagali? A moramo še isto minuto stvari pošiljat?
User468584
24. 08. 2016 13.21
+9
devlon
24. 08. 2016 13.04
+21
grozno. zato se tudi v mravljišča ne brca
nitiniti
24. 08. 2016 12.18
+31
joj,joj, bogi ljudje...raje si niti ne prdstavljam kako je to doživeti