Tujina

VIDEO: Napadeni študent: Eni so mi 'pomagali', medtem pa so drugi kradli

London, 11. 08. 2011 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladenič, ki so ga napadli londonski izgredniki pod pretvezo, da mu pomagajo, je pojasnil dogodke tistega dne. Na poti v trgovino ga je najprej napadla ena skupina, mu zlomila čeljust, nato so ga napadli še 'rešitelji'.

Asyrafa Haziq Roslija je drugič napadlo enajst izgrednikov.
Asyrafa Haziq Roslija je drugič napadlo enajst izgrednikov. FOTO: Reuters

Po spletu je pred dnevi zaokrožil posnetek iz Londona, na katerem skupina fantov 'pomaga' mladeniču, ki sedi na tleh in krvavi. Pomagajo mu na noge, nato pa odprejo njegov nahrbtnik in iz njega tudi nekaj ukradejo.

Malezijskega študenta, 20-letnega Asyrafa Haziqa Roslija je med londonskimi izgredi namreč napadla skupina enajstih otrok. Asyraf Haziq Rosli je sedel na robu ulice z razbito čeljustjo, pred tem so ga namreč napadli izgredniki, ko so se mu približali mladi, ki so se najprej pretvarjali, da mu bodo pomagali, nato pa so ga oropali.

Posnetek napada je pritegnil pozornost svetovne javnosti kot primer nasilja in kaosa v britanskih mestih. Posnetek je sprožil tudi spletne kampanje, s katerimi zbirajo donacije za napadenega Malezijca.

Policisti so prostost odvzeli 20-letnemu fantu, ki naj bi bil povezan z napadom na Ashrafa Haziqa. Fant je osumljen, da je sodeloval z mladimi, ki so malezijskega študenta oropali, medtem ko so se pretvarjali, da mu hočejo pomagati, poroča BBC.

Asyraf Haziq Rosli je povedal, da se je vse začelo, ko so ga izgredniki ustavili, medtem ko je kolesaril. "V skupini so bili otroci, tudi osnovnošolci. Imeli so kapuce in suvali so me," je razložil, ko je bil v bolnišnici.

Asyraf Haziq Rosli je še povedal, da so mu napadalci hoteli ukrasti telefon, ki ga je imel v žepu jakne. Ustavili so njegovo kolo, on pa je padel na tla in si poškodoval čeljust. Dejal je še, da so napadalci nato zbežali in približala se mu je druga skupina najstnikov. Ti so mu rekli, da mu želijo pomagati. Medtem pa so drugi člani skupine v ozadju kradli stvari iz njegovega nahrbtnika, je še pojasnil Asyraf Haziq Rosli.

Ob ta primer se je obregnil tudi britanski premier David Cameron, ki je obljubil, da bodo ponovno vzpostavili red na ulicah Londona in drugih mest. Poudaril je, da je ob takih prizorih jasno, da je nekaj zelo narobe v družbi.

Tudi malezijski premier Najib Razak se je odzval na dogodek in izrazil zaskrbljenost ter posvaril Malezijce v Veliki Britaniji, naj bodo pozorni, naj pazijo na svojo varnost ter naj se izogibajo krajam, kjer potekajo izgredi.

Deset malezijskih študentov pa se je zaradi varnostnih razlogov preselilo v stavbo v središču Londona, ki jim jo je dala na razpolago univerza, kjer študirajo. Po podatkih britanskega veleposlaništva v Kuala Lumpurju v Veliki Britaniji študira okoli 13.500 Malezijcev.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cat94
12. 08. 2011 12.06
-1
a je slovenska mladina kaj drugačna?
nikiz123
12. 08. 2011 10.03
Bogi fant, vedno je pol tko, da nastrada nedolžen,..
Tucci
12. 08. 2011 05.07
Če politiki storijo vse za svoje blagostanje , zakaj ne razumejo navadnih ljudi , ki bi radi vsaj dostojno živeli ?
Milivoje Hajdukovi?
12. 08. 2011 04.57
-1
Tumpeki: Toliko kažete to fotografijo, kakor, da vam nekaj ni jasno, ali se srenevedate in širite lažno propagando. Vsako vojno, revolucijo, ali kakršnokoli obliko nereda spemljajo tatovi, ki izkoriščajo priliko. Tudi pri naravnih katastrofah je isto. Ta fdotografija očitno najbolj paše Kameronu in njegovim somišljeniko, da bi zakamuflirali dejansko situacijo v Angliji. Socialna situacija v Angliji je alarmantna. Kdj se bo znova ponovila in v kakšni oblik se bo ponovila, je še samo stvar časa. Enako velja za ostale takoimenovane države. Kajti, vse oblasti tega sveta so napolnile mero svojega greha, zato morajo oditi.
wedd
11. 08. 2011 23.34
Vojaški strategi Ameriške RAND Corporation so razvili tehniko, ki so jo poimenovali »rojenje«, saj temelji na decentraliziranem, toda povezanem in usklajenem delovanju množice, podobno kot v roju delujejo čebele. Ta tehnika se koristi za rušenje državnikov z novimi sredstvi, s pomočjo sodobnih metod predvolilnega boja. Te operacije – manipuliranje z demokracijo s pomočjo volilnih skrinjic in državljanske nepokorščine – so danes že tako izpopolnjene, da so metode dozorele v šablone za prevzemanje volilnih zmag v drugih državah. Ian Traynor, London Guardian, 26. november 2004
Tone 12345
11. 08. 2011 20.45
med londonskimi izgredi namreč napadla skupina enajstih otrok
gumball
11. 08. 2011 20.22
kaj če mu rugsak če ma pa kolo, ta je ziher požigalc
CosaNostra.
11. 08. 2011 20.12
Ti ki izvajajo nasilje,niso nič drugega kot kriminalci,ki se jim gre samo za lastno korsit da čim več nakradejo.Zato se jim je uprla tudi večina ostalih prebivalcev ki branijo svoje domove.
Helix Nebula
11. 08. 2011 19.52
+1
Take stvari bojo vsebol pogosto.. Več ko bo tujcev, več bo na ulicah mularije s palcami v roki.. In enkrat se tega ne bo dalo več ustavit ne glede na to kk se bojo vlade trudle.. Ne zagovarjam takih dejanj, si pa upam trdit da je moje mnenje dejstvo.. In ni važno ka je pravično pa ka ni pravično, edina rešitev je da nehamo spuščat tujce v Evropo, ker to kar zdej gledamo ni upor proti oblasti, ampak horde mulcev polnih sovraštva ki smo iščejo izgovore.. in tega bo vedno več pa dogajalo se bo tut drugod po Evropi.. Njihovega mišlenja ne moremo spremenit, niti ne ustavit ker je večinsko.. Več ko jih bo, več se jim jih bo pridružlo in vedno bol predrzni bojo postajali.. na koncu bojo pa glih zarad naše ''odprte'' družbe trpeli tujci.. Pa ne pozabite, zdej so mularija, ko bojo pa odrastli bojo pa postali policaji, vojaki, politiki.. In ko bojo mlade generacije doble oblast jih ne bo zanimalo kk odprto družbo so se šli njihovi starši, ampak bojo njihova dejanja vidli kot napako ki jo mrejo rešit..vse to pa zato ker zdejšni politiki ne razumejo prave nevarnosti in vidijo smo otroke z napačnim mnenjem.. na koncu dneva pa šteje smo realnost in ne to kdo ma pravo mnenje pa kdo napačno..
JezusKrishna
11. 08. 2011 19.06
World War 3, narod se mora naučit discipline. Nič drugega. Minuse pa talite to jutra.
rudra
11. 08. 2011 18.30
acofranc Kje si pobral tako pametno? Preveč demokracije? A ni mogoče,da je s tako demokracijo očitno kaj narobe? Cemeron se sprašuje očitno je v naši družbi nekaj hudo narobe.Že veliko pove,da se je zaveda,da tako več ne gre naprej!!! Zadnji čas,da se vsem kravatarjam to zasveti v možganih!!!
Irena Mlakar
11. 08. 2011 18.10
brez veze...folku se trga edin kar lahko mi nardimo je to da smo boljši od njih in ne pademo v tako stanje...(v kar pa ne verjamem, a upanje umre zadnje)
sloeuro
11. 08. 2011 18.06
Ne vem zakaj imajo take proteste kot povod likvidacije kriminalca ki je streljal na policiste. Zakaj nihče ni šel na ulice pred leti ko so na sredi Londona na podzemni postaji sredi belega dne policisti likvidirali popolnoma nedolžnega Brazilca Jeana Charlesa samo zato ker jim je izgledal čuden (ja bil je malo bolj temen)
tsdafsdfsfgjhtz
11. 08. 2011 17.59
-1
Pšljite SAJ ( specialna antiteroristička jednica) daol da naredi mal reda in mira. Pol pa nam pravjo balkanci??!
mare.florida
11. 08. 2011 17.53
Kam gre ta svet... :(
anaheim812
11. 08. 2011 17.40
bo treba vojsko poslat na ulice, pa noben ne bo upal iz hiše ...že vidim kak bo janez uletel pa primerjal Camerona z al Asadom
Hesus_Hristus
11. 08. 2011 17.29
@IgorGojčič Otrok je beseda ki označuje osebo do 18. leta starosti oziroma je uporabljena tudi za označitev družinskega položaja osebe npr: Sosedov otrok. Najstnik je oseba med leti 10-20 torej je najstnik tudi lahko odrasel. Beseda mladoletnik je uporabljena za vse osebe ki so mladoletne, oziroma vse ki niso še odrasle, kar pa je do 18. leta.
jabadabadu11
11. 08. 2011 17.24
Jaz pa mislim da so komentarji, ki smo jim priča sindrom pomanjkanja zdrave pameti. Starostno mejo volilne pravice pa naj kar spustijo na 10 let, da bo okrogla številka. Če je pa otrok zelo inteligenten za svoja leta oz. obvlada poštevanko bolje od sovrstnikov pa naj ima volilno pravico kar pri 8 letih.
acofranc
11. 08. 2011 17.12
Jaz pa mislim da je nasilje prej posledica preveč demokracije, kot pomanjkanja le-te.
Desktop.Messiah
11. 08. 2011 16.54
Nasilje, ki smo mu priča je sindrom pomanjkanja demokracije v državi. Mlade odrinjene na rob družbe bo potrebno aktivno vključiti v odgovorno soustvarjanje družbenega reda. Spustitev starostne meje volilne pravice na 12 let bi bila lep začetek.