VIDEO: Tako se bo premikalo in spreminjalo znamenito ozvezdje Oriona 

Zvezde še zdaleč niso pri miru, ampak se njihovi položaji vseskozi spreminjajo. S podatki o trenutnih premikih lahko strokovnjaki rekonstruirajo pretekle poti zvezd in ugotavljajo nastajanje naše in drugih galaksij, lahko pa seveda tudi predvidevajo spreminjaje vzorcev daleč v prihodnost.

Eno najbolj prepoznavnih ozvezdij na našem nebu je Orion. Evropska vesoljska agencija (Esa) je na podlagi podatkov satelitov Gaia in Hipparcos pripravila animacijo, kako se bo ozvezdje spremenilo v naslednjih 450.000 letih. 

Zvezde še zdaleč niso pri miru, ampak se njihovi položaji vseskozi spreminjajo. A te premike v našem življenju le težko opazimo, jih pa lahko ujamejo v svoje oko natančni instrumenti satelitov, med katerimi je tudi Esin satelit Gaia. 

S podatki o trenutnih premikih lahko rekonstruirajo pretekle poti zvezd in ugotavljajo nastajanje naše in drugih galaksij, lahko pa seveda tudi predvidevajo spreminjaje vzorcev daleč v prihodnost. 

Video prikazuje razvoj v naslednjih 450.000 letih. 

Rdeča velikanka  Betelgeuse se bo z leve rame (na zgornjem delu videa) v naslednjih 100.000 letih pomaknila iz vidnega območja, zajetega na videu. V nekaj milijonih let pa bo zvezda tudi doživela svoj konec s supernovo, še navajajo na spletni strani Ese. 

Še številne druge zvezde na posnetku čaka v naslednjih 450.000 letih podoben konec, nekatere pa bodo blizu konca, kot denimo Orionova zvezda Rigel, svetla zvezda levo spodaj, in pa rdeča velikanka Aldebaran, ki se sicer nahaja v ozvezdju Bika, in je na posnetku vidna na spodnjem delu posnetka, kako potuje od desne proti levi. 

Iz Orionove meglice pa se bodo rojevale tudi nove zvezde, kar pa v videu ni prikazano, so navedli pri agenciji. 

Premaknila se bo tudi zvezdna kopica Hijada (Hyades) v ozvezdju Bika. 

To je le del neba, tako pa je videti premikanje dveh milijonov zvezd: 

Orion je ozvezdje sedmih zvezd, razporejenih v štirikotnik z nizom treh zvezd na sredini (Orionov pas). Videti je, kot da se Orion premika proti zahodu, sledi pa Sirij iz ozvezdja Velikega psa. Orion je med decembrom in marcem najsvetlejše ozvezdje na nebu. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 43
 
ajvori 13.06.2017 08:33:46
joj kakšni komentarji!!!! a nam ni že dovolj sramote naredila pred dnevi slovenka na letu v London!!! :)))
Več komentarjev