Tujina

VIDEO: Učitelj telovadbe 14-letno učenko na silo skušal potisniti v bazen

Stackton, 22. 11. 2014 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

14-letnica je kričala, naj preneha in da bo ostala brez zgornjega dela kopalk. A učitelj ni prenehal, čeprav je dekle kričalo "ne". Čeprav je bil njen izgovor, zakaj noče v bazen, bizaren, se učitelj ne bi smel tako odzvati, opozarja njen odvetnik.

Učitelj je neprimerno obračunal z učenko.
Učitelj je neprimerno obračunal z učenko. FOTO: YouTube

V ameriškem mestu Stackton ki se nahaja v zvezni državi Kaliforniji, je učitelj telovadbe na tamkajšnji srednji šoli želel 14-letno učenko na silo zvleči v bazen. Pri tem ga je na mobilni telefon posnel eden izmed učencev, posnetek pa je pristal v javnosti. Družina 14-letnice že pripravlja tožbo zoper učitelja.

46-letni učitelj Denny Peterson je trenutno na prisilnem dopustu, grozi pa mu ovadba zaradi povzročitve telesne poškodbe, in sicer mladoletniku. Peterson je na omenjeni šoli poučeval telovadbo že več kot 10 let, do tega trenutka pa z njim ni bilo težav.

Incident se je zgodil avgusta, na posnetku pa je razvidno, da je Petersen šel predaleč. Dekle ga je celo nekajkrat opozorilo, da bo ostala brez zgornjega dela kopalk, kričalo je "ne" in naj preneha. 

Čeprav je dekle imelo bizaren razlog, zakaj ni želelo v vodo – zjutraj je bila pri frizerju, ki ji je uredil pričesko za večerni slavnostni dogodek –, bi se moral učitelj brzdati. Odvetnik družine je novinarjem dejal, da je imel učitelj možnost poseči po šolskih vzgojnih ukrepih, ne pa se zateči v fizično obračunavanje s 14-letnico. "Ne pomeni ne. In prenehaj pomeni prenehaj. Tukaj ne gre za situacijo, ko učenec napade učitelja in se ta mora ubraniti. Ko ženska ali 14-letnica reče ne, to potem pomeni ne," je dejal odvetnik družine in dodal, da je učitelj popolnoma neprimerno grabil dekle.

14-letnica je novinarjem dejala, da je bila v bazenu, a da se zaradi frizure ni želela potopiti pod vodo. Ko je izstopila iz bazena, pa jo je učitelj napadel.

Šola je takoj po incidentu učitelja poslala na plačani dopust, nato pa so ga poslali poučevat v drugo šolsko enoto. Šele ko so novinarji opozorili, da se bo moral učitelj zagovarjati zaradi povzročitve telesne poškodbe, so ga poslali na prisilni dopust.

V spodnjem posnetku si poglejte incident:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
24. 11. 2014 08.49
-2
Zakaj pa živi v gnilem kapitalizmu.Jaz sem se šolal v jugi pa še pitne vode ni blo kaj pa bazen,seveda je bil v večjih mestih ampak za režimske izbrance
Samo.Jst
24. 11. 2014 07.25
-2
zanimivo... V tem primeru učtielj ni zahteval strokovno preverbo, če gre res za njega ali je bil le njegov dvojnik :)
kam_to_pelje
24. 11. 2014 06.33
+2
Učitelj je ravnal napačno. Toda tudi učenka mora dobit nek disciplinski ukrep. Adijo pamet. Šport bi moral biti v šolah na prvem mestu polek tega pa tudi izobraževanje o zdravem načinu prehranjevanja. Pa ne mislim po sistemu reklamiranje kao zdrave prehrane od raznih živilskih gigantov. Pač pa dejansko vzpodbujanje mladih. Da si izbirajo hrano i domačega okolja (vrta in ne hladilnika). Šport pa bi moral biti način življenja.
marko03
23. 11. 2014 19.49
-18
Večni problemi s tem patetičnim izgovorom za šolski predmet.To dejavnost bi morali že davno izkoreniniti iz vseh javnih šol na vseh nivojih. S splošno razgledanostjo ali izobraženostjo nima popolnoma nobene zveze , še manj pa z zdravjem udeležencev (razen poškodb seveda , za katere v resnici na koncu nihče od odgovornih v resnici nikoli ne odgovarja),ki so tem rabotam neprostovoljno podvrženi pod kazensko odgovornostjo. Tozadevni trenerji , dreserji in podobni izživljalci naj svojo strokovno pedagoško andragoško znanje prodajajo na trgu dela v raznoraznih klubih in društvih , mladina pa naj obvezno nosi v šolo dokazila , s katero " rekreacijsko" dejavnostjo se redno ukvarja.Pa se bo hitro pokazalo , kdo je dober in kdo je manj dober.......kao "pedagoški delavec" Sistem javnega šolstva bo tako razbremenjen ogromnega finančnega bremena,Že od investicij naprej-šolske telovadnice njihova oprema , ogrevanje in vzdrževanje niso med cenejšimi deli šolskih stavb. Ponavadi seveda zmanjka za človeka primerne sanitarije in prostore , kjer se odraščajoča mladina lahko dostojno uredi za nadaljevanje šolskega dela.Seveda tudi na kraj pameti odgovornim ne pade , da bi urnik kaj takega časovno sploh dopuščal.Tako vsa zasopla in kot preznojene slonice smrdeča odraščajoča dekleta sedejo spet skupaj in se trudijo reševati računske,jezikovne in druge naloge. Okoliščine , ki tistim , ki so telesno manj spretni in zainteresirani to dejavnost do konca življenja zagabijo in jim šolanje do diplomiranja nepopravljivo grenijo . Pa še prezanimiv cvet nad cvetovi na to temo: Učitelji telovadbe so pri nas EDINI delavci v Štrukljevem sindikatu vzgoje in izobraževanja,ki jim ni potrebno izkazati andragoško pedagoškega znanja , kot se to zahteva od VSEH ostalih navadnih smrtnikov,ki so sicer lahko vrhunski vsesplošno priznani strokovnjaki na svojem področju.A brez opravljenih pedagoško andragoških izpitov se učenju niti v sanjah ne morejo približati.Nekateri se menda iz prakse med " šolanjem" naučijo vsega , kar je treba znati na to temo....bog (ali kdor koli drug) nam pomagaj... Razmislimo ZAKAJ je to tako... Še predobro se zavedam , da dregam v orjaški in finančno izjemno močan lobi planetarnih razsežnosti ,ki z znanjem in številnimi viri , ki jih ima na razpolago sistematično že desetletja pere in ožema možgane vsevprek in daleč naokoli . Zato seveda pričakujem dramatične in patetične odzive. Pa lep ponedeljek vsem staršem . katerih otroci imajo že jutri na urniku ..... Vsem želim , da pridejo vaši otroci domov nepoškodovani in tudi brez kakšnih drugih travm.
tessa123
23. 11. 2014 21.05
+11
Neumnosti klatiš, vsaj kar se mene tiče.... Torej naj bi bila šola po tvoje samo togo in prisilno sedenje v klopeh in mentalno delo?? Res, da so v zadnjih letih ta predmet naredili prezahteven (z vsem doseganjem standardov, ocenjevanjem ipd.) in to resnično frustrira marsikaterega otroka, a včasih (20 let in več nazaj) ni bilo tako. Tudi taki, ki nismo bili preveč za telovadbo, nam je bila to ura sprostitve, fizičnega gibanja, in smo potem še lažje računali in razmišljali..:) Pa kaj zato, če smo se malo preznojili in upehali. Ta predmet je prav, da se izvaja znotraj šole (pouka), ne zdi pa se mi povsem v redu, da ni bolj v ospredju zgolj fizično gibanje in sprostitev, pač pa pritisk, tekmovalnost, doseganje standardov, ocenjevanje ipd.
Zentrum
23. 11. 2014 22.22
+2
pe?navodo
24. 11. 2014 00.54
+5
Za človeka NI NARAVNO da sedi in se uči . Za človeka je naravno da se giblje in se uči v naravi.
kam_to_pelje
24. 11. 2014 06.30
+2
Mako! tvojih bedarij nisem bral do konca ker je to potrata časa. Upam da se hecaš. Ker glede razvoja mladostnika in njegovih gibalnih sposobnosti. Je nujno imeti fiskulturo v šolah. Že tako imamo več kot preveč generacij,katerim se gibalne sposobnosti zmanjšujejo na polno. Zaradi sedenja za compom in svalkanja po kavčih pred TV. Prav ttako imamo iz generacije v generacijo vedno več prekomerno težkih hranjenih ali kako drugače hendikepiranih ljudi s preveliko telesno težo. Gibanje je naravno in v zadnjih generacijah je to vedno večji problem. potem pa imajo težave z boleznimi okostja in ostalimi modernimi boleznimi. Ki bi jih lahko doletele šele po 45 letu strosti ali še kasneje.
marko03
24. 11. 2014 06.42
+0
starprofi,potem pa bodi naraven , in pojdi nag peš v bližnjo okolico in ulovi ali najdi si kaj za zajtrk in tako naprej... Zentrum , tvoje upanje je jalovo , tako kot je jalovo razmišljanje večine koloniziranih slovencev , ki (še)ne vidijo , da je čisto vseeno kaj delamo in razmišljamo.Zahodni kapital in centri moči so nas kolonizirali in počasi a nezadržno gredo spremembe v mili nam domovini v smer kolonije.V koloniji pa seveda ne gre dobro domorodcem , ampak tistim , ki so od zunaj zasedli deželo in nas " odrešujejo" naše nerazvitosti in nevednosti.Tuji kapital , za katerega smo se odločili (volili)po razpadu Juge že ves čas sistematično uničuje naše domače gospodarstvo in kmetijstvo in za smešno ceno kupuje vse , kar je pri nas kaj vrednega. Naše državno vodstvo fantazira o zagonu realnega sektorja , češ , da bo potem bolje , realnega sektorja pa (seveda) pravzaprav ni več ali pa je v tujih rokah.S kmetijstvom pa je še huje.Kam greš kupit krompir za ozimnico? Tako , kot kupujejo naše gospodarstvo ,nam perejo možgane in spreminjajo (razgrajujejo) naše tradicionalne vrednote , mi pa se tajamo od hvaležnosti , da smemo za Valentinovo puncam kupiti cvet , ali otroke našemiti za Haloween. In tako seveda kapital vsiljuje amerikanizacijo tudi na ostalih področjih. V Ameriki se jim potrošniško naravnana družba brez (tradicionalnih) vrednot in ekonomsko razslojevanje že grdo vrača...Vsi tisti pokoli po šolah in pretežna večina mlade populacije , ki nikoli ne bo moralno odrasla jim že kaže hudiča. In trend kolonizatorjev gre pri nas natančno tja.....Procesi sistematičnega poneumljanja , ki uspevajo v Ameriki že dobrih 50 let , so se krepko začeli pri nas pred 20 leti.In kje smo danes in kje smo bili pred 20 leti?Kaj svojega smo imeli pred 20 leti in kaj svojega (še)imamo danes? Ideja je , da vsi mulci doštudirajo , starci na kmetijah doma pocrkajo , mladi brez služb in stari brez moči za delo se pa zdaj obešajo na državne in druge pomoči , medtem , ko prazne kmetije propadajo , mi pa kupujemo uvoženo hrano in ostalo uvoženo šaro , ki je večinoma sploh ne potrebujemo.Namesto odličnih slovenskih izdelkov , ki so bili pojem kvalitete , dokler se nismo razprodali , kupujemo presežke zahodnega kapitaia , ki ima seveda skoraj brezplačno delovno silo v deželah , k so jih kolonizirali že davno pred nami....In kako gre tej delovni sili? Ne ,fantje moji in dekleta , ne hecam se....Človekov najvišje orodje so možgani....že davno ne več mišice.Ampak to dejstvo seveda združeni možgani Amerike že dolgo zamegljujejo in potiskajo nekam v sivo področje , telovaditi je pa seveda fajn , zdravo in koristno.Pa čeprav je v teh vodah ogromen kapital , ki se mora obračat in dajat ljudem vsaj občasno pozabo o tem ,kako vsak čas ne bodo imeli skoraj ničesar svojega , smuči in žogo so bodo pa še vseeno privoščili.Četudi se dežela utaplja v revščini , bodo pri njih organizirali svetovno prvenstvo etc.... Boys and girls , the world has long ago run away(or rather"been taken away) from your hands and control. Razmišljajte slovenčki in manj telovadite , pa boste morda še rešili deželico....če ni že prepozno...
gordo
23. 11. 2014 18.42
+1
pa si je kupil pamet
Inženir
23. 11. 2014 17.31
+1
Učitelj je preveč nasilno vse skupaj izvedel. Bi bolj elegantno to naredil, pokliče dva poba, ki sta ji sošolca iz skupine pa da jo potegneta v vodo, nobenega škandala... Ko so mene učil domači plavat me je fotr zabrisal 10 metrov stran od obale v globjo vodo na morju in takrat sem se naučil plavat brez rokavčkov. Je pa bil eden od domačih zraven pripravljen na tistem mestu za primer če bi se jaz odločil kot kamen plavat.
z3lvic4
23. 11. 2014 17.49
+3
Inženir...vse spostovanje tvojemu ocetu ˇHulkuˇ...ker drugace nevem,kako bi te lahko vrgel 10m stran...:D
Inženir
23. 11. 2014 18.06
+1
Jah od 120 kil z mal špeha na trebuh pa mende je kj moči :D
vestalka1
23. 11. 2014 15.45
+8
Tukaj se mi zdi večji problematik razvajena smrklja, kot pa siten učitelj. Če je ura plavanja, to velja za vse. Če učitelj popusti enemu, se drugi vsaj 3 taki najdejo, ki ne bi šli v vodo.
nogutsnoglorry
23. 11. 2014 14.22
+10
če bi bil kej prida pedagog se nebi tkole lotil zadeve 100%
FIGEC
23. 11. 2014 18.11
+0
_pika poka_
23. 11. 2014 19.46
+0
Talični, samo preletela sem komentarje pod to objavo in 50% je samo tvojih.. pa se mi zdi, da si celo pamet sveta pojedo! :)
FIGEC
23. 11. 2014 19.47
-1
Si se morda vprašala, če kaj pišem tako..., iz prve roke?
pe?navodo
24. 11. 2014 00.56
+1
BŠK
23. 11. 2014 13.32
-10
Očitno se tamala boji vode.Za današnjo razvajeno mularijo se ne bi čudil. Po drugi strani bi pa zahteval za vsakega ki gre za učitelja oziroma vzgojitelja naj opravi test da ni pedofil
pomlad14
23. 11. 2014 12.46
+10
Pa kaj, če ni hotela iti v bazen, plačano vseeno dobi isto, ali gre v bazen, ali ne.
FIGEC
23. 11. 2014 18.13
-1
Ni bistvo v plačilu. Pri pouku je treba striktno doseči minimalni standard. To je za pozitivno. Ostalo pa še poleg.
pe?navodo
24. 11. 2014 01.06
+1
In kaj je narobe če se standardi ne dosegajo in padejo negativne ? AHA , učitelj ne bi dobil stimulacije in bi mel manjšo plačo. No potem se pa splača kako punco malo grabit in rint, bo večja plača.
pe?navodo
24. 11. 2014 01.11
+1
Dokler boste učitelji hoteli dosegat standarde napisane zaradi STANDARDOV IN PLAČ ne bo bolje. Najprej se sami spremenite IN ZAČNITE RAZMIŠLJAT , ne pa se podrejat minimalnim standardom ker tako USTVARJATE SAMO MOŽGANSKE BOLNIKE. Malo si preber kaj sem odspodaj napisal in DOUMI, da jaz nočem da šola iz mojih deklet NAREDI MOŽGANSKE BOLNIKE ki ne bi znale razmišljat s svojo glavo. Nehajte se oprijemat kot PIJANEC PLOTA MINIMALNIH STANDARDOV. In začnite učit otroke da bodo znali razmišljat. Samo pogoj je da sami znate razmišljat. To jih pa na prste ene roke lahko našteješ v vsaki šoli ki znajo razmišljat. večina je samo napiflanih in piflarijo prodajajo da dosegajo minimalne standarde. JAZ NOČEM MET MOŽGANSKO INVALIDNIH OTROK. Zanimivo , moje me nočejo poslušat, rajši hodijo v šolo, AMPAK VSAJ VEDO ZA KAJ HODIJO, DA NE HODIJO ZARADI STARŠEV in da lahko nehajo kadarkoli hočejo.
pe?navodo
24. 11. 2014 01.13
+1
Seveda ob vsemogoči pomoči tehnologije in napiflanih učitelc ki ne znajo razmišljat ni težko proizvajat možgansko bolne otroke. če bo ker kmalu streljal v šoli se ne čudit. Je proizvod današnjega sveta.
RADIKALL
23. 11. 2014 12.45
+2
sm kera razvajenka,se ne čudim zakaj je tko reagiral...ampak pač to je narobe,čeparav bi jo jst samo zardi numenega razloga fuknu v vodo...danes pač razvajnim otrokom nemoreš nič dopovedat...nevem zakaj imajo sploh učitelje če učenec uči učitelja...je pa tut res da recmo mariborski ravanatelj svoje učenec uči lagat,za kar bi ga mogli takoj odstrant,če so te dobil bi pa lahko to mirno priznal ne pa da policijo kliče pa hoče prepovedat telefone v šolah,to je pač bolano...pa razne učitelje ki samo svojim hčeram pa sinovom dajejo lepe ocene...
FIGEC
23. 11. 2014 18.27
+5
Telefoni v šoli so večji problem, kot se v javnosti to upa priznati. Pa ne zaradi snemanja, temveč zaradi tega, ker imajo šole brezžični internet, stotine dijakov se seveda na vsak način mora igrati igrice "on line", tudi med poukom, potem pa internet za potrebe pouka kleca in šteka do onemoglosti. Po hodnikih imajo vsi face obsijane od ekranov in hodijo ko neki zombiji in se sploh ne držijo nekih osnovnih pravil premikanja, ko je drenj. S tisimi prikoliškimi nahrbtniki delajo zamaške in se pred profesorji sploh ne umaknejo. Ma ne moreš mimo! Pa nenehno brečijo z njih mp3 posnetki z nekom kretensko muziko. Obnašanje povprečnega dijaka je pod vsemi nivoji, poznavanje pravic pa nad vsemi nivoji. O dolžnostih tako mali tako nima smisla izgubljati besed, ker ko greš kot obiskovalec v šolo, na vhodu srečuješ dijake, kako si v usta rivlejo cigarete in si jih na vratih nažigajo. Če dežuje pa kadijo kar direkt pred vrati pod nadstreškom. Posledično je v razredih tak vonj, kot je nekdaj bil, ko si stopil v gostilno. Pa reči kaj takemu dijaku. V trenutku si pri ravnatelju, ker je tak dijak posral tvoje ime, verjame pa se danes dijaku, ne več učitelju. In dokler bo to šlo v tako smer, bomo na vratih srečevali več ljigavih odvetnikov kot pa staršev na govorilnih urah. Pfuj pa tak sistem !!! Pa ni me iz navade treba brisati. Pred resnico za razliko od vas pač ne rinem glave v pesek.
pe?navodo
24. 11. 2014 01.00
+2
Mi smo imeli kadilnico. kaj ni več teh na šolah ? Kaj se pol čudite če kadijo pred vhodnimi vrati.
pe?navodo
24. 11. 2014 01.02
+1
Jaz ne hodim na govorilne , niti ne sprašujem kakšne so v šoli. Ravno nasprotno svvojm hčerkam sem vedno govoril da ŠOLA NI OBVEZNA. Če hočejo lahko hodijo, lahko jo pa kadarkoli pustijo IN ZAČNEJO RAZMIŠLJAT, ne hodit v šolo. Pa misliš da me kera posluša , same hočejo hodit v šolo. Večina jih pa rine v šolo da nekaj nardijo in ostanejo butli.
pe?navodo
24. 11. 2014 01.05
+2
Sem lani eno vprašal kakšne ocene je mela na polletju. pa mi je rekla : ATI , kaj ne veš da je polletje blo pred 2 meseci . Pa sem rekel samo . Pol pa v redi . In se je pogovor o šoli končal. Samo jaz sem inovator , poznavalec marsičesa in razmišljanja hočem naučit svoje otroke NE PA HODENJA V ŠOLO. Razen če tako same razmišljajo da hočejo hodit v šolo, potem pa naj, AMPAK SAME RAZMIŠLJAJO brez staršev, ki jih rinejo po šolah.
napakaa
23. 11. 2014 12.43
+2
z nizko vodo ni nič narobe, narobe je z pijano učenko pa učuteljn ki ji ne da zato primeren cvek
pe?navodo
23. 11. 2014 12.07
+11
Pol se pa čudijo če ker postreli pol razreda in učitelje.
ubogislovenci
23. 11. 2014 11.58
-4
Ne more učitelj učenca prisiliti, da gre nazaj v bazen in da se mora potopiti pod vodo! Ta je ene vrste pedofil, po mojem mnenju...
FIGEC
23. 11. 2014 18.29
+1
ubogislovenci
23. 11. 2014 21.40
+0
Talični, a si ti tudi ene vrste takega učitelja??
mikeTHEbike
23. 11. 2014 11.23
+6
A zdaj bi ze facki komandirali v soli???
FIGEC
23. 11. 2014 18.29
dinamitek
23. 11. 2014 11.06
+5
to tastar zanalašč delov da jo je mal šlatov-pedofilija
Uporabnik443897
23. 11. 2014 11.00
+2
Da bi morala med plavanjem dati glavo pod vodo je sprevrženo če je lepo povedala za novo frizuro in men to zadostuje, vse ostalo je nasilje Američanov , kar poglejte si policijske pregone in aretacije, zgleda kat vojno stanje, pač urezani da jim ni para !!!
Inženir
23. 11. 2014 17.39
+4
Učitelj je res ravnal skrajno neprimerno, in bi to lahko bistveno drugače rešil. Da se je pa učenka zgovarjala zarad frizure je pa tudi neumnost. Saj je zihr vedela da bojo imeli plavalni tečaj pa da si je brezveze frizuro štimat. V Ameriki je športna vzgoja malo drugače obravnavana kot pri nas, ker tam dejansko telovadijo ne pa pri nas ko pobje samo fuzbal nabijajo, pa kar vsi odtečejo teke na 60, 300, 1000 m pa cooperjev test za oceno.
FIGEC
23. 11. 2014 18.31
+2
Frizure si naj rihtajo od 18 let navzgor, pa če se hočejo se naj še farbajo. Za učence pa to najbrž ni merodajno.
odpisan2x
23. 11. 2014 10.53
+23
prjatu je profesor na srednji šoli.sem ga vprašov kako takšne stvari ureja.je povedal ,da čisto enostavno-ven
pe?navodo
23. 11. 2014 12.08
+9
To je pravilno, pa še cvek . Al pa popravc. Ne pa grabljenje in ne vem kaj še vse neke punce.
FIGEC
23. 11. 2014 18.33
+1
Pri telovadbi popravnih ni, ravnatelj nad cveki navdušen ni, še manj pa nad neopravičenimi urami. Kaj ti torej ostane?
ondskan
23. 11. 2014 09.45
+9
Na govorilne ure bi šel v trenirki ;)
tej?i30
23. 11. 2014 09.24
-6
čudno je že to da te v srednji šoli komaj začnejo učiti plavat?? kaj pa so starši 15 let delali doma?? mene je oče naučil plavati pri 5 letih!!!
pinho
23. 11. 2014 10.46
+9