Tujina

VIDEO: V hrvaško morje zašlo pet kitov glavačev

Šibenik, 10. 09. 2014 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V morju pred Šibenikom so opazili skupino petih kitov glavačev, ki veljajo za največje prebivalce Sredozemskega morja. Ti zelo ogroženi morski sesalci zelo redko zaidejo tako visoko na sever. Ker gre za plitvejša morja, obstaja nevarnost, da nasedejo.

Hrvaški pomorski policisti so v morju nedaleč od Šibenika v torek opazili skupino petih kitov glavačev. Njihove posnetke je na spletni strani objavil institut za raziskave in zaščito morja Plavi svijet. Ta je še sporočil, da so skupino petih kitov posneli v nedeljo tudi pri otoku Vis. Na inštitutu opozarjajo, da gre za ogroženo vrsto morskih sesalcev, ki je na Hrvaškem strogo zaščitena žival. Prav tako so kiti glavači na rdečem seznamu mednarodne zveze za varstvo narave (IUCN).

Plavi svijet poudarja, da kiti glavači nisi nevarni za ljudi. Hkrati prosijo ljudi, naj se ne približujejo velikim morskim sesalcem, da jih ne bi vznemirjali in prestrašili ter povzročili, da bi morebiti nasedli in poginili. "Gre za živali, ki sicer živijo globoko v morju, v primeru vstopa v kanale med jadranskimi otoki pa lahko nasedejo in poginejo," so še zapisali na spletni strani Plavega svijeta. Zato želijo zagotoviti varen izhod skupine kitov glavačev iz plitvih, severnih delov Jadrana.

Skupina kitov glavačev pri otoku Tijat.
Skupina kitov glavačev pri otoku Tijat. FOTO: You Tube

Kot so dodali, ljudje lahko fotografirajo in snemajo kite glavače z varne razdalje. O lokaciji in času snemanja kot tudi smeri gibanja živali lahko obvestijo Plavi svijet ali pristojne državne institucije, da bi preverili, v kakšnem stanju so živali.

Na inštitutu navajajo, da je v Sredozemskemu morju manj kot 2500 kitov glavačev, ki so neposredno ogroženi zaradi zapletanja v ribiške mreže in trčenja z ladjami. Ravno zaradi možnih nesreč in majhnega števila mladičev, ki jih samica kita glavača lahko ima, izrazito upada število teh največjih prebivalcev Sredozemskega morja.

Jadranskemu morju najbližji večji življenjski prostor kitov glavačev je med Jonskim morjem in otokom Kreta, kjer so globine večje kot 4000 metrov. Občasno pridejo v Jadransko morje, večinoma v njegov globlji, južni del. Tako daleč na sever Jadrana že dolgo niso zašli, vsaj zadnjih nekaj desetletij. V preteklosti so bili tudi v severnem delu Jadrana, a so najpogosteje tam tudi poginili.

Sredozemski kiti glavači se zaradi izoliranosti precej razlikujejo od kitov glavačev v Atlantskem oceanu.
Sredozemski kiti glavači se zaradi izoliranosti precej razlikujejo od kitov glavačev v Atlantskem oceanu. FOTO: Reuters

Edino dokumentirano množično nasedanje kitov glavačev v severnem Jadranu so zabeležili avgusta 1853, ko je šest živali nasedlo pri Novigradu v hrvaški Istri.

Nazadnje je bilo množično nasedanje kitov glavačev novembra 2009 ob južni jadranski obali Italije, ko je na polotoku Gargano nasedlo sedem živali.

Samci kitov glavačev lahko dosežejo dolžino tudi do 20 metrov in so težki čez 60 ton, medtem ko so samice manjše. Lahko doživijo več kot 60 let. Živijo v skupnostih med pet in 15 živali, v katerih so samice in mladiči, medtem ko samci večinoma živijo ločeno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NiVec
10. 09. 2014 17.52
-1
japoncem se cedijo sline
asdfghjklqwertz
10. 09. 2014 13.59
-8
Hitro japonce poklicat ...
flojdi
10. 09. 2014 14.25
+3
.sj. da jih zličkajo. ko naše medotke. ( pa kaj majo drugačne žvali še za bit na Zemlji...(buffff.
flojdi
10. 09. 2014 13.34
+0
. samomori....mogoče iščejo izhod iz zaSvinjanega morja...
devlon
10. 09. 2014 12.49
+4
sweet (pa ne tako, za na krožnik...)
MavritoGazarinni
10. 09. 2014 12.47
+6
aploudat garmina,kiti,aploudat...
provocateur
10. 09. 2014 12.14
+10
Amasakul
10. 09. 2014 12.03
+8