Tujina

VIDEO: Putin: Stalingrad bo vedno simbol enotnosti in nepremagljivosti naše države

Volgograd, 02. 02. 2013 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zmago v bitki za Stalingrad so v Volgogradu zaznamovali z vojaško parado. "Rusija je ponosna na branilce Stalingrada. Pogum in junaštvo branilcev sta brez primere in enkratna," je na spominski slovesnosti poudaril ruski predsednik Vladimir Putin.

V Volgogradu na jugozahodu Rusije so danes z vojaško parado zaznamovali 70 let od sovjetske zmage v bitki za Stalingrad. Pred okoli 20.000 gledalci in številnimi veterani je korakalo 650 vojakov v zgodovinskih uniformah, mesto pa se je za en dan znova uradno preimenovalo v Stalingrad.

"Videl sem mesta po Evropi, ki so po vojni ostala praktično nedotaknjena. Države, ki so kapitulirale zaradi močnejšega sovražnika, še preden je ta sploh napovedal vojno. In prav iz tega razloga so ta mesta še danes praktično nedotaknjena. Vendar pa mi nismo takšni. Naši dedje, naši očetje, naša starejša generacija, naši veliki predniki so se tu borili za vsako zgradbo, za vsako ulico. Čast Stalingradu, čast veteranom," je pozval podpredsednik ruske vlade Dimitrij Rogozin. Delegacije iz več deset držav so pred tem položile vence in cvetje pred večni ogenj na spomeniku v središču mesta.

Putin v Volgogradu
Putin v Volgogradu FOTO: Reuters

Slovesnosti v mestu se je udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zmago rdeče armade v bitki za Stalingrad označil za največji primer junaštva na svetu. "Ponosni smo, Rusija je ponosna na branilce Stalingrada. Pogum in junaštvo branilcev sta brez primere in enkratna," je na spominski slovesnosti poudaril ruski predsednik. "Stalingrad bo vedno simbol enotnosti in nepremagljivosti naše države, simbol resničnega domoljubja, simbol največje zmage sovjetskih vojakov. Zgodovinski dogodki, kot je bitka za Stalingrad, pa morajo služiti temu, da prihodnjim generacijam prenesemo ljubezen do domovine," je še dejal.

Milijonsko mesto so že pred današnjim praznovanjem okrasili s številnimi zastavami in rdeče-rumenimi plakati v čast zmagovalcev zgodovinske bitke. Rusi se ključnega dogodka pred 70 leti spominjajo z dogodki po vsej državi, tudi v Moskvi.

Putin v Volgogradu
Putin v Volgogradu FOTO: Reuters

Bitka za Stalingrad (1942–1943) velja za največji poraz nacistične Nemčije, ki je prinesel preobrat v drugi svetovni vojni. Bitka je trajala 200 dni. Končala se je, ko so nemške enote pod vodstvom generala Friedricha Paulusa 2. februarja pred 70 leti kapitulirale, ko so jih obkolili vojaki Rdeče armade.

To je bila prva množična predaja nemške vojske od začetka druge svetovne vojne in je spremenila tok vojne. Prinesla je pomemben preobrat za sovjetske sile, tako strateško kot psihološko, saj so bile v začetku vojne zaradi niza porazov demoralizirane.

Bitka za Stalingrad je bila tudi ena najbolj krvavih bitk v zgodovini. V njej je po ocenah na obeh straneh umrlo med 1,7 in dvema milijonoma ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
03. 02. 2013 18.21
+7
hurrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaa hurrrrraaaaaaaa!!!
KosezVeliki
03. 02. 2013 14.54
-4
Vojna v Evropi je bila vojna proti Rusiji in Ruskemu narodu. Avstrijski soci opat in njegova zlocinska nacisticna ga mad (Goebells, Himmler, Goering, Speer, Heydrich, Von Ribbentrop, Hess...) so skoncentrirali vso svojo vojasko moc v totalno unicenje in pogrom Rusije ter njenih ljudi. Poleg Judov in Romov so bili Rusi po njihovi rasni filozofiji (ki je temeljila na mitih in legendah ter absolutno norih in absurdnih idejah) narod katerega je bilo potrebno uniciti. Problem je bil v tem, da se je jo dlar iz Avstrije glede Rusije posteno zakalkuliral. Unicil in razbil je svojo drzavo ter pahnil milijone Nemcev v bedo in siromastvo. Na koncu si je sodil skupaj z svojo zeno v bunkerju in si poslal kroglo v glavo. Porusena mesta, unicena drzava, lakota, beda in smrt. To je bila cena, ki so jo placali njegovi ljudje za njegove neumnosti in norosti. Rusija je iz vojne izsla kot zmagovalka. Sovjetska vojska je izobesila zastavo nad porusenim Reichtagom v Berlinu. General ruskih oborozenih sil Grigorij Zukov si je v kaclerski palaci Adolfa Hitlerja v Berlinu ogledoval unicene pisarne najvisjih nacisticnih funkcionarjev in ministrov. Sovjetske in Ameriske oborozene sile so se prvic srecale in si podale roke na nemski reki Elbi 25. Aprila 1945. To je bila cena, ki so jo placali popolnoma zaslepljeni ljudje, ki so slepo sledili nekemu polpismenemu hrib ovcu iz Avstrije in njegovim psi hopatom, ki so popeljali to drzavo v totalno unicenje in pogrom.
KosezVeliki
03. 02. 2013 12.26
-3
To so bili tezki casi, ko se niso poznali jedrskega orozja, jedrskih strateskih bombnikov, jedrskih podmornic, ICBM raket, tepih bombardiranja, napalma, kasetnih bomb, termobaricnega eksploziva, daljinsko vodenih bomb...skratka orozja, ki v nekaj udarcih spravi sovraznika na kolena in ga izbrise iz zemlje. Me pa zanima ali mi lahko kdo pojasni zakaj Rusi niso uporabil kemicnega in bioloskega orozja ? So ga tedaj sploh imeli ? Americani kolikor vem so imeli nacrt, da bi iz letecih trdnjav B-17 zmetali veliko radioaktivnega Plutonija na nemska mesta in nemske civiliste. To bi vsekakor pripomoglo k hitremu koncu vojne v Evropi. Vendar so ta nacrt opustili.
DedekLakai
03. 02. 2013 11.09
+4
Če se nebi Rusi takrat tako hrabro borili in premagali Nemce v Stalingradu bi zdaj mi verjetno šprehali dojč saj tudi do dan D nebi prišlo ker bi bla Anglija pod okupacijo Američani bi se pa skrivali na svojem kontinetu...
Misija1
03. 02. 2013 12.24
+7
Vsa cast ruskim borcem, to so bili pravi boji, ki si jim mi niti zamislit ne moremo! Jaz dobim kar solzne oci, ko gledam te crno bele videje bojev po ulicah. To so bli hudi casi in pogumni ljudje. Ampak ne sme se pozabit, da tudi Rusi ne bi mogli cisto nic, ce ne bi obstajale se druge FRONTE! Polovica nemske vojske je bila na ZAHODNI FRONTI in na jugu (na jugu se precej manj saj so tam bili nemski zavezniki Italijani s svojo vojsko). Ce ne bi bilo Francoskih diverzantov, pa tudi nordijskih drzav, ki so se upirale nemcem, ter seveda angleske pomoci in balkanskih partizanov, bi Rusija padla! Treba se je zavedati, da je bilo na vzhodni fronti zelo na tesno. Ce bi Nemcija namesto 1 500 000 vojakov imela tam celotno vojsko (se pravi se najmanj 2x toliko), bi Rusija gladko padla! Sicer zavzet je ne bi mogli, saj si naroda ne mores kar tako podjarmit za dolgo, se posebej ne na tako velikem ozemlju kot je Rusija. Ampak brez skrbi, tako kot so bili na ZAHODU odvisni od Rusov in ruskih front, so tudi Rusi bili odvisni od bojev na zahodni fronti, nekaj tudi na juzni fronti! Splosno znano dejstvo je, da je Hitler naredil napako, ko se je spustil v boj z vec kot polovico Evrope in posledicno prevec frontami. Ce bi se odlocil samo za napad na Rusijo, bi ta padla (kriv pa bi bil samo in res samo Stalin, ki je zdesetkal rusko vojsko, pobil tricetrt vseh dobrih poveljnikov in generalov in zdemoraliziral rusko vojsko!). Ce pa bi Nemcija napadla samo zahodne drzave, pa bi jih tudi unicila, ampak, bi jih nato SIGURNO napadli Rusi, ki bi izkoristili pomanjkanje vojske na vzhodu. Celoten svet bi izgledal drugace kot sedaj, vprasanje kaj bi bilo z nami, kje bi bili, pod kom bi bili. V najslabsem primeru nas ne bi bilo ali pa bi bili pod Italijo. Vprasanje. Vsaka akcija je spremenila potek zgodovine. No, vsekakor vsaka cast ruskim borcem, ki so se borili v DALEC najslabsih pogojih izmed vseh bojisc!
KosezVeliki
03. 02. 2013 12.36
+0
Mucko ne seri ! 85 % nemskih oborozenih sil je bojevalo bitko na vzhodu ! Glavne tankovske SS divizije, strateske nemske divizije Wermacht, oklepne in mehanizirane enote, artilerija, vojska, specialci za urbano vojskovanje, letalstvo...vse je v veliki vecini bojevalo vojno na Ruskih tleh. Mucko a si zopet dobil sklerozo ? Se spomnis bitke za Moskvo, Blokado Leningrada, Bitke za Stalingrad, Bitke za Kursk (kjer je bila zlomjena hrbtenica nemskih oklepnih enot), osvoboditev celotne vzhodne Evrope...medtem ko so Ameriske sile stopile na kopno Evrope komaj 6 junija leta 1944 ?
KosezVeliki
03. 02. 2013 13.46
-6
Ne trdim, da so Americani in njihovi zahodni zavezniki bili manj zasluzni za osvoboditev izpod fasizma in nacizma. Americani so odigrali eno izmed pomembnejsih vlog v drugi svetovni vojni. To je bila njihova vojna industrija in program "lend and lease program", ki je omogocila Sovjetom, Britancem Francozom, Kitajcem in drugim (tudi Titovi Jugoslaviji) pomoc v obliki vojaske opreme, hrane, goriva in streliva. Ogromno vlogo je odigral tudi povojni Marsalov plan, ki je resil Evropo pred lakoto in pomanjkanjem. Predvsem pa osvoboditev okupiranih ozemelj na Pacifiku in kapitulacija imperialisticne Japonnske, ki so jo ZDA spravile na kolena in jo naucile kozjih molitvic. Odlocilne bitke v Evropi pa so se bile na ruskih tleh.
Misija1
03. 02. 2013 22.30
+4
@ @KosezVeliki: 85 procentov, to si pa kar na pamet kresnil! Nekako takole bo: Na vzhodni fronti so imeli Nemci cca. 3,7 milijona svojih vojakov, na zahodni fronti pa od leta 1940 dalje cca. 3,3 milijona. Do leta 1940 je na zahodni fronti ta cifra padla na cca. 1,4 milijona vojakov, ravno zaradi tega, ker so jih kar nekaj premaknili na juzno fronto ter seveda na vzhodno. Kakorkoli obrnes, v najboljsem primeru so nemci imeli na vzhodni fronti cca. 500 000 vojakov vec kot na zahodni. TO pomeni, da je bila ZAHODNA fronta se kako pomemba za zmago rusov, saj bi teh 3,7 milijona vojakov drugace bremenilo vzhodno fronto. Fakti so, da bi brez zahodne fronte, Rusi izgubili Stalingrad ter vecino vecjih mest v takratni Rusiji. Naroda si pa tako ali tako ne bi mogli podjarmit, saj je bilo Rusov toliko kot Nemcev, s to razliko, da je Rusija ogromna dezela. Kakorkoli, ce ne bi bilo zahodne fronte, bi Rusi gladko izgubili! In seveda obratno tudi, ce ne bi bilo vzhodne fronte, ne vem kako bi sedaj izgledala Francija, ter se kopica drugih drzav.
Misija1
03. 02. 2013 23.35
+3
Mislil sem napisati - "do leta 1944 je na zahodni fronti ta cifra padla na cca. 1,4milijona"
KosezVeliki
04. 02. 2013 00.38
-1
Angleski zgodovinar in ekspert za nacisticno Nemcijo prof. Richard Overy iz kraljeve univerze v Cambridgeu je v svoji raziskavi o drugi svetovni vojni napisal, da si je 85 -90 % nemskega Wermachta polomilo svoje zobe v Rusiji.
appollyon
02. 02. 2013 22.40
-13
Še enkart si naj prebere zgodovino, kje je bil stalingrad, in kao se je imenoval prej!Kdo ga je zasegel in komu! Spet komunistična propaganda ki spreminja zgodovino!
Tonček Balonček
02. 02. 2013 22.35
-3
Stalingrad je pravzaprav ruska varianta Depale vasi.
olpop
02. 02. 2013 21.20
+17
Rusi so Slovani kot mi, s tem naši bratje....ne pa neki Američani, Nemci...!!
appollyon
02. 02. 2013 22.43
-12
Ja da ne bo res, zato pa je večinoma rusije v aziji! Mimogrede slovani so bili čehi slovaki, slovenci, poljaki, prusi, države ki jih je stalin skoraj uničil, pobil 22 miljonov ljudi in podobno! In spet lahko vidimo kako rusi spreminjajo zgodovino!
Kunar
03. 02. 2013 00.15
+4
žuga
02. 02. 2013 20.18
+12
Slava materi Rusiji !
kim llsung
02. 02. 2013 19.38
+1
Stalinove macole!!
LovecNaKomuniste
02. 02. 2013 19.09
-2
Te tudi rabjo enega diktatorja tko ko mi, da lahko normalno živijo.
St!fler
02. 02. 2013 18.45
+7
call of duty :D
Pepermint
02. 02. 2013 18.24
+28
Bravo bratje Rusi!
olyca
02. 02. 2013 18.12
+22
S člim se pa naš firer lahko pohvali, prodajo orožja na črno in nakupom nepremičnin z mojim in tvojim gnarom......
Tonček Balonček
02. 02. 2013 18.39
+1
franceljtancelj
02. 02. 2013 16.01
+8
Ja sem se spomnil na hrabre čekiste. Je mogoče pri nas kdo, ki kaj zna povedati o njih? Poznal sem nekoga, ki je bil v tej bitki kot nemški vojak. Rešil ga je čekist in po vojni poskrbel, da se je vrnil domov. Mož mu je bil do smrti hvaležen. Na žalost se nista nikoli več videla. Ko sem se sprehajal po ploščadi Čekistov sem se spomnil na ta dva moža, eden v nemški, drugi v ruski uniformi. Oba pa vendarle SLOVANA.
Pacek22
02. 02. 2013 15.08
+25
bitka kjer so tudi slovenci umrli, ker so se mogli prisilno bojevati za nemčijo :(
Kunar
03. 02. 2013 00.17
+2
ja mi smo se prisilno, hrvati pa prostovoljno =)
anzi_mahackala
03. 02. 2013 18.22
SDS-ovi so sli prostovoljno..zacel pa za bezigradom...