Tujina

VIDEO: 'Beograd bo v plamenih!'

Beograd, 28. 09. 2011 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nasprotniki Parade ponosa mahajo z družinskimi vrednotami, huligani pa s pestmi in napovedujejo rušilne demonstracije v Beogradu. Policija se spopada s kadrovsko podhranjenostjo in neustrezno opremljenostjo. Kdo bo zagotovil red in mir?

Srbska policija pred Parado ponosa, ki bo ta konec tedna potekala na ulicah srbskega glavnega mesta, nadzira objave na socialnih straneh Facebooka, Twitterja in druge internetne strani ter išče morebitne grožnje organizatorjem parade. Srbski policijski sindikati že nekaj časa pozivajo LGBT-gibanja, naj dogodek odpovejo, saj so antigejevske skupine nestrpnežev že napovedale množične proteste in "rušilne demonstracije“, policijske enote pa so zaradi nestabilne situacije na meji s Kosovom v polni pripravljenosti in je po njihovih besedah nemogoče zagotoviti popolno varnost udeležencev parade. Sedaj, dodajajo, so njihove vrste bolj potrebne na kosovski meji, kjer zadnje dni močno vre. Namesto da bi bili tam, bodo v soboto in nedeljo morali biti v Beogradu, dodajajo.

Huligani in skrajne politične stranke napovedujejo, da bo Beograd letos v plamenih.
Huligani in skrajne politične stranke napovedujejo, da bo Beograd letos v plamenih. FOTO: Reuters

Huligani na dan parade načrtujejo požige in razbijanje lastnine po vseh obmestnih občinah Beograda in tudi v vseh večjih mestih Srbije. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug srbska policija opravlja po vsej državi pogovore s pripadniki navijaških in drugih ekstremnih organizacij, poostreni nadzor nad spletom pa nameravajo v naslednjih dneh še poostriti. Po zagotovilih policije potekajo tudi dodatne kontrole in uvajanje ukrepov, ki bi nerede na beograjskih ulicah preprečili.

Policijski sindikat Srbije že od najave letošnje Parade ponosa poziva organizatorje, naj parado, napovedano za 2. oktober, odpovejo. Kot pravijo, "delijo policisti enako usodo kot državljani Srbije v pogledu socialnih problemov. Opravljajo zelo težko delo v težkih časih in ne želijo biti pretorijska garda nobeni posebni družbeni skupini ali lobiju,“ še poudarja predsednik sindikata policistov Momčilo Vidojević. Po njegovih besedah je na voljo le 2.300 polno opremljenih policistov, kar je pol manj, kot jih je bilo na lanski paradi. Preostali del 5.000-glavega policijskega korpusa je pomanjkljivo opremljen. Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je med lanskoletnim obračunom s huligani utrpelo za 1,5 milijona evrov škode.

Nestrpnosti v Srbiji je vse več, zaradi slabe ekonomske situacije pa grozijo srbskemu glavnemu mestu rušilne demonstracije.
Nestrpnosti v Srbiji je vse več, zaradi slabe ekonomske situacije pa grozijo srbskemu glavnemu mestu rušilne demonstracije. FOTO: Reuters

Dačić je poudaril, da bo policija na vsak napad odgovorila ostro in odločno, lani pa je za red in mir skrbelo vseh 5.000 policistov posebnih enot, ki so bili za razganjanje demonstrantov primerno opremljeni. Letos bodo manjkajoče enote zapolnili s policisti iz kriminalističnih, prometnih in drugih policijskih služb. Člane sindikata tako ne bodo pozivali niti naj branijo udeležence parade niti naj se demonstracij ne udeležijo, Vidojević pa je povedal, da bo sam med varnostnimi enotami stal le, če bo zdrav in mu bo delo dovolil njegov osebni zdravnik, še pravi.

Miljenko Dereta, izvršni direktor Državljanske iniciative, je ob tem za Blic povedal, da bi za varnost morala poskrbeti mednarodna skupnost in da bi morale specialne enote za zagotovitev varnosti v Beograd napotiti evropske države. Ministrstvo za notranje zadeve se na namige, da policija ne bo mogla zagotoviti polne varnosti udeležencev parade, še ni odzvalo, vlada pa prepričanje, da bo na dan demonstracij v polni pripravljenosti celoten policijski ešalon.

Bodo geji in lezbijke tudi letos tarča brutalnih napadov skrajnežev in kdo jih bo pred tem obvaroval?
Bodo geji in lezbijke tudi letos tarča brutalnih napadov skrajnežev in kdo jih bo pred tem obvaroval? FOTO: Reuters

Član organizacijskega odbora Parade ponosa Goran Miletić je za Blic izjavil, da policija z izjavami, da ne bo izvajala potrebnih varnostnih ukrepov na letošnji Paradi ponosa, zastrašuje državljane. "Ne samo to, saj se s tem straši vse državljane Srbije in to nima več nikakršne zveze s ponosom. To pomeni, da obstajajo v državi ljudje, ki so močnejši od policije, in tako policija niti ne more zaščititi prebivalce niti ne more braniti javnega reda in miru,“ še pravi Miletić.

Parado ponosa je pred dnevi ostro napadel tudi voditelj stranke Enotna Srbija Dragan Marković. Kot je povedal, nasprotuje stranka slehernemu nasilju, vse nasprotnike "parade sramu“, kot se je izrazil, pa pozval, naj ne ravnajo nasilno. Za 2. oktober je napovedal organiziran shod v Jagodini, na katerem bodo s kulturno umetniškim programom na svoji paradi ponosa predstavljali in branili tradicionalne družinske vrednote, še poudarja. Gibanje Obraz je na dan beograjske parade napovedal "molitveni sprehod za zdravo družino“, kjer se bodo pohodniki ob enajstih zbrali pred Hramom Svetega Save in krenili na pot proti Slaviji, prek Terazij in pohod sklenili pred Saborno cerkvijo.

Varuhi javnega reda in miru dvomijo, da bodo lahko za varnost udeležencev parade ustrezno poskrbeli. Nasprotniki istospolno usmerjenih poudarjajo zlom tradicionalnih družinskih vrednot.
Varuhi javnega reda in miru dvomijo, da bodo lahko za varnost udeležencev parade ustrezno poskrbeli. Nasprotniki istospolno usmerjenih poudarjajo zlom tradicionalnih družinskih vrednot. FOTO: Reuters

Niški mestni odbor Demokratske stranke Srbije je Sprehod za družino napovedal za 1. oktober, na napovedanem shodu pa bodo prav tako poudarili okrnjen in izginjajoč pomen tradicionalnih družinskih vrednot. Kot pravijo, si ne želijo, da bi njihov apel razumeli in povezovali s Parado ponosa v Beogradu, v podkrepitev svoji resnični zaskrbljenosti nad dejstvom, da je v Srbiji iz leta v leto manj rojstev otrok, pa se bodo odpovedali nošenju političnih simbolov.

Spodaj si lahko ogledate videospot organizatorjev letošnje Parade ponosa v Beogradu.

Srbske policijske enote bodo na letošnji Paradi ponosa v polovični sestavi.
Srbske policijske enote bodo na letošnji Paradi ponosa v polovični sestavi. FOTO: Reuters

Na naraščajočo nestrpnost se je odzvala tudi Mira Furlan, igralka, ki je iz Los Angelesa poslala javno pismo, v katerem je homofobe neposredno primerjala z nacisti, ki bi pripadnike gejevske populacije najraje ''eliminirali in ukinili'' v imenu družbenega reda in miru. ''Kot je videti, je v igri vedno isti način razmišljanja: žrtev diskriminacije je obtožena provokacije in se od nje zahteva, da se umakne, skrije ali umre, vse za dobro javnega reda in miru,'' je kritično zapisala in dodala: ''Odgovornost se prenaša na žrtev. Ona je kriva, da obstaja. Ona provocira. Žrtev je zato treba skriti, eliminirati, ukiniti.''

Organizatorji Parade se vsako leto srečujejo s prav bizarnim metanjem polen pod noge. Vsako leto se lažne LGBT-organizacije oglašajo z nemogočimi zahtevami, ki mečejo slabo luč nad pravo LGBT-organizacijo. Lani so, da bi zanetili še dodaten prepir med udeleženci parade, prevaranti zaprosili za dovoljenje za zažig srbske zastave. Letos so ''ustanovili'' Stranko seksualnih pravic, ki naj bi na prihajajoči paradi zaprosila za priznanje pravic pedofilov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou