Tujina

VIDEO: Rusko obrambno ministrstvo: izvedli smo 20 napadov in uničili 8 ciljev IS

Moskva/Washington, 01. 10. 2015 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Rusija je poslala več kot 50 vojaških letal in helikopterjev, pa tudi marince, padalce in pripadnike specialnih enot v Sirijo. Visoki uradnik obrambnega ministrstva je dejal, da je Rusija pripravljena razmisliti o razširitvi letalskih napadov tudi v Irak, a je ruski zunanji minister Lavrov to zanikal.

Več videovsebin
  • Ruski posnetki zračnega napada
    00:51
    Ruski posnetki zračnega napada
  • Iz 24UR: Ruska letala napadajo cilje v Siriji
    02:36
    Iz 24UR: Ruska letala napadajo cilje v Siriji
  • Iz 24UR: Trump bi sirske begunce poslal domov
    00:54
    Iz 24UR: Trump bi sirske begunce poslal domov

Ruska letala so danes drugi dan obstreljevala cilje v Siriji. Kdo je tarča, ni jasno. Moskva trdi, da napadajo samo položaje skrajne skupine Islamska država (IS). Sirski uporniki in ZDA pa vztrajajo, da so tarče nasprotniki režima sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Ruska letala naj bi med drugim zadela strateško mesto Jisr al Shughour, ki je pod nadzorom skrajne islamistične Fronte al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida. Obstreljujejo pa tudi provinci Homs in Hama.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že v sredo zvečer ob robu 70. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku v pogovoru z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem poudaril, da so neutemeljene govorice, da tarča ruskih zračnih napadov niso bili položaji IS. To je ponovil tudi danes. Vztrajal je, da so napadi "kirurško natančni", usmerjeni zgolj proti "terorističnim skupinam" in da niso terjali civilnih žrtev. Kot je še dodal, so Američane že pozvali, naj predložijo dokaze o nasprotnem, če jih imajo.

Podobno so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Kot so pojasnili, so ruska letala v sredo izvedla 20 napadov in uničila osem ciljev IS, med njimi tudi eno od njihovih poveljstev. Uničili so tudi njihova skladišča streliva, orožja in vojaških materialov.

Sirska vojska pa je medtem sporočila, da se bo skupaj z zavezniki ruskim zračnim napadom v prihodnjih dneh pridružila s kopensko operacijo. V Sirijo je že prispelo več sto oboroženih pripadnikov iranskih sil. Iz Bele hiše pa so sporočili, da bi prisotnost iranskih sil pomenila poglobitev konflikta.

Po podatkih ministrstva, ki je objavilo tudi zgornji posnetek napadov, na katerem je videti, kako so letala zadela tri kraje, so v napadih uničili tudi skladišča streliva, orožja in vojaških materialov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirska državna televizija je pred tem potrdila, da so ruska letala izvedla napade v provincah Hama na severozahodu in Homs v osrednjem delu države, sirska vojska pa je izvedla napade v regiji Latakija.

V ruski operaciji v Siriji sodeluje več kot 50 vojaških letal

Rusija je danes poslala več kot 50 vojaških letal in helikopterjev, pa tudi marince, padalce in pripadnike specialnih enot v Sirijo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. To je prvič, da je Moskva uradno pojasnila obseg svoje vojaške prisotnosti v Siriji v pristanišču Tartus, kjer ima ruska vojska logistiko, in predvsem na letališču blizu Latakije, kjer si je zgradila vojaško oporišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

General Igor Konašenkov, tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, je dodal, da omenjenih več kot 50 letal in helikopterjev izvaja napade na položaje Islamske države.

Ni pojasnil, za katere tipe letal gre. Ameriški viri so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da gre za štiri bombnike Su-34, 12 bombnikov Su-25, 12 bombnikov SU-24, štiri lovce Su-30 in okoli 20 helikopterjev.

Marinci, padalci in specialci so namenjeni za zaščito ruskih vojaških objektov. Kot je še povedal Konašenkov, so za zavarovanje Tartusa in letalskega oporišča blizu Latakije poslali taktični pehotni bataljon marincev.

Kot navaja AFP imajo ruski bataljoni praviloma najmanj 500 vojakov. Ruski mediji sicer navajajo, da naj bi bilo v Siriji najmanj 1700 ruskih vojakov.

Predvidene so tudi rotacije s specialnimi enotami črnomorske flote in padalci, je še sporočilo obrambno ministrstvo.

Visoki uradnik obrambnega ministrstva Ilja Rogašev je medtem za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti danes dejal, da je Rusija pripravljena razmisliti o razširitvi letalskih napadov tudi v Irak, če bo za to zaprosil Bagdad oziroma če bo to določala resolucija VS ZN na podlagi volje iraške vlade. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes to že zanikal. "Ne načrtujemo razširitve letalskih napadov v Irak," je dejal na novinarski konferenci na sedežu ZN v New Yorku. Poudaril je, da jih Bagdad k temu ni povabil, da pa imajo skupaj s Sirijo veliko informacij o IS in njegovih operacijah, kar je lahko koristno za Irak.

Napadli so tudi upornike, ki jih uri CIA

Ameriški senator John McCain je danes povedal, da so prvi ruski zračni napadi ciljali na pripadnike Svobodne sirske vojske, uporniške skupine, ki jo podpira ZDA. "Z gotovostjo lahko potrdim, da so napadli pripadnike te uporniške skupine, ki jih je oborožila in izurila CIA, predvsem za boj proti skrajnežem Islamske države." je povedal za CNN. V svobodni sirski vojski so zmerni uporniki, ki se ob IS borijo tudi proti Asadovemu režimu. Po njegovi oceni to dokazuje, da je cilj Moskve podpora Asada, je še povedal za CNN.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov FOTO: Reuters

Sprememba v poteku vojne

Sirski vojaški viri so povedali, da ruska vojaška podpora prinaša "veliko spremembo" v poteku vojne.

Medijska in politična svetovalka sirskega predsednika Bašarja al Asada Bouthaina Shaaban je za RT povedala, da je prepričana, da bo ruska intervencija pomagala stabilizirati razmere v Siriji.

V imenu svoje države je povedala, da "Sirija upa, da bo ruska pomoč pomagala Damasku v poraziti teroriste in povrniti mir in varnost".

"Ne gre le za boj proti IS … ne vem, zakaj ljudje pozabljajo na al Nusro, kljub temu da Varnostni svet ZN tako al Nusro kot IS šteje med teroristične organizacije," je povedala. "Razen njiju pa v Siriji obstaja še veliko več terorističnih skupin," je nadaljevala.

Shabaanova je povedala, da "Rusija spoštuje državno suverenost," zato čuti, "da bodo Rusi uspešni tam, kjer Zahod ni bil ali ni želel biti uspešen," je sklenila.

Američani dvomijo, da so tarča Rusov teroristi

Zmerni sirski uporniki so Rusijo obtožili, da je napadla njihove cilje in ne cilje IS ali Al Kaide ter da je bilo v njenih napadih ubitih najmanj 36 civilistov. Tudi več zahodnih držav, med njimi ZDA in Francija, je nemudoma izrazilo dvom, da glavna ruska tarča niso teroristi kot taki, ampak nasprotniki Asadovega režima.

Američani se najbolj ukvarjajo z vprašanjem, kaj je namen ruskih napadov, uničenje IS ali podpora sirskemu predsedniku. Zanje sta namreč to precej različni stvari. Rusi pa so že večkrat povedali, da je njihov cilj oboje in sicer podpora sirskim oblastem pri boju proti teroristom.

V New Yorku je francoski zunanji minister Laurent Fabius ocenil, da obstajajo indici, da tarča ruskih napadov ni bila Islamska država.

Pritrdil mu je ameriški obrambni minister Ashton Carter, ki je v sredo zvečer dejal, da "kaže, da so ruska letala izvedla napade na območjih, kjer verjetno ni bilo sil Islamske države".

Američani menijo, da so bili tarča njihovega napada namreč predvsem nasprotniki predsednika al Asada.

Rusko vojaško posredovanje v Siriji je označil za kontraproduktivno in ocenil, da se bo slabo končalo. Upa, da bo Moskva prišla do sklepa, da bo svoje cilje skušala doseči na drugačen način, ki bo bolj smiseln, poroča AFP.

Ocenil je še, da obstaja nevarnost, da bo ruska strategija v Siriji samo še prilila olje na ogenj konflikta. "Naše stališče je jasno, poraza IS in ekstremizma v Siriji ni mogoče doseči brez vzporedne politične tranzicije v državi," je dodal.

Rusija napada vse teroristične skupine, ne le IS

Lavrov je poudaril, da je Rusija že večkrat jasno povedala, da je njen cilj pomoč sirski vladi pri boju proti IS in drugim terorističnim skupinam. Odnos zahodnih držav na njihove napade pa kaže, da bi moralo Rusiji biti dovoljeno le napadanje IS, napadanje drugih terorističnih skupin pa naj bi bilo slabo, je še dodal.

"Ameriški kolegi so nam očitali, da je bilo nekaj naših tarč napačnih. Vztrajali so, da imajo za to dokaze. Zato smo jih prosili, naj nam jih pokažejo, ker namreč prevzemamo popolno odgovornost za svoje tarče," je povedal.

Kot brezpredmetne je zavrnil navedbe, da naj bi napadali infrastrukturo, ki ne pripada teroristom. Poudaril je, da nimajo nobenih podatkov o civilnih žrtvah.

"Zelo smo pazljivi pri tem, da so napadi "kirurško natančni", usmerjeni zgolj proti "terorističnim skupinam" in so usmerjeni izrecno na položaje, infrastrukturo in opremo oboroženih terorističnih skupin," je povedal.

Rusija: fotografije civilnih žrtev so ponarejene

Moskva je poročila o tem, da bi naj ne napadali IS, označila za informacijsko vojno. "Rusija z napadi sploh še ni začela, pa so se že pojavile navedbe, da zaradi ruske operacije umirajo civilisti in da so napadi usmerjeni v demokratične sile," je včeraj povedala predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova.

Tako predsednik opozicije Sirske nacionalne koalicije Haled Hodža kot sirska opozicijska aktivistična mreža Lokalni usklajevalni odbori so namreč poročali, da je bilo v napadih ubitih 36 civilistov, med njimi pet otrok. V javnosti so se pojavili tudi posnetki in fotografije žrtev, na Twitterju zapisi svojcev žrtev, a jih je Zakharova označila za lažne.

Bašar al Asad
Bašar al Asad FOTO: Reuters

Popolnoma nov nivo uničenja

Sirci, ki živijo na območju Homsa, ki ga obvladujejo sirski uporniki, so v štiriih letih vojne doživeli veliko uničenja, a Reuters poroča, da so sami povedali, da so ruske zračne sile sprožile popolnoma nov nivo razdejanja. Povedali so, da so letala letela višje kot sirska, pri tem so bila manj hrupna, in tako ljudje niso vedeli, da so napadeni. Ubitih naj bi bilo 36 civilistov, med njimi pet otrok. Ruske oblasti so to vztrajno zanikale in še vedno vztrajajo, da so njihove tarče skrbno izbrane in da ne obstreljujejo naseljenih območij.

"V zadnjih letih smo bili izpostavljeni zelo različnim orožjem, a kar se je zgodilo danes, je bilo nekaj najnasilnejšega, kar se je zgodilo na podeželju severnega Homsa," je povedal zdravnik v mestu Rastan, ki je bilo eno zmed tarč napadov.

"Minareti mošej so svarili ljudi, da prihajajo letala in jih opozarjali, naj se razpršijo," je povedal v pogovoru za Reuters. Povedal je, da je bilo v njegovem mestu ubitih 11 ljudi, vključno s tremi otroki in njihovim očetom ter dvema drugima, ki sta bila v času napada na obisku pri tej družini. "Bilo je, kakor da hiša sploh ne bi obstajala," je še povedal zdravnik, ki je zdravil žrtve po napadu.

Območje Homsa je bistveno za Asadov nadzor nad zahodno Sirijo, saj povezuje prestolnico Damask in obalno območje, vključno z Latakijo in Tartousom, kjer ima Rusija pomorsko bazo.

Prebivalci so našteli več skupin, ki se na podeželju Homsa bojujejo pod okriljem Svobodne sirske vojske (FSA). Ti so nasprotniki Asadovega režima, včeraj pa so Rusi poročali, da jih napadajo zato, ker se vedno več pripadnikov FSA pridružuje IS.

"Edina razlaga za to, da nas Rusi bombardirajo, je ta, da nam želijo poslati sporočilo, da želijio nadzor nad celotnim Homsem. Želijo narediti konec vsakršni prisotnosti opozicije v Homsu, da bi zagotovili dostop do obale," je povedal eden izmed upornikov, povezanih s FSA.

"Njihova letala so nova in napredna, ni jim treba leteti nizko, da bi nas zadela, kako naj se torej borimo proti njim," se je spraševal. "Edina rešitev je, da uporniki in civilisti zapustimo mesto. In to je tisto, kar želijo," je prepričan.

Sestanek predstavnikov ruske in ameriške vojske

Nato je sporočil, da se Rusija ni uskladila z mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA, ki se bori proti džihadistom Islamske države. Američani so bili o načrtovanih napadih obveščeni le uro pred začetkom.

Predstavniki ameriške in ruske vojske se bodo sestali v najkrajšem možnem času, po nekaterih podatkih že danes, da bi se pogovarjali o usklajevanju svojih ločenih zračnih napadov v Siriji, da bi se izognili medsebojnemu oviranju. Lavrov je povedal, da je nujno "vzpostaviti komunikacijske kanale, da bi se izognili nenačrtnim incidentom".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1872)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
03. 10. 2015 22.53
Američani že razmišljajo o skupinskem samomoru v beli hiški ker Rusi so jim uničili mokre sanje o novi moderni tovarni Coca Cole In hamburgerskih lampov sredi Damaska
minnaema@yahoo.com
03. 10. 2015 14.30
.....da bi le bilo tako, da v konstruktivnosti nebi umirali NEDOLŽNI ljudje, posebno otroci !
Bruhalnica24
02. 10. 2015 10.28
+5
Poguglat za Slikami, iskalni pojem je # John Mccaine ISIS # Lepo se je družil z temi, ki jih sedaj Rusi bombardirajo, seveda umira ob tem več milijard Američke pomoči, pa ne mleko v prahu, obliži, pšenica... Seveda Amere to boli...
pravica00
02. 10. 2015 21.41
B.O.R.G.
02. 10. 2015 10.25
+2
Zdej ko gledam komentarje in jih primerjam z komentarji ispred 6 mesecov ugotavljam da ste nehali uporabljati besede kako je to vse v imenu islama in teh zlobnih muslimanov. Upam da zdaj pocasi dojemate da vera nima popolnoma nobenega pomena v tem kaosu ki se dogaja na BV. cao ovce. pa preberte se kak drugi medij ne pa sam 24 kur.
Bruhalnica24
02. 10. 2015 10.30
+1
Če je nekje nafta, ali druga bogastva..... Kako opravičit invazijo ??? Seveda vera... Seveda je tudi 24 butalcev v tem položaju prisiljen propagando prilagajat, ker zadeva postaja zelo očitna, kredibilnost na točki 0.
dreko123
02. 10. 2015 09.07
+6
24ur - po dolgem času moram pohvaliti pisca članka, da je v članku navedel vse vire in vse poglede iz vseh strani na situacijo in poročanje! - zelo balanciran članek, kar na 24ur kot že večina Slovenije ve ni v navadi saj ste znani kot zahodni propagandni stroj
CyberWorm90
02. 10. 2015 08.42
+4
nakonc se bojo ameri pa rusi počli w siriji : ))) isis bojo pa k fuzbalski nawijači : )))
noble
02. 10. 2015 08.30
+5
Preden so začeli z vojašo akcijo je v Ameriško ambasado V Iraku prikorakal Ruski general in rekel Američanom , da imajo eno uro časa, da izpraznijo zračni prostor nad Sirijo ker oni začnejo z letalskimi operacijami. Američani imajo pri vsej tej propagandni vojni verjetno v mislih s kom imajo opravka, pred leti je bila objavljena novica, da so v nekem gozdu v Rusiji našli 200 (dvesto) tankov, ki jih ni do takrat ni nihče pogrešal !!!
Bruhalnica24
02. 10. 2015 08.41
+6
Kakšno je bilo dosedanje pravno formalno stanje Ameriškega brezglavega bombardiranja Sirije ??? Ni UN mandata, niti dovoljenja Sirije ??? Ponoven akt Ameriškega terorizma, to kar znajo najbolje, seveda nad državami, ki so šibkejše.. Z vstopom Rusije se je igra zelo spremenila, niti propaganda ne pomaga več...
rissp1
02. 10. 2015 08.29
+21
Še preden se je prvo rusko letalo sploh dvignilo, so ameriški mediji že poročali o "civilnih žrtvah ruskih napadov" , ter da Rusi bombandirajo tudi DRUGE teroristične skupine ne le ISIS. Američani so dobili klofuto s tem, da je začela neka država dejansko obračunavati s teroristi in ščititi Sirijo, da bi ustvarila mir. Ne pozabimo, da kakršenkoli samodržec je Assad, so Sirci pod njegovo vlado živeli neprimerno bolje kot zdaj ko Sirije niti ni več, vladajo razne bande, ki križajo ljudi, jih obglavljajo, na stotisoče Sircev pa je pobegnilo iz države,velika večina pravi da NE zaradi Assadove vlade temveč zaradi terorističnih skupin ki so popolnoma uničili infrasturkturo, državo, pobili na tisoče in tisoče otrok, jih žive zakopljejo itd. In "Klaifat" (ISIS) je edina tvorba razen ZDA ki uporablja skoraj izključno ameriško orožje, ameriške uniforme,itd,itd. ZDA se 2 leti dela da "uničuje" ISIS ki pa je medtem postal le večji, močnejši, številčneji. Zdaj ko so uleteli Rusi in jih bodo res uničevali, ne le igrali, to ZDA zelo skrbi. Milijarde in milijarde so namreč vložili v ISIS in druge teroristične fanatike da bi lahko obdržali kaos na bližnjem vzhodu. Pravtako so ZDA in nekatere prirepnice edine ki profitirajo od kaosa na BV. Tako BV kot večina Evrope pa nastrada zaradi tega. Žalostno je da so ZDA uničile ravno najbolj svobodne države na BV in drugje, češ da tam vladajo "diktatorji", medtem pa podpirajo naprimer Savdsko Arabijo, kjer ženske kamenjajo, ker se držijo svojih fanatičnih islamističnih pravil,itd. Tiste najbolj svobodne države, kjer so živeli "zmerni" muslimani, kjer ženskam ni bilo potrebno pokriti se kot Ninja, itd., tiste pa so uničili. Upam da bo Ruska pomoč Siriji naredila preobrat v tem kaosu na BV, zaradi katerega nastrada tudi Evropa. Bojim pa se, da bodo ZDA storile vse kar je v njihovi moči, da bi kaos na BV (ter drugje) trajal še naprej, saj od miru in sožitja nimajo ničesar, od kaosa pa velike dobičke...
Bruhalnica24
02. 10. 2015 08.34
+6
Pa saj veš, da so naprej vedeli hehe, Propaganda pač.. Rusi bodo popucali te Obama loverje...
NePaNePaNe
02. 10. 2015 08.50
-10
Smešno mi je pa najbolj to, da ste vsi rusofili neizobraženi komedijanti, ki nimate blage o čem govorite, konstantno kažete na neko propagando, a hkrati jeste putinou drek raje kot najslajšo nedeljsko potico ;)
Bruhalnica24
02. 10. 2015 08.58
+4
Glej, če je kdo neizobražen, si to žal ti.. Napadaš brez vsakih argumentov, samo nekaj v prazno negiraš. Zastopaj svoja stališča z argumenti, saj jih imaš ???
antiXfashizmXeuXgso
02. 10. 2015 09.01
+1
Očitno smo se tehle vaših nedeljskih potic prezasitil in jih imamo dovolj, so postale dolgočasne.
Bruhalnica24
02. 10. 2015 09.05
+1
Ja če nekdo ni zmožen 3 stavkon napisat, je res problem..
sweetnes
02. 10. 2015 13.57
+1
tron3
02. 10. 2015 08.06
+10
Rusi še niso začel tako, kot imajo v načrtih pove Putinova piarovka, bodo CIA in ostale teroristične organizacije imele res pravi ognjemet, mislili bodo, da je vsak dan novo leto!!!
Bruhalnica24
02. 10. 2015 08.03
+9
Ameriška propaganda prikazuje barvne satelitske slike ruskih sil v Siriji... Dokaz Ruskih sil v Ukrajini so pa neki ČB zmazki ??? Kako je to mogoče,da so naenkrat zmožni zajemat barvne in dobre slike, v Ukrajini pa ne ??? Saj ni namen manipulacija, ali pač...
Bruhalnica24
02. 10. 2015 08.59
+1
Argumentiraj, če znaš ??? Znaš samo meglo mešat, manjka ti pa IQ.
Bruhalnica24
02. 10. 2015 09.04
+1
antiXfashizmXeuXgso
02. 10. 2015 09.04
+3
Stevia, zadeva je več jasna, če bi Rusi karkoli imeli v Ukrajini, bi Ameri to že zdavnaj poslikal v najboljši resoluciji in barvah in dali v javnost.
Bruhalnica24
02. 10. 2015 07.59
+15
Ameriška bruhi propaganda je res neverjetna... Vendar svet podpira RUSE,ker samo slep in gluh ni ugotovil, kaj je naredila AMERIKA Avganistancem, Iračanom, Libijcem...... Putin že ne more naredit slabše ??? Zakaj torej židovska poropaganda bruha samo laži ???
hansola
02. 10. 2015 08.04
-8
A dej, vse veš o ZDA a o Rusiji pa pojma nimaš? Smrdi po amerofobu. Afghanistan so rusi prvi začeli izropavat leta 1979, ko so izvedeli za triljonske zaloge mineralov.
Bojan-F
02. 10. 2015 08.11
+8
Bruhalnica24
02. 10. 2015 08.33
+1
Hansola, očitno se je začelo 79 z vstopom rusov v Avganistan, ali se je kaj dogajalo pred tem.. Razloži Avganistan, Irak, Libijo DANES, če si tak pameten in Obamoljub ??? Samo dejstva..
Bruhalnica24
02. 10. 2015 09.00
A še vedno si brez argumentov, a res premoreš samo žalitev.. To je znak tvoje šibkosti.. Ampak saj to veš že sam...
Bruhalnica24
02. 10. 2015 09.03
+1
Col. Danning
02. 10. 2015 07.49
+7
Patetični teli američani. Ves čas očitajo Rusom, da počnejo to kar govorijo. He he he. Vsaj nekdo ki se drži svojih načel. Stabilizacija regije NI v interesu amerike, zato bodo poskusili ovirati omenjen proces kolikor se da. Zaradi takih stvari se bo šlo ogromno ljudi boriti na stran Rusije v primeru svetovne vojne.
burek44
02. 10. 2015 08.04
+12
sploh je zanimivo to , da so rusi rekli , da bodo napadli isis in da bodo tarče izbrali skupaj s sirci . potem pa prijokajo američani in jokajo , da so napadli centre kjer cia vežba upornike. hahaha . epic fail , kdo pa še kaj verjame Američanom ?
hansola
02. 10. 2015 08.12
-6
Zanimivo, kako pa vsi verjamemo Rusom, ki so leta 1979 začeli vojno tam zaradi triljonskih zalog redkih mineralov, danes, ko pa so (v kitajski lasti) rudniki in plin ogroženi pa so hitro skočli gor pa gasa.
burek44
02. 10. 2015 08.23
+4
važno ,da je kosovo kao samostojno in da ima odprte rudnike zlata. ena od lastnic je tudi američanka medaline albriht
vesolec1
02. 10. 2015 07.40
+9
kaj pa zaj se bojo še vozli z pick upi pa mahali s crni zastavi.....ammmm tesko
general911
02. 10. 2015 07.39
-4
Pac jzt sm un k sm fuuuul leep pa ful dnara mam...aja pa zdj sm.v malibuju in vi ste mi fovs....aja for majku rusku
Ka pa mislis
02. 10. 2015 07.45
-1
general911
02. 10. 2015 07.45
-1
general911
02. 10. 2015 07.59
-1
Ka pa mislis
02. 10. 2015 08.01
+0
Od kdaj se pa nekdo hvali s tem kar kao mas ti? Edino omejenc ki bi rad nekaj bil.
general911
02. 10. 2015 08.27
-1
Dej ne klobasaj...pac se rad hvalim in gledam vaso foovsijoo
Bruhalnica24
02. 10. 2015 07.36
+9
Upam Putin po osvoboditvi Sirije, Iraka, Avganistana, Libije, vse Ameriško zakuhano.... Osvobodi tudi Ameriški narod ??
hansola
02. 10. 2015 08.05
-7
Rusiji osvoboditev Afghanistana ni v interesu, pač pa nadaljevanje izropavanj mineralov, začetih 1979.
Bojan-F
02. 10. 2015 08.11
+2
Vse stransko
02. 10. 2015 07.36
+7
JUHU, tuki se pa lahko komentira. Ljubim VODKO!
Bruhalnica24
02. 10. 2015 07.34
+13
Amerika je samo v zadnjem letu v Siriji imela 2400 napadov, Rusi 8... In židovski mediji ponorijo zaradi 8 Ruskih, ker seveda pobijajo Isis, Al kajda.... Stvor Amerike... Medijski spin je prav neverjeten in predvidljiv... O žrtvah se poroča preden pade 1 bomba, slike so pa stare, CIA press....
sebastinho
02. 10. 2015 07.30
+9
burek44
02. 10. 2015 07.30
+9
Napadli so tudi upornike, ki jih uri CIA .......................................... ja vsaj tiho naj bodo. a nista putin in lavrov lepo povedala, da bodo cilje izbrali skupaj s sirskimi oblastmi ? torej to pomeni , da cia uri isis. ......................pa tale je tudi dobra ....... ki jih je oborožila in izurila CIA, predvsem za boj proti skrajnežem Islamske države................ predvsem . kako predvsem? zakaj jih pa potem še urijo ?