Tujina

Vidovdan in nova skupščina

Kosovska Mitrovica, 28. 06. 2008 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovski Srbi so ustanovili svojo skupščino. Predstavniki Unmika menijo, da ne bo nikakor spremenila položaja na terenu.

Kosovski Srbi so danes v Kosovski Mitrovici ustanovili lastno skupščino, v katero so se povezale srbske občine na Kosovu. Kot je povedal srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić, bo ta skupščina "de facto" del srbskih oblasti in bo omogočila, da bodo Srbi in drugi Nealbanci lahko na Kosovu še naprej živeli kot državljani Srbije. Samardžić je na ustanovni seji nove skupščine dejal, da so tisti, ki so lojalni Srbiji, danes dobili demokratično izvoljene predstavnike in organe oblasti.

Praznovanje Vidovdana v samostanu Gračanica na Kosovu.
Praznovanje Vidovdana v samostanu Gračanica na Kosovu. FOTO: Reuters

Ustanovna deklaracija skupščine sicer med drugim poudarja, da je Kosovo neodtujljivi del enotne in nedeljive Republike Srbije, predstavniki 26 svetov srbskih občin na Kosovu pa so v ustanovni deklaraciji tudi poudarili, da so 45-člansko skupščino ustanovili zaradi "nujne potrebe, da zaščitijo svoja življenja, pravice, svobodo, državljansko dostojanstvo, identiteto, integriteto, kulturo in lastnino". Pri tem pa so še poudarili, da ne priznavajo "protipravnih secesionističnih aktov" o razglasitvi neodvisnosti Kosova.

Oblasti v Prištini so ustanovitev skupščine kosovskih Srbov že ostro obsodile in jo označile kot poskus destabilizacije Kosova. Namestnik kosovskega premierja Ram Manaj je pri tem še poudaril, da ta odločitev kosovskih Srbov nima nobene pravne veljave. "To so poskusi izgradnje virtualne skupščine, ki bo še naprej manipulirala s Srbi," je dejal Manaj. Podobno je menil tudi kosovski predsednik Fatmir Seidiu.

Novi vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Lamberto Zannier je v petek sicer menil, da nova skupščina kosovskih Srbov ne bo nikakor spremenila položaja na terenu. Zato v Unmiku te skupščine tudi nimajo za "neko resno stvar", poleg tega pa skupščina tudi nima operativne vloge.

Kosovski Srbi so sicer svojo skupščino ustanovili tudi na pomemben srbski praznik - Vidovdan, ko se spominjajo Kosovske bitke in poraza srbske vojske proti Turkom leta 1389. V ta namen se je na kraju bitke, v Gazimestanu, zbralo okoli 2000 Srbov, prisotni pa so bili najvišji predstavniki srbske pravoslavne cerkve in minister Samardžić.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.