Tujina

Visoko priznanje dalajlami

Peking, 17. 10. 2007 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
1

Ameriški predsednik je tibetanskemu duhovnemu vodji dalajlami podelil najvišje civilno priznanje kongresa.

Ameriški predsednik George Bush je v sredo na več kot uro trajajoči slovesnosti v rotundi palače ameriškega kongresa v Washingtonu, skupaj s predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi in začasnim predsednikom senata Robertom Byrdom tibetanskemu duhovnemu vodji dalajlami podelil Kongresno zlato medaljo, ki je najvišje civilno priznanje kongresa.

Dalajlama je v govoru med drugim ponovno pozval k pogovorom s kitajskimi oblastmi in zagotovil, da si ne prizadeva za odcepitev Tibeta od Kitajske
Dalajlama je v govoru med drugim ponovno pozval k pogovorom s kitajskimi oblastmi in zagotovil, da si ne prizadeva za odcepitev Tibeta od Kitajske FOTO: Reuters

Kongresna zlata medalja se podeljuje od leta 1776, vendar kot je povedal Bush, večinoma osebnostim, katerih boj se je že končal. Dalajlama pa si še naprej z nenasilnimi sredstvi prizadeva za povrnitev tibetanske kulturne in verske avtonomije znotraj kitajskih meja. Predsednik odbora za mednarodne odnose predstavniškega doma kongresa demokrat Tom Lantos iz Kalifornije je v govoru poudaril, da dalajlama počne to s svojo moralno avtoriteto, čemur je sledil močan aplavz občinstva v nabito polni rotundi, kjer so se zbrali predstavniki ameriške vlade, kongresa, akademskega sveta in celo Hollywooda, med njimi igralec Richard Gere in režiser Martin Scorsese.

Slovesnost v kongresu je že vnaprej razburila Kitajsko, ki je po uradnih kanalih opozarjala na možnost poslabšanja odnosov z ZDA, vendar hujše škode ni pričakovati, saj ZDA in Kitajska preveč potrebujeta druga drugo. Tudi dalajlama se je začudil, v čem je problem, in pokazal na zbrane ter dejal, da so to tudi prijatelji Kitajske.

Da Kitajska ne bo pretiravala z izrazi nejevolje zaradi domnevnega vmešavanja ZDA v njene notranje zadeve zaradi čaščenja dalajlame, pa je opozoril tudi Lantosov nasvet. Lantos je pozval Kitajsko naj dalajlamo povabi na pogovore v Peking, pri čemer je lepa priložnost za to čas olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu.

Bush se je v družbi tibetanskega voditelja počutil precej sproščeno
Bush se je v družbi tibetanskega voditelja počutil precej sproščeno FOTO: Reuters

Predsednik Bush je dalajlamo sprejel že v torek v privatni rezidenci Bele hiše, brez novinarske konference in fotografij, ker Bela hiša ne želi razburjati Kitajske bolj, kot je to potrebno. Kljub temu pa je Bush sedaj postal prvi ameriški predsednik, ki se je z dalajlamo ob strani pojavil na takšni odmevni javni prireditvi. Za nagrado je od duhovnega voditelja dobil zahvalo tudi za njegova odločna prizadevanja za demokracijo po svetu.

Dalajlama se je zahvalil za čast in opozoril na problem kitajske politike priseljevanja v Tibet, zaradi česar Tibetanci postajajo manjšina v svoji domovini. Prav tako je opozoril na slabo okoljevarstveno politiko, ki vpliva na čistost izvirov pomembnih rek v Tibetu, sicer pa je predvsem pozival kitajske oblasti k dialogu in zagotavljal, da ga ne zanima noben politični položaj, za Tibet pa le verska in kulturna avtonomija.

Bush pa je v govoru spomnil na dejstvo, da je imel dalajlama kot mlad fant ob sebi maketo kipa svobode, ki si ga je kasneje ogledal v živo iz Battery Parka v New Yorku. Kongres zadržkov zaradi občutljivosti Pekinga nima, še posebej v zadnjem času, ko se povečuje primanjkljaj v zunanji trgovini. Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja je Busha posebej pohvalil kot prvega predsednika, ki se je javno pokazal z dalajlamo, Tibetancem pa sporočil, da jim ZDA stojijo ob strani v njihovih prizadevanjih za svobodo.

Predsednica kongresa Nancy Pelosi iz Kalifornije je obudila spomin na predsednika Franklina Delanoa Roosevelta, ki je mlademu dalajlami podaril uro, ki jo ima ta še danes. Pri tem je izpostavila, da mu bo Bush sedaj izročil zlato medaljo. Poleg omenjenih je nastopil tudi profesor s Harvarda in nobelovec Eli Wiesel, ki je prijatelju dalajlami, prav tako dobitniku Nobelove nagrade za mir, napovedal, da bosta v prihodnosti skupaj obiskala Tibet, odkoder je bil dalajlama pregnan leta 1959.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deattack@email.si
18. 10. 2007 09.53
bogi dalejlama more dobit to priznanje ravn v casu busha .. men osebno to neb pomenil cist nc .. se sramoto. skoda da ni zavrnu.