Tujina

Začasna vlada bo Italijo vodila samo do predčasnih volitev

Rim, 28. 05. 2018 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š./STA, / S.S.
Komentarji
8

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je mandat za sestavo nove vlade zaupal nekdanjemu visokemu predstavniku Mednarodnega denarnega sklada Carlu Cottarelliju. Kot je Cottarelli povedal po srečanju s predsednikom, bo oblikoval začasno vlado do predčasnih volitev, ki bodo najkasneje v začetku prihodnjega leta.

Predsednik države Sergio Mattarella je nekdanjega predstavnika Mednarodnega denarnega sklada Carla Cottarellija, zaprosil, naj sestavi tehnično vlado, ki bi državo vodila do naslednjih predčasnih volitev. To informacijo je potrdil tudi generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zampetti

"V parlamentu se bom predstavil s programom, ki bo, če bom dobil zaupnico, vključeval glasovanje o proračunu za leto 2019. Nato se bo parlament razpustil, volitve pa bodo v začetku leta 2019," je po srečanju z Mattarello povedal Cottarelli. Napovedal je, da bo kmalu predstavil seznam ministrov, nato pa šel po zaupnico v parlament. Če je ne bo dobil, pa bodo volitve že jeseni oz. najkasneje v začetku prihodnjega leta.

Bodo Italijani že jeseni ponovno odšli na volitve?
Bodo Italijani že jeseni ponovno odšli na volitve? FOTO: AP

Poleg tega je izpostavil še, da je "dialog z Evropsko unijo ključnega pomena za zaščito italijanskih interesov. Potreben je konstruktiven dialog s polnim priznavanjem ključne vloge Italije," je prepričan 64-letnik iz Lombardije. Dodal je, da bo predsedniku države kmalu predstavil seznam ministrov, nato pa šel še po zaupnico v parlament. 

Kdo bo sestavljal koalicijo, ki bo podprla novo vlado?

Večina strank je sicer že napovedala, da tehnične vlade, kakršno bo verjetno sestavil Cottarelli, ne bo podprla in bodo vztrajale pri novih volitvah. Zaenkrat je zgolj doslej vladajoča Demokratska stranka (PD) potrdila, da bo v parlamentu glasovala za začasno vlado. 

Desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, katerih kandidat Conte pri sestavljanju vlade ni bil uspešen, sta se zavzela za predčasne volitve. Glasovanje proti vladi Cottarellija v parlamentu je napovedala tudi stranka nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Naprej Italija.

Volitve v Italiji
Volitve v Italiji FOTO: AP

Zakaj zavrnitev Contejevega predloga?

Mandatar za sestavo nove italijanske vlade Giuseppe Conte je sicer predsedniku države Sergiu Mattarelli po včerajšnjem sestanku, na katerem mu je predstavil imena svoje vladne ekipe, vrnil mandat za premierski stol. Mattarella je namreč zavrnil njegov predlog, da bi minister za gospodarstvo in finance postal 81-letni evroskeptik Paolo Savona. Kot je dejal italijanski predsednik, takšne vlade ni mogel podpreti, saj bi imenovanje Savone lahko pomenilo izstop Italije iz evro območja. To pa je po njegovi oceni strateškega pomena za Italijo, zato mora, kot je dejal, ohraniti tovrstno pridobitev Italije. 

Giuseppe Conte, sicer kandidat Lige in Gibanja šestih zvezd, ne bo sestavil nove italijanske vlade.
Giuseppe Conte, sicer kandidat Lige in Gibanja šestih zvezd, ne bo sestavil nove italijanske vlade. FOTO:

Luigi di Maio za ustavno obtožbo predsednika, Liga za nove volitve

Predsednikova odločitev, da ne podpre Contejevega predloga ministrske ekipe, je sicer sprožila burne odzive strank, ki so Conteja predlagale za premiera. Predsednik Gibanja petih zvezd Luigi di Maio je Mattarello obtožil, da je s tem povzročil ustavno krizo. Pozval je k ustavni obtožbi predsednika v skladu z 90. členom ustave, ki parlamentu omogoča, da od predsednika zahteva odstop že z navadno večino. Če parlament izglasuje poziv, ustavno sodišče nato odloči, ali bo predsednik ustavno obtožen ali ne. "Želim, da o tej ustavni krizi odloča parlament in da se predsedniku sodi," je dejal Di Maio. "V tej državi si lahko obsojen kot kriminalec, obsojen za utajo davkov, lahko narediš zločine nad civilisti, si v preiskavi zaradi korupcije in si lahko minister. Če kritiziraš Evropo, pa ne moreš biti minister," je zapisal na svojem Facebook profilu.

Matteo Salvini, vodja Lige, se zavzema za ponovne volitve.
Matteo Salvini, vodja Lige, se zavzema za ponovne volitve. FOTO: AP

Vodja Lige Matteo Salvini se je po poročanju BBC zavzel za nove volitve. "V demokraciji, če smo še demokracija, obstaja samo ena stvar, to je, da odločijo Italijani," je povedal v nagovoru svojih podpornikov. "Gre samo za zadnji udarec v obraz s strani močnih sil, ki želijo suženjsko, revno in negotovo Italijo," je dodal.

Kritičen do izjav Di Maia glede Mattarelle pa je bil tudi začasni vodja socialdemokratov Maurizio Martina. Di Maiov "napad na predsednika in demokratične institucije je nezaslišan. Mattarella je branil interese vseh Italijanov in za to smo mu hvaležni," je še dejal Martina. 

Napad na predsednika je po besedah vodje socialdemkratov nezaslišan.
Napad na predsednika je po besedah vodje socialdemkratov nezaslišan. FOTO: AP

Glasovanje proti vladi Cottarellija v parlamentu je napovedala tudi stranka nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Naprej Italija. Zgolj doslej vladajoča PD pa je potrdila, da bo v parlamentu glasovala za začasno vlado.

Kdo je Carlo Cottarelli?

Cottarelli, ki se je rodil leta 1954 v mestu Cremona v italijanski deželi Lombardija, je diplomiral iz ekonomije na univerzi v Sieni in britanski London School of Economics. Najprej se je v 80. letih prejšnjega stoletja zaposlil na italijanski centralni banki, leta 1988 pa je dobil prvo zaposlitev na IMF.

Med letoma 2008 in 2013 je vodil oddelek IMF za davke, vodil pa je tudi delegacije denarnega sklada v več državah, med drugim v Italiji in Veliki Britaniji.

Leta 2013 je bil pod vlado Enrica Lette zadolžen za revizijo javnih izdatkov. Predlagal je številne reze v izdatke, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "Gospod škarje".

Že naslednje leto ga je premier Matteo Renzi (PD) znova imenoval v IMF, kjer je prevzel položaj izvršnega direktorja, pristojnega za Italijo, Malto in Grčijo. Položaj je zapustil oktobra 2017, od tedaj pa deluje na univerzi v Milanu.

V Italiji brez dogovora o novi vladi že rekordnih 85 dni

Dosedanji rekord je iz leta 1992, ko je takratni mandatar Giuliano Amato potreboval 83 dni, da je sestavil vlado. Leta 2013 je takratni mandatar Enrico Letta potreboval 72 dni. Najhitrejši pri sestavljanju vlade je bil doslej bivši premier Silvio Berlusconi, ki je leta 1994 za sestavo vlade potreboval zgolj 12 dni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
28. 05. 2018 22.12
Tako se to dogaja EU. Ce niso zadovoljni z izidom demokraticnih volitev, moras se enkrat volit, dokler rezultat ni vsec EU. Italjanom mocno priporocam, da se vsedejo na avtobuse odfurajo v Rim in odvlecejo izdajalskega predsenika in IMF agente ven na silo in jim javno sodijo za veleizdajo.
Uporabnik113189
28. 05. 2018 18.48
Težave so nastale z gospodarskim ministrom, ki je trdno stoji na realnih izhodiščih. Italija se lahko reši dolgov samo s svojo valuto, zato pa mora izstopiti iz Evra. Je pa tako, da imajo nekateri velike želje, apetite, na primer mafija, pa še politiki z egom. Če imaš tako močno valuto kot Evro, pa ogromne dolgove, potem imaš na izbiro samo varčevanje, stroške je potrebno znižat, ni druge. Italijani pa varčevanje sta pa dva pojma. Za njihovo produktivnost in zapravljivost je konkurenca svetu z evrom misija nemogoče. Pač niso nemci. Sicer so si našli za žrtve migrante ki delajo kot sužnji, žal je tudi to premalo. V EU pa je panika, ker je to še en korak k razpadu..
JApajaDAja
28. 05. 2018 17.12
+4
če to podpira francoski macron-potem že ni nekaj dobrega!
Podkrinko
28. 05. 2018 12.01
+1
Se vidi da smo sosedi
MeaCulpa
28. 05. 2018 11.46
+7
Mhm uvertura v izredno stanje lahko postane tale odločitev. Pričakovano bi bilo da bodo te stranke če se volitve ponovijo dobile še več glasov in bodo imele še močnejši mandat za oblikovanje vlade (volja ljudstva) in če bo predsednik šel tako daleč, da bo blokiral vse kar mu ne paše bo narod zelo veselo sprejel. Iskreno mislim, da že od hladne vojne Evropa ni bila tako skregana in mnenja toliko narazen
JApajaDAja
28. 05. 2018 17.13
+2
posledica združevanje nezdružljivega v eu!
Frane Šajn
28. 05. 2018 10.35
-1
Pameten možakar ta Italijan sam skušam tudi vnesti med te pregrete glave na tem forumu, d je za Slovenijo rešitev tehnična vlada . Sedaj vidim koga bi taka vlada motila. Kaj menite etiketarji teh dveh matematičnih znakov +/- !?
Bojan-F
28. 05. 2018 10.26
+2
Desni socialni eksperiment ima tezave tako doma kot v tujini.