Tujina

Trump na vrhu G7 na svojem bregu glede podnebnih sprememb, popustil pa v boju proti protekcionizmu

Taormina, 27. 05. 2017 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Voditeljem držav skupine G7 na vrhu na Siciliji ni uspelo premostiti razlik z ZDA v stališčih glede podnebnih sprememb. Je pa ameriška stran nekoliko popustila pri vprašanju trgovine in voditelji so tik pred zdajci dosegli dogovor o zavezanosti boju proti protekcionizmu. Nevladne organizacije so ogorčene, da voditelji G7 na pragu morja, kjer je letos umrlo 1400 ljudi, niso našli rešitve glede begunske krize.

ZDA in ostale države so ostale vsaka na svojem bregu.
ZDA in ostale države so ostale vsaka na svojem bregu. FOTO: AP

Voditeljem držav skupine G7 na vrhu v Taormini ni uspelo premostiti razlik z ZDA v stališčih glede podnebnih sprememb. V sklepni izjavi bo tako po navedbah virov jasno pisalo, da se ZDA ne priznavajo jasno k pariškemu podnebnemu sporazumu, medtem ko bodo preostale članice skupine potrdile svojo zavezanost čim hitrejšemu zniževanju toplogrednih plinov.

Tovrsten razplet se je nakazoval že po prvem dnevu vrha skupine najrazvitejših držav sveta, ko je bilo rečeno, da ameriški predsednik Donald Trump še razmišlja o stališču ZDA glede boja proti podnebnim spremembam. Pogajalci so nato vso noč nadaljevali pogovore, ki so se zavlekli tudi v dopoldanski čas.

Trump je v kampanji pred predsedniškimi volitvami obljubljal, da bo odstopil od pariškega podnebnega sporazuma, katerega cilj je omejiti globalno segrevanje. Po novem se o odstopu še odloča, saj je obljubil, da bo najprej prisluhnil ameriškim partnerjem. Njegov ekonomski svetovalec Gary Cohn je v petek tudi dejal, da je Trump svojim kolegom na vrhu zatrdil, da je okolje zanj pomembno.

Članice skupine G7 v skupni izjavi priznavajo, da je Washington na področju pariškega sporazuma zadržan. "ZDA so v procesu ponovne preučitve politike o podnebnih spremembah in o pariškem sporazumu, zato se ne morejo pridružiti konsenzu o teh temah," so zapisale.

Kot pa so dodali, so voditelji držav in vlad Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Velike Britanije ter Evropski svet in Evropska komisija kljub temu potrdile močno zavezanost čimprejšnji uresničitvi pariškega sporazuma.

Kot je sporočila Angela Merkel, glede podnebnih sprememb ne bodo sprejemali kompromisov. Razpravo na vrhu je označila za "težko, če ne celo zelo nezadovoljivo". "Zaenkrat ni nikakršnega znamenja, ali bodo ZDA obstale pri pariškem sporazumu ali ne," je dejala. Vse ostale države so "zelo jasno povedale", da ne bodo odstopale od svojih stališč, je potrdila nemška kanclerka.

Voditeljem držav skupine G7 na vrhu v Taormini ni uspelo premostiti razlik z ZDA glede podnebnih sprememb.
Voditeljem držav skupine G7 na vrhu v Taormini ni uspelo premostiti razlik z ZDA glede podnebnih sprememb. FOTO: iStock

'Škandal je, da pridejo in ne naredijo ničesar'

Italija, ki predseduje G7, in najbolj občuti množične migracije iz Afrike, je to celino postavila za eno prednostnih nalog, a je morala svojo ambiciozno zastavljeno izjavo glede te občutljive teme bistveno okrniti. Pod pritiskom ZDA naj bi bilo to vprašanje omejeno na zgolj nekaj vrstic v končni izjavi.

Glede na osnutek sklepne izjave, ki je v petek pricurljal v javnost, naj bi voditelji zapisali, da imajo vlade pravico zapreti svoje meje in omejiti migracije. Končna različica tako res še vedno vključuje "potrditev suverene pravice držav da, individualno in kolektivno, nadzirajo svoje meje in da vzpostavijo politike v svojem nacionalnem interesu in nacionalno varnost", ne omenja pa več možnosti postavitve jasnih omejitev migracij.

Še naprej izpostavlja "potrebo po zagotavljanju podpore beguncem kar se da blizu njihovim domačim državam in omogočanje vrnitve domov". Navaja pa izjava po novem tudi, da "ustrezno urejeni tokovi lahko prinesejo ekonomske in socialne koristi tako državam izvora kot cilja pa tudi migrantom in beguncem".

Merklova je po srečanju priznala, da G7 ni posvetil vprašanju migracij in begunski politiki tolikšne pomembnosti, kot si je želela Italija. Kljub temu se ji to, kar je vključeno v izjavo, zdi razumno. "Kaže na to, da imajo begunci popolnoma enake pravice kot vsi ostali in da moramo seveda ščititi svoje meje, da se moramo boriti proti nezakonitim migracijam, da pa moramo obenem resno vzeti interese in pravice teh ljudi."

Zaostritev stališča G7 glede migracij je naletela na ogorčen odziv nevladnih organizacij. Danes se je oglasila skupina Oxfam, ki je menila, da gre za škandal. "To je škandal tega vrha: da voditelji G7 pridejo prav na Sicilijo, na prag morja, kjer je letos umrlo 1400 ljudi, in danes odletijo nazaj domov, ne da bi naredili karkoli resnega glede tega," je dejal predstavnik organizacije.

A medtem ko so preostali voditelji ves čas poudarjali pomembnost podnebnih sprememb in migracij kot tem vrha, je Trump danes tvitnil, da je najpomembnejša tema terorizem. Pri pogovorih gre za veliko zelo pomembnih tem, je zapisal. "Terorizem je čisto na vrhu seznama," je dodal.

Oblasti so se s strogimi ukrepi preverjanja želele izogniti infiltraciji izgrednikov.
Oblasti so se s strogimi ukrepi preverjanja želele izogniti infiltraciji izgrednikov. FOTO: AP

Vrh G7 potrdil zavezanost boju proti protekcionizmu

Je pa vrh voditeljev potrdil zavezanost skupine boju proti protekcionizmu, kar je bilo zaradi pomislekov ameriškega predsednika vse do zadnjega vprašljivo.

"Priznavamo, da so svobodna, poštena in obojestransko koristna trgovina in vlaganja ... ključni motor za rast in ustvarjanje delovnih mest," piše v skupni izjavi. Prav zato so voditelji "ponovili svojo zavezanost ohranitvi odprtih trgov in boju proti protekcionizmu". Obenem pa bodo odločno proti "vsem nepoštenim trgovinskim praksam", so zapisali.

Glede protekcionizma so bili udeleženci vrha sicer dolgo neusklajeni, na koncu pa so ZDA presenetljivo popustile in pristale na besedilo o boju proti protekcionizmu.

"Obenem priznavamo, da trgovina doslej ni vedno delovala v korist vseh. Zaradi tega se zavezujemo sprejemu ustreznih politik, ki bodo omogočile vsem podjetjem in državljanom, da bodo lahko najbolje izkoristili priložnosti globalne ekonomije," so dodali.

Kot je po srečanju dejala nemška kanclerka, se je G7 zavezal na pravilih utemeljenemu mednarodnemu trgovinskemu sistemu in se bo potrudil pripeljati trenutne pogovore v okviru Svetovne trgovinske organizacije do uspešnega zaključka.

"Skupaj bomo ohranili odprte trge in se borili proti protekcionizmu, obenem pa zagotovili ostro kljubovanje nepoštenim trgovinskim praksam," je dejala in poudarila, da je vrh dosegel pomemben napredek glede tega vprašanja.

Države skupine G7 so poleg tega v izjavi posvarile Rusijo glede Ukrajine. "Trajanje sankcij je jasno vezano na popolno izpolnitev zavez Rusije iz dogovora iz Minska in spoštovanje ukrajinske suverenosti," so zapisali. Če bodo njena dejanja to terjala, pa so obenem pripravljeni tudi na nove sankcije proti Rusiji, dodajajo.

Opozorilo so poslale tudi Severni Koreji. Pozvale so jo, naj nemudoma in popolnoma ustavi svoj jedrski in raketni program. Mednarodno skupnost pozivajo, naj podvojijo svoja prizadevanja za sprejem ustreznih resolucij znotraj Združenih narodov.

V bližini Taormine se je zbralo kup protestnikov proti G7.
V bližini Taormine se je zbralo kup protestnikov proti G7. FOTO: AP

V bližini Taormine protesti proti G7

Približno 2000 protestnikov se je popoldne ob strogih varnostnih ukrepih odpravilo na ulice mesta Giardini-Naxos, ki leži v bližini Taormine. Tam se je danes končal vrh skupine G7, proti kateremu protestirajo proti globalizaciji usmerjeni protestniki.

"Proti gospodarjem sveta, ki uveljavljajo brezposelnost, prekarnost in bedo", "Proti sedmim grehom kapitala", "Vaše vojne, naši mrtvi", so med drugim razglašali na transparentih. Zbrani so poleg tega vzklikali različna gesla, med drugim da so vsi "antifašisti".

"To je bilo srečanje, na katerem so govorili o vse večjih izpustih toplogrednih plinov, medtem ko bi bilo treba govoriti o ljudeh, ki zbolevajo, o mladih," je menil eden od udeležencev. "Tu smo, da povemo velikim, da težave naše družbe niso povezane z migranti, temveč z dejstvom, da jim ne dovolimo, da bi se vključili," je rekel drugi.

Shod je sicer potekal v ozračju mrtvega mesta - ulice so bile zapuščene, trgovine zaprte in nekatere celo dodatno zaščitene z deskami. Mesto je bilo tako rekoč v obsednem stanju - policijska vozila so bila na vseh ulicah ob sprevodu, ki naj bi potekal po poti ob morju, na katerem so patruljirala vojaška plovila.

RT poroča, da so se protesti sprevrgli tudi v nasilje, potem ko se je skupina spopadla s policijo. Ta je uporabila solzivec in tako poskušala razgnati ljudi. Poškodovana naj bi bila vsaj ena oseba, z reševalnim vozilom so jo odpeljali v lokalno bolnišnico. 

Organizatorji so sicer pričakovali med 3000 in 4000 ljudi, a kot so pojasnjevali nekateri udeleženci, so številne zaustavili v Messini, 50 kilometrov severneje, ali pred vkrcanjem na trajekt za Sicilijo.

Oblasti so se s strogimi ukrepi preverjanja želele izogniti infiltraciji izgrednikov. V spominu jim je namreč ostal vrh skupine G8 v Genovi leta 2001, ki so mu sledili trije dnevi nemirov, smrt protestnika in več deset ranjenih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kor22
31. 05. 2017 09.48
begunska kriza je preprosto rešljiva, strelat na vse kar hoče nelegalno vstopit v naš prostor.
minnaema@yahoo.com
28. 05. 2017 22.02
TMI & LOL sicer NE grajati,obsojati & ne vem vse kaj.......temveč združevati se je potrebno, saj v dogovarjanju in sporazumevanju je moč uspeha-NE pa v represijah in obsojanjih...... se nikoli nobena reč NI razrešila !
godzila
28. 05. 2017 13.54
+4
G7- če ste samo pogledali kakšne izpade jeTrump spet uprizarjal na srečanju in kako se je prerinil v ospredje in njegove grimase na njegovi faci ,to ti je arogantnež brez primere ,nastopač ,ki obenem vse kar misli pove z lažjo in zaničevanjem vseh ostalih,ki niso istih misli to ,da so pa ga Američani izvolili pa pove tudi dosti o sami Ameriki,,,,,,,,,,,,
puspan
28. 05. 2017 15.42
Saj od njega ne moreš drugega pričakovati, izvolili so ga Rusi.
BUONcaffee
28. 05. 2017 12.16
-2
Slovenija glavna onesnaževalka okolja-Kemis. Politika zavaja javnost. Trump to ve.
srebrnibreg
28. 05. 2017 17.32
+1
Ah ne paničari. Kemis je nič proti Kitajskim, Indijskim, Ameriškim ....onesnaževalcem. Takšne tam imajo v vsaki večji vasi.
emilzapata
28. 05. 2017 08.52
+4
samo Krim jim gre v nos, o okupaciji Evrope s strani drugih ras pa nič, pa tudi pariški klimatski sporozum je obvisel v zraku. Šli so se samo politični turizem. Nič o kitajski okupaciji dveh tretin afriškega kontinenta, ki so do domačinov neprimerno bolj kruti kot so bili evropski kolonizatorji, kar je tudi eden od vzrokov migracij v evropo.
nikhrast
28. 05. 2017 12.20
BUONcaffee
27. 05. 2017 20.50
-2
Mogoče Kahel prepriča Trumpa???????
Brakedirt
27. 05. 2017 21.01
+9
kahel lahko preprica le janso da brez njega ne more vladati
dannyer
27. 05. 2017 20.42
-9
Ekoligija je postala religija brez dokazov ,pomagajo pa mediji in njihovi lastniki. med tem ko dokazi kaj se dogaja ni je IIPC bil deležen laganja in si izmišlanja raznih podatkov.??? edino kar pa je jasno da če pridejo skrajni ekoti na oblas se lahko zgodi največji zločin proti človečnostih saj bi zaradi njihovih skrajni idej umrlo mde 2 in celo 5 mrd ljudi tako da če so oni kredibilni sem jaz ................
frako
28. 05. 2017 10.47
+1
pejd v vrhnko solato gojit za lastne potrebe pol.
BUONcaffee
27. 05. 2017 20.42
+1
Cmerko bi rekel, da je bil obisk uspešen.
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.16
+17
Glejte dragi moji so pisalci teh plehkob ali česar približno pametnega na tem portalu. Trump-a in njemu podobne vampirje bo srečalo takrat kot jim je pred več kot sto leti povedal Indijanski poglavar pravih ameriških domorodcev. Ko boste posekali zadnje drevo zastrupili zrak in zadnjo reko ter jezero, takrat boste spoznali , da se vašega denarja ne da jesti. ampak zakaj moramo zaradi teh denarnih sesalcec to sodbo okusiti mi. Odgovor je preprost zato ke jim to dopuščamo. Le kdo je en Trump in četica bogatih kimavcev G7 napram celemu svetu, to se vprašajmo.
DonDonDan
27. 05. 2017 20.35
-1
Odgovor se skriva v Zloveniji. Požrešni režim, ki ga tvori neka samozvana elita, avantgarda lopovskega razreda, krade milijarde, ubogi, med sabo sprti in zmanipulirani Zlovenčki pa to vse plačujemo !!!!
srebrnibreg
27. 05. 2017 20.37
+8
Svečkarji imate Zlovenijo mi normalni, zavedni in pošteni pa SLOVENIJO.
DonDonDan
27. 05. 2017 20.41
-4
Frane ga pa serje, kot vedno ! Preveč tobaka, pa zavezane gate ....
srebrnibreg
27. 05. 2017 20.07
+12
Trumpi ima probleme s terorist ne vidi pa, da je v njihovih večjih mesti po 500 umorov na leto.
CastrumFF
27. 05. 2017 20.10
+4
Vsako njihovo vecje mesto je za 3 slovenije. ....
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.19
+6
Eh moj srebrni, kot bi rekli primorci, pri vsej zdravi pameti je škoda za take oprane glave scat v burjo. Naj jih raje doleti.
srebrnibreg
27. 05. 2017 20.27
+6
Desni- primerjal sem umorjene v ameriških mestih in umorjene s strani migrantov v Evropi. Nikogar nisem obtoževal in nikogar zagovarjal, če bi se pa mene vprašalo in bilo od mene odvisno pa nobenega migranta ne bi bilo v Evropi.
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.29
+4
Vsaj ne po tako usmerjeni poti , kot jim jo pripravlja turbo kapital.
trumpet2018
27. 05. 2017 19.40
-7
kakšni anti globalisti neki, anti globalisti ne mahajo z rdečimi zastavami, poglejte si na youtubu v živo posnetek, za kakšne "protestnike" gre, Soroševi plačanci oz. skrajno levi fashisti - antifa, vmes nekaj gorečih feministk, tokrat nezamaskirani, z rdečimi komunističnimi zastavami s srpom in kladivom, v glavnem pljuvajo po Trumpu in ga demonizirajo, že videno v zda, lansko leto so bili nasilni, letos so močno okrepili varovanje, zato ne bo razbijanja in zažiganja
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.25
+2
No te mu se reče žebelj po prstu ne pa po glavici kajne "rega!" trumpet popravi raje v tumpast.
trumpet2018
27. 05. 2017 21.48
-1
ti še lastne riti ne najdeš z obema rokama, kaj šele da bi pribil kakšen žebelj bilokam . Korintos je proti tebi doktor znanosti.
NiVzdevka76
27. 05. 2017 18.37
+2
Me zanima, kera dominira.... :))))
trumpet2018
27. 05. 2017 19.38
+0
Geli dominira samo takrat ko je treba uvažati teroriste, in to brez preverjanja na meji. wilkomen, še niso pobili dovolj otrok v Angliji.
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.26
+1
Bog naj vam jih v evropo ponese vsaj še 50 000 000 komadov.
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.32
+6
Si se kdaj vprašal koliko otrok so pobile NATO-ve pametne bombe in matere vseh bomb pa tomahavki spuščeni po kosilu , kot se je na kitajskem pohvalil Trumpel in njegovi zmedeni napadi Ameriških pilotov.
trumpet2018
27. 05. 2017 20.47
-1
Frane, domov si jih pelji, ti bodo še ženo popedenali mimogrede :) ti pa lahko gledaš, v tem levaki menda uživate. samo izdajalci lastnega naroda hočejo še več beguncev, ti si tipičen primer s serijsko vgrajeno napako in Stockholmskim sindromom v zadnjem stadiju
CastrumFF
27. 05. 2017 18.32
-10
G7 so NAJMOCNEJSE drzave na svetu! A je tam tudi slovenija?
Racio
27. 05. 2017 19.00
+7
A je tam mogoče Monako? San marino? Luksemburg?? Ne razumem kaj hočeš povedati??
Brakedirt
27. 05. 2017 19.07
+1
hoce povedati da ko so bili sveckarji na oblasti je bila slovenija med g7
CastrumFF
27. 05. 2017 19.22
-5
Monaco in ostali taki ne mislijo da so cenetta vesolja,tako kot mali ,nepomembni slovenci. V temu je razlika.
CastrumFF
27. 05. 2017 19.22
-5
Racio
27. 05. 2017 19.40
+6
Ne vem od kje ti ideja da slovenci mislimo da smo center vesolja...
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.35
+4
Desni pojdi v eno izmed njih in naj te dajo na cedilo za njihovo državljanstvo ti slovenski kozel Lukeža Drnulje. V njihovem zelju boš edini srečen umrl.
tron3
27. 05. 2017 18.13
+6
Dolgcajt dons tuki, nč novic o naših junakih droginih čajev, aja Cerar, Pahor, JJ, Korl... so na sestanku G7.
CastrumFF
27. 05. 2017 18.37
-6
Cerar itd niso dobri niti za nosit kavo na G7!
Racio
27. 05. 2017 19.03
+7
desni, ti nisi dober niti da bi tam greznico pucal....
CastrumFF
27. 05. 2017 19.23
-3
Racio
27. 05. 2017 19.40
+5
Brakedirt
27. 05. 2017 19.58
-1
kelnar ki isce kje se vtipka dress code...
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.37
+3
desni bežač ne valjaj besede slovenec po ustih , ker je nisi vreden.
supergigi
27. 05. 2017 17.23
+16
Merklova seveda forsira globalizacijo, ne glede na to, da je večina evropskih držav skoraj obubožala, vključno z nami. Trump pa ji je že povedal kar ji gre, namreč da bodo omejili uvoz nemških izdelkov na ameriški trg.
Brakedirt
27. 05. 2017 17.37
+9
koliko amerikancev je zaposlenih v nemskih tovarnah v zda?
CyberWorm90
27. 05. 2017 17.46
+0
američančki so jh dobr klofutnli okol ušes kar se tiče folkswagna k so goljufali kar se tiče ispušnih plinou : ))) so plačal 2 miljarde odškodnine in adijo : )))
Brakedirt
27. 05. 2017 17.54
+6
takoj za tem je pa volkswagen podrl rekord v prodaji in delnice so skocile,ce se nisi zasledil. sicer je pa to cisto druga zadeva o cem pises. ce amerikanci omejijo prodajo nemcem bodo s tem poslali svoje ljudi na ulico.
CyberWorm90
27. 05. 2017 17.58
-2
sam šwabi so gulfali pa rec kar hočeš : ))) zato so pa tut plačal 2 miljarde itd : )))
Brakedirt
27. 05. 2017 18.02
+2
goljufal je volkswagen,zato so odgovorni ze dobili po nosu.
Brakedirt
27. 05. 2017 18.03
+2
pa goljufal je audi in mercedes ce se ne ves
CyberWorm90
27. 05. 2017 18.04
-6
drgač pa šwabi niso neka konkurenca ameriški awtomobilski industriji : )) majo oni swoje pontiace pa CMC pa Chrysler pa general motors pa Ford walda : )))
Brakedirt
27. 05. 2017 18.05
+5
zakaj se pa trump potem toliko sekira okoli tega?
CyberWorm90
27. 05. 2017 18.08
-2
biwša yuga mela pa crwena zastawa yugo amerika hahah
DeBill
27. 05. 2017 18.37
+3
tako kot so VW spucali ameri bi ga morali tudi mi, samo smo ene riti v EU, pa nas je nemčija spet scat peljala
Skunk Works
27. 05. 2017 17.19
+1
Se posljavljam , brez veze pisat, se briše vse, kar dregne v dejanske probleme tega sveta in evrope danes. Trump ima popolnoma prav, zakaj bi se eni omejevali, drugi pa svinjali in se razplojevali....ima popolnoma prav......lep dan...
CyberWorm90
27. 05. 2017 17.30
+8
maš eno in edino resnico na noratw : ))) kle itaq wsi sam lažejo : ))) baje clo holokawsta ni blo : )) si je to kućko zmislu z partizančki pa to hahaha
26277
27. 05. 2017 18.47
+2
srčno upam, da se res že enkrat ski.... razplojevanje , ti je itak tuje....
trumpet2018
27. 05. 2017 19.46
-1
tudi pri ćlanku o džamiji so takoj zaklenili, ko so ljudje zaćeli pisati resnico
Brakedirt
27. 05. 2017 20.00
+2
te vase resnice nihce vec ne prebavlja,zato pa tudi nimate nobenega obiska na svoji strani.
BožjiSvetovalecPolde
27. 05. 2017 17.07
+14
Se pravi se ne bo nič spremenilo še vendo bodo dnevno vozili več tisoč ilegalnik ekonomski migrantov v Evropo z libije.
BožjiSvetovalecPolde
27. 05. 2017 17.08
+6
Leta 2016 poročilo UN pravi, da je v italijo prišlo z Libije več kot 180 .000 od tega je dobilo status begunca samo 2,6% okoli 4000 ljudi vse ostalo so ekonomski migranti.
BožjiSvetovalecPolde
27. 05. 2017 17.15
+8
Nevladne organizacije so pa itak proti, da bi se probleme mirantske reševalo v izvornih državah ker nevladne organizacije briga če ljudje umirajo na morju, ker če zajezijo migracioje in jim pomagajo v njihovih državah potem nevladne organizacije ostanejo brez glavnega vira zslužka zato pa se na vse pretege trudijo, da ne bi prišlo do konca migracij, ker tukaj je ogromno $ $ $ $ $ $ $ $ $ $
BožjiSvetovalecPolde
27. 05. 2017 17.15
+7
Itak pa nevladne organizqacije sodelujejo z tihotapci pa ne zaradi dobrote amnpak zaradi $ $ $ $ $ $ $ $ $ $
BožjiSvetovalecPolde
27. 05. 2017 17.16
+4
Je Italjanski politik rekel, da bo dali na vsako nevladno ladjo policijo ah kje to je bilo konec sveta seveda, ker bi policija videla kako to obratujejo in, da je vse zmenjeno.
CyberWorm90
27. 05. 2017 17.05
+3
pol lohka prčakujemo dawk na wroče poletje al kok : ))) ne zdej jamrat : ))) cmero pa wlada rabi gnar : ))) treba pol miljarde ukrast pr drugmu tiru : ))) ni to tko enostawno : ))))
BUONcaffee
27. 05. 2017 16.40
+3
Trump bi si lahko kupil kanto od Ševrolet Kalosa, da pospeši Ameriško avtomobilsko industrijo.
BUONcaffee
27. 05. 2017 16.35
+8
Slovenija je poštena in radodarna v mednarodni trgovini. Vse je že skoraj prodala tujcem z velikim popustom.
JackySparroww
27. 05. 2017 16.38
+2