Tujina

Cerar v Parizu pozval k 'sprejemu obsežnih zavez za ohranitev tega planeta za prihodnje generacije'

Pariz, 30. 11. 2015 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Slovenski premier Miro Cerar je na podnebni konferenci v Parizu posvaril pred krepitvijo migrantskih tokov zaradi podnebnih sprememb. "Skupno spoznanje je, da je to skrajni čas, ko lahko še učinkovito, skupaj ukrepamo ter rešimo naš planet in družbo pred ekološko katastrofo," je poudaril Cerar.

V Parizu je več kot 150 svetovnih voditeljev odprlo podnebno konferenco, na kateri naj bi do 11. decembra oblikovali nov globalni podnebni dogovor. "Uspeh še ni zagotovljen, a je na dosegu roke," je poudaril francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki je prevzel predsedovanje konferenci.

Obama: ZDA prevzemajo svoj del odgovornosti

V nagovoru udeležencem je ameriški predsednik Barack Obama dejal, da ZDA prevzemajo svoj del odgovornosti, ki jo nosijo kot druga največja proizvajalka toplogrednih plinov. ZDA so se zavezale k reševanju klimatskih sprememb, ob tem pa je Obama poudaril, da ukrepi ne smejo vplivati na gospodarsko rast. "Kot voditelj največje svetovne gospodarske sile in druge največje proizvajalke toplogrednih plinov, ZDA ne le prepoznavajo svoje vloge v ustvarjanju problema, pač pa prevzemajo svoj del odgovornosti za ukrepanje," je dejal ameriški predsednik.

Ameriški predsednik Barack Obama v Parizu.
Ameriški predsednik Barack Obama v Parizu. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Obama se je kmalu po prihodu v Pariz srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Kitajska, ki je bila eden glavnih krivcev za propad globalnih podnebnih pogajanj v Kopenhagnu leta 2009, je tokrat pripravljena prevzeti svoj del odgovornosti. "Na nobenem drugem področju naša koordinacija ni bila bolj nujna in bolj plodna," je poudaril Obama. "Kot dve največji proizvajalki toplogrednih plinov smo oboji prepričani, da je delovanje naša odgovornost," je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je zavzela za zavezujoč podnebni sporazum z rednimi pregledi napredka in se dotaknila tudi teme podnebnega financiranja. Tudi najrevnejšim državam mora biti po njenem omogočena pot trajnostnega razvoja.

Kitajski predsednik je sicer razvite države danes v Parizu spomnil na njihovo obljubo o 100 milijardah dolarjev za podnebno ukrepanje v državah v razvoju do leta 2020 in jih pozval, naj izpolnijo svoje napovedi. Xi je dejal, da bi morale razvite države sprejeti "več skupnih odgovornosti" za omejitev globalnega segrevanja in pri pomoči državam v razvoju pri prilagajanju na višje temperature.

Razvite države so na vrhu v Kopenhagnu leta 2009 obljubile, da bodo do leta 2020 zbrale 100 milijard dolarjev letno za pomoč državam v razvoju pri njihovem prilagajanju na podnebne spremembe in uvajanju čistejših tehnologij. Trenutno so razvite države na okoli dveh tretjinah omenjenega zneska.

Mugabe: Države v razvoju obremenjujejo s 'čiščenjem razdejanja, ki so ga ustvarile same'

Odkrito kritičen do razvitih držav pa je bil v Parizu predsednik Zimbabveja Robert Mugabe. Spomnil jih je, da so prav one odgovorne za "negotovo podnebno okolje, v katerem živimo". "Brezvestno je, da so razvite države ne le skopuške pri zagotavljanju sredstev" za države v razvoju, ob tem še želijo "nesorazmerno" obremeniti države v razvoju "pri čiščenju razdejanja, ki so ga ustvarile same", je bil oster.

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe.
Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe. FOTO: Reuters

Mugabe je poudaril, da afriških držav ni mogoče kriviti za podnebne spremembe in da je zanje več na kocki, saj nimajo denarja za krepitev obrambe proti posledicam teh sprememb, kot so suše in dvig morske gladine. "Ne moremo in ne bomo prevzeli več obveznosti," je dejal. "To bi zavrlo naša razvojna prizadevanja in še posebej naše ukrepe za izkoreninjenje revščine," je prepričan.

Da bo v Parizu dosežen nov globalni podnebni dogovor, upa tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Ta dogovor mora biti celovit, učinkovit in enakopraven. Putin je ob tem spomnil, da je Rusija presegla svoje obljube, dane v okviru Kjotskega protokola.

Znanstveniki svarijo, da mora svet nujno nasloviti problem globalnega segrevanja temperature, sicer se mora človeštvo pripraviti na katastrofalne posledice, kot so suše, poplave in dvig morske gladine. 196 pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) - 195 držav in EU - želi v Parizu doseči dogovor, s katerim bi dvig temperature omejili na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo.

Cerar posvaril pred krepitvijo migrantskih tokov zaradi podnebnih sprememb

Slovenski premier Miro Cerar je pozval k dejanjem. "Če ne bomo ukrepali sedaj, bodo obremenjujoči migrantski tokovi, s katerimi se soočamo danes, kmalu še dodatno okrepljeni zaradi podnebnih sprememb," je opozoril.

Cerar je v nagovoru spomnil, da so se svetovni voditelji zbrali v izrednem času. Iztekajoče se leto so zaznamovala varnostna vprašanja, težave zaradi podnebnih sprememb in migrantska kriza, kot je doslej še nismo videli. "Ti med seboj povezani globalni izzivi pozivajo k hitremu sprejemu obsežnih zavez za ohranitev tega planeta za prihodnje generacije," je v nagovoru poudaril premier.

Slovenija po njegovih besedah v Parizu v celoti podpira skupno stališče EU. Zavzema se za ambiciozen, trajen in pravno zavezujoč podnebni dogovor, ki bi združil razvite države in države v razvoju. Naša država želi dogovor v obliki protokola, ki bi vključeval zaveze o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov ter mehanizem pregleda napredka in prilagajanja ciljev na vsakih pet let.

Slovenija namerava okrepiti tudi podnebno financiranje. Dodatni prispevek nacionalnega podnebnega sklada bo povečal skupno finančno pomoč državam v razvoju za 50 odstotkov glede na dosedanje ravni, je poudaril Cerar. Upoštevajoč posebnosti Slovenije je premier izpostavil še nujnost sodelovanja pri upravljanju z vodami in gozdovi.

Znanost danes jasno kaže, da je vrag odnesel šalo, zato verjamem, da bodo politiki dali jasen skupen signal, da je treba doseči pomemben korak naprej. Miro Cerar

Pot do ambicioznega in zavezujočega sporazuma bo po Cerarjevih besedah zagotovo zelo težavna in zahtevna, kajti treba je upoštevati izredno raznolike interese različnih držav, tudi tistih največjih in tistih najmanjših.

Vendar premier meni, da je tudi med najbolj problematičnimi državami, ki so največji onesnaževalci okolja, dozorelo spoznanje, da morajo nekaj ukreniti, kajti tudi one so na našem planetu in že čutijo posledice globalnega onesnaževanja pretiranih izpustov.

"Skupno spoznanje je, da je to skrajni čas, ko lahko še učinkovito, skupaj ukrepamo ter rešimo naš planet in družbo pred ekološko katastrofo," je izpostavil ter dodal, da sta družba in narava mnogo bolj povezani, kot smo morda v preteklosti mislili.

Ključno sporočilo okoli 150 voditeljev je po besedah slovenskega premierja to, da se politiki vsega sveta zdaj resnično zavedajo problema in izziva.

Pri tem se po Cerarjevih navedbah zastavlja vprašanje, koliko gre za retorični nastop, koliko pa so besede mišljene iskreno, kar bodo pokazali prihodnji dnevi pogajanj o konkretnih rešitvah. "Obstaja pa veliko upanje, da dosežemo znaten napredek," je ocenil.

"Gre namreč za moralno odgovornost, obvezo naše generacije do prihodnjih rodov in za prelomen trenutek, saj smo počasi že vsi na tem svetu spoznali, da je treba ukrepati tukaj in zdaj ... sicer bomo odgovorni za propad planeta in za to, da bodo naši otroci doživeli katastrofo," je še izpostavil premier.

'Slovenija je lahko preko Luke Koper transportno okno za Vietnam'

Cerar je sicer med dvostranskimi srečanji ob robu podnebnega vrha v Parizu danes izpostavil zelo resen pogovor z vietnamskim premierjem o razvoju gospodarskega sodelovanja. "Slovenija je lahko transportno okno za Vietnam in druge azijske države v Srednjo in Vzhodno Evropo preko Luke Koper," je ponazoril možnosti sodelovanja.

Poleg tega se je premier danes v Parizu posebej sestal z makedonskim predsednikom, potem ko je v nedeljo s kolegi iz EU govoril o tem, da je treba podpreti makedonska prizadevanja na njihovi meji z Grčijo za vzpostavitev učinkovitega nadzora nad prehodom migrantov in preprečitev nedovoljenih migracij.

Znova se je slovenski premier danes v Parizu pogovarjal tudi s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem, tudi o vprašanju postavljanja tehničnih ovir na slovensko-hrvaški meji, pri čemer je ponovil, da je hrvaškemu kolegu zagotovil, da Slovenija ne bo postavljala ovir na spornih točkah.

"Mislim, da sva konstruktivno to dorekla," je ocenil Cerar in dodal, da je kolega Milanović soočen z zgodbo vzpostavljanja nove vlade, tako da je njegova pozornost tudi zelo usmerjena v to.

Hollande je udeležencem dejal: "Upanje vsega človeštva leži na ramenih vseh vas."
Hollande je udeležencem dejal: "Upanje vsega človeštva leži na ramenih vseh vas." FOTO: Reuters

Danes vrh posvečen svetovnim voditeljem

Konferenca se je sicer začela v nedeljo s prvimi pogajanji delegatov, danes pa je bil vrh posvečen svetovnim voditeljem. Voditelje sta ob prihodu pozdravila francoski predsednik Francois Hollande in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Dogajanje na prizorišču Le Bourget na obrobju Pariza sicer poteka pod izredno strogimi varnostnimi ukrepi po nedavnih terorističnih napadih v francoski prestolnici.

"Na tej konferenci je na kocki usoda človeštva. Po napadih v Franciji se moramo lotiti nujnih prioritet in se odzvati na izziv terorizma, a hkrati tudi delovati dolgoročno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v pogovoru za francoske medije pred konferenco poudaril Hollande. Prepričan je, da bo voditelje zgodovina sodila po dogovoru - ali odsotnosti dogovora - v Parizu.

V uvodnem nagovoru voditeljev je Hollande poudaril, da "vložki na mednarodni konferenci še nikoli niso bili tako visoki, saj gre za prihodnost planeta, prihodnost življenja". "Upanje vsega človeštva leži na ramenih vseh vas," je dejal.

Francoski predsednik je pozval k dogovoru, ki bi vključeval zavezo k omejitvi dviga temperature na dve stopinji ali 1,5 stopinje Celzija ter petletne preglede napredka in prilagoditve ciljev. Nobena država se ob tem s posledicami podnebnih sprememb ne bi smela soočati sama.

Do začetka podnebne konference je sicer svoje načrte prostovoljnih ukrepov v boju proti podnebnim spremembam predložilo 183 držav. Večina strokovnjakov verjame, da bo novi podnebni dogovor dosežen, vprašanje pa je, kako zavezujoč in ambiciozen bo.

Po minuti molka za žrtve terorističnih napadov v Parizu je Hollande poudaril, da se ne odloča med bojem proti terorizmu in bojem proti podnebnim spremembam. Podnebne spremembe lahko spodbudijo številne nove konflikte zaradi iskanja virov, zato je po mnenju francoskega predsednika na podnebni konferenci "na kocki mir".

Ban Ki Mun pa je države pozval k sodelovanju in prilagodljivosti. "Političnega trenutka, kot je ta, morda ne bo več," je opozoril.

Bolj problematična bi lahko bila Indija, četrta največja proizvajalka toplogrednih plinov na svetu. Indijski premier Narendra Modi je v prispevku za današnji časnik Financial Times opozoril, da imajo revne države pravico do uporabe premoga pri spodbujanju rasti svojih gospodarstev. "Življenjski slog nekaterih ne sme zatreti priložnosti za številne, ki so še vedno na prvih klinih lestve razvoja," je zapisal.

Preberite še več o tem, kakšni so načrti in pričakovanja tokratne podnebne konference v Parizu.

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
02. 12. 2015 10.15
kot prvo: vspostavitisvojo valuto, na se slikajo z eurom. take eu ne rabimo.
eFranjo
02. 12. 2015 10.10
bombe jim pokajo pod ritjo, pni bi se pa še kar šli okoljevarstvenike
morjeblata
01. 12. 2015 15.31
+1
S "sprejemom obsežnih zavez " , ki jih je že podala in izrekla tale žalostna kreatura naše politike , bi že zdavnaj lahko nahranili vse lačne tega sveta , če bi le te imele kakršnokoli hranilno vrednost .
yarrick
01. 12. 2015 15.17
+2
A mi lahko KDORKOLI pove, kako mislijo tole izpeljati? ker jedrske energije nebi imeli(fukušima, černobil), termoelektrarne preveč onesnažujejo okolje, hidroeleketrarne uničujejo okolje, vetrnice so slabe za ptiče, solarke pa v naši regiji nimajo prihodnosti zaradi premalo sončnih dni da bi se izplačale investicije.Torej, KAKO bodo rešili te probleme?!
resort
01. 12. 2015 18.53
Preprosto, gremo v "potočko zijalko" in kot nekoč veselo naprej. Seveda brez PC jev, , TV mobijev in vsega kar nas je naredilo "moderne" dvonožce. Koreninic bo še kaj, pa listja za čajčke tudi.
Montekristo
01. 12. 2015 14.39
+2
Bravo, Cerar jim je pa zdaj povedal kar jim gre, pa še toplo vodo je mimogrede izumil!
hle
01. 12. 2015 13.03
+1
Kaj ko bi kot prvo svetu pokazali kaj dobrega za planet so postorili do sedaj z vsemi miljardami zelencev katere so izsilili do sedaj za kaj nihče ne upa vprašat tega vse kar poslušamo je rabmo več dnarja
kapljač1
01. 12. 2015 12.07
+2
Cerar bi moral pozvati svet, da naj ohranja planet tudi za ostale generacije, tako kot to počne Slovenija (Z našimi Trgovskimi centri , Slovenija planeta pa res ne more ogrožat. Zdej če smo iskreni) Industrijo smo pa itak zaplankali, ko smo jo dali politiki, takoj po osamosvojitvi, v privat opravljanje In prosim, naj pridejo vsi v Slovenijo, da si ogledajo kako mi skrbimo za naravo, planet in naše generacije. Tako veliko neoskrunjene narave, kot je pri nas je ni nikjer. In jim najprej začnemo kazat naše "Sama jama" cestne povezave, ker če ta del našega ozemlja spada med "neokrnjeno naravo", kako neokrnjena narava je šele tam, kjer je manj prometa. Oziroma tam, kjer se je ustalila politična nomenklatura in kjer tudi "trava več ne raste".
eFranjo
02. 12. 2015 10.17
jzkzfzmz
01. 12. 2015 10.33
+1
Zakaj ste pa dali monkeja kot prvo sliko?
eFranjo
02. 12. 2015 10.19
da ljudje vidijo, kako bomo ožgani čez 20 let
aaaaaa122121
01. 12. 2015 10.22
+1
podnebna konferenca je le ustanavljanje ene svetovne vlade, itd.
vetlan
01. 12. 2015 09.02
+2
niti Slovenije niso znali ohraniti, bo pa cel svet... he he Najprej doma naj pošlihta, beda od Slovenije
brezcasni
30. 11. 2015 21.34
+19
Cerar še doma ne zna poštimat stvari jih bo ba v svetu.....takih naučenih piflarjev in maminih mazic je v vsakem osnovnošolskem razredu po nekaj in vsi so potem na vodilnih mestih ..zaradi diplom ,v resnici pa si še vezalk ne znajo zavezat
Frane Šajn
30. 11. 2015 21.31
+3
No evo pa so sklenili, da se je tresla gora in rodil mišek, anede. Čudno, da ni Obama ponovno obsodil Indijske krave za CO2.. Jutri pa se že začne ubogljiva zemlja ohlajat in popravljat kaj šele ko bodo začeli talat komande doma. O ja zapravili so kar nekaj miljončkov no kaj bi to varovali so jih tisoči policistov za spremembo od naših v novih čevljih kot da so nekaj z avreolo nad glavami. Jaz vem, da jih nebi. Spustil bi vsakega, ki bi jim rad kaj povedal na štiri oči. Ampak posebno in najbolj važno je da se je naš Cmerar razgrel , da ga je kar rdećica oblila in jim je prabral levite , Se bodo še dva dni doma spraševali od kje je pa ta pobegnil.
transs
30. 11. 2015 21.24
+16
Toliko sranja kot tile govorniki naredijo, ne more nobena greznica potegnit....
slavito12
30. 11. 2015 21.21
+1
STOP GEOINZINIRING!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iniesta
30. 11. 2015 21.12
+3
Ta svet smo zal ze zafurali ...
legvan1
30. 11. 2015 20.53
+6
stvar je enostavna, preveč ljudi na svtu, porabimo več kot narava pridela, onesnažimo vse kamor človek stopi, kakšne ukrepe se sprejme je vse skupaj larifari, nič se ne bo spremenilo, toje dejstvo. samo poglejte kje najdemo vse plastiko pa vam bo jasno kam drvimo, ubogi naši zanamci....
Blaška
30. 11. 2015 20.52
+10
tisti trije, ki še niso podpisali kjotskega sporazuma, so dobili ob govoru Cerarja takoj orošene oči in se zakleli, da bodo podpisali,,,nekoč ; )))
eFranjo
02. 12. 2015 10.21
Bullschevik
30. 11. 2015 20.51
+15
Si predstavljam kakšne klanfe je srau.
fljfo
30. 11. 2015 20.46
+8
Kaj je Cerar šel kot predstavnik Hrvaške ali Slovenije?
vertex
30. 11. 2015 20.40
+6
cerar,obama merkel,hollande....skratka pomembni ljudje za naš planet

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.