Tujina

Vodja avstrijskih identitarcev je napadalca iz Christchurcha vabil celo na kavo

Dunaj, 15. 05. 2019 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
10

Vodja Identitarnega gibanja Avstrije Martin Sellner in domnevni napadalec iz novozelandskega Christchurcha Brenton Tarrant sta si po poročanju avstrijskih medijev dopisovala pogosteje, kot se je vedelo doslej. Sellner je namreč potrdil več primerov elektronske pošte, zanikal pa je, da bi se s Tarrantom osebno srečal.

Vodja Identitarnega gibanja Avstrije Martin Sellner.
Vodja Identitarnega gibanja Avstrije Martin Sellner. FOTO: AP

Vodja Identitarnega gibanja Avstrije (IBÖ) Martin Sellner, čigar skupina IBÖ je znana po svojih protimigrantskih stališčih, je doslej javno zanikal, da bi imel stike z domnevnim napadalcem iz novozelandskega Christchurcha Brenton Tarrantom, z izjemo zahvalne elektronske pošte, v kateri se je Tarrantu zahvalil za 1500 evrov vredno donacijo, ki jo je IBÖ prejel januarja lani.

Sellner je povabil Tarranta na pivo ali kavo

Avstrijska javna televizija ORF je v torek zvečer poročala, da sta si Sellner in Tarrant dejansko izmenjala več elektronskih pisem, zadnje julija 2018, kar dokazuje, da so bili njuni stiki "dlje trajajoči in intenzivnejši", kot so domnevali doslej.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tarrant je v odgovoru na Sellnerjevo zahvalo med drugim zapisal, da je donacija le majhen prispevek v primerjavi s tem, kar počne vodja IBÖ. V naslednjih pismih je Sellner povabil Tarranta na pivo ali kavo, ko bo kdaj na Dunaju. Tarrant je odgovoril s povabilom na obisk Nove Zelandije in dodal, da bodo njegovi simpatizerji prav tako veseli, če ga bodo lahko gostili v Avstraliji. 

Avstralec Brenton Tarrant naj bi marca izvedel teroristični napad na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu.
Avstralec Brenton Tarrant naj bi marca izvedel teroristični napad na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu. FOTO: POP TV

Sellner je za ORF potrdil avtentičnost elektronskih pisem in zanikal, da bi karkoli vedel o Tarrantovih načrtih za kasnejši teroristični napad na Novi Zelandiji. Priznal je tudi, da je pred racijo na njegovem domu na Dunaju marca letos izbrisal vsa pisma, in pojasnil, da jih ni želel v svojem poštnem predalu, je pa naredil posnetke zaslona, da bi jih lahko pokazal policiji. 

Avstralec Tarrant je marca izvedel teroristični napad na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu, med katerim je ubil 50 ljudi. Trenutno je v strogo zastraženem zaporu v Aucklandu. Obtožnica ga bremeni 50 umorov in 39 poskusov umora. Po napadu je avstrijska policija preiskala tudi Sellnerjevo stanovanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
16. 05. 2019 12.22
Tole bi bile mokre sanje vas,senzacionalističnih novinarjev kajneda?
Al83
15. 05. 2019 20.30
+11
Kaj danes, če poznaš nekoga si tudi kriv za njegove zločine. Generacija Identitete vam gre komunistom tako na živce, ker predstavlja popularno mladinsko gibanje na desni. Gibanje mladih belcev, ki so ponosni na svojo zgodovino in dosežke svojih predenikov. Belce, ki verjamejo v to, kar je rekel tudi Dali Lama, da Evropa pripada Evropejcem in je v totalnem nasprotju z idejami multikulti levico. In edina "protiutež", ki jo imate na levici so SJW nposmodernistični levi crybabysi, ki mislijo da je dvajset spolov in da so muslimani in lezbijke žrtve sveta.
RamzesII
15. 05. 2019 19.21
+12
Ko oblasti ne ločijo med preteklostjo in sedanjostjo, ne morejo reči/trditi, da je imel dialog z napadalcem in ga vabil na kavo, če ta takrat to še ni bil. Napadalec je to postal s trenutkom napada. Kot če te maltretirajo, da si bil na kraju zločina in te nečesa sumijo, morda si bil, pa čeprav par minut prej, ampak takrat to še ni bil kraj zločina, to je nastal šele s trenutkom ko je tam nastal zločin, pa tudi potem ne to večno kraj zločina. Zadeve je treba ločiti, tudi časovno.
Uporabnik1385495
15. 05. 2019 19.06
+2
Cudno,da sta mislila biti sams,sa je simpatizerjev mnogo vec
FAUSTOS1
15. 05. 2019 18.05
-6
Zakaj pišemo le o avstriji saj so ga naši desničarji tudi častli kot heroja,sds ima že več let tesne stike z skrajno nemško ultra desničarsko stranko.
Bott
15. 05. 2019 18.01
+12
Jaz bi ga še na tortico....
prerojeni_vzviseni_toncek
15. 05. 2019 17.33
+19
takoj prepovedat vse kave
Gospod .
15. 05. 2019 17.43
+4
periot22
15. 05. 2019 17.23
+18
Apostol1
15. 05. 2019 17.08
+35
Ali sta pila skupaj kavo ali pivo je popolnoma nepomembna zadeva , kaj sta pa razpredala po elektronski pošti je pa to vsekakor nekaj drugega kot pitje piva in tega novinarji ne povejo , sicer verjetno je tudi bolje , da ne vemo in tudi za preiskavo mora tako biti . Pisarija o tem ,da sta pila kavo ali pivo in vabila drug drugega v goste , je pa ravno toliko pomembna, kot ,če bi novinarji opisovali kako se kosi trava in verjetno bi bilo to bolj koristno kot pa tale pisarija od kave ali piva ali pa vabljenja drug drugega , res bravo novinarji s tem člankom za moje pojme si ne zaslužite niti za skodelico mlačne vode ,kaj šele za pivo ali kavo.