Tujina

Vohuni NSA prisluškovali tudi Martinu Luthru Kingu in Mohamedu Aliju

Washington, 26. 09. 2013 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času vietnamske vojne je ameriška agencija NSA vohunila tudi za za borcem za človekove pravice Martinom Luthrom Kingom in boksarsko legendo Mohamedom Alijem ter vsemi drugimi, ki so jih uvrstili na seznam nasprotnikov vojne.

Lovkam agencije NSA ni ubežal niti Martin Luther King.
Lovkam agencije NSA ni ubežal niti Martin Luther King. FOTO: Reuters

Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) ima lovke razpredene že desetletja. Tajni dokumenti razkrivajo, da je NSA med vrhuncem protestov proti vojni v Vietnamu vohunil tudi za borcem za človekove pravice Martinom Luthrom Kingom in boksarsko legendo Mohamedom Alijem.

Dokumenti še razkrivajo, da je NSA tajno nadziral tudi novinarja časnikov New York Times in Washington Post – Toma Wickerja in Arta Buchwalda in dva senatorja – demokrata Franka Churcha in republikanca Howarda Bakerja.

Tudi nekateri agenti so program opisovali kot ''sporen, če že ne kar nelegalen'', je še razvidno iz dokumenta, ki ga povzema BBC.

Vohunska operacija z imenom Minaret je bila razkrita že v 70. letih prejšnjega stoletja, a koga so nadzirali, je bilo skrito vse do zdaj. Tajni dokumenti so postali javni, potem ko je vladni odbor odločil v prid raziskovalcem na univerzi George Washington.

Kritiki vietnamske vojne

Omenjeni so se pod nazorom NSA znašli, ker so veljali za velike kritike vojne v Vietnamu. Protesti proti vojni so ameriškega predsednika Lyndona Johnsona privedli, da je ameriške obveščevalne službe pozval, naj ugotovijo, ali proteste organizirajo tuje vlade.

NSA je tako sodeloval z drugimi agencijami, da so sestavili seznam nasprotnikov vojne in jim nato prisluškovali. Vohunska operacija se je nadaljevala tudi po tem, ko je v Belo hišo leta 1969 prikorakal Richard Nixon. Program je bil ustavljen šele leta 1973, v času, ko se je Nixon znašel v aferi Watergate.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
26. 09. 2013 23.56
+2
Za zaščito ljudstva to delajo! ---> še deset let, pa bodo gestapovci tolkli po vratih ponoči, da bodo tistih pet odstotkov prebivalstva na svetu, ki mu prihaja na misel upor za začetek pozaprli v konclagerje. V banana državah pa takoj pobili, ker je bolj enostavno. In se ne bo nihče pritožil. ----> Vsi ostali bodo pa delali za realnih deset odstotkov današnje plače, kar zadostuje za hrano.
ONniON
26. 09. 2013 17.57
+0
najmanj svobodna in demokratična je amerika ZDA !
Ramzess
26. 09. 2013 11.53
+0
Ja in, sicer pa ni vprašanje, komu so prisluškovali, oz. komu prisluškujejo, temveč komu niso oz. komu ne.
proofreader
26. 09. 2013 07.57
+12
Potem pa še drugim državam očitajo nedemokratičnost.
DeBill
26. 09. 2013 08.36
+4
Koga že primeš, ko nekdo kriči držite tatu?