Tujina

Vojak Manning se o krivdi ni izrekel

Washington, 17. 12. 2011 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vojak, ki je obtožen, da je WikiLeaksu predal na tisoče zaupnih dokumentov, je na sodišču potrdil, da obtožnico razume. Njegov odvetnik je zahteval izločitev sodnika in pričanje vseh odgovornih v vladi, ki so dokumentom dali oznako zaupno.

Manning ob prihodu na sodišče
Manning ob prihodu na sodišče FOTO: Reuters

Vojak Bradley Manning je v petek prišel na sodišče v vojaški bazi Fort Mead, kjer so se začela zaslišanja pred začetkom sodnega procesa zaradi izdaje državnih skrivnosti spletni strani WikiLeaks.

Bradley je obtožen, da je WikiLeaksu predal na tisoče zaupnih dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih depeš State Departmenta.

Njegov odvetnik David Coombs je zahteval izločitev predsedujočega sodnika, podpolkovnika Paula Almanze. Ta je namreč kot tožilec zaposlen pri zveznem pravosodnem ministrstvu. Slednje skuša pri zvezni poroti v Virginiji doseči potrditev obtožnice proti ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeu.

A Almanza je zahtevo odvetnika Coombsa zavrnil. Kot je zatrdil, se v pravosodnem ministrstvu ukvarja s primeri izkoriščanja otrok in ni z nikomer govoril o Bradleyjevem primeru. Zatrdil je še, da nima mnenja o obtoženčevi krivdi ali nedolžnosti, zato ne vidi razloga, da bi se izločil. Coombs je nato zahteval prekinitev postopka, dokler prizivni senat vojaškega sodišča ne odloči o njegovi zahtevi, a je Almanza tudi to zavrnil.

Coombs je še zahteval, naj Almanza za priče pokliče vse odgovorne v zvezni vladi, ki so dokumentom, ki jih je Bradley domnevno predal spletni strani WikiLeaks, dali oznako zaupno. Sam namreč ne vidi razloga, da bi bili objavljeni dokumenti sploh tajni. Almanza je namesto tega v dokazni postopek sprejel le nezaprisežene izjave neimenovanih uradnikov.

Manning se o krivdi ni izrekel, je pa dejal, da obtožnico razume.
Manning se o krivdi ni izrekel, je pa dejal, da obtožnico razume. FOTO: Reuters

Zaslišanje o začetku sodnega procesa bo trajalo do naslednjega tedna, zadnjo besedo o tem, ali se bo proces začel ali pa bo Manning dobil administrativno kazen oziroma morda celo doživel opustitev obtožnice, pa bo imel general Michael Linnington.

Če bo Manning spoznan za krivega izdaje državnih skrivnosti, mu grozi dosmrtna zaporna kazen.

Kaj mu očitajo?

Manning naj bi z vojaškega računalnika v Iraku snel na tisoče dokumentov in jih predal spletni strani WikiLeaks za objavo. Aretirali so ga maja 2010 v Iraku, od koder so ga poslali v oporišče marincev Quantico v Virginiji, kjer so ga zaprli v samico za 23 ur na dan in ga tudi slačili do golega, ker naj bi bil domnevno nagnjen k samomoru.

Zaradi kritike takih postopkov, ki jih je označil za "bedaste", je odstopil tiskovni predstavnik State Departmenta Phillip Crowley, ZN so sprožili preiskavo, konec nepotrebnega poniževanja Manninga pa so zahtevale tudi organizacije, kot je Amnesty International. Aprila letos so ga preselili v zapor Fort Leawenworth v Kansasu. Vrh administracije s predsednikom Barackom Obamo na čelu je sicer ves čas zatrjeval, da s postopki ni nič narobe.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik_007
17. 12. 2011 15.57
+6
tip je pokazu pravo resnico ameriske politike in njihove vojske kaksne svinarije delajo po svetu HEROJ!!
upornik_007
17. 12. 2011 16.24
-1
kaj pa je zalostna plat te zgodbe da te *ne bodo odgovarjal nic
Nimivseeno
17. 12. 2011 17.28
+1
upornik_007
17. 12. 2011 19.16
+3
tekavcminka56
17. 12. 2011 15.16
+1
trbovlčan vam že tupi več let da svet v katerem živimo, ni to kar nam mediji prikazujejo, bil je včeraj tudi na slo2 nek dokumentarni film o judih, tako da nekako se odkrivanje resnice začenja celo na nacionalni televiziji, ne morš verjet, pop tv morda bi vam pa pri tovrstnih novicah prišla prav kakšna pomoč kolegov iz nacionalke? Lp (če vas je zmotila besedica žid, sem popravil z judom, drugače pa res nevem, po novem letu se mi obeta najprej par tisoč evrov zapravit za tožbo zoper tebe, vendar po sojenju bom 99% v plusu jaz, kajti nevem kako se misliš branit, brišeš mi brez kakršnega koli vzroka, res te ne razumem. Lp
wizeman
18. 12. 2011 11.49
+1
Kaj ma veze Jud ali Žid.... Žid prihaja iz francoščine (Juifs), sicer pa sta oba izraza po SSKJ enakovredna, medtem ko se v splošni rabi veliko pogosteje uporablja izraz Žid. Gre torej za čistunstvo, ko zopet nekdo želi biti bilj papeški od Papeža. Tipično za Slovence....
tekavcminka56
18. 12. 2011 14.35
+1
wizeman ko sem napisal židih me je brisal, ko sem dal judih me je pustil, vem pa da ti zadeva ni poznana, zato ne potrebuješ komentirat ampak ti prvo svetujem da si malo pogledas v gogli kdo so bilderbergi pa rothschildi pa tak dalje. Lp s trbovlj
Nimivseeno
17. 12. 2011 13.30
+4
Iz apache helikopterja so ubili Reuters novinarja Namir Noor-Eldeen. On je pa te posnetke spravil v javnost preko Wikileaksa.
ochi
17. 12. 2011 13.05
+4
pa so najdl enga revčka, da ga žrtvujejo.
che89
17. 12. 2011 12.34
+9
spoštovanje do nekaterih posameznikov, ki še upajo z svojo glavo na glas razmišljat, izražat.
Znalec
17. 12. 2011 12.04
+11
Grozljivo, kako se mašinerija loti posameznika, ki se upre sistemu.
Krimsky
17. 12. 2011 11.53
+14
27. aprila 1961 je imel takratni predsednik ZDA John F. Kennedy govor za medije in založnike. V govoru, bolj znanem kot »Secret Society Speech«, je na kratko dejal, da je ideja tajnih družb, postopkov ... nasprotna ideji demokracije in svobode posameznika. Svoj čas je s tem presegel za nekaj sto let – in, kot vam je znano, slabo končal. Ves svet je danes itak brezbrižen, kljub temu pa se najdejo redki posamezniki, ki sledijo njegovi ideji. Po moje – zaslužijo spoštovanje!
janez6b
17. 12. 2011 13.17
-1
mora boletikomunizem secrect society hehe s čim se slepijo nekateri:) jao to