Tujina

Ban Ki Mun: Preiskovalci potrebujejo še štiri dni

Washington/London/Damask, 28. 08. 2013 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
172

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je posvaril pred vojaškim posredovanjem v Siriji in pozval k diplomatski rešitvi. Varnostni svet ZN mora o sirski krizi doseči soglasje, je zahteval in dodal, da mora VS ZN ohraniti svojo politično odgovornost.

ZDA so popolnoma prepričane, da je sirski režim Bašarja al Asada v boju proti upornikom uporabil kemično orožje in mora za to odgovarjati, pravi podpredsednik Joe Biden. Ameriška vojska je tudi že pripravljena na posredovanje, čaka pa le še na ukaz predsednika Baracka Obame.

Na posredovanje so pripravljene tudi ameriške zaveznice, kot sta med drugim Velika Britanija in Francija. Avstralija, ki bo prihodnji mesec prevzela vodenje Varnostnega sveta Združenih narodov, pa je načrt za vojaško akcijo prav tako podprla, tudi v primeru, če v VS ne bo soglasja o tem.

Obama in Cameron
Obama in Cameron FOTO: Reuters

Včeraj je ameriški obrambni minister Chuck Hagel dejal, da so ameriške sile pripravljene na posredovanje, če bo to ukazal Obama. Predstavnik Bele hiše Jay Carney pa je že v ponedeljek dejal, da bi bilo bizarno razmišljati, da je kdo drug kot režim uporabil kemično orožje proti svojemu narodu.
Pretekli teden naj bi namreč po poročilih upornikov sirska vojska s kemičnim orožjem napadla predmestja Damaska, pri čemer naj bi umrlo več kot 1300 ljudi, med drugim tudi civilisti, ki so v času napada še spali.

"Nobenega dvoma ni o tem, kdo je odgovoren za takšno hinavsko uporabo kemičnega orožja v Siriji: sirski režim," je sinoči dejal Biden.

Obama se je sinoči sestal s svojimi svetovalci za nacionalno varnost, sestanek pa je vodila glavna svetovalka na tem področju Susan Rice. Carney je dejal, da se mora Obama še odločiti glede vojaške akcije, a je namignil, da je le malo možnosti, da se za njo ne bo odločil. Je pa povedal, da verjetno cilj akcije ne bo zamenjava režima in strmoglavljenje al Asada, temveč bodo napadi omejeni.

Varnostni svet o resoluciji, ki jo predlaga London

Iraški premier Nuri al Maliki je sporočil, da je njihova vojska v polni pripravljenosti v primeru, da bi mednarodne sile napadle Sirijo. ''Vse politične in varnostne sile v Bagdadu, provincah in po celem Iraku so polno pripravljene,'' je dejal.

Tudi britanska vojska že pripravlja načrte. Premier David Cameron je prav tako dejal, da bi morali biti napadi specifični in ne bi smeli zaveznic potisniti globlje v sirsko državljansko vojno. 

Britanski nacionalni varnostni svet je soglasno podprl intervencijo v Siriji, je še sporočil Cameron. ''Nacionalni varnostni svet se je soglasno strinjal, da je uporaba kemičnega orožja s strani Asada nesprejemljiva, in svet tega ne bi smel prezreti,'' je dodal.

Cameron, ki je z Obamo včeraj govoril že drugi dan zapored, je za četrtek tudi sklical parlament, pogovarjali pa se bodo o položaju v Siriji.

Francoski parlament bo o razmerah v Siriji razpravljal prihodnjo sredo, 4. septembra, vse več pozivov po razpravi o Siriji pa je tudi v ameriškem kongresu. A kongres je do 9. septembra na počitnicah.

Predmestje Damaska, v katerem naj bi pretekli teden režimske sile uporabile kemično orožje.
Predmestje Damaska, v katerem naj bi pretekli teden režimske sile uporabile kemično orožje. FOTO: Reuters

Avstralski zunanji minister Bob Carr pa je dejal, da se bo Avstralija zavzemala za rešitev v okviru Varnostnega sveta ZN, vendar pa, če tam ne bo mogoče doseči soglasja, njegova država podpira tudi akcijo, ki ne bo imela mandata VS ZN.

Nemčija pa je Rusijo pozvala, naj podpre resolucijo, ki jo bo predlagala Velika Britanija, a namestnik ruskega zunanjega ministra Vladimir Titov je dejal, da bo treba najprej počakati na poročilo inšpektorjev ZN.

Svetovne velesile o resoluciji o Siriji

Diplomati petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov – Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije in ZDA – so danes razpravljali o britanskem predlogu resolucije o Siriji, ki bi predstavljala pravno podlago za vojaško posredovanje proti režimu sirskega predsednika. Pogovori so potekali za zaprtimi vrati.

Rusija naj bi po poročanju BBC vztrajala, da morajo inšpektorji ZN, ki v Siriji preiskujejo navedbe o napadu s kemičnim orožjem, pred razpravo o kakršni koli resoluciji zaključiti svoje delo.

Srečanje so strani dejansko zaključile brez kakršnega koli znamenja, da bi 15-članski VS ZN utegnil v kratkem glasovati o resoluciji. Veleposlanika Rusije in Kitajske sta pogovore zapustila po 75 minutah. Predstavniki ZDA, Velike Britanije in Francije so srečanje sicer nadaljevali, a ob zaključku niso dajali izjav.

Kot je napovedal britanski zunanji minister William Hague, bi se lahko pogovori na Združenih narodih o odzivu na krizo v Siriji nadaljevali "v prihodnjih dneh". Tudi če do dogovora ne bi prišlo, ima mednarodna skupnost vseeno dolžnost ukrepati, je vztrajal.

ZDA so prepričane, da je resolucija obstala v VS ZN zaradi ruske "nepopustljivosti". "Glede na rusko nasprotovanje kakršnemu koli pomembnemu dejanju Sveta glede Sirije ne vidimo poti naprej," je po zaključku pogovorov sporočila tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf.

Kaj pa mednarodno pravo?

"Mislim, da je mednarodno pravo glede tega precej jasno. Mednarodno pravo pravi, da je vojaško posredovanje mogoče šele po tem, ko ga odobri Varnostni svet. To je tisto, kar pravi mednarodno pravo," je v Ženevi dejal posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Lakhdar Brahimi. Ob tem dodaja, da ne ve, kako se bodo odločili Američani, "vendar pa je mednarodno pravo glede tega zelo jasno".

Naj inšpektorji na terenu opravijo svoje delo

Namestnik sirskega zunanjega ministra je povedal, da so ZDA, Velika Britanija in Francija pomagale ''teroristom'' uporabiti kemično orožje v sirskem konfliktu. Sirski premier Vael al Halki pa je posvaril, da bo v primeru tuje vojaške intervencije Sirija postala "pokopališče za napadalce".Prepričan je namreč, da bo Sirija "presenetila agresorje".

Sicer pa so inšpektorji Združenih narodov, ki so v Sirijo prispeli, da bi preverili poročanja o uporabi kemičnega orožja, do danes odložili odhod na eno izmed območij v okolici Damaska. Danes zjutraj so spet krenili na teren in prišli do območja vzhodno od Damaska, kjer naj bi bilo pretekli teden uporabljeno kemično orožje. Tam so vzeli vzorce in se nato vrnili v hotel.

Sirski konvoj ZN je od Ban Ki Muna zahteval, naj ukaže preiskovalcem ZN, ki so trenutno v Damasku, naj preiščejo tri napade sirskih upornikov na vojsko, med katerim so vojaki vdihovali strupen plin.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun pa je med obiskom v Haagu dejal, da je treba dati inšpektorjem dovolj časa, da ugotovijo, ali je kemično orožje res uporabila režimska vojska. Dodal je, da so fotografije domnevnih napadov z bojnimi plini, ki so pretekli teden preplavile svet, neprimerljive z vsem, kar smo videli v tem stoletju.

"Pomembno je, da se najprej ugotovijo dejstva. Ekipa preiskovalcev ZN je na terenu, da to stori. Le nekaj dni po napadu so že zbrali nekaj vzorcev ter zaslišali žrtve in priče. Ekipa potrebuje čas, da opravi svoje delo," je pojasnil in dodal, da bo več znanega čez štiri dni.

Inšpektorji ZN so v Sirijo prispeli že preteklo nedeljo. Vendar pa na terenu prav veliko dela niso opravili, saj so bili že prej napadeni.
Inšpektorji ZN so v Sirijo prispeli že preteklo nedeljo. Vendar pa na terenu prav veliko dela niso opravili, saj so bili že prej napadeni. FOTO: Reuters

Obsodba že pred poročilom

Zahodni voditelji so skupaj z Arabsko ligo Asadov režim že obsodili uporabe kemičnega orožja, še preden so inšpektorji pokazali kakršno koli poročilo. Pri tem jim nasprotujeta Rusija in Kitajska, sicer stalni članici Varnostnega sveta.

Predsednik uporniške Sirske nacionalne koalicije Ahmad Džabra se je v Istanbulu sestal s predstavniki 11 držav, vključno z ameriškim veleposlanikom v Siriji Robertom Fordom. Uporniki naj bi predlagali tarče za raketne in bombne napade. "Opoziciji je bilo jasno povedano, da bi lahko akcijo, s katero bi preprečili nadaljnjo uporabo kemičnega orožja, izvedli že v prihodnjih dneh," je povedal eden izmed udeležencev sestanka.

Tako se zdi, da so načrti usmerjeni predvsem v napade z raketami, treba pa je vedeti, da je med prebivalci zahodnih držav zelo nizka podpora morebitni napotitvi kopenskih sil v Sirijo.

Napad lahko pričakujemo že v naslednjih dneh

Sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je sporočil, da večina informacij od različnih virov kaže na to, da so kemično orožje uporabile Asadove sile. Kot je dejal, je vsakršna uporaba takšnega orožja ''nesprejemljiva in se je ne sme prezreti'', čeprav ni predlagal nobenega odgovora na to, je pa dodal, da bodo vojaške zaveznice dogajanje v Siriji budno spremljale.

Kdaj natančno naj bi se napad zahodnih sil zgodil, je za zdaj težko napovedati, skoraj zagotovo pa bo sledil ameriškemu poročilu obveščevalnih služb, ki bo po pričakovanjih za uporabo kemičnega orožja obtožil Asadov režim. Neki ameriški uradnik je dejal, da bodo izsledki poročila na tej točki zgolj formalnost, predstavili pa naj bi jih še ta teden.

Med tem pa Damask ostro zavrača očitke, da je uporabil plin proti svojim državljanom, in napoveduje silovit odpor v primeru napadov. Zato so vse bolj zaskrbljeni tudi prebivalci Damaska. "Vedno sem podpirala posredovanje od zunaj, vendar pa sem zdaj, ko je videti resnično, zaskrbljena, da bi se lahko kaj zgodilo moji družini," je dejala Zaina iz Damaska, ki pravi, da jo je vojaškega posredovanja vse bolj strah.

Rusija svari pred posledicami morebitnega napada

Rusko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da je Brahimija opozorilo, da bi napad na Sirijo zaradi domnevne uporabe strupenih plinov, destabiliziral državo in celotno regijo. Z Brahimijem je po telefonu govoril zunanji minister Sergej Lavrov, ki je tudi zavrnil besede ameriškega kolega Johna Kerryja, ki je trdil, da so za uporabo kemičnega orožja odgovorne sirske oblasti. Hkrati je ruski minister pozval k podrobni in poglobljeni izmenjavi informacij o spornih napadih. Sicer pa je tudi Rusija iz Sirije včeraj evakuirala 75 svojih državljanov, ki so želeli zapustiti državo. Skupno pa je letos Sirijo zapustilo že 730 ruskih državljanov.

Tudi Iran opozarja pred hudimi posledicami

Oglasil se je tudi iranski vrhovni voditelj Ajatola Ali Hamenej, ki je dejal, da bi bila ameriška intervencija v Siriji katastrofalna za celotno regijo. Hamenej je namreč, čeprav je arabske vstaje na Bližnjem vzhodu in na severu Afrike v zadnjih letih podpiral ter jih poimenoval "islamsko prebujenje", podprl al Asada v boju proti upornikom. "Regija je kot shranjen smodnik, zato prihodnost ni predvidljiva," je dejal.

Mednarodne sile so pripravljene na posredovanje v Siriji.
Mednarodne sile so pripravljene na posredovanje v Siriji. FOTO: Reuters

Iran namreč skrbi, da bi v primeru padca al Bašarjevega režima na njegov položaj prišli zavezniki Zahoda ali pa skrajni suniti, ki so povezani s Savdsko Arabijo. Ne glede na to, kdo od dveh omenjenih skupin bi prevzel oblast, bi ga iranske šiitske oblasti obravnavale kot sovražnika.

"Iran kot žrtev kemičnega orožja ne tolerira uporabe takšnega orožja. Hkrati pa tudi ne dovoljuje skupini držav, da si jemlje pravico, da se spusti v vojno v regiji," pa je dejal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Medtem pa je Kitajska tiskovna agencija opozarjala na to, kako so se ZDA leta 2003 pred vdorom v Irak opravičevale z lažnimi obveščevalnimi podatki, hkrati pa je opozorila, da si ZDA na nelegalen način prizadevajo za zamenjavo sirskega režima.

Priprave na morebitno mednarodno posredovanje so v teku

Slovenija verjame, da bo za krizo v Siriji "mogoče najti ustrezno politično rešitev znotraj ustreznih mednarodnih institucij", so sporočili z zunanjega ministrstva. "Slovenija je vseskozi zagovarjala diplomatsko rešitev sirske krize," so še pojasnili in dodali, da bo odločitev o nadaljnjih korakih sprejela "pravočasno".

Izrael je začel z vpoklicem vojaških rezervistov zaradi potencialne grožnje iz Sirije. Koliko so jih vpoklicali, ni znano. Vojaški radio je poročal, da vojska premika sisteme za obrambo pred raketami železna kupola na severu ter eno baterijo sistema patriot na zahodu.

Pripravljajo pa se tudi v Siriji. Al Asad naj bi evakuiral večino osebja iz vojaških in varnostnih oporišč v središču Damaska, poročajo tamkajšnji prebivalci. Medtem pa se na mednarodno intervencijo pripravljajo tudi prebivalci Damaska. Kopičijo si zaloge hrane in iščejo nastanitev čim dlje od možnih ciljev napada. V trgovinah tako množično kupujejo kruh, konzerve in drugo hrano, največje povpraševanje pa je po baterijah in vodi.

Vajgl: Večina poslancev ne podpira vojaške intervencije v Siriji

Evropski poslanec Ivo Vajgl je v sporočilu za javnost zapisal, da EU dosledno podpira politično rešitev krize v Siriji in nepristransko ugotavljanje dejstev, ko gre za uporabo bojnih plinov, vendar pa mora dopuščati, da posamezne države članice pod vodstvom ZDA postavljajo svet pred izvršeno dejstvo, nov vojaški spopad z nepredvidljivimi posledicami.

Vajgl pravi, da večina evropskih poslancev ne podpira posega v Siriji.
Vajgl pravi, da večina evropskih poslancev ne podpira posega v Siriji. FOTO: Blaž Garbajs

Razprava je pokazala, da velik del poslank in poslancev Evropskega parlamenta, ki so sodelovali na seji odbora, ne podpira vojaške intervencije v Siriji, ker ni zasnovana na zanesljivih podatkih, in ker nima mednarodno-pravne podlage.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOPOVI V AREST
28. 08. 2013 23.36
+5
Amerika ni demokratična država, ampak NAJVEČJA DIKTATURA DANAŠNJEGA ČASA, ki jo mnenje lastnih državljanov ne zanima nič. Mogoče pa pride še do nove Ameriške revolucije.
zeleni_janez
28. 08. 2013 23.38
-2
a ves mogoce koliko ljudi je to teh 9%? :D
Shisui
28. 08. 2013 23.07
+4
9% Američanov je za vojno. Napada se v četrtek. Toliko o velecenjeni demokraciji, s katero se ameri tako radi hvalijo. Kapital je določil, da se gre v vojno in ljudje nimajo glasu pri taki zadevi.
iGURT
28. 08. 2013 23.19
zeleni_janez
28. 08. 2013 23.32
+0
imas sreco pa zivis pod varstvom amerike in zato imas svobodo da pises in govoris skor pa kar ces..da si tam tega nebi mel...imamo sreco pa se je tito prodal amerikancem pa nas rusi v 50-ih niso mogli napast ker bi danes bli kot romunij,poljaki,cehi,slovaki dokler so se spadal pod sssr...seveda napredek vseh teh drzav je ociten odkar so resile ruskega skornja...vse kar imas doma lahko reces hvala zahodu in ne rusu. lacen verjetno nisi. pr nas revni ljudje so za povprecnega kitajca bogatasi...ampak ne..bolj zanimivo je bit proti in upat da ti bo nekega dne rus al pa musliman bil vladar...edino kar ne razumem zakaj se ensotavno ne preselite v te obljubljene drzave????
iGURT
28. 08. 2013 23.38
+1
ne vem kaj ga bluziš lahko ti povem zelo na kratko - sem proti vojni.
zeleni_janez
28. 08. 2013 23.41
ja ce neves kaj bluzim potem si otrok ki ni se knjige prebral...in hvalabogu da si proti vojni..js sm tud...nisem na ameriski strani..ampak na ruski al pa kakrsnikoli diktatorski sm pa se manj in izbral bom vedno manjse zlo, ker alternative ni..al ti mogoce ves za kaksno??
Shisui
28. 08. 2013 23.45
+3
Preberi še kakšno knjigo o zločinih ZDA, ne samo s prstom kazati na muslimane, ki imajo pač to nesrečo, da je na njihovi zemlji nafta zaradi katere jih mora pomreti na milijone.
iGURT
28. 08. 2013 23.45
+1
zeleni_janez
28. 08. 2013 23.54
-1
gurt s tabo nima smisla..raj se prim talanja minusov, ker v minusih lezi resnica
iGURT
28. 08. 2013 23.54
iGURT
28. 08. 2013 23.55
iGURT
28. 08. 2013 23.57
iGURT
28. 08. 2013 23.57
zeleni_janez
29. 08. 2013 00.02
ma sej js tud ne podpiram vojne clovek. in ja pomislil sem da si mogoce musliman ker si se prijel stavka o ruskem in muslimanskem vladarju..nikjer drugje jih ne omenjam ker nimam nikakrsnih problemov z njimi...mene vera ne moti..sodim ljudi individualno..mas dobre in slabe.. jap celo v rusiji imas dobre :D
iGURT
29. 08. 2013 00.04
Ti je vsec mejl ? Meni grejo takšni mejli hudo na živce..
Al83
28. 08. 2013 22.54
Tudi po svoji zakonodaji Obama nebi smel kar tako v vojno. War Powers Resolution act, se imenuje zakon, ki prepoveduje vojaške posredovanja brez odobritve senata, razen v primeru takojšne neizogibne grožnje Ameriki, kar pa Sirija ni.
iGURT
28. 08. 2013 22.59
+1
Al83
28. 08. 2013 23.08
so hoteli senatorji da pride Obama po odobritev za napad na Libijo, pa jim je reku, da je edina odobritev, ki jo rabi tista s strani OZN. Tokrat zgleda, da ne rabi niti tega.
Ataaufbix
28. 08. 2013 22.45
+2
Slovenci upamo, da bo čimveč Američanov mrtvih. Sirijcem priporočam da streljajo Američane v vrat, ker je najbolj smrtonosna točka!
pohec =)
28. 08. 2013 22.40
+1
Zlato močno raste in nafta tudi !!!
iGURT
28. 08. 2013 21.26
+2
Izrael ima polno mobilizacijo rezervistov, Rusija največje vojaške vaje do sedaj, in vojsko v totalni pripravljenosti, američani imajo letalonoasilke in ostale ladje doli.. britanija tudi, Iran Kitajska Rusija so proti napadu.. vedno več je dejstev da so strup uporabili uporniki, zahod sili v vojno po vsej sili.. ni dobro
pohec =)
28. 08. 2013 22.34
+1
To bo še napet ... Sirijska vlada se pa tut nebo kr tko vdala..
iGURT
28. 08. 2013 22.51
+1
zeleni_janez
28. 08. 2013 23.11
+1
sej se iraska in libijska tud ni pa vemo kako je koncala... rus je pa glasen dokler se ne bo zacelo...potem bodo dal 2-3 tedna mir in gremo dalje do irana...ista zgodba se ponavlja in se se bo, dokler se diktatorji po svetu ne umaknejo. o svetovni vojni je pa brezveze sanjat ker rus in amerikanc delata skupaj...vsa ta prerekanja po medijih so za naivce ki se palite na eno al pa drugo stran. smesno je da vsi veste a nocete se spomnit kosova,afganistana,iraka,libije...povsod je bil rus proti in nikjer ni branil nikogar ko je bil cas za to..edino zastarele vojaske tehnologije so se resli in prodal..kmal se bo zacelo in se hitrej koncalo v siriji in enako boste pisal ko bo na vrsti iran...srecno
iGURT
28. 08. 2013 23.12
zeleni_janez
28. 08. 2013 23.18
pretezno sm govoril o preteklosti ki je vsem poznata...za preteklost ti pa ni treba biti vedezevalec :D
Victory94
28. 08. 2013 21.14
+5
Nafta in plin sta glavni razlog zakaj ZDA želijo vdreti v Sirijo
iGURT
28. 08. 2013 21.19
+2
iGURT
28. 08. 2013 21.03
+2
..a smo pred 3 svetovno ?
pohec =)
28. 08. 2013 22.34
+2
frako
28. 08. 2013 20.01
+0
po večini leakou in novic več al mn kaže da so tako imenovani uporniki uprabil živčni plin, pač tisti uporniki ki jih podpirajo zahodne sile, oz tisti ki jedo srca in jetra, oz majo veze s alkaido ipd. Go usa LOL
iGURT
28. 08. 2013 19.38
+4
Danes je Slovenija Siriji zagrozila z vojaško silo! (Via NATO) Mater smo junaki!
pohec =)
28. 08. 2013 22.36
+3
A res ?? kr sram me je v keri državi žvim ..tega si pa nebi mislu...
Nefili
28. 08. 2013 19.26
+5
Da bi spoznal zlo ne rabiš gledati novice o Siriji,prebereš samo komentarje nekaterih tukaj gor in ti ljudje so zlobni večina njih,nekaj pa je še naivne dece,ki mislijo da gledajo playstation al kako se že reče.Vse skupaj jemljejo kot neko igrico ,kdo bo koga naprašil.In bojte se takih.Res da nimajo nobene moči,so pa ravno taki kot tisti,ki jo imajo in bi enako kot oni postopali če bi jo dobili v roke.Šli bi se igrice z nedolžnimi ljudmi in prelivali kri.Ampak vse dokler nebi bila vojna na njihoveh pragu.Lahko je iz naslonjača v miru komentirati kaj je prav in narobe,tukaj ni nobenega prav kajti toliko žrtev je lahko samo narobe.
Explainator
28. 08. 2013 19.28
-4
iGURT
28. 08. 2013 21.07
+3
revolt1
28. 08. 2013 18.46
+4
ko bodo zacele padat bombe ne bo vec povratka nazaj posledice bodo hude nepredstavljive
iGURT
28. 08. 2013 18.39
+5
Sirija je ravnokar zaprosila Združene Narode da takoj preišče še druge kemijske napade iz strani t.i. upornikov , še 3 so se zgodili v tem tednu.
revolt1
28. 08. 2013 18.33
+4
americanom je vseeno kdo je uporabil kemicno orozje oni enostavno morajo it v vojno
pohec =)
28. 08. 2013 18.28
+3
Ma svinje so Američani in EU ... če bojo napadl upam vsaj da bojo zgubl ! ZDA in Velika Britanija,Francija,Nemčija proti Rusom,Sirijcem,Irančanom in Kitajcem ..to bo napeto ! :D
Explainator
28. 08. 2013 19.29
-2
ti pa si hecen..sebi želiš smrt - čudna taktika
zeleni_janez
28. 08. 2013 23.16
revolt1
28. 08. 2013 18.17
-2
rusi so strahopetci in slabiči!
revolt1
28. 08. 2013 18.25
+0
res ne razumem teh rusov da so taki arogantno ceprav mislim da bodo prej al slej sli tudi oni v vojno ...
revolt1
28. 08. 2013 18.28
+2
res in kar naenkrat bodo imeli zahodne zaveznike pred vrati ampak takrat bo prepozno
24uric
28. 08. 2013 17.40
+12
24 ur še tisti posnetek objavite kako ameriški vojaki v iraku iz letala strljajo na civiliste
Al83
28. 08. 2013 22.43
Collateral Murder vtipkaš u you tube pa dobiš :)
Nefili
28. 08. 2013 17.39
+1
Ni problem v orožju,samo od sebe ne pobija.Pobijajo ljudje,ki ga imajo.Eni pobijajo iz čistega užitka drugi iz interesa.In ko se to dvoje združi dobiš vojno.Torej kdo te lahko prisili,da dvigneš orožje,greš v drugo državo in tam pobijaš-samo pohlep ali pa zloba. NWO je čista izmišljotina,ker ena država ,ena vojska pomeni nič več vojn in denarja,nič več ubijanja . Hudičevci rabijo sovražnika,ker od njega živijo in preko njega izpolnjujejo vse svoje perverzne fantazije o krvi. Kako bi preživela ideja now-nebi ,nikoli,ker nihče od njih se ne hrani iz reda ampak iz kaosa in kdo od njih pri zdravi pameti se bo odpovedal temu kaosu okoli nas?
sime sime
28. 08. 2013 17.29
+1
ja sej rabjo 4dni da se ameri pa britanci naštimajo da začnejo pol bombarderat...
yarrick
28. 08. 2013 17.23
+11
ČE prav razumem, potem NOBENA DRŽAVA ne sme napasti kar tako druge države brez obravnave VS OZN.Če se ne otim, so isto stvar ameri naredili z napadom na irak leta 2003, ko so zaobšli VS OZN in samovoljno napadli irak, potem pa prosili ostale za pomoč v boju proti "teroristom". Torej, ONI NAMERNO KRŠIJO MEDNARODNO SPREJETE DOGOVORE. Kolk jih bo to enkrat udarilo po p*.Upam, da čimprej pa čimbolj trdo.
appollyon
28. 08. 2013 17.31
+2
Res je, v primeru iraka so obšli zakon, pravo, hm tako kot pri nas lopovi in politiki!
Explainator
28. 08. 2013 19.30
-4
zakaj jim to želiš? saj smo vendar skupaj v NATU..oni so na naši strani...spoštuj odločitev večine naroda, ki je glasovala za nato
pohec =)
28. 08. 2013 19.40
+6
NOBEN NI GLASOVAL ZA NATO ?? JZ ŽE NISEM ! TUDI AZ EVROPSKO UNIJO NISEM ! BARABE ! A MISLŠ DA HRVATI SO PA HOTL V EU ?? NE TO JE SAMO ODLOČITEV POLITIKE !