Tujina

Vojni zločinec Glavaš ne more kandidirati za poslanca

Zagreb, 10. 11. 2011 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji hrvaški poslanec Branimir Glavaš, ki je bil zaradi vojnih zločinov v Osijeku obsojen na osem let zapora, ne bo smel kandidirati na parlamentarnih volitvah.

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš FOTO: Reuters

Hrvaška volilna komisija (Dip) je ocenila, da vojni zločinec Branimir Glavaš ne more biti kandidat Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) na parlamentarnih volitvah 4. decembra. Ni pa pravnih ovir, da Glavaš ne bi smel biti nosilec volilnih seznamov te regionalne desničarske stranke.

Nekateri člani HDSSB so obtoženi zaradi poskusa podkupovanja sodnikov hrvaškega vrhovnega sodišča, da bi dosegli omilitev kazni za Glavaša.

Kot je Dip pojasnil na svoji spletni strani, oseba, ki je obsojena na zaporno kazen, ki je višja od šest mesecev, in je bila na volitvah izvoljena v parlament, ne more opravljati nalog poslanca, kar pomeni, da je neveljavna tudi njena kandidatura. Glavaš je bil zaradi vojnih zločinov v Osijeku v letih 1991 in 1992 obsojen na osem let zapora.

Dodali so, da noben zakon ne preprečuje HDSSB, da bi Glavaša postavil za nosilca svojih volilnih seznamov. Glavašu so sicer odvzeli poslansko imuniteto v prejšnjem sklicu sabora ravno zaradi sojenja za vojne zločine.

V HDSSB pričakujejo, da bodo na decembrskih volitvah ponovili uspeh izpred štirih let, ko so dobili tri poslanske stolčke na podlagi glasov v dveh slavonskih volilnih enotah. V stranki so večinoma bivši člani HDZ, imajo pa tudi nekaj bivših članov Socialdemokratske stranke (SDP) in Hrvaške stranke prava (HSP).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeadBull
11. 11. 2011 13.23
d3vil Kaj a misliš, da ga v Vukovarju ni bilo?
d3vil
11. 11. 2011 09.50
@srpko zgleda da ti geografija ne leži preveč dobr katera reka teče skozi Osijek?
srpko
10. 11. 2011 18.24
Vojni zločinec Glavaš ne more kandidirati za poslanca Generalu Glavašu se dela "velika krivica". Mogoče pa je to kazen, ker je premalo srbskih civilov pobil ob Donavi.
big brother
10. 11. 2011 16.55
Potem v Sloveniji tudi Kučan nikoli ne bi smel, saj je bil edini proti osamosvojitvi države in še danes je zunanji diktator haranja po tej državi.