Tujina

Predstavniki slovenskih manjšin v Avstriji so si oddahnili

Dunaj, Ljubljana, 05. 12. 2016 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čeprav morajo prešteti še volilne glasove, ki so prispeli po pošti, je jasno, da bo novi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. Nekdanji veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina ocenjuje, da gre za veliko zmago stranke Zelenih, oddahnili pa so si tudi predstavniki slovenskih manjšin.

Tudi glasovi, prispeli po pošti, naj bi nakazovali na zmago Alexandra Van der Bellna.
Tudi glasovi, prispeli po pošti, naj bi nakazovali na zmago Alexandra Van der Bellna. FOTO: AP

V ponovljenem krogu predsedniških volitev v Avstriji, ki so se zgodile v nedeljo, je glede na začasne končne izide prepričljivo zmagal Alexander Van der Bellen. Dobil je slabih 51,7 odstotka glasov, njegov izzivalec, svobodnjak Norbert Hofer, pa 48,3 odstotka glasov.

"Od začetka sem se boril in obljubljal proevropsko Avstrijo," je za avstrijsko radiotelevizijo ORF povedal 72-letni dolgoletni predsednik Zelenih. Ob tem je obljubil, da bo branil vrednote "enakosti, svobode in solidarnosti".

Okoli 700.000 glasov je bilo oddanih po pošti, te naj bi prešteli danes. S temi glasovi naj bi Van der Bellen po napovedih rezultat še izboljšal. Ocene inštituta ARGE kažejo, da bo Van der Bellen na koncu dobil 53,3 odstotka glasov, Hoferjev delež pa bo s tem upadel na 46,7 odstotka glasov. Hofer je že v nedeljo priznal poraz.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka, ki je na čelu avstrijske volilne komisije, pričakuje, da bodo končni izidi volitev znani drevi.

Glasovnice, oddane po pošti, so začeli preštevati ob 9. uri. Pri štetju glasov sodeluje več kot 100 okrajnih volilnih uradov. Volilna udeležba je dosegla 74 odstotkov, po ocenah inštituta Sora pa se lahko Van der Bellen za svojo zmago med drugim zahvali podpori žensk. Kar 62 odstotkov volivk je namreč glasovalo zanj.

Predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, tako Zveza slovenskih organizacij na Koroškem (ZSO) kot Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), so z zadovoljstvom in tudi olajšanjem sprejeli zmago Van der Bellna. Predsednik ZSO Marjan Sturm je dejal, da izbrani kandidat stoji za odprtostjo, svetovljanstvom in strpnostjo, tudi do manjšin. Poslujoči podpredsednik NSKS Nanti Olip pa je poudaril, da so si Slovenci na avstrijskem Koroškem oddahnili.

Med volivci moškega spola je v prednosti Hofer. Na splošno pa je Van der Bellnu bolje uspelo mobilizirati svoje volivce. Zanj so glasovali tisti, ki na prihodnost gledajo pozitivno, in ti so tudi v večji meri odšli na volišča. Medtem so pesimisti, ki so se bolj nagibali k Hoferju, v nedeljo ostali doma.

Uspešnejši od Hoferja je bil nekdanji predsednik Zelenih tudi pri volivcih konservativne koalicijske ljudske stranke (ÖVP). Zanj je glede na analize inštituta Sora glasovalo 55 odstotkov privržencev ÖVP.

V prvotnem drugem krogu volitev 22. maja je Van der Bellen zmagal s tesno prednostjo vsega skupaj manj kot 31.000 glasov. Vendar je nato zaradi napak pri štetju glasov po pošti in po pritožbi svobodnjakov avstrijsko ustavno sodišče te volitve razveljavilo in odredilo ponovitev, ki bi morala po prvotnih načrtih potekati že oktobra. Zaradi zapletov z lepilom na ovojnicah glasovnic po pošti so nato volitve preložili na nedeljo.

Geržina: K zmagi je prispeval tudi brexit

K zmagi Alexandra Van der Bellna je prispeval tudi brexit, je za STA ocenil nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina. Junijska referendumska odločitev Britancev za odhod iz EU je po njegovem mnenju povzročila tudi deloma večjo mobilizacijo proevropskih volivcev v prid Van der Bellnu.

Nekdanji veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je prepričan, da je zmagi Alexandra Van der Bellna botroval tudi brexit.
Nekdanji veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je prepričan, da je zmagi Alexandra Van der Bellna botroval tudi brexit. FOTO: POP TV

Ljudje se po besedah Geržine zavedajo, da se dejansko lahko zgodi, da država nekega dne odide iz EU. "In mislim, da je to povzročilo šok pri velikem delu ljudi v Evropi. Zadnje raziskave kažejo, da se pripadnost Evropi v nekaterih velikih članicah veča," je dodal.

Sicer pa je Van der Bellenova volilna zmaga najprej velik uspeh stranke Zelenih. Gre za stranko, ki je na političnem prizorišču že približno 30 let, a spada med majhne avstrijske stranke z med 10- in 14-odstotno podporo in nikoli ni bila v vladi, je pojasnil.

Vendar, dodaja Geržina, je izid nedeljskih volitev hkrati tudi velik uspeh svobodnjaške stranke (FPÖ), ki je dobila skoraj polovico volilnega telesa ob ne tako majhni volilni udeležbi. Zato bo zelo zanimivo spremljati, kako se bo pripravljala na parlamentarne volitve. FPÖ sicer že mesece vodi v javnomnenjskih raziskavah.

"Spomladi sem imel tezo, da svobodnjaška stranka niti ni tako zelo zainteresirana za predsednika republike, kot je za zveznega kanclerja, in težko bi si predstavljal, da bi ob zmagi Hoferja dobila še mesto zveznega kanclerja na rednih ali izrednih parlamentarnih volitvah. Zdaj pa se mi zdi, da je temu cilju bližje," je ocenil Geržina.

Po njegovem mnenju se bo nezaupanje v staro oziroma obsoletno notranjepolitično sceno v Avstriji, na kateri dominirata dva velika bloka - socialdemokratska (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP), z Van der Bellnom kot predsednikom države še povečalo. Tudi zmagovalec nedeljskih volitev, sicer dolgoletni predsednik Zelenih, namreč izhaja iz nekega establišmenta, saj je bil pred tem veliko let član SPÖ.

Geržina sicer ne pričakuje, da bo že čez nekaj mesecev v Avstriji prišlo do izrednih parlamentarnih volitev. Težko si namreč predstavlja, da bi šli vladajoči SPÖ in ÖVP tako rekoč že danes v nove volitve. SPÖ in deloma tudi ÖVP sta namreč podprli Van der Bellna, poleg tega ima SPÖ krizo v prestolnici, v ÖVP pa teče tiha razprava o tem, kdo naj bi bil kanclerski kandidat - njen zunanji minister Sebastian Kurz vodi v vseh anketah.

Evropa je avstrijske volitve spremljala z napetostjo

V Evropi so volitve v Avstriji spremljali z veliko napetostjo, saj bi v primeru zmage evroskeptika Hoferja EU dobila prvega desno populističnega predsednika države. Zato so uspeh Van der Bellna številni sprejeli z olajšanjem in mu že v nedeljo čestitali. Med njimi so bili predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz ter francoski predsednik Francois Hollande.

Davi se je čestitkam med drugim pridružil slovaški predsednik Andreja Kiska, ki je na Facebooku tudi izrazil upanje na čimprejšnje srečanje.

Izraelski predsednik Reuven Rivlin pa je za izraelski spletni portal izrazil veliko zadovoljstvo, "da je zmagal kandidat razsvetljene Avstrije". Poudaril je tudi, da se je treba boriti proti vsem oblikam fašizma, kjerkoli se pojavi.

Van der Bellen bo prisegel 26. januarja, Hoferjevi svobodnjaki pa so že v nedeljo sporočili, da se tokrat na volitve ne bodo pritožili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
06. 12. 2016 11.03
+1
avstrija nikoli ne bo dohitela višegrajcev !!!!!
ONniON
05. 12. 2016 22.39
-3
nikoli ne bo dohitela višegrajsko !
piljan
05. 12. 2016 22.44
+1
Tovariš,kašne plače imate višegrajci?Pa ne mi spet minus prilimat,slišiš.
Kollerik
06. 12. 2016 08.05
-2
luciluk
05. 12. 2016 21.23
-1
ONniON
05. 12. 2016 19.18
-3
avstrija NIKOLI ne bo dohitela višegrajske države, sram te bodi
piljan
05. 12. 2016 19.29
+4
Ej,kakšna je kaj plača pri vas v višegrajskih.
puspan
05. 12. 2016 20.10
+4
piljan
05. 12. 2016 20.49
+5
Saj ga že nekaj časa sprašujem,pa mi samo minuse tala.
puspan
05. 12. 2016 21.02
+3
Saj jih mora, da bo lahko na koncu objavil statistiko v %.
modrook
05. 12. 2016 18.42
+1
Recimo da so si (slovenski) politiki v Avstriji oddahnili. Ti pa so iste prodane duse kot tisti v zamejstvu v Italiji.
ParaVomo
05. 12. 2016 18.29
+5
Braniti dom je pravica, kaj zdaj že vsak ki je za svoje že spada med skrajneže? Vem za slovensko desnico, ki brani meje, svoje ljudi, ne razumem kdo voli umetno tvorbo po imenu slovenska levica? Saj ni naravno da bolj podpiraš tujca kot svojega, zato pa je pr nas tako. Brez zdravega zmernega nacionalizms mi živeti ni, zagovarjam svoje pika.
ONniON
05. 12. 2016 19.20
-2
Kollerik
06. 12. 2016 08.08
+1
Parafantazer, tvoj šef po novem zagovarja kvote. Torej se raje zmenite sami s sabo preden greste pljuvat po drugih in jim solit pamet, za kar pa niti najmanj niste sposobni. Bo šlo?
ONniON
05. 12. 2016 18.08
+2
noben medij v sloveniji vam ne bo povedal da je tudi v avstriji kriza, javni državni dolg rekordno visok, pod pragom revščine 14 % prebivalcev kažejo statistični podatki, leta 2007 in prej pa samo 12 % , resnica boli
puspan
05. 12. 2016 20.14
+0
Samo čakamo še, kdaj bo prišel prvi naval obubožanih gostujočih delavcev iz Avstrije na delo v Slovenijo.
ONniON
05. 12. 2016 22.39
+0
TellingTheTruth
05. 12. 2016 17.52
+3
Odahnila si je zgolj CNN hisa in njeni slovenski SJW podrepniki!
LLLEPI
05. 12. 2016 17.47
+3
Cudna ta zadeva v Avstriji so si odahnili v Sloveniji se pa pocutijo ogrozene in si zelijo desne stranke
nikhrast
05. 12. 2016 17.43
-3
Bomo videli kako bo ta prerezal trak ko se odpre kakšen supermarket, no, to funkcijo pa res lahko upravlja.
Ka pa mislis
05. 12. 2016 17.14
-3
A so sektasi zadovoljni?
heello
05. 12. 2016 17.18
-1
Sektaši zagovarjajo nasilno, izločevalno, nestrpno........ politiko, sedaj so spet dobili po nosu !
ParaVomo
05. 12. 2016 18.34
+0
To misliš kulturno omikano desnico z vrednotami?;)ja to smo mi.
Kollerik
06. 12. 2016 08.09
vrednote prižiganja svečk malarjevim hlapcem
Rde?iAlarm
05. 12. 2016 17.10
+1
Van der Bellen je med predvolilno kampanjo izjavil, da kot morebitni novi predsednik države ne bo ponudil premierskega mandata predsedniku »protievropske« svobodnjaške stranke Heinz-Christianu Stracheju, tudi če bo ta na volitvah zmagal
Pjer Pjer
05. 12. 2016 18.24
+0
bondjanez
05. 12. 2016 17.04
-1
Slovak se je v hlace , da bi Hofer ukinil dnevne migrante iz Bratislave. Se jim sistem podre v sekundi. Ko MB ju Graz.
Castrum
05. 12. 2016 16.45
+12
Koroški Slovenci so zavedni Slovenci. Jaz se jim priklonim do poda. Tudi zamejski Slovenci v Italiji so zavedni Slovenci in zato jih zelo spoštujem. V bistvu bi se marsikateri Slovenec lahko zgledoval po zamejcih in njihovem odnosu do Slovenske besede in kulture.
korintos23
05. 12. 2016 16.59
-3
bondjanez
05. 12. 2016 17.07
+2
V Italiji so res pravi zavedni Slovenci. V Avstriji so se kar asimilirali. Jih je mal ostalo zavednih. Zato pa men grejo kocine pokonc ko zapojejo Vstala Primorska. Vsa cast.
Ka pa mislis
05. 12. 2016 17.15
+1
Na koroskem so tk zavedni da jih je 95% spremenilo priimek
bondjanez
05. 12. 2016 17.18
+0
Saj pravim da so v Italiji carji. Vecji patrioti kot mi. Mi se gremo Maribor pa Ljubljano.
kameltrajbar
05. 12. 2016 17.27
+0
..bl je problem..ko neki novi belčki pojejo vstala primorska...????
korintos23
05. 12. 2016 17.36
-1
Castrum
05. 12. 2016 17.45
+2
Meni pa gredo kocine pokonci, ko Vstala Primorska pojejo ljubljančani in ostali ....ko je Primorska krvavela pod fašizmom, se ostala Slovenija ni kaj dosti sekirala. kaj šele, da bi pomagala tigrovcem...danes se pa trkajo po prsih, hinavci....
ParaVomo
05. 12. 2016 18.36
+0
Oh kaksna naivnost;) v IT Slovenci ne marajo za Slovenijo, se je sramujejo, š najbolj vlade v Ljubljani, za Avstrijo domnevam je pa isto. Le kdo bi lahko bil ponosen na siromake, kot smo zdaj:(
Castrum
05. 12. 2016 16.39
+10
Slovenci smo najbolj trdoživi in vztrajni Slovani. Od vseh Slovanov smo se edini zažrli med velika plemena Germanov in Italov ter tu ostali tisočletja. Stati inu Obstati ! Smo najbolj zahodni Slovani in kot taki spoštovani tako pri Italijanih kot pri Germanih saj nas kljub tisočletnemu trudu ne morejo pregnati od tu !
vertex
05. 12. 2016 16.47
+4
rusi imajo ozemlje veliko za 850 slovenij,zaradi majhne rodnosti bomo v nekaj desetih letih izumrli tako kot hrvati,srbi...nadomestili nas bodo tisti ki imajo veliko otrok
ParaVomo
05. 12. 2016 18.37
-1
Castrum
05. 12. 2016 19.51
+1
Kollerik
06. 12. 2016 08.10
parič še vedno misli, da je potomec neznanega nemškega grofa, ki ga je fliknil "v prolazu"....
brabusednet
05. 12. 2016 16.34
+1
Avstrijci niso neumni,da bi volili nove obraze,kot naši volilni norci.
vertex
05. 12. 2016 16.38
-2
koga bi pa ti volil? tita,kardelja,janšo,kučana...?a v ameriki kandidira reagan?nixon?
Castrum
05. 12. 2016 16.40
+6
Avstrijci spoštujejo tradicijo. Pri nas je pa spoštovanje Slovenske tradicije skoraj kaznivo dejanje.
korintos23
05. 12. 2016 16.58
+1
Novi obrazi so ga ravno izvolili! Hahahaha
ina5785
05. 12. 2016 16.58
+3
Spremljam politiko sosednje Avstrije - že vrsto let!!!! Hofer je POGRNIL s sedanjim bistveno višjim porazom, ker je pokazal TIPIČNO DESNO LAŽNIVO PODTIKANJE !!!! Van der Bellen je časten mož z visokimi vrednotami, dobro da je zmagala pamet volilcev, ne pa uničevalska struja!
bondjanez
05. 12. 2016 17.09
-1
Bote dobili drugo porcijo šlafrokov noter. Ko boste dobil deseto bo pa ze prepozno. Boste vsi klecali proti Meki.
bondjanez
05. 12. 2016 17.20
-2
Hvala za minuse, ampak napoved ostaja. Noben Mesec vam ne bo pomagal.
nevica
05. 12. 2016 16.28
+2
Hvala bogu Janša ne bo naredil Anschlussa.
ROMELS
05. 12. 2016 16.32
+1
bo cerar prej pokleknil pred avstrijskim holenderjem kot pa janez.
korintos23
05. 12. 2016 16.07
+4
Avstrijske ženske so v velikem številu volile proti Hoverju!
piljan
05. 12. 2016 16.12
+1
korintos23
05. 12. 2016 16.15
+1
Ali pa oni luštni katere je on mislil izgnati?
Animal_Pump
05. 12. 2016 16.43
+2
So izpraznile vse orožarne in se oborožile...bodo že same zase poskrbele ;P
dr.dare
05. 12. 2016 15.56
+6
Predstavniki manjšin so si oddahnili ker je zmagal človek ki podpira doseljevanje beguncev? To bo pozitivno za manjšino? A so tile gobe imeli za zajtrk?
korintos23
05. 12. 2016 16.02
+6
gardist
05. 12. 2016 16.03
-3
To kar je napisano popolnoma drzi. Del majsine je za doseljevanje migrantov. Zal del teh manjsivcev poznam tudi sam. Slovenstvo enacijo z yugo muzko, partizanscino in rdeco zvezdo na vsakem drugem.koraku...levaki pac
korintos23
05. 12. 2016 16.08
+5
Malo poslušaj ob strani kaj Avstrijci o Slovencih mislijo in govorijo!
piljan
05. 12. 2016 16.14
+4
Ni sposoben poslušati,ga preganjajo partizani in rdeča zvezda.
hohoho
05. 12. 2016 15.37
+1
Nepomembna zmaga ,ker predsednik nima nobene moči v Avstriji včeraj je bila VLEIKA zmaga v ITALIJI =)
korintos23
05. 12. 2016 15.44
+0
Kaj bo pa novega v Italiji? Volitve in vse po starem.
hohoho
05. 12. 2016 15.48
+1
Paskakvali
05. 12. 2016 15.57
+0
In to bi bil konec Italije.......v treh mesecih jih ni.....
korintos23
05. 12. 2016 16.01
+0
Tudi Italijani imaj 2/3 v parlamentu za tako sprejetje, nič ne bo.
piljan
05. 12. 2016 16.05
+4
V Italiji bo še vedno dražji bencin kot pri nas,vse ostalo bo enako.