Voznik avtobusa naj bi poskušal posiljeno dekle povoziti

V Indiji še naprej močno odmeva primer posiljene 23-letnice, ki je umrla zaradi hudih poškodb. Nekateri indijski mediji poročajo, da naj bi voznik dekle, ko so jo napadalci vrgli iz vozečega avtobusa, poskušal povoziti. Indijski minister poziva, naj strožji zakon o posilstvih poimenujejo po žrtvi.

Indijski minister za izobraževanje Shashi Tharoor je sporočil, da bi morali strožjo zakonodajo proti posiljevalcem in spolnemu nasilju poimenovati po nedavno umrlem dekletu, ki je bilo žrtev grozljivega napada na avtobusu v New Delhiju. 23-letnico je napadlo, posililo, preteplo in iz vozečega avtobusa vrglo šest pijanih moških.

Indijski mediji navajajo policijske vire, da je voznik avtobusa poskušal dekle, ki je ležalo na cesti, celo povoziti, a jo je pred kolesi rešil njen 28-letni fant. Slednji je bil priča okrutnemu dogodku na avtobusu. Napad je trajal več kot eno uro, v tem času pa so napadalci tudi njega hudo pretepali in nato vrgli iz vozečega avtobusa. Par je sicer načrtoval poroko.

Protesti v Indiji - 8

Protesti v Indiji (Foto: Reuters)

Trenutno oblasti še vedno skrivajo identiteto žrtve. Minister Tharoor meni, da bi se žrtvi morali pokloniti in zakon poimenovati po njej, a le, če se bodo s tem strinjali njeni starši. Ti se še vedno niso odzvali.

23-letnico so napadli 16. decembra, umrla pa je v soboto. Dogodek je pretresel celo Indijo in tudi svet. Indijci so se odpravili na ulice in zahtevali večjo varnost za ženske, prav tako ostrejšo zakonodajo za napadalce in posiljevalce.

Spomin na žrtev posilstva - 8

Spomin na žrtev posilstva (Foto: Reuters)

Osumljenci posilstva 23-letnice so že za zapahi, po smrti dekleta pa so tožilci obtožnico spremenili v umor. Če jih bo sodišče obsodilo, jih lahko doleti tudi smrtna kazen. Trenutno je v Indiji za posilstvo kot najvišja kazen zagrožena dosmrtna ječa. V preteklosti pa je bila praksa takšna, da so primeri posilstev le redko končali na sodišču, saj v večini primerov policisti niso niti želeli obravnavati tovrstnih prijav. Če so storilci že končali na sodišču, so bili le redko obsojeni, sojenja so se vlekla v nedogled, žrtve pa so bile izpostavljene nestrokovnim zasliševanjem. 

Sicer pa iz Indije poročajo, da so zaznali povečano število vlog žensk, ki zahtevajo orožni list, s katerim bi lahko zakonito kupile in uporabljale strelno orožje. Prav tako imajo veliko dela klubi, ki ponujajo tečaje samoobrambe.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 39
 
kawasakimen 02.01.2013 19:05:05
Tak narod si ne zasluži,da ga zemlja nosi.
Več komentarjev