Tujina

Voznik v Antwerpnu v preiskovalnem priporu zaradi suma terorizma

Antwerpen, 24. 03. 2017 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Belgijski preiskovalni sodnik je za 39-letnega Tunizijca, ki je v četrtek v pristaniškem mestu Antwerpen z veliko hitrostjo zapeljal v množico ljudi, odredil preiskovalni pripor zaradi suma terorističnega dejanja, je sporočilo belgijsko tožilstvo. Vir blizu preiskave pa je dejal, da še vedno ni potrjeno, ali je šlo za teroristični napad.

Belgijski preiskovalni sodnik je za 39-letnega Tunizijca, ki je v četrtek v pristaniškem mestu Antwerpen z veliko hitrostjo zapeljal v množico ljudi, odredil preiskovalni pripor. Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da ga sumijo terorističnega dejanja, medtem ko vir blizu preiskave trdi, da še vedno ni potrjeno, ali je šlo za teroristični napad.

 Za Tunizijca Mohameda R. z dovoljenjem za bivanje v Franciji, ki so ga aretirali v četrtek, so odredili preiskovalni pripor, saj ga sumijo "poskusa umora teroristične narave, poskusa napada teroristične narave in kršitve zakonodaje o orožju", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah preiskovalcev je bil pod vplivom določene snovi, vendar še ni jasno katere. Zaradi tega ga do danes niso mogli zaslišati, je dejal belgijski vir blizu preiskave. "Njegovo prve razlage niso imele smisla," je še pojasnil vir in dodal, da še ni potrjeno, ali je šlo za teroristični napad.

"V zadnjem času je živel v avtu nekje med Nizozemsko in Belgijo, na kar kaže tudi kaos v avtu. Preverila pa ga je tudi policija," je dodal vir. Prijatelj osumljenca, ki ga je zaslišala francoska policija, je medtem dejal, da je bilo orožje že dalj časa v njegovem avtomobilu in da ni delovalo.

Vir blizu preiskave v Franciji je povedal še, da je osumljenec noč pred napadom preživel v priporu, iz katerega so ga izpustili v četrtek zjutraj.

Do incidenta je prišlo, ko so belgijski vojaki, ki so v državi nameščeni kot pomoč v boju proti terorizmu, skušali moškega v avtomobilu ustaviti in ga preveriti. A ta se je temu uprl in jim pobegnil ter močno pospešil hitrost avtomobila. Pri tem je ogrozil več pešcev, ki so se morali reševati z umikom na stran. Policiji ga je uspelo ustaviti, še preden bi zapeljal na nakupovalno ulico, rezervirano za pešce v starem centru mesta.

V njegovem vozilu, ki je imelo francoske registrske oznake, so sicer našli tudi puško in hladno orožje ter posodo z za zdaj še neznano tekočino, so sporočili s tožilstva.

Incident v Antwerpnu se je zgodil dan po napadu pred britanskim parlamentom, ko je napadalec najprej povozil množico ljudi, nato pa napadel še policista, preden so ga ubili. Napad je poleg napadalca terjal še štiri smrtne žrtve, več deset ljudi je bilo poškodovanih.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.