Tujina

Mark Zuckerberg priznal: Zlorabljeno je bilo zaupanje med Facebookom in ljudmi, ki svoje podatke delijo z nami

London, 21. 03. 2018 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.I./STA/K.P.
Komentarji
167

Oče Facebooka se je odzval na napake v primeru Cambridge Analytica in navedel spremembe, s katerimi bodo zaščitili osebne podatke uporabnikov na družbenem omrežju. Med drugim bodo uvedli strogo revizijo sumljivih aplikacij in zreducirali podatke, ki jih uporabniki delijo ob prijavi - na le ime, profilno fotografijo in elektronski naslov.

Zuckerberg pravi, da bo Facebook s sankcijami in spremembami dolgoročno poskrbel za boljšo storitev.
Zuckerberg pravi, da bo Facebook s sankcijami in spremembami dolgoročno poskrbel za boljšo storitev. FOTO: AP

Oče Facebooka Mark Zuckerberg se je odzval na napake v primeru Cambridge Analytica in obljubil spremembe, s katerimi bodo zaščitili pretočnost osebnih podatkov na družbenem omrežju. Obljubil je, da bodo drugim aplikacijam otežili vpogled in zbiranje podatkov uporabnikov. "Ustanovil sem Facebook in konec koncev sem odgovoren za to, kar se dogaja na naši platformi," je zapisal v izjavi na svoji Facebook strani.

"Čutimo odgovornost, da zaščitimo vaše podatke, in če tega ne zmoremo, si ne zaslužimo vašega zaupanja," je Zuckerberg začel svojo objavo na Facebooku, v kateri se je opravičil za pozen odziv in pojasnil, da je moral natančno preučiti nastalo situacijo, da bi razumel, kaj se je zgodilo, in poskrbel, da se kaj podobnega ne ponovi.

Opisal je natančen potek ukrepov, ki jih je Facebook sprejel za zaščito podatkov vse od ustanovitve, in poudaril, da se škandal, povezan s podjetjem Cambridge Analytica, danes z novimi aplikacijami ne bi smel zgoditi. A iz te izkušnje se bomo naučili, da bosta naša platforma in skupnost varnejši za zanamce, je objasnil.

Poudaril je, da je bilo zlorabljeno zaupanje med avtorjem aplikacije, podjetjem Cambridge Analytica in Facebookom, s tem pa je bilo zlorabljeno tudi zaupanje "med Facebookom in ljudmi, ki svoje podatke delijo z nami".

Za odpravo preteklih in trenutnih težav bodo uvedli določene spremembe:

- preiskali bodo vse aplikacije, ki so imele dostop do velikih količin informacij, preden je bila platforma spremenjena leta 2014, ko se je dramatično zmanjšal dostop do osebnih podatkov;

- opravili popolno revizijo aplikacij s sumljivim delovanjem;

- prepovedali delovanje razvijalcem, ki se ne bodo strinjali s popolno revizijo;

- onemogočil razvijalce, ki so zlorabili osebne podatke, in to informacijo posredovali vsem, na katere so njihove aplikacije vplivale;

V prihodnosti se bo Faceboook po besedah Zuckerberga trudil še bolj omejiti dostop do podatkov uporabnikov za razvijalce, da bi preprečil nove zlorabe:

- onemogočil bo dostop razvijalcem do podatkov uporabnika, če uporabnik aplikacije ni uporabil tri mesece;

- zreduciral podatke, ki jih uporabniki delijo z aplikacijo ob prijavi, na le ime, fotografijo profila in e-naslov;

- od razvijalcev bodo zahtevali, da pridobijo odobritev in tudi podpišejo pogodbo, s katero bodo uporabnike predhodno vprašali, ali jim ti dovolijo dostop do njihovih objav in drugi zasebnih podatkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Mark Zuckerberg: "Ustanovil sem Facebook in konec koncev sem odgovoren za to, kar se dogaja na naši platformi."
Mark Zuckerberg: "Ustanovil sem Facebook in konec koncev sem odgovoren za to, kar se dogaja na naši platformi." FOTO: iStock
Facebook je v ZDA in v Evropi pod hudim pritiskom zaradi pomanjkljivega varovanja zasebnih podatkov uporabnikov, potem ko je zasebno podjetje Cambridge Analytica zlorabilo te podatke v politične namene, najbolj v korist predsedniške kampanje Donalda Trumpa.

Preiskavo je uvedla Zvezna komisija za trgovino ZDA (FTC) zaradi morebitne kršitve odloka o privolitvi, ki od podjetja zahteva, da od uporabnikov dobi dovoljenje, preden njihove podatke deli z drugimi. Kazen za kršitev je lahko do 40.000 dolarjev in ker je Cambridge Analytica domnevno zlorabila 50 milijonov uporabnikov, je to lahko za Facebook pogubno.

Parlamentarna komisija je v torek od direktorja Facebooka Marka Zuckerberga zahtevala dokaze o uporabi podatkov, zbranih s strani Cambridge Analytica,  vrednost podjetja pa je padla za kar 50 milijard dolarjev (40 milijard evrov). Delnice Facebooka so se v torek pocenile za 2,56 odstotka, na 168,15 dolarja, dan prej pa za 6,7 odstotka. 

Trenutno sicer kaže, da Facebook ni kriv drugega kot pomanjkljivega nadzora nad pogodbeniki. Profesor z univerze Cambridge Aleksandr Kogan je razvil aplikacijo oziroma neke vrste kviz "thisisyourdigitallife" o navadah na spletu, v katerem je sodelovalo 270.000 uporabnikov Facebooka, ki so mu dovolili dostop do zasebnih podatkov.

Tudi uporabniki Facebooka in drugih družbenih omrežij so zagnali vik in krik. Na Twitterju se je tako pojavilo nešteto pozivov po izbrisu profila z oznako #deletefacebook.

Problem je nastal, ko je Kogan posredno prišel še do podatkov o prijateljih udeležencev kviza in to predal podjetju Cambridge Analytica, ki je potem na tej podlagi ustvarilo psihološke profile za potrebe Trumpove predsedniške kampanje. Tega uporabniki niso dovolili in kot kaže, ni dovolil niti Facebook.

Facebook naj bi za mešetarjenje izvedel leta 2015 in je zahteval uničenje podatkov. V družbi trdijo, da imajo potrdilo od Kogana, da so podatki uničeni. A kaže, da niso bili uničeni in Facebook čaka globok razmislek o spremembah nadzora nad tovrstnim poslovanjem.

Grešni kozel zdaj profesor, ki je razvil psihološki test

Aleksandr Kogan je po poročanju BBC dejal, da je grešni kozel v aferi, ki je pretresla svet. Delo za podjetje Cambridge Analytica je zaključil že leta 2014 in zanikal, da bi karkoli vedel o škodljivih namerah in zlorabah.

Izvršnega direktorja omenjenega podjetja Alexandra Nixa je pri razkritju ujel novinar televizijskega kanala Channel 4 News. Nix je menil, da na drugi strani mize sedi potencialna stranka, zato se je pohvalil, da lahko politične nasprotnike ujamejo v past s prostitutkami ali podkupovanjem ter jih nato izsiljujejo. Povedal je tudi, da podjetje izvaja prikrite volilne kampanje po vsem svetu in da naj bi bili med drugim vpleteni v več kot 200 volitev po vsem svetu. 

Nix je priznal, da je njihova londonska izpostava vodila celotno Trumpovo digitalno kampanjo med ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2016 in s tem republikanskemu kandidatu omogočila zmago v najmanj treh zveznih državah. "Opravili smo raziskave, pridobili podatke, vodili digitalno in televizijsko kampanjo," je dejal suspendirani direktor, ki sedaj trdi še, da je podjetje nekdo namerno zvabil v past. 

Da je Cambridge Analytica s psihološkim kvizom uspel zbrati podatke približno 50 milijonov ljudi in jih nato analiziral, je razkril žvižgač Christopher Wylie

Kogan sicer na drugi strani dodaja, da so zbrani podatki Trumpu celo škodili in da zbrani podatki v resnici niso imeli tako velikega vpliva, kot se želi sedaj prikazati. Vendarle, kot je razkril žvižgač iz Cambridge Analytica Wylie, so s pomočjo teh podatkov, ki so jih kupili od Kogana, uspešno profilirali uporabnike Facebooka in jim podajali prirejena lažna sporočila, ki so šla v korist Trumpu.

Kogan še dodaja, da ni imel razloga za dvom v delovanje Cambridge Analytice ali Facebooka: "Osupel sem nad tem, kar se dogaja. Nikoli si nisem mislil, da bo pripeljalo tako daleč. Tako Cambridge Analytica kot Facebook sta me uporabila za grešnega kozla."

Povedal je, da so mu pri Cambridge Analytica zagotovili, da je vse povsem legalno in v skladu s pravili delovanja in dodal, da ni imel razlogov, da bi dvomil v to, da ne krši kakih pravil Facebooka. "Ena mojih večjih napak je le, da nisem postavljal dovolj vprašanj," je dejal.

Vrednost Facebooka je padla za 50 milijard dolarjev.
Vrednost Facebooka je padla za 50 milijard dolarjev. FOTO: AP

Zasebni vlagatelj že vložil tožbo proti Facebooku

Nek zasebni vlagatelj je v torek v San Franciscu že vložil odškodninsko tožbo proti podjetju Facebook zaradi padca vrednosti delnic po najnovejšem škandalu, povezanem s kršenjem pravice do zasebnosti uporabnikov družabne spletne strani. 

Tožbi vlagatelja v San Franciscu se lahko pridružijo tudi drugi, ki se počutijo oškodovane zaradi pomanjkljivega nadzora, zaradi česar so padle vrednosti delnic.

Damian Collins, predsednik preiskovalne komisije za lažne novice, je Facebook obtožil zavajanja komisije in dejal, da je čas, da se odgovorni končno zjasnijo in odgovorijo na obtožbe. 

Svetovalec za potrošnike pri ameriški zvezni komisiji, ki ima pooblastila za izdajo visokih denarnih kazni, bo najverjetneje zagnal preiskavo proti Facebooku. 

Britanska informacijska pooblaščenka Elizabeth Denham pa bo zahtevala sodni nalog za preiskavo pisarn Cambridge Analytice. Očitno bodo preiskavo razširili tudi na delovanje podjetja med volitvami v Keniji leta 2013. 

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jamallllll
22. 03. 2018 09.14
red pill dokumentarc
Jamallllll
22. 03. 2018 08.08
+1
pa da ne bom pristranski rtv isto
Jamallllll
22. 03. 2018 08.00
+1
Zdej pa boste rekl da je 24 kur kej drgač. Je, v tem da ne vejo kaj bi s tem "data":))
rissp
22. 03. 2018 07.58
+1
Ta "članek" so pa uspeli tako napisati, kot da sploh nebi šlo za prodajo osebnih podatkov s strani FB, ampak bi šlo le za "varnostno pomanjkljivost" na Fb in so "drugi" izkoristili FB... A obstaja kakšna narativa, da je treba FB javno ščititi (tako kot je treba določene drćave predstaviti čim grše, nekatere pa čim lepše, itd. ? Da ne bo nekoč prišlo do agere medijev, ko bomo dokazovali, da ste od nadrejenih prejemali jasne narative, kako morate "poročati"... Ker vedno bolj odkrito objavljate zelo subjektivne članke, kljub temu da bi mediji morali poročati objektivno...
proofreader
22. 03. 2018 07.58
+2
Bomo videli, kateri slovenski mediji in podjetja bodo nehala neprestano reklamirati Facebook.
Jamallllll
22. 03. 2018 07.57
dejste se zdej kr.teni sekirat, k sami objavlate že leta PA DOBR VESTE D VSE OSTANE GOR. HAHA
bus303
22. 03. 2018 07.55
+2
Ljudje, čimprej stran od tea satana ..
proofreader
22. 03. 2018 07.54
+3
Slovenske novinarke pa tako ljubijo Facebook, glavni vir informacij.
Jamallllll
22. 03. 2018 07.52
+1
Ne dela vam pozabljeno geslo
Jamallllll
22. 03. 2018 07.51
Schnitzel
21. 03. 2018 22.49
+32
Facebook osebne podatke o državljanih posreduje korporacijam za denar in Zuckerberg je ugleden poslovnež. Wikileaks pa posreduje podatke o svinjarijah vlad in korporacij državljanom brezplačno in Asange je kriminalec.
HaryGolt
21. 03. 2018 22.34
+7
Imam že 2000 prjatlov. Jih zbiram za hobi.
deltex
21. 03. 2018 22.37
+8
Lepo, povabi jih na žur, pa te bo hobi full drago stal. Ali pa vsakega prosi za 10EUR...v tem primeru bo FB res koristen :)
BigBoss
21. 03. 2018 22.24
-6
Če bi Facebook vodili ljudje z Sd-ja namesto Marka Dejan Židan se to nebi dogajalo.
SS82
22. 03. 2018 07.15
+2
deltex
21. 03. 2018 22.19
+16
FB profil sem imel natanko en mesec. Toliko časa sem namreč potreboval za ugotovitev, da je na FB 90% balasta. Preveč, da bi zanj tratil čas.
upornik18
21. 03. 2018 22.23
-9
deltex
21. 03. 2018 22.30
+6
Oh, pa še kako. Prepričan sem, da me pozna mnogo več ljudi kot tebe. Osebno seveda...
Maxx365
21. 03. 2018 22.30
+6
deltex
21. 03. 2018 22.35
-2
Aja, uporabljam pa Linkedin...je manj balasta in ni slik, kako je zložen pomfri iz Maca...
upornik18
21. 03. 2018 22.19
-16
kdor nima fb ne obstaja!
TellingTheTruth
21. 03. 2018 22.27
+12
Kok je fajno ko ima nekdo ime upornik, pa je najvecji komforcionist na portalu hihi
deltex
21. 03. 2018 22.39
+3
TTT, tale ti je pa v nulo ratala... Bravisimo...
dark horse
21. 03. 2018 22.18
-1
Važno je da je priznal. Ker za vas karkoli kdo je reče je poleg beseda je priznal/a
AlboBloodz
21. 03. 2018 22.12
+2
Tak ja. Zdaj pa nam vsem nakazi 10k pa smo si bot.
Krta?a 21
21. 03. 2018 21.48
+4
Bajbaj fejstbukova stran.
Tylers
21. 03. 2018 21.47
+16
Nevem zakaj tako presenečenje? To, da FB in google zbirata osebne podatke se že dolgo ve. Ne rečem, FB zna bit za določene stvari zelo koristna zadeva, če pa je nekdo tako naiven, da gor objavlja vse osebne podatke, no, potem mu niti Pirc Musarjeva ne more pomagati...
nightifly
21. 03. 2018 21.32
+2
Vesel sem -da je koncno prislo ven tisto kar sem sumil od zacetka in zato tudi nikoli uporabil tega in podobnega orodja / Jasno je da so taka socilana omrezja -kot jih ljubkovalno imenujejo - motorji za zbiranje vse mogocih podatkov o ljudeh - stilih zibljenja -navadah - imetju -osebnih podatkih -skratka vsemu / Narejeni so algoritmi ki to avtomatsko sortirajo in odgovorijo vsaki pooblasceni osebi ki jo kaj zanima tocno doloceno informacijo / To je neverjetno -da ljudje celo sami od sebe - po lastni zelji deli vsemogoce podatke iz svojega zivljenja in to v popolni naivnosti in polni zavesti da to pocne incognito / To s orodja -ki so bila narejena v dolocenih okoljih ki so blizu tudi vladam -predvsem ameriski / Ta vlada oz raje bi rekel kar kompl ameriski establishment cisto vseh vej oblasti ima na voljo prakticno cisto vse podatke o ljudeh tega planeta -razen s v nekaterih drzavah -ki jasno vedo zakaj se gre in skusajo omejiti dostop Googla -FB -ranih instagramov in ostalih orodij ki vsako sekundo skusajo penetrirati tja kamor iskalci zelijo priti -to je v najbolj skrite koticke kjer drzave hranijo svoje skrivnosti in zaklade / In kar je se najbolj ogabno -ti isti velikani -kot smo videli -placujejo smesne davke v neki oazi -torej pri Junkerju in Ircih (pametni ti Irci a ne ) miliarde dobickov pa parkirane na Kajmanih -se vedno / Nic novega - in tak Zahod deli nauke vsem ostalim - lepo