Tujina

Vreme pustošilo tudi po Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem

Dunaj/München/Zürich, 22. 10. 2014 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neurje z dežjem in izjemno močnimi sunki vetra je prizadelo tudi Avstrijo in jug Nemčije, od koder poročajo o težavah v prometu, odkritih strehah in izruvanih drevesih. Težave so imeli tudi na Hrvaškem, medtem ko v BiH in Makedoniji težave še pričakujejo.

V Bosni in Hercegovini so za območje celotne države razglasili rumeni alarm. V Unsko-sanskem kantonu je zaradi močnega vetra ponekod prekinjena dobava električne energije, padavine in močan veter so povzročili težave tudi na območju mesta Prijedor ter nekaterih banjaluških naselij.

Na možne preglavice zaradi poslabšanja vremena opozarjajo tudi makedonske pristojne službe, medtem ko na območju Srbije danes pričakujejo znatne ohladitve, v gorah ponoči celo sneg. V Vojvodini bo občasno pihal severozahodnik, v naslednjih nekaj dneh pa je ponekod pričakovati tudi večje količine padavin.

Minulo noč je močno neurje zajelo več območij na Hrvaškem, najvišja stopnja nevarnosti za življenja ljudi in njihovo premoženje pa velja za severni Jadran. Gasilci so zaradi nevihte v Zagrebu posredovali več kot 150-krat, predvsem zaradi črpanja vode. O posledicah neurja poročajo tudi iz Slavonije. Na cestah v Gorskem Kotarju pa je potrebna zimska oprema.

Na območju Osijeka na vzhodu Hrvaške je prejšnjo noč veter pihal s hitrostjo do 110 kilometrov na uro. Hrvaška televizija je poročala, da se je podrlo veliko dreves, poškodovana je bila tudi javna razsvetljava. Zaradi dežja so bile poplavljene nekatere ceste v Baranji, veter je poškodoval tudi prometno signalizacijo na avtocesti med Osijekom in Đakovom.

V Gorskem Kotarju pa je snežilo, zato so tam ceste prevozno le z zimsko opremo. Zaradi močnih sunkov vetra je avto cesta Zagreb - Reka med odcepoma Kikovica in Delnice odprta samo za osebna vozila.

Podrta drevesa in izpadi elektrike v Avstriji in Nemčiji

Iz Avstrije in Nemčije poročajo o številnih podrtih drevesih in izpadih elektrike.
Iz Avstrije in Nemčije poročajo o številnih podrtih drevesih in izpadih elektrike. FOTO: Thinkstock

V Avstriji, kjer je neurje prizadelo praktično celo državo, so imeli gasilci ponoči največ dela z odstranjevanjem podrtih dreves. Samo v zvezni državi Salzburg je skoraj 800 gasilcev moralo posredovati približno stokrat. S Tirolske poleg tega poročajo o obsežnem izpadu električne energije - približno 30.000 gospodinjstev je bilo nekaj časa brez elektrike. V državi se bodo obilne padavine nadaljevale tudi danes, ko se bo meja sneženja spustila na 800 metrov.

V Nemčiji je neurje še posebej prizadelo jug države. Gasilci so v zveznih državah Baden-Württemberg in Bavarska morali posredovati več stokrat. Več železniških povezav in cest je bilo ponoči zaradi podrtih dreves povsem zaprtih. Danes naj bi neurje zajelo tudi sever Nemčije. Dosegel ga bo namreč ostanek orkana Gonzalo, ki je v torek v Veliki Britaniji celo terjal smrtno žrtev. Oblasti opozarjajo na možnost poplav na obalah in okoliških območjih ter v pristaniščih.

Za prihodnje dni pa vremenoslovci podobno kot za Avstrijo tudi za Nemčijo napovedujejo prihod zime. Tudi v Nemčiji bo lahko do višine 800 metrov snežilo, do petka pa na 1500 metrih nadmorske višine pričakujejo že do meter snega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Branka Mari?i?
22. 10. 2014 13.55
+6
Joj poptv .... djte si lepo prosim najt kakega novinarja, ki bo spremljal tudi vreme in vremenske pojave ne samo prevajal tuje članke. Če bi ga imeli, bi vedeli, da to kar se dogaja v nemčiji, avstriji in pri nas, da gre za eno zadevo, za katero se je vedlo že pred tremi dnevi.....
Matakokojama
22. 10. 2014 12.49
+3
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
Branka Mari?i?
22. 10. 2014 13.51
+3
kure bedne
23. 10. 2014 13.28
+1