Gospodarstvo

'Slovenija je v postopku sprejemanja Cete dokazala, da imajo lahko tudi posamezne države glas pri sprejemanju odločitev'

Bruselj, 27. 10. 2016 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po odpovedanem vrhu, na katerem naj bi EU in Kanada podpisali trgovinski sporazum Ceta, so Belgijci vendarle dosegli dogovor. Tega morajo zdaj potrdili še članice EU. Nov datum vrha še ni znan, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da bo kanadskega premierja Justina Trudeauja poklical, ko bodo odstranjene vse ovire.

V Belgiji so dosegli dogovor, ki bo omogočil podpis trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta), je po srečanju s predstavniki regij sporočil belgijski premier Charles Michel. Dogovor so že posredovali veleposlanikom članic EU, do petka opolnoči pa morajo soglasje k dogovoru podati tudi regionalni belgijski parlamenti.

EU-Kanada
EU-Kanada FOTO: AP

Ker valonijska regija v Belgiji ni privolila v sporazum, so odpovedali tudi za danes predvideni vrh EU-Kanada. Kanada je ob tem sporočila, da je še naprej pripravljena podpisati Ceto, ko bo EU na to pripravljena. Belgija je sicer edina od članica EU, ki še ni privolila v podpis sporazuma.

Informacij o tem, kdaj bosta EU in Kanada podpisali trgovinski sporazum, ki bo po navedbah zagovornikov povečal gospodarsko rast in prispeval k ustvarjanju novih delovnih mest, še ni. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se morajo veleposlaniki v Bruslju najprej posvetovati s svojimi državami, v najhitrejšem primeru pa bi lahko bil celoten postopek končan v nekaj urah, so pojasnili predstavniki unije. Kompromisni dogovor Belgijcev morajo pred podpisom sporazuma namreč najprej potrditi še članice EU in predstavniki Kanade. Do petka opolnoči pa morajo zeleno luč prižgati še belgijski regionalni parlamenti.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pozdravil po njegovem mnenju "dobre novice" iz Belgije, ob tem pa dodal, da morajo biti odstranjene vse ovire za podpis sporazuma, preden bo kontaktiral kanadskega premierja Justina Trudeauja. Po poročanju AFP, ki se sklicuje na anonimni vir znotraj EU, bi Tusk Trudeauja lahko poklical v soboto, da bi govorila o nadaljnjih ukrepih, med njimi morda tudi o podpisu.

Valonijci dosegli svoje?

Belgijska televizijska postaja RTBF je na spletu objavila dokument z večdnevnih pogajanj med belgijsko vlado, predstavniki lokalnih oblasti in Evropsko komisijo. V njem je po navedbah AFP med drugim mogoče najti tudi namig, da bo Belgija na Sodišču EU pridobila dodatno izvedensko mnenje glede združljivosti v Ceti načrtovanega arbitražnega sodišča s pravom EU.

Med glavnimi nasprotniki podpisa Cete so bili Valonijci, predsednik valonijske vlade Paul Magnette pa je danes dejal, da so "končno dosegli dogovor med Belgijci, ki bo zdaj posredovan evropskim institucijam in evropskim partnerjem". "Valonija je izredno srečna, da so bile naše zahteve upoštevane," je dejal.

Predstavniki Valonije, regije s 3,5 milijona prebivalci, so namreč v pogajanjih zahtevali zagotovila, da Ceta ne bo prizadela lokalnih kmetov in ne bo škodila drugim interesom regije. Magnette je še posebej kritiziral dele sporazuma, ki so po njegovih besedah tujim vlagateljem omogočali, da bi lokalne oblasti lahko prisilili v spremembe zakonodaje, ki niso v skladu z željami in interesi lokalnega prebivalstva.

Ministrstvo: Državam mora biti omogočeno izpostaviti zadržke

Predsednik vlade Miro Cerar dejstvo, da je v Belgiji prišlo do dogovora, pozdravlja. Ob tem pa pričakuje, da bo do vrha s Kanado prišlo čim prej, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Večina slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu pozdravlja dogovor belgijskih oblasti glede trgovinskega sporazuma Ceta. Kritičen pa je Igor Šoltes, ki ocenjuje, da je moč kapitala neizmerna. Tanja Fajon ob tem poudarja, da bi se lahko iz primera Cete naučili, kako pomembno je, da se tovrstni sporazumi sprejemajo transparentno.

"V postopku sprejemanja Cete je Slovenija ves čas aktivno izpostavljala zadržke in zagovarjala strokovne argumente, ki so bili tudi upoštevani," so zapisali na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Dokazali smo, da imajo lahko tudi posamezne države članice svoj glas ob skupnem sprejemanju odločitev. Zato se nam zdi prav, da je bilo tudi ostalim državam omogočeno, da izpostavijo zadržke in dobijo primerna zagotovila za svojo odločitev," so poudarili.

Prostotrgovinski sporazum s Kanado po mnenju ministrstva prinaša koristi, kot so odprava carin, znižanje stroškov testiranja proizvodov, olajšanje carinskih postopkov in odprtje trga javnih naročil. "Vsekakor pa bomo izvajanje sporazuma in učinke na Slovenijo dodatno analizirali in pripravili podjetja, da bodo lahko izkoristila vse prednosti novega sporazuma," so še zapisali.

Umanotera: Odpoved vrha EU-Kanada zmaga evropskih vrednot in demokracije

Odpoved vrha EU-Kanada je po mnenju Umanotere velika zmaga za vse, ki si prizadevajo za ohranitev izvirnih evropskih vrednot, standardov in demokracije. Voditelji EU se morajo po mnenju Umanotere "zdaj posvetiti spornim vsebinam sporazuma Ceta, jih črtati iz sporazuma ter tako obvarovati interese ljudi po vsej EU". "Slovenska vlada in odbori DZ te temeljne dolžnosti doslej niso opravili in preložitev vrha je priložnost, da to sedaj storijo. V nasprotnem primeru je treba zavreči celoten sporazum," je povedal vodja projektov na Umanoteri Andrej Gnezda.

Gospodarska zbornica za Ceto

Po mnenju Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja. "Vprašanje je, kakšne bi bile posledice, če EU ne bi sprejemala trgovinskih sporazumov z drugimi svetovnimi partnerji, drugi deli sveta pa to bodo. Protekcionizem bo težko pripomogel h gospodarskemu razvoju," so navedli na GZS. Dodali so, da pri tem seveda podpirajo tudi pogajalce pri njihovih težnjah zavarovati ključne evropske okoljske, socialne, varnostne in druge standarde.

Kanada sicer ne sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, saj je na strani izvoza blaga bila v lanskem letu na 36. mestu, na strani uvoza pa na 42. mestu, vendar imajo v globalnem svetu takšni sporazumi velik pomen za gospodarstvo. Slovensko gospodarstvo je zelo povezano z evropskim, kanadsko pa z ameriškim. Zato so posredni učinki sporazuma za vsa evropska podjetja, s tem pa tudi neposredno in posredno za slovenska, dobrodošli, so zapisali na GZS.

Kanadski zunanji minister previdno optimističen

Kanadski zunanji minister Stephane Dion je dogovor označil za odlično novico. Pri tem pa je dodal, da ostaja "previdno optimističen". Kot ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, bosta EU in Kanada dokazali, da je možno imeti trgovinski sporazum, obenem pa progresivne okoljske, zdravstvene in socialne politike.

Na dogovor Belgijcev se je odzval tudi francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault, ki je podobno kot njegov kanadski kolega dejal, da so novice zelo veseli, če bo sklenjen dogovor tudi obveljal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tony_abcde@yahoo.com
30. 10. 2016 09.01
+1
Glas izdajalcev....
nikhrast
29. 10. 2016 15.52
-9
V Kanadi skoraj ni debate o tem sporazumu, folk pa v glavnem podpira trgovanje, protekcionizem pomeni stagnacijo. Kot slišim bi se trgovanje povečalo letno za 12 milijard. Seveda pa nekateri pridobijo, drugi izgubijo, pa to se tako dogaja stalno. Več konkurence, inovacije, nižje cene... dobro za potrošnike, cene evropskih sirov, vin, prosciutta.., bo padla, kanadski mlekarji in vinarji bodo pa nastradali. Pa poglej kako se je uničila tobalna industrija na jugu Ontaria par desetletij nazaj, farmarji so se preusmerili, precej jih goji sojo, zaslužijo pa manj. Pa kaj, prilagoditi se je treba, ne stokati in jamrati.
Frane Šajn
29. 10. 2016 19.30
+5
Minotavrova strupena lovka v EU skozi malo Canado
Frane Šajn
29. 10. 2016 12.28
+2
Že po cenenosti naslova tega članka imaš na vpogled ves domet pisca, ali njegovo ceno če hočete!
Frane Šajn
29. 10. 2016 12.09
+3
Kdo pa drugi kot kronani osli! Slovenci moji komu ste pristali v krempljih tega se ne zavedate. Kaj so vam zanamci storili , da ste jim še ta mlinski kamen v naprej obesili okrog vratu. Sramujte se svoje slabe pameti cenenosti in brezobraznosti Vi EU- poslanci!
hambala
28. 10. 2016 10.50
+9
kaj so dokazal? da zna samo tiho prikimat? cela fakin javnost je proti tem sporazumov, a so to uposteval eticni in moralni
Frane Šajn
29. 10. 2016 12.11
+3
Hlapec je hlapec potolčen uklonjen na tleh liže gospodarju smrdljive noge in požira drobtine z Ameriške mize.
HorstWiesel
29. 10. 2016 12.36
+3
V bistvo prov za bruhat je tole klečeplazenje......in prov kliče po kaki revoluciji, ker tole hlapčevanje ne pelje nikamor
nikhrast
27. 10. 2016 21.34
-14
Zgleda da je tu polno javnih uslužbencev, državnih uradnikov..., sploh nimajo pojma kaj je biznis, pa kdo služi denar, pa vsak delavec je izkoriščen..., bla, bla, bla... Vprašaj avto delavca v Kanadi če ga multinacionalka izkorišča, dela za Fiat Chrysler, pa dobi $36 na uro, za nadure ali sobote dvakrat več, za praznike pa trikrat več..., pa zidar ki ne bo prišel delat za manj kot $50 na uro...
Cofar
27. 10. 2016 22.10
+10
torej ti gledaš zgolj bruto zneske. Ko pa zidarju država pobere tako ali drugače 70% narejenega o tem pa nič.
HorstWiesel
27. 10. 2016 22.37
+8
Ja, 36 $ ampak od tega mora plačati zdravstveno zavarovanje, dati na stran za penzijo, plačati davek...... in na koncu mu kok ostane?
nikhrast
28. 10. 2016 15.08
-7
Zdravstveno karto dobi vsak državljan brezplačno, pri plači $75 000, pa plačuješ od 25 do 30% davkov in prispevkov.
nikhrast
28. 10. 2016 18.53
-7
Pa po letu 65 starosti vsakemu državljanu $600 sociale, pa to ni penzion. Folku v Sloveniji gre to na jetre, govori pa o nizki sociali v Kanadi.
Frane Šajn
29. 10. 2016 12.14
+7
nik hrast ja "hrast" ampak v glavi. Od leta 1971, ko je padla prelomnica o pravično plačanih delavcih tam čez lužo. Od takrat pa lezejo v gnoj in bedo , ki diši samo tebi podobnim. Opranoglavi Hrast v glavi.
HorstWiesel
29. 10. 2016 12.34
+6
nik in kako to, da je cca 40 miljonov amerikancev brez zdravstvenega zavarovanja?
nikhrast
29. 10. 2016 15.33
-7
Govorim o Kanadi, tu vsi dobimo zdravsteveno karto brezplačno, zdravstvo plačujejo delodajalci potem ko izdajo plače za $400 tisoč.
Frane Šajn
29. 10. 2016 19.27
+7
No pa dober tek Vam tam čez! nas pa pustite pri miru Vi tam v Canadi. Ne potrebujemo vas ne vaših 400 tisoč dolarjev ne sporazumov s figo v žepu. Hočemo nazaj ukraden mir dostojanstvo in mirno človeka vredno življenje brez hlapčevanja! Ne prodajamao se mi za "mezdo" naj ti bo jasno. Na svetu obstajajo stvari mnogo pomembnejše od Vaše mezde. Hvaluža sploh od tebe ker si to samo slišal in slepo verjel Kanade pa še povohal nisi.
bojer
27. 10. 2016 21.33
+8
Če je vse tako lepo in prav, naj že enkrat povejo kakšni so plusi in minusi za Slo. Bistvo je očem skrito...očitno.
Frane Šajn
29. 10. 2016 12.37
+2
Minusov kolikor hočeš kaj ne vidiš kako in kdo nas razprodaja zakodiranci s ceno izdaje na čelu. Poden vrh podna.
ONniON
27. 10. 2016 21.25
+5
boste vi že videli demokracijo
Cofar
27. 10. 2016 22.11
+8
TolarTolarTolar večina misli da imamo demokracijo. PA je nimamo. Naši politki nas pa itak prodajajo za ceno 1kg malin v shoping centru. Še kolcal se nam bo današnjih časih.
dajno
27. 10. 2016 19.30
+12
Belgijci so na ta način da niso takoj podpisali zagotovo dobili določene ugodnosti. Kaj pa slo? Saj res, naši politiki so verjetno podpisali bianco!
hambala
28. 10. 2016 10.50
+5
podpisal so se predn je bil prvi osnutek napisan. sam da smo prvi pa najbolsi
jebespolitiko
27. 10. 2016 18.48
+11
jest nism nc ppodpisal tko da pol se lahko na cerarja spravm k je krsu moje pravice
LLLEPI
27. 10. 2016 18.53
+9
Diktatura kako boste ziveli in komu boste dajali svoj denar kaj boste jedli pili se oblacili itd se zacenja,ce se pa uprete greste pa na hladno
Racio
27. 10. 2016 19.21
+3
LLLEPI, zakaj govoriš kot, da si ti iz tega izvzet? raje bi videl da bi pisal v 1. osebi množine... drgač maš pa prav..
dajno
27. 10. 2016 19.32
+3
Jebespolitiko, imaš prav, tisti ki je podpisal nošo odgovornost. Se jo zgodilo kot pred stoletji , ko so jih s kosami lovili. Grad gori...
slovenc59
28. 10. 2016 14.53
Ma kaka odgovornost, kdo je pa še za kaj pri nas odgovarjal !! Prodal so nas ko kure z Junkijem na čelu !!
contadino
27. 10. 2016 18.01
+22
Nekaj nam lahko pomagajo tudi iskušnje . Ko smo vstopali v EU zagotovo nihče ni imel pred očmi situacije kot je danes . Poleg hlapčevanja , ki je Slovencem položeno v zibelko , je še veliko stvari, katere nam ne odgovarjajo , a jih ne moremo spremeniti . EU nam je bila prikazana kot zibelka blaginje , a smo ugotovili , da so nas potegnili za nos in to domači " strokovnjaki ". Kdo zagotavlja , da z tem sporazumom ne bo enako . Zato vsaka previdnost ni odveč .
nikhrast
27. 10. 2016 18.32
-15
Če si nesposoben, boš vedno imel probeleme.
HorstWiesel
27. 10. 2016 18.42
+17
Biti nesposoben je zelo raztegliv pojem. Lahko si nesposoben delat, nesposoben krast, nesposoben izkoriščat, nesposoben ribarit v kalnem, nesposoben druzga v drek tlačit za svoj dobrobit,.....
LLLEPI
27. 10. 2016 18.49
+16
Zakaj pa mislis da so nas sprejeli v EU???? A zato da nam kaj dajo?? A zato da bomo svobodni ?? Vzeli so nas zato ker rabijo poceni delovno silo nase naravne vire da unicijo nasa podjetja da ne bo konkurence.Svobodo so nam pa odvzeli nasi politiki ki so za to dobro placani in nas prodajajo ali pa tudi podarjajo velikim korporacijam in tej tako opevani EU;
HorstWiesel
27. 10. 2016 19.42
+9
Upam se napovedat, da bo EU imela krajši rok trajanja kot SFRJ.......no sam pa pri tem tudi ne bom stal križem rok..
Jarej
27. 10. 2016 20.16
+1
Feels_good_man
27. 10. 2016 20.18
+0
Kaj nam pa manjka? Ne more biti EU vedno za vse kriva, naši politiki bi bili isto nesposobni tudi če ne bi bili v EU. Zdaj vsaj dobijo po prstih ko poskušajo naredit kako neumnost.
kakafonijaprava
27. 10. 2016 17.35
+17
he, he he, oni so si določili, da za njih v vsakem trenutke ne velja CETA in lahko izstopijo! Skorumpriani bruseljski politiki pa to potrdijo, da zasužnijo ostali 95 % evrope! GREMO VE IZ EU!
nikhrast
27. 10. 2016 18.33
-11
Ven iz EU, kaj pa izvoz v EU, bi tudi tega ukinil???
HorstWiesel
27. 10. 2016 18.45
+7
Bilanca uvoz/izvoz bi morala biti v prid izvozu. Država bi morala biti samozadost glede vsaj glede osnovnih človekovih potrebščin, višek tega gre v izvoz, uvaža se pa tisto kar česar država sama ne proizvede in se potrebuje.
LLLEPI
27. 10. 2016 18.51
+8
Kaj pa se nasa drzava proizvaja ce je vecino tovarn zaprla ali pa prodala
LLLEPI
27. 10. 2016 18.55
+8
Tudi izvoz za vsako ceno bi morali ze davno ukinit
nikhrast
27. 10. 2016 16.24
-17
Klobuk dol Valoncem, spametovali so se, nekaj bo s tem sporazumom, trgovanje je vedno boljše kot protekcionizem. Pa kakšne komentarje bereš, anti EU, prostemu trgovanju..., slovenska ekonomija pa sloni na izvozu, domači standardi, kar se tiče hrane, delavskih pravic... so pa neverjetno nizki. Samo poglej kaj se uvaža, najslabša roba, saj vidiš, večno stokanje da folk nima denarja.
spodajbrez
27. 10. 2016 16.44
+20
nikhrast-ko bo sporazum zaćel veljati na polno,mi ne bomo nič več izvažali-vidiš to pa ti ne zastopiš.
xyxyxyxyxyxyxy
27. 10. 2016 17.25
+24
Ko bo multinacionalka tožila državo za nekaj miljonov € boste pa drugače razmišljali. O izvozu, zaradi CETE, ga ne bo nič več preje manj.
HorstWiesel
27. 10. 2016 17.36
+23
Taki kot so nikhrast in podobni načrtno spodkopavajo slovensko samostojnost, suverenost in neodvisnost in nas hočejo tujcem razdat kot kake pocestnice.
nikhrast
27. 10. 2016 18.31
-11
Brez izvoza Slovenija propade. Multinacinalke so pa že tako v Evropi, poglej, Magna International pravi da bi prišla v Slovenijo, kanadska kompanija, v Avstriji pa že leta deluje uspešno.
HorstWiesel
27. 10. 2016 18.37
+12
In kako lahko dela v Avstriji, če, še ni podpisana Ceta?
HorstWiesel
27. 10. 2016 18.38
+12
Torej ne potrebujemo Cete, da kanadske kompanije delujejo uspešno v evropi.
spodajbrez
27. 10. 2016 19.25
+11
Ceta je zato da nas zasužnijo preko monopolov in to na zakonit način-in to je bistvo problema
spodajbrez
27. 10. 2016 16.14
+32
ZDA-KANADA korporacije ne prihajajo v Evropo zaradi večje konkurence in tako imenovanega tržnega gospodarstva-one ne trpijo konkurence in prihajajo v Evr. zato da ustvarijo monopol-dolar svetovna valuta,tiskana iz nič-to je njihov konkurenčni trg-dejmo Evro za svetovno valuto pa da jih vidmo-takoj zmečejo atomske vse povprek.
ustup1d
27. 10. 2016 16.08
+12
dajno
27. 10. 2016 19.35
+1
puspan
27. 10. 2016 16.03
-2
Spet gredo bremzarji na barikade.
fakinshit
27. 10. 2016 15.38
+9
zalosten dan za Evropo :( smrk smrk
ONniON
27. 10. 2016 15.15
+1
sovražim dekoracijo tako pokvarjeno je sve skupaj
Transformerji
27. 10. 2016 15.09
To pomeni, da bodo plonkali.....
Jožajoža
27. 10. 2016 15.05
+7
tako se podkupuje . vedno tisti, ki ima prednost v pogajanjih zadržuje projekt in zvišuje ceno pod mizo.samo poglejte civilno inicijativo, ki zavira gradnjo hidroelektrarn na muri. ti "pijani aktivisti" po naročilu in plačilu lobija protestirajo in zadržujejo gradnji in s tem se investicija draži. če pa plačajo lobistom oz šefom civilne inicijateve določen zahtevan znesek, pa ti "protestniki" nenadoma čudežno izginejo. in prej investitor popusti, , prej lahko začne gradit.