Tujina

Vrnitev fašističnih ukrepov?

Rim, 27. 06. 2008 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada bo posegla po ukrepih, ki se lahko kosajo s fašističnim voditeljem Mussolinijem, saj bo 80.000 romskim otrokom odvzela prstne odtise.

Novi premier Silvio Berlusconi je takoj po zmagi na volitvav obljubil, da bo zaostril politiko do nezakonitih priseljencev – še posebej Romov, ki jih Italijani krivijo za porast kriminala v državi. Sedaj pa italijanske oblasti uresničujejo predvolilne obljube, saj bodo več kot 80 tisoč romskim otrokom vzele prstne odtise. Ukrepi so že povzročili burne odzive, saj so se že pojavile komentarji o vzporednicah med Berlusconijem in fašističnim voditeljem Benitom Mussolinijem.

V Italiji živi 160 tisoč Romov, več kot polovica pa jih ima italijansko državljanstvo.
V Italiji živi 160 tisoč Romov, več kot polovica pa jih ima italijansko državljanstvo. FOTO: Reuters

Od takrat, ko je Berlusconi postal že tretjič predsednik vlade, so mnoga romska naselja na severu in jugu države zažgale podivjane tolpe. V sredini meseca maja je v Neaplju prišlo do nasilja. Jezni prebivalci predmestja Ponticelli so napadli romska nasilja in podtaknili požar v njihovih barakah. Več sto Romov, ki so živeli v naselju, se je s svojimi vozili pognalo v beg. Protesti so se začeli, ko naj bi neka 16-letna Romkinja domnevno poskušala iz nekega stanovanja v soseščini odnesti šestmesečnega dojenčka.

Minister za notranje zadeve Roberto Maroni je dejal, da bodo vzeli prstne odtise vsem Romom, kar pa vključuje tudi otroke. "To ni etnično katologiziranje, to je najboljša zaščita njihovih pravic. Prstne odtise otrok bomo odvzeli zato, da bi preprečili, da starši pošiljajo svoje otroke prosjačit. To je ustrezen ukrep, da tisti, ki živijo tukaj, lahko živijo v dostojnih razmerah, “ je dejal Maroni.

Spopadi policije s priseljenci.
Spopadi policije s priseljenci. FOTO: Reuters

Latentni rasizem

Po nekaterih informacijah v Italiji živi 160 tisoč Romov, več kot polovica pa jih ima italijansko državljanstvo. Sedanja poteza je sprožila spomine na segregacijo Judov, ki jo je leta 1938 uvedel Mussolini.

"Spomnim se, da nisem smel z drugimi učenci v šolo,“ je dejal nekdanji predsednik Italijanske zveze judovskih skupnosti Amos Luzzatto. "V italijanski kulturi obstaja latentni rasizem, ki pa se ciklično pojavi na površju. Če vzamete prstne odtise mladih otrok iz ene etnične skupine, pomeni, da jih vidite kot tatove, “ je še dejal.

Predstavnik Unicefa je dejal, da je "šokiran in zaskrbljen zaradi teh načrtov". "Upamo, da je ta načrt le provokacija in da ne bo prišlo do njegove uresničitve,“ so še zapisali v Unicefu. “Romski otroci se ne razlikujejo od drugih otrok in jih ne smemo obravnati kot odrasle osebe ,“ so še dejali. Poleg tega pa je Italija že leta 1991 ratificirala Konvencijo ZN o otrokovih pravicah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou