Tujina

Vročinski stres vpliva na zmogljivost delavca

New York, 25. 02. 2013 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnjih šestih desetletjih so vse bolj vroče in vlažne klimatske razmere zmanjšale delovno sposobnost za deset odstotkov, ugotavljajo ameriški znanstveniki. Ob tem opozarjajo, da se bo z globalnim segrevanjem zmogljivost delavcev le še zmanjševala.

Tako so si v Dubaju med vročimi urami odpočili gradbeni delavci.
Tako so si v Dubaju med vročimi urami odpočili gradbeni delavci. FOTO: Reuters

Strokovnjaki pri ameriški Nacionalni administraciji za oceane in atmosfero (NOAA) so želeli ugotoviti, kako stresno je delo v bolj vročih in vlažnih razmerah – razmerah, ki jih prinaša globalno segrevanje. S študijo so ugotovili, da se je v zadnjih šestih desetletjih delovna sposobnost med najbolj vročimi in vlažnimi obdobji zmanjšala za deset odstotkov. Predvidevajo, da bi se do leta 2050 delovna spodobnost zmanjšala še za dodatnih deset odstotkov.

Kot je razložil vodilni avtor študije John Dunne, je zmožnost osebe za delo zmanjšana zaradi stresa, ki je povezan z vročino. Globalno segrevanje, ki prinaša vedno višje temperature, bo tako po predvidevanjih vplivalo tudi na delo.

V študiji so avtorji opozorili, da bo vročinski stres, ki čaka ta planet, nekaj čisto drugačnega od tega, kar ljudje doživljamo zdaj. V krajih, kjer je že zdaj stopnja vročinskega stresa visoka, se s težavami sicer spopadajo tako, da si delavci med najbolj vročimi urami dela vzamejo daljši premor, da dela, ki jih morajo opravljati zunaj, kot denimo gradnja, opravljajo ponoči ali delodajalci v najbolj vročih obdobjih leta delo popolnoma prekinejo.

Dunne pravi, da bi zdajšnjo zmogljivost dela pri visokih temperaturah lahko ohranili, če bi močno omejili segrevanje planeta. Del problema je tudi v tem, kako dobro so se posamezne regije sposobne prilagoditi ekstremnemu vročinskemu stresu. Kot primer je Dunne navedel vročinski val, ki je leta 2003 zajel Evropo. Takrat je umrlo okoli 70.000 ljudi. Po drugi strani so vročinski valovi nekaj normalnega za Indijo, kjer je med vročinskim valom, ki je bil podoben evropskemu leta 2003, umrlo 3.000 ljudi. "Zelo je odvisno od regije in od sposobnosti prilagajanja," je dejal Dunne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sime sime
25. 02. 2013 19.59
+3
seveda ja prej bi lahko rekel da se plača zmrzuje in seveda tud delavec mnj dela sej ni neumen da se rastrga...koje zavajanje ljudi z ameriske strani neverjetno...
kleopatra-1
25. 02. 2013 16.00
+10
zmogljivost delavcev se zmanjšuje z globalnim izkoriščanjem, ne z globalnim segrevanjem. Spet hočete preusmerjati pozornost.
nikhrast
25. 02. 2013 23.42
Še kdo govori o izkoriščanju, ljudje so veseli da imajo delo. Res zastarele ideje še v Sloveniji.
gostgozd
25. 02. 2013 14.26
+3
in kaj pol če bomo manj zmogljivi in storilni? kakor da je bistvo življenja čimvečja storilnost delavcev? "olivne države" oz. tam kjer nimajo takih hudih zim in si lahko pridelujejo hrano večalmanj skozi celo leto - so že od nekdaj poznale "bistvo". in to sigurno ni bilo delo. zahodnjaki in severnjaki pa smo jim seveda nevoščljivi, kajti mi bi tudi delali malo, pa mesecev na leto na izi, ostalo pa lagodno preživeli s kolegi in na pjački in na plaži in s partnerji in s familijo in.... in nam ne bi bilo treba 1/3 do 1/2 letne plače za ogrevanja, izolacije, okna, zimsko garderobo, zimske gume, predrago zimsko hrano ter vseh ostalih zimskih nevšečnosti zmetat stran. naj živi zmanjšana storilnost!
kleopatra-1
25. 02. 2013 16.01
+1
res je. In nihče efektivno ne dela več kot 6 ur na dan, povprečje je 4 ure. Vse ostalo je izguba časa in denarja.
anyssa
25. 02. 2013 12.33
+10
TRALALA, že 15 let se Zemlja ne ogreva več, prej nasprotno, znanstveniki vse dokazali, samo noben jih ne posluša. Vse je samo politika, da vlečejo okoljevarstveniki dnar :(