Tujina

Vsako leto že 2000 mrtvih, ki so preveč delali. Krajši delovni petki, večerno izklapljanje luči ... Bo Japoncem z ukrepi uspelo?

Tokio, 18. 01. 2017 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S tem vprašanjem se vse bolj resno spopada japonska vlada. Uvedli bodo ukrepe za spremembo delovne kulture. Vsak zadnji petek v mesecu bo za delavce krajši, v nekaterih podjetjih ponoči načrtno ugašajo vse luči. "Državljani umirajo zaradi nadur, temu moramo narediti konec," pravijo.

Smrt zaradi izčrpanosti od presežnega dela grozi že petini zaposlenih Japoncev.
Smrt zaradi izčrpanosti od presežnega dela grozi že petini zaposlenih Japoncev. FOTO: AP

Delo krepi človeka. Japonci bi zadnje čase temu verjetno dodali, da lahko delo človeka tudi ubije. Opažajo namreč velik porast samomorov in prezgodnjih nenadnih smrti med zaposlenimi. Po podatkih vlade, vsako leto zaradi izgorelosti beležijo okoli 2000 smrti. To je jasen klic k potrebi po drastičnih spremembah delovne kulture, pravi japonska vlada. Naznanila je sveženj ukrepov, s katerimi bi radi omejili količino dela oziroma nadur na delovnih mestih.

Raziskave kažejo da 21,3 odstotka japonskih uslužbencev vsak teden v povprečju opravi 49 delovnih ur ali več. To je občutno nad povprečjem ZDA, kjer ta delež znaša 16,4 odstotka uslužbencev. V Veliki Britaniji je medtem takšnih zaposlenih 12,5 odstotka, v Franciji pa 10,4 odstotka.

Smrt zaradi nadur grozi vsakemu petemu Japoncu

Smrt zaradi izčrpanosti od presežnega dela po njihovih raziskavah grozi že petini zaposlenih. Mesečno presežejo 80 nadur. Poročil o samomorih zaradi karošija, kot Japonci imenujejo izčrpanost zaradi prekomernega dela, je vedno več. Nedavno so tako denimo poročali o smrti 24-letne Matsuri Takaši, ki je v pisarnah japonskega oglaševalskega velikana Dentsu vsak mesec oddelala več kot 100 nadur. Pogosto se je njen delavnik podaljšal vse do jutra naslednjega dne. V zadnjem elektronskem sporočilu mami je zapisala, da ima najboljšo mamo na svetu. Nadaljevala je z besedami: “Zakaj morajo biti stvari tako zelo naporne.” Njeno smrt so pripisali karošiju, terjala pa je odstop prvega moža družbe.

Ministrstvo za delo je na primer nedavno pozvalo družbo Mitsubishi, enega od največjih japonskih gigantov, da prouči sume glede 31-letnika, ki naj bi prav tako utrpel izgorelost zaradi nadur.

Poročil o samomorih zaradi karošija, kot Japonci imenujejo izčrpanost zaradi prekomernega dela, je vedno več.
Poročil o samomorih zaradi karošija, kot Japonci imenujejo izčrpanost zaradi prekomernega dela, je vedno več. FOTO: Thinkstock
Krajši delovni petki in izklapljanje luči

Premier Šinzo Abe, ki je pred leti zaradi istega razloga tudi sam pristal v bolnišnici, je zato najavil omejitve nadur. Prvi program, s katerim so začeli boj proti perečemu problemu, je tako imenovan "Premium Friday". S tem naj bi pričeli februarja, gre pa za to, da bodo podjetja, ki so združena v organizaciji Japan Business Federation zaposlenim vsak zadnji petek v mesecu skrajšala delovnike. Kritiki prvega od svežnjev ukrepov pravijo, da to seveda ne bo dovolj za spodbujanje zdravju bolj prijaznega načina življenja, saj ta ukrep zajema zgolj okoli 1300 od skupno 2,5 milijona gospodarskih družb na Japonskem. “Japonska potrebuje prepoved nenormalnih delovnih normativov. Le tako si lahko ljudje uredijo življenja, vzgajajo svoje otroke ali skrbijo za starejše,” dodaja tiskovni predstavnik vlade Jošihide Suga.

Nekatera japonska podjetja so na veliko veselje vlade tudi sama že pristopila k tovrstnim ukrepom. Japonska zavarovalnica Japan Post Insurance po poročanju časnika Washington Post vsak večer v poslopju izklopi vse luči, s čimer zaposlenim onemogočijo normalno delo in jih na nek način prisilijo, da gredo domov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HorstWiesel
19. 01. 2017 19.45
+2
Ljudje bi se morali zavedati, da je smisel dela življenje in ne smisel življenja delo.........drugače povedano, da delamo zato da živimo in da živimo zato da delamo
contadino
19. 01. 2017 18.45
Pa nekaj za hec . Izredna priložnost za Črnogorce . Z predavanji in seminarji, kako se izogniti preobremenitvam , bi lahko veliko zaslužili . Zdravje na prvem mestu .
nikhrast
19. 01. 2017 16.22
-1
Da je folk ambiciozem, hoče nekaj ustvariti, je priden, sposoben... tega ne morete preprečiti, pa to nima nobene veze s kapitalizmom. Da si ambiciozen, je kriv kapitalizem???
nikhrast
19. 01. 2017 16.13
Pa to v glavnem nima nobene veze z nadurami. V privatnem biznisu ne delaš nadur, pa po pisarnah, tam delajo za letno plačo, pa isto učitelji, profesorji... nobeden ne govori o nadurah, samo delo more biti narejeno, to je problem. Precej folka pa komaj čaka na nadure, po trgovinah, restavracijah..., vse to so prekarna dela, folk dela toliko ur koliko jih delodajalec potrebuje. Pa po dva ali tri delovna mesta ni nič nenavadnega če delaš tam samo nekaj ur na teden.
Ramzess
19. 01. 2017 12.37
+2
Tam so otroci cele dneve v šoli, potem so tudi kot odrasli cele dneve v službi, zato so otroci cele dneve v šoli, potem so tudi ti kot odrasli cele dneve v službi, zato ... krog se ponavlja. In kaj imajo potem oni od tega, za moje pojme nič, od takega življenja, družine domov hodijo samo še jest in spat, v glavnem drugo.
BURGA
18. 01. 2017 22.34
+23
Včeraj sem ponovno slišal zgodbo, ki se ponavlja vedno znova. Bogati so še bogatejši, siromaki še siromašnejši. Razkorak je vedno večji in vedno hitrejši, kajti bogatuni bogatijo vedno hitreje. Čez nekaj let vojne sploh ne bodo več potrebne, saj se bodo delavci (beri sužnji) ubijali kar sami. Slej kot prej bo počilo in kapitalizem bo uničil samega sebe.
nikhrast
19. 01. 2017 15.59
-3
Pa kar dolgo boš čakal; pa če je eden bogat, to ne pomei da si ti reven.
Skunk Works
18. 01. 2017 22.22
+4
Knjižničarje pri nas je treba vprašat kako se dela, da ne izgoriš...
laskopivo
18. 01. 2017 22.25
+1
draghci
18. 01. 2017 22.53
+6
Se vidi, da nikoli ne zaideš v knjižnico, po komentarjih sodeč, vsi po vrsti so naravnani na zelo bedasto logiko. Kdor proizvaja iz nič kakršenkoli izdelek, čeprav je ta zelo neuporaben, celo škodljiv (npr. plastične vrečke, plastične steklenice..., dela nekaj dobrega za človeštvo (proizvaja, je realni sektor - v resnici dela). Če pa nekdo napiše kakšen roman, oddirigira simfonijo, zaigra v Hamletu, ali celo izposodi knjigo novosti željnemu bralcu, je pa to ničvredno in nekoristno delo.
Jožajoža
18. 01. 2017 22.08
+3
pri nas jih pa letno 5000 umre zaradi ležanja ,spanja in pitja alkohola. torej smo mi na boljšem. če izgubiš delavca, davkoplačevalca, je velika škoda, če pa umre lenuh,pijanec......pa država profitira.
komarec
18. 01. 2017 22.07
+10
No, no, to je kapitalizem, samo gas. Pa naj se oglasijo pametni ki to zagovarjajo. Živim skromno a za to veselo, brezskrbno in mirno življenje. Ne rabim ne jahte, ne vikenda na morju, ne 14 dni smučanja na prestižnih smučiščih. Le zdravja si želim vse ostalo je v pravšnji meri.
nikhrast
19. 01. 2017 16.16
marker1
18. 01. 2017 22.03
+7
Če je delavcem v JS tako hudo, da prezgodaj umirajo, ker so pregoreli od obremenjujočega dela, je še vedno možnost, da se zaposlijo v proizvodnem procesu. Vendar takih prestopov pri nas ni, v tujini pa je to praksa, ker delavec v proizvodnji zasluži več od režijca. Delo je tam cenjeno, kar pri nas ni.
srmeka
18. 01. 2017 21.46
+27
se da in dobro vpliva. Delam v podjetju kjer nas je 7. 2 v proizvodnji, 2 na terenu, šefe in njegova žena in ler poba, ki skače iz proizvodnje na teren. Delamo od 7. do 15., na vsake toliko se kdaj potegne. Dela se od ponedeljka do petka, sobote, nedelje so frej. Za stranke se dela od ponedeljka do četrtka. V petek se delavnica spuca v piko, očisti se orodje, operejo se avtomobili, naredi se mala inventura, ob 12. se gre na južino kjer se predebatira delo, predlogi itd. Šefe v petek po 12. noče videti v firmi nikogar!!!! Vem pa da gre on nazaj in dela :)
Arguss
18. 01. 2017 21.20
+10
Čeprav sem sposoben veliko več delam glih prov plačilu primerno.Tko dons morš delat.
Uporabnik113189
18. 01. 2017 21.28
+9
Nimaš izbire, v vsakem primeru ne boš prilezel višje od 700€.. Le več bi ti natovorili.
Arguss
18. 01. 2017 21.35
+18
Sem pa na 900eur in že odklonil službo za 1100eur ,ker imam rajši višjo kvaliteto življenja kot pa umiranje v podjetjih na obroke.
Uporabnik113189
18. 01. 2017 21.20
+9
Če vzamemo razmerje v številu prebivalcev imajo japonci 127 MIO, in nami z 2 MIO to znese pri nas katastrofalnih ( po japonskih merilih) 32 državljanov, ki letno umre zaradi pregorelosti od dela. Prepričan sem da jih je bistveno več. Sploh pa tistih, ki izgubijo službo stari 50 in več, ter čakajo kot ribe na suhem na 65 let starosti za pokojnino. V tej dobi izgine neznano število s tega sveta zaradi neznanih razlogov. Pri našem zdravstvu tega itak sploh ni mogoče ugotoviti, pa če bi že, bi ta podatke takoj prikrili. Proti japoncem smo pravi bananistan..
bb5a
18. 01. 2017 21.08
+24
Japonce vsaj pobere v službi, nas lih tok pustijo pri življenju da lahk davke plačujemo...
Skunk Works
18. 01. 2017 21.06
+1
Tukaj je slišati veliko kritike na račun izkoroščevalski delodajalcev, pa se sprašujem, zakaj se ti dobri ljudje tukaj, ki jih te krivice tako bolijo, ne organizirajo in naredijo nekaj v smeri odprave vseh teh krivic in nečloveškega iskoriščanja. Imam en super predlog. Zakaj se ne bi vsi ti ljudje organizirali, kajti v slogi je moč. Ker smo v Sloveniji v samem svetovnem vrhu po lastništvu hiš, kot tukaj velokokrat piše korintos23 (da se lahko še Avstrija skrije), ne bo problem več deset ali stotisočim dobiti hipotekarnih kreditov na te hiše, s tem vložijo svoj kapital, in lahko postavijo pravo veliko globalno konkurenčno podjetje, kjer se bo z delavci ravnalo tako kot se spodobi, tako kot si želijo vsi tile dobri ljudje tukaj. Z iskanjem delavcev seveda ne bo problem, kajti za dobro plačo, veliko dopusta in počitka, se jih bo kar trlo. Torej vam predlagam čisto enostavno rešitev, ki bo milijonkrat bolj učinkovita kot tisoči vaših komentarjev tukaj. Torej, rešitev imate na dosegu roke......Pa še delati vam več ne bo treba, saj boste lahko vi in vaše družine živele od dividend. Grem stavit, da bo o vas pisal ves svet....dejanja štejejo, ne govorjenje...
walter2
18. 01. 2017 21.22
+6
Rosa-spet nakladaš o dopustu!Slovenija ima minimalno 20 dni plačanega dopusta,a tebi v informacijo nemčija 26 dni,Francija 30 dni,Avstrija 23 dni......a plače v teh državah so za 100 ali 150%večje kot pri nas v gospodarstvu!
Uporabnik113189
18. 01. 2017 21.22
-2
Poznaš tisto o enem gnilem jabolku v košari? Zadošča eno samo gnilo jabolko pa se vsi urejeni in solidni prej ali slej izpridijo, ker prvega nihče ni odstranil, bolezen pa nalezljiva, kot nelojalna konkurenca.
Skunk Works
18. 01. 2017 21.29
-4
Ja pa saj bi v tem svojem podjetju dajali delavcem več dopusta in več plače, po vaših predlogih v vašem podjetju, saj to ni nezakonito, pa še davkov bi več plačevali državi.......v čem je problem? O čem ti to klasik? Saj bi podjetje ustanovili sami dobri ljudje, ki bi razkirali svoj kapital, tisti, ki imajo tukaj toliko kritik in dobrih predlogov.......
Uporabnik113189
18. 01. 2017 21.31
+0
Ko je odlično organizirano mednarodno podjetje toliko vredno kot en nogometaš je vse brez veze..
Skunk Works
18. 01. 2017 21.49
-3
Zakaj torej kritizirate tiste, ki se to gredo, čeprav je brez veze, po vašem v takih pogojih, razkirajo svoje premoženje in kljub temu, kakorkoli že ljudem dajejo delo. Njih kritizirate na vse mogoče načine, sami pa se to ne bi šli, ker pogoji niso dobri.....licemerji na kvadrat ste....
fiftgear
18. 01. 2017 22.44
+1
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2017 21.06
+9
Vsako leto je potrebno ustvariti več, da gospodarstvo lahko stalno eksponentno raste. Ni pomembno kako izgoreli ste, ker vas takoj lahko nadomestimo. Tega se zavedamo, zato vas vsako leto slabše plačujemo vse dokler ne boste šli revni v penzijo in tam stradali. Privatniki nam posojajo potiskane papirčke za dolg in obresti, zato imamo inflacijo, zato morate vsako leto ustvariti več. Države nimamo zato, da bi skrbela za vas, ampak za privatne bankirje. Zato se je brez besed dolg bank preselil na naša pleča, medtem ko so bogati vse bolj bogati in revni vse bolj revni. Mi pa ne smemo razmišljat v kakšnem sistemu živimo, ampak raje ne vzemimo plastične vrečke v trgovini in plačujmo inžinirje, ki vgradijo šibke člene v produkte, da se pokvarijo takoj po preteku garancijskega roka. Stalno eksponentno rast je potrebno zagotavljati.
walter2
18. 01. 2017 20.54
+3
Nemci že leta,kjer imajo dvoizmensko delo delajo ob Petkih 7 ur!Tako,da druga izmena konča ob 21 uri!
tron3
18. 01. 2017 20.53
+7
Da je takšno stanje v gospodarskih družba, sta pa Vsi odgovorni, zakaj volite že 25 let ene iste in vsak dan je slabše, delovno pravno zakonodajo se je sprejemalo v hramu demokracije, ste razumeli, ne pa na cesti, sedaj pa boste morali prej ali iti na cesto, da boste imeli sploh še kakšno pravico!!!
walter2
18. 01. 2017 20.55
+4
Kdaj boš razumel,da je vlada v kapitalizmu inštrument v rokah kapitala!In tega ne spremeni ne leva ali desna!
tron3
18. 01. 2017 20.57
+7
walter pri nas sploh nimamo kapitalizma to bi pa moral vedeti, v kapitalizmu so pravila, ne pa anarhija tako kot pri nas!!!
deltex
18. 01. 2017 21.05
+0
Tron, na Japonskem mi ne volimo, pa imajo totalni kaos, delajo kot norci. Ne morejo biti za vse na svetu krive naše vlade.
walter2
18. 01. 2017 21.06
+3
Anarhija je zato,ker delodajalci spretno izkoriščajo slabo napisane delovnopravne zakone s pomočjo dobropodkovanih odvetnikov,a vlada (leva ali desna)spretno krmari med interesi delodajalcev in delojemalcev in sprejema kvazi zakone in predpise,a v veliki meri na škodo slednjih , ob tem uradniki prejemajo podkupnine zelo močnega delodajalskega lobija!To je kapitalizem in to se dogaja povsod.Zato pa ima 8 najbogatejših zemljanov toliko kapitala kot polovica človeštva!
pankration
18. 01. 2017 21.06
+5
Če bi vsi delavci rekli NEEE potem bi sledila sprememba. Ampak, ker so delavci tiho pač podpirajo tak sistem.
pankration
18. 01. 2017 20.51
-6
Po moje ni problem vse v delu. Lahko bi enostavno dali odpoved in odšli delat drugam. Stopnja brezposelnosti je okoli 3% zato drugih služb ne manjka.
Armagedon
18. 01. 2017 20.40
+7
Edina prava rešitev je revolucija...pa ne tehnološka (ta mora biti sestavni del nove revolucije), pač pa socialna.
darlok
18. 01. 2017 20.48
+3
Armagedon, se strinjam. A bo potrebno več kot ena revolucija, da bo dejansko folk dobil oblast v roke. Žal.