Tujina

Sirija je pripravljena predati kemično orožje

Washington, 10. 09. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sirska vlada je sprejela ruski poziv, ki predvideva, da svoje kemično orožje prepusti mednarodnemu nadzoru. Ameriški predsednik Obama je zagotovil, da bi v tem primeru zamrznil načrte za vojaško posredovanje v Siriji. A glede tega ostaja skeptičen. Sirska opozicija pa je sporočila, da ni dovolj, če storilec zgolj preda svoje orožje.

Rusija je Sirijo pozvala, naj prepusti kemično orožje mednarodnemu nadzoru in tako prepreči možnost ameriškega vojaškega napada. Sirija je danes predlog sprejela, tako da se lahko začnejo pogovori o o oblikovanju "konkretnih načrtov", kot je povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Sirski premier Vael al Halki je dejal, da so rusko iniciativo podprli, saj želijo preprečiti "prelivanje sirske krvi".

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov FOTO: Reuters

"Trenutno se trudimo za pripravo izvedljivega, natančnega in konkretnega načrta in ravno v tem trenutku potekajo pogovori s sirsko stranjo," je povedal. "Načrtujemo, da bomo načrt predstavili kmalu, pripravljeni pa smo sodelovati z generalnim sekretarjem Združenih narodov (Ban Ki Munom), Organizacijo za prepoved kemičnega orožja in članicami Varnostnega sveta ZN," je dodal.

Izrazil je navdušenje "nad pozitivnim odzivom po svetu na njegov predlog", a je priznal, da ideja ni zrasla samo na ruskem zelniku. "Predlog o predaji sirskega kemičnega orožja ni samo ruska iniciativa. Nastala je na podlagi stikov z ameriškimi kolegi in izjav Johna Kerryja," je še dejal.

Obama dvomi o izvedljivosti predloga

Ameriški predsednik Barack Obama je omenjeni predlog označil za zanimiv. "Moj cilj je bil odpraviti določen problem, in če to lahko storimo brez vojaškega posredovanja, potem si to najbolj želim," je povedal v pogovoru za ABC News. Na vprašanje, ali bi zamrznil načrte za vojaško posredovanje, če bi al Asad predal nadzor nad kemičnim orožjem, je odgovoril: "Absolutno, če bi se to res zgodilo." A glede tega ostaja skeptičen in bo od Sirije zahteval, da dokaže resnost svoje namere.

Obama je v enem od intervjujev razkril, da njegova soproga Michelle posredovanja v Siriji ne podpira. "Če vprašate Michelle, ali želimo biti vpleteni v novo vojno, je njen odgovor ne," je dejal. Kot pravi, je njegova družina zelo previdna glede vsake akcije.

Obama in člani njegove administracije menijo, da je prav grožnja z uporabo sile pripeljala do tega predloga, zato jo je treba ohraniti. "Brez verodostojne grožnje vojaškega pritiska ne bomo prišli do dogovora, ki bi ga rad videl," je povedal za CNN.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da bo Obama kljub temu kongresu predlagal, da podpre njegov načrt vojaškega posredovanja v Siriji.

Predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec John Boehner, pa pravi, da Američani ne podpirajo predsednikovega načrta, zato mora po njegovem mnenju Obama v svojem govoru predstaviti trdnejše argumente za posredovanje v Siriji.

Kerry je sicer danes v kongresu povedal, da bodo ZDA pozorno preučile vsak predlog, ki bi pripomogel k rešitvi krize s kemičnim orožjem v Siriji, vendar ne bodo dovolile zavlačevanja. Obrambni minister Chuck Hagel pa je zatrdil, da bo treba ohraniti grožnjo vojaškega napada na al Asada.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je pozval ZDA, naj se odpovejo uporabi sile, da bi se izvedlo preverjanje stanja sirskega kemičnega orožja.

Oglasil se je tudi britanski premier David Cameron, ki meni, da bi resolucija morala vsebovati tudi "primeren časovni načrt", kako bi Asadov režim predal svoje kemično orožje.

Bo Obami uspelo prepričati ameriško javnost in politike?
Bo Obami uspelo prepričati ameriško javnost in politike? FOTO: Reuters

Sirska opozicija: Ni dovolj, če sovražnik samo preda orožje

Sirska opozicija je sporočila, da ne podpira ruskega predloga, saj ta "predstavlja zgolj novo možnost za al Asada, da pridobi čas in umori še več ljudi". Dodala je, da je treba vojne zločine kaznovati in da "ni dovolj, če storilec zgolj preda svoje orožje". Če sirski režim ne bo kaznovan zaradi uporabe kemičnega orožja, tudi pogajanja o politični rešitvi krvavega konflikta niso smiselna, so še poudarili.

Vojaški poveljnik Svobodne sirske vojske Selim Idris pa je Damask in Moskvo obtožil, da lažeta in da želi "režim samo pridobiti čas, da se reši pred napovedanim napadom".

"Morda ne bom dobil zelene luči"

Obama, ki je v ponedeljek v šestih televizijskih intervjujih prepričeval javnost in kongres o nujnosti vojaške operacije proti Siriji, se v kongresu srečuje z velikimi težavami. Doslej se je 150 članov predstavniškega doma izreklo proti resoluciji, nekaj več kot 20 pa zanjo. Okoli 200 jih še ni odločenih. V senatu je tretjina za, tretjina proti, tretjina je neodločenih.

Bašar al Asad - 3
Bašar al Asad - 3 FOTO: Reuters

Dlje ko bo trajala razprava, slabše bo. Anketa ameriške tiskovne agencije AP kaže, da je 61 odstotkov Američanov proti resoluciji, podpira pa jo le 26 odstotkov. Anketa CNN ugotavlja, da je proti 63 odstotkov Američanov, podobno pa kažejo tudi druge ankete.

Obama je na televiziji NBC med drugim priznal, da ni povsem prepričan o kongresni potrditvi resolucije o uporabi sile proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga ZDA obtožujejo uporabe kemičnega orožja v predmestju Damaska 21. avgusta. Ni pa želel povedati, kako bo ukrepal, če ne dobi resolucije.

Vse oči bodo uprte vanj

Obama bo zvečer po krajevnem času oziroma v sredo ob 3. uri po srednjeevropskem času nagovoril Američane v zvezi s krizo v Siriji. Domačo in svetovno javnost bo po pričakovanjih obvestil, kako se je odločil glede morebitnega vojaškega posega kot odgovor na napad s kemičnim orožjem v Siriji. Odločitev bo sprejel kongres.

Zaradi napovedi Lavrova, da bo Siriji predlagal, naj orožje preda mednarodnemu nadzoru, je prišlo do manjše spremembe urnika v senatu. Ta bi moral v sredo opraviti prvo glasovanje o resoluciji, vendar pa je vodja večine demokrat Harry Reid iz Nevade po uvodnem vztrajanju, da glasovanje v sredo bo, povedal, da je to zdaj preloženo zaradi "mednarodnih razprav". Reid je to storil po dogovoru z Belo hišo.

Ko bo senat opravil prvo glasovanje o resoluciji, bo treba zbrati 60 glasov proti obstrukciji oziroma filibustru. Glasovanje o resoluciji, ki vojaško posredovanje brez vojakov na terenu omejuje na največ 90 dni, bo nato na vrsti v četrtek ali petek. Predstavniški dom bo glasoval šele po 16. septembru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gongash
11. 09. 2013 00.03
+5
po predaji orožja bi pa vseeno napadli zda so polne dreka vedno se je šlo za nafto, tako so napadli irak in libijo egipt in sedaj še sirijo, bojijo se za morilce zioniste današnje naciste izralece, uporninki v siriji niso enotni še med seboj se streljajo, niti diplomacija niti posredovanje ne bodo imele učinka samo nafto bodo pokradli
roaddogg
11. 09. 2013 00.34
+1
Mislm da tale napad bolj forsira Izrael, saj se bo Sirija po prejemu ruskih raket sposobna branit pred Izraelom, kar pa je za Izrael popolnoma nesprejemljivo...
pohec =)
10. 09. 2013 23.44
+1
Svaka čast Jože za ta citat : Človek je del narave in bi moral spoštovati njene zakone, da bi živel srečno in mirno, kajti vsaka vojna civilizacijo v človečnem smislu razvojno pahne za stoletja nazaj. Jože Urbanija
pohec =)
10. 09. 2013 23.39
+4
Televizija je prinesla krutost vojne v udobnost dnevne sobe. Vietnam je bil izgubljen v ameriških dnevnih sobah - ne na bojnih poljih v Vietnamu. Marshall McLuhan Nikoli ne bo konca vojne, dokler ne bodo novorojenčki prihajali na svet z večjim cerebrumom in manjšimi suprarenalkami. Henry Louis Mencken
pohec =)
10. 09. 2013 23.38
+4
Nihče ne ve, kaj je vojna, če nima v njej sina. Joseph de Maistre Poznamo pravične vojne, ni pa pravičnega orožja. Andre Malraux
pohec =)
10. 09. 2013 23.33
+3
Nihče ni tako brezumen, da bi mu bila vojna ljubša kot mir; v miru sinovi pokopavajo svoje očete; v vojni očetje pokopavajo svoje sinove. Herodot
Matjaž Zvan
10. 09. 2013 23.39
+2
En kup brkačev iz zgodovine se ni strinjalo s prvim delom te izjave...
pohec =)
10. 09. 2013 23.29
+3
V vojni ni zmagovalca, vsi izgubijo, pa naj se katerakoli stran proglaša za zmagovalca. Neville Arthur Chamberlain
kaviar_komunist
10. 09. 2013 23.27
+1
Povzročitelji te tragedije morajo odgovarjat!!
glej ovega
10. 09. 2013 23.03
+5
mah...noben danes ne naseda ameriki...oni želijo nafto...predaje ne poznajo..za vsemi napadi ki so bili "teroristične"narave so v ozadju vse lepo organizirali...potem imajo povod za v vojno..to so lažnivci teroristi in lopovi..žal pa nimajo konkurence v vojaški moči..tega se tud zavedajo..delajo lahk kar hočejo,ker se jim ne moreš postavit po robu..vsak si misli eh rusi pa kitajci jih polomijo..dvomim.. ameriškega ozemlja ne moreš zauzet s pehoto..namerno imajo nošenje orožja..seveda z razlogom.. vsaka hiša ima orožje..kako zauzet državo ki ima vojsko plus prebivalstvo oboroženo...misija nemogoče.. najmočnejši vojak je oče, ki brani ženo in otroka v lastni hiši.. ne krivim ameriškega naroda..sem bil tam in so isti kot mi..pridn delavn narod..dobro se zavedajo kakšno vlado imajo ampak..če hočeš imet mir moreš bit tiho..tak pač je..lp
Matjaž Zvan
10. 09. 2013 23.18
+1
Glej, če se bodo stolkle velesile, bodo mimogrede uporabile atomsko, vodikovo in nevtronsko orožje, pa bo šel cel planet. Zadnja stvar ki Rusiji, Ameriki ali Kitajski pade na pamet je pošiljati pehoto druga drugi.
roko511
10. 09. 2013 23.23
+5
Prijatelj ,nihče ni bil za raspad Yuge dokler CIJA ni začela šolane kriminalce Kot Tuđman ,Milošević ,Janša pripravljat da znotraj razbijejo državo .Verjami enako se bo Amerima enega dneva zgodilo ,samo bo dosti hujše kot nami glih zaradi tega ker vsaka hiša ma orožje . Še nekaj bod prepričan ,b ilo katero republiko biše Yuge zdaj da nekdo od zunaj napade spet bi se skupaj branili ,A misliš da bi Srbi ,Bosanci ,Hrvati mirno gledali če bi nas Talijani napadli .Vseeno smo mi SLAVENI , in zato nas ropaju ekonomski
ONniON
10. 09. 2013 21.57
+3
niso vse države v evropi ameriške zaveznice za informacijo
pohec =)
10. 09. 2013 23.23
+1
To je res sam naša država na žalost je :(((( Kaj bo potem če se res začne enkrat 3 svetovna vojna potem lahko sam molimo da ne popušimo :/
89allison
10. 09. 2013 21.06
-5
ko bodo ZDA napadle bo razpaljot ! par 100 tomahawkov pa bo. Upajmo, da res samo na vojaške objekte in ne spet na civilno ljudstvo, ki je popolnoma nedolžno.
antiXfashizmXeuXgso
10. 09. 2013 23.16
Po čem sklepaš, da so civili res civili in da so nedolžni?
b-king
10. 09. 2013 21.04
+3
Saj me norem verjet ... Koliko ljudi ki tukaj komentirajo je nasedlo ponovni Ameriški propagandi... Si upam trdit, da je Amerika upornike oskrbela z bojnim plinom da so napadli nedolžne ljudi. Po napadu, pa je Amerika obtožila Sirijo, da jih je ona napadla z Sirinom. Kaj tukaj do pridobi. Na dolgi rok največ Amerika, katera je "odvisna" od Sirske in Iranske nafte. Kot drugo veliko dobijo uporniki, ker bodo naslednja vladajoča elita. Največ izgubijo nedolžni ljudje. Amerika je v Siriji zavzela enako stališče kot v Iraku (Sadam Husein je hotel uvesti trgovanje z nafto v Gold Dinarju - kar bi pokopalo Ameriko), Libija (Gadafi), je hotel trgovati z nafto v Evrih, kar bi zopet uničilo Ameriko...
pohec =)
10. 09. 2013 20.35
+9
Kljub temu bo ZDA napadle. Vsaj tridnevno bombardiranje Sirije 100%. Nemorš ustavt psihotov ,če so pa psihoti.
mackon08
10. 09. 2013 20.12
+3
Če je Sirska vlada uporabila kemično orožje ni varijante da zdaj vse prepustijo mednarodni skupnosti. To je samo farsa.
b-king
10. 09. 2013 21.05
+5
Tako je .. po moje so kemično orožje uporabili uporniki, ki so obtožili da ga je sirska vlada
RED_line
10. 09. 2013 19.33
+9
amerikanci vidijo samo dobiček. napad bo, pa čeprav jih nihšče ne podpira. razen ovc seveda
Zrkizz
10. 09. 2013 19.06
+6
Se strinjam, napad bo ne glede na predano orozje, vprasanje je morda le koliko casa bo minilo?
Mb128
10. 09. 2013 18.30
+2
Mislim, tole je morda malce neprimerno, bolje rečeno neproduktivno. Kako bodo pa vedeli da imajo vse kemično orožje pod kontrolo? Kaj se bo zgodilo če po vsem tem džumbusu zopet eksplodira kakšna granata s sarinom?! Takšna je bila ta zaradi katere je sploh nastal ves ta direndaj. Tej pa je sledila granata z belim fosforjem. Torej, kako bodo zagotovo vedeli, da so Sirijci iz katere koli strani že predali čisto vse kemično orožje?! Zgleda da še tega ne morejo ugotoviti kdo je to orožje uporabil. Ja, Baraku gre bolj slabo od rok da bi se znebil Al Asada. Nek medij poroča da si že poskuša prisvojiti to rusko iniciativo.
Prekmurje Slovenija
10. 09. 2013 19.00
+1
saj je narod srečen da amerika ne bo napadla. Slovenci so bolj srečni će se sami med sabo tamanivajo
Ksenofont
10. 09. 2013 18.06
+6
Vojni napad ZDA bo neglede na to,.. neglede na Rusko-Asadovo potezo oz. še slabše, mogoče ravno to olajša Obami upad v Sirijo,.. če se spomnite Iraka in Libije, ko so enkrat ZDA in EU bili dobro prepričani, da orožja za masovno uničenje ni, so hitro stegnili svoje lovke,... na Asadovem mestu bi bilo bolje igrati na drugo karto,... prišparati kemično orožje, kajti še vedno je eden AS v roki, kaj veš, strateško gledano lahko napadeš z njim tudi zvitorepe zajedalce v okolici ala Izrael, Turčija, Savdska Arabija,... po drugi strani pa sploh ni treba napadati, že samo grožnja lahko zaleže, npr; ko je Severna Koreja enkrat objavila uspešen jedrski test in hkrati posedovanje balistične tehnologije, nobeden več ni drezal, torej,..
Ksenofont
10. 09. 2013 18.11
+4
ali pa iz drugega vidika gledano, če držim pištolo v roki v neki družbi, ga ni junaka ki bi me izival v dvoboj pesti, prej obratno, najbrž pijem zastonj in istočasno gledam dvoboj dveh kretenov. =)
NARGOTH
10. 09. 2013 16.07
-1
haha sem reku jst da napada ne bo! pa ne zarad rusije in nevem koga! taki ukaz so dobili od zgoraj!!!
IlluminatiAllSeeingEye
10. 09. 2013 16.50
+3
NARGOTH
10. 09. 2013 19.18
-2
poglej prejšnje objave o siriji in videl boš da sem že tedn dni nazaj napisal da napada ne bo! pač vem da napada ne bo pa naj se zgodi karkoli
IlluminatiAllSeeingEye
10. 09. 2013 19.39
+1
napad bo v vsakem primeru,Obama nima druge izbire niti besede pri tem....vse skup je še samo vprašanje časa...
NARGOTH
10. 09. 2013 22.39
-1
res je da obama nima nobene besede napada pa tudi ne bo!
recikliran
10. 09. 2013 15.33
+28
haha bravo rusi!
Slowencc
10. 09. 2013 15.12
-1
Heh smešno, saj dan danes ne veš več kaj je res. Kaj pa če ima Amerika vse sume upravičene? Kaj pa če hoče le začetni novo vojno? Kaj ima za bregom Rusija?
Kunar
10. 09. 2013 15.48
+33
Rusija je dokazala da ima več pameti kot Amerika.
NARGOTH
10. 09. 2013 16.37
-2
Prekmurje Slovenija
10. 09. 2013 19.01
+0
the bear
10. 09. 2013 19.59
+1
rusi hočejo da predajo to kemično orožje zato da jim bodo lahko novega prodal :)