Tujina

FOTO in VIDEO: 'Danes praznujemo zmago demokracije. Jutri se bomo borili za sklenitev dogovora'

Atene, 05. 07. 2015 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab/U.Z./STA
Komentarji
2625

Grki so glasovali in jasno zavrnili pogoje posojilodajalcev. Analitiki že napovedujejo, da se po novem obdobju negotovosti v evroobmočju obeta živahno dogajanje na finančnih trgih. Aleksis Cipras sicer vztraja, da rezultat ne pomeni spopada z Evropo.

Več videovsebin
  • Grški referendum
    01:52
    Grški referendum
  • Iz 24UR: Grčija: za ali proti?
    02:10
    Iz 24UR: Grčija: za ali proti?
  • Iz 24UR: Slovenka, ki že 50 let živi v Atenah
    02:14
    Iz 24UR: Slovenka, ki že 50 let živi v Atenah
  • Iz 24UR: Kaj pomeni izid referenduma?
    01:47
    Iz 24UR: Kaj pomeni izid referenduma?
  • Iz 24UR: Cipras: Danes je dan zmage demokracije
    02:24
    Iz 24UR: Cipras: Danes je dan zmage demokracije

Preštevanje glasov v Grčiji
Preštevanje glasov v Grčiji FOTO: Reuters

Za jutri je napovedan sestanek Merkel-Hollande, Donald Tusk je evroskupino sklical za torek zvečer, predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker pa je napovedal telefonski sestanek s Tuskom, Mariem Draghijem in Jeroenom Dijsselbloemom.
Grški volivci, ki so danes na referendumu odločali, ali bodo sprejeli zadnje zahteve mednarodnih upnikov v zameno za nadaljevanje finančne pomoči Grčiji, so odločili, da na pogoje ne pristajajo.

Začasni rezultati kažejo, da je glas "proti" zmagal z  okoli 61-odstotno podporo.

Volilna udeležba je dosegla zahtevanih 40 odstotkov, ki so potrebni, da je referendum veljaven. Grški notranji minister Nikos Voutsis je sicer zvečer sporočil, da je na volišča odšlo okoli 50 odstotkov volilnih upravičencev.

Poudarki iz nagovora Aleksisa Ciprasa po referendumu:

- Referendum nima zmagovalcev in poražencev. Je velika zmaga sama po sebi.

- Demokracije ni mogoče izsiljevati niti v najtežjih okoliščinah. Je dominantna vrednota in pot naprej.

- Hvala vsem – ne glede na to, kateri glas ste oddali. Danes smo eno.

- Mandat, ki ste mi ga namenili, ne pomeni odmika od Evrope, ampak mi daje pogajalsko moč.

- Odločitev grškega naroda je zgodovinska in pogumna. Njegov odziv bo spremenil ton dialoga v Evropi.

- Grški narod je odgovoril na vprašanje, kakšno Evropo želimo. Evropo solidarnosti in demokracije.

- Naša prva naloga bo stabilizacija bančnega sistema in ekonomska stabilnost.

- Zdaj bo na mizi vprašanje našega dolga, predvsem v luči poročila IMF o njegovi vzdržnosti.

- Naša država zdaj potrebuje enotnost, če želimo prestati izzive.

- Danes praznujemo zmago demokracije. Jutri se bomo borili za sklenitev dogovora.

Stranka Siriza, ki jo vodi premier Aleksis Cipras, je kmalu po objavi merodajnih rezultatov začela s slavjem. Tiskovni predstavnik je za Reuters dejal, da bo lahko vlada zdaj reagirala hitro, dosegla pogovor s kreditodajalci in stabilizirala bančni sistem.

Ura za Grčijo namreč še naprej tiktaka, država nujno potrebuje nekakšen dogovor s kreditodajalci, vladni predstavniki pravijo, da je časa le še 48 ur. Brez dogovora je namreč težko pričakovati, da bi država od ECB dobila nova likvidnostna sredstva, ki jih nujno potrebuje, če sploh želi odpreti banke.

Cipras: To ni začetek spopada z EU

Tako premier Cipras kot finančni minister Janis Varufakis sta dejala, da se takoj po referendumu začenjajo pogajanja za novo pomoč, za katero sta prepričana, da jo bo država dobila. Kljub temu pa Varufakis spet ni skoparil z ostrimi besedami na račun tistih, od katerih jutri pričakuje denar. Dejal je, da se končuje pet let dvoličnosti, kreditodajalce pa ponovno obtožil, da so zadnjih pet mesecev zgolj pniževali Grčijo.

Medtem je premier Cipras po poročanju več medijev večino večera preživel na telefonu z evropskimi voditelji, vsebina pogovorov pa ni znana. Je pa Cipras poudaril, da rezultat ne pomeni, da se začenja spopad med Grčijo in Evropsko unijo in dejal, da bi se morala vprašanja o tem, ali to pomeni tudi izstop iz evroobmočja, nehati enkrat za vselej. Pričakuje pa znižanje grškega dolga. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande se bosta na pogovorih o Grčiji sestala jutri.

Varufakis je sicer že dolgo pred zaprtjem volišč izjavil, da bi lahko bil dogovor s kreditodajalci, če bo izglasovan 'ne', sprejet v 24 urah.

"Cipras ljudstvo vodi po v osamitev in brezup"

Nekaj manj optimistični so glede dogovora v Nemčiji. Nemški gospodarski minister Sigmar Gabriel je za Tagesspiegel dejal, da si po takšnem rezultatu ne predstavlja nadaljevanja pogajanj. "Zavrnili so pogoje evroobmočja," je dejal. In dodal, da Cipras ljudstvo vodi po poti v osamitev in brezup. Po njegovem je s svojim početjem "podrl še zadnje mostove, ki bi lahko vodili do kompromisa".

Iz glavnih evropskih finančnih središč medtem prihajajo prve reakcije na najverjetnejši rezultat referenduma. V Londonu pravijo, da se obeta turbulenten ponedeljek na finančnih trgih, saj se nad evroobmočjem znova zgrinjajo temni oblaki.

Evro se sicer kmalu po objavi rezultatov napram dolarju izgubil še nekaj vrednosti.

Šok za opozicijo

Visok odstotek glasov proti in s tem neuspeh kampanje za, je močno presenetil največjo opozicijsko stranko Nova demokracija.

Kmalu po razglasitvi prvih rezultatov so se zato začeli vrstiti pozivi vodji stranke in nekdanjemu premierju Antonisu Samarasu, naj odstopi, kar je v poznih večernih urah tudi storil.

V stranki sicer menijo, da obstajajo indici, da so nekateri tradicionalni podporniki stranke glasovali proti evropskim pogojem iz protesta proti Samarasu, ki si kot predsednik vlade, ki je želela izvajati reforme, ni nabral prav veliko simpatij niti med svojimi.

Kako je potekal referendumski dan ...

Oči Evrope in sveta so bile sicer ves dan uprte v Grčijo. "Nihče ne more prezreti sporočila odločenosti ljudi, ki usodo jemljejo v svoje roke... Voljo vlade je moč prezreti, ni pa moč prezreti volje naroda... Danes je dan zmage demokracije," je ob oddaji glasu dejal premier Aleksis Cipras. Izrazil je tudi prepričanje, da Grčija danes "odpira novo pot za vse narode Evrope in pomeni pomemben signal za prihodnje sodelovanje obubožanih držav z mednarodnimi posojilodajalci".

Grški predsednik Prokopis Pavlopulos je ob oddaji glasu Grke pozval, naj ostanejo enotni ne glede na izid referendum. "Ne glede na izid imamo obvezo, da enotno stopimo na težko pot prihodnosti," je še dodal.

grška zastava
grška zastava FOTO: Reuters

Zapleteno vprašanje in še bolj zapletena situacija

Referendumsko vprašanje se je glasilo: "Ali naj bo sprejet načrt dogovora, ki so ga predložile Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad na evroskupini 25. junija 2015 in je sestavljen iz dveh delov, ki sestavljata njihov enoten predlog?"

Vprašanje so številni kritizirali kot nejasno in opozarjali, da Grki pogoje posojilodajalcev slabo poznajo, še manj pa se zavedajo možnih posledic svoje odločitve. Kritike so letele tudi na dejstvo, da ti pogoji sploh niso več aktualni, saj so bili s prekinitvijo pogajanj in odločitvijo Aten za referendum umaknjeni z mize.

Glasovanje je potekalo brez težav ali incidentov, je sporočilo grško notranje ministrstvo. Na posameznih voliščih v Atenah na začetku ni bilo ovojnic za glasovnice, a so to težavo hitro rešili.

Upniki so sicer od Grčije v zameno za nadaljnjo pomoč med drugim zahtevali zvišanje stopnje DDV, reze v obrambni proračun ter nadaljnji reformi pokojninskega sistema in javne uprave.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2625)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marijan Ton?i? 1
06. 07. 2015 12.09
-2
Tako so razumeli tudi demokracijo ob njenem nastanku. Izbirali so med delom na njivi ali roparski pohod do bližnjih mest. Vedno so izbrali roparske pohode. To je 200 let Grške zgodovine, ki so zabeleženi kot najbolj krvavi časi. Nekdo bi jih rad obnovil, vzemi tam kjer je in daj tam kjer se jim ne da delati.
srebrnibreg
06. 07. 2015 10.13
-1
Po mojem nihče ni zmagal.
M_teorija
06. 07. 2015 09.44
+1
Sedanji pogoji za ukrepe so podobni lovski zanki za divjad. Ko se enkrat v njo ujamejo je konec z ujetniki!?
25letluzerjev
06. 07. 2015 09.05
+3
Grki spokajte kufre in na svoj račun lenarite in zapravljajte tisto, česar nimate in kar niste nikoli zaslužili. Živet na tak način je super , ne traja pa večno. Enkrat SE POKAŽE VSE V VSEJ VELIKOSTI. Dobiti dodatek k plači, če prihajaš redno v službo - TO SE LAHKO ZGODI SAMO V GRČIJI. Pri nas pa če delaš 10ur na dan pa minimalca ali pa par mesecev nič. In mi posojamo Grkom- štala ?????????
iGURT
06. 07. 2015 09.28
+0
Da, posodili smo jim do leta 2040. Ni narobe da so dobivali dodatek (če so ga res), narobe je, da ga ti ne dobivaš.
25letluzerjev
07. 07. 2015 09.44
Tudi tebe nosi Mesec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Verbena
06. 07. 2015 07.27
-1
Vsi po večini kažete veselje, ker so Grki zavrnili ene pijavke, ki od njih zahtevajo stroge varčevalne ukrepe....mene sam moti, da nobenga ne moti način kako so prej živeli Grki !!....niso izmišljeni podatki, da je grško gospodarstvo že zelo dolgo povsem nekonkurenčno, da so Grki pridobivali evropski denar z goljufijami za neke izmišljene projekte...ravno tako so tudi z goljufijami prišli do evroobmočja...veliko kasneje se je ugotovilo, da je Grčija sporočala napačne podatke o maastrehtskih kriterijih (javni dolg, proračunski primankljaj )...padec na realna tla so doživeli z izbruhom svetovne finančnogospodarske krize (2008 ). ki se je prenesla tudi v krizo evra !!...Sploh pri Grčiji se je pokazalo, da je njihovo življenje temeljilo predvsem na tujih posojilih in ne na lastnih gospodarskih naporih !!!...na en način je Grćija bankrotirala že tako leta 2010, ko se je državi začela dajati pomoč, v zameno pa so se zahtevali ukrepi, reforme.....sam...Grki, ki so bli vajeni leta blaginje je pomenilo varčevanje, pravi odpor....Ko takole potegnem paralelo med Grčijo in nami....vsa ta leta odkar smo odšli na pot samostojnosti, so Grki lepo živeli na račun tujih posojil....doma smo imeli velike probleme....zaradi nekonkurenčnosti in neraziskanega zunanjega trga je propadlo na desetine podjetij in na tisoče ljudi je že po začetku samostojnosti izgubilo delo.....politika je enostavno večino še dokaj mladih ljudi upokojevala, da je imela mir....ostala večina pa tudi ni živela pretirano dobro, v gospodarstvu je bila skoz bitka in zelo malo podjetij je izplačevalo kakšne božičnice ali 13 plačo....predvsem so bili s tem bolj radodarni v javnih službah...in nas politiki dušijo že ves čas s preveč obremenjenimi plačami, z nenehnimi davki, minimalna plača je že vseskozi samostojnosti minimalna in nevredna človekovega dostojanstva, pokojnine so čedalje nižje.....pa ni blo nikol nobenega negodovanja.....hočem povedat na koncu sam eno....vidim, da podpirate to, da se je nekdaj razsipalo, neodgovorno ravnalo, da podpirate koruptivnost....kar se tiče Grčije, povsem normalno pa je, da nobena banka ne da denarja kar tako za v tri dni.....no, naše so ga, sam vsaka banka vedno želi denar nazaj....pr nam so ga dobile pač z našim deležom, da smo zapolnili tiste milijarde manjka, ki so kot po čudežu izpuhtele.... in da ne vidite doma v lastni državi problemov....ne vem no...nekako me res moti, da vas ne moti prejšnji način življenja Grkov, ki so bili naslonjeni sam na tuja posojila, domače gospodarstvo pa pustili povsem zanemarjeno....zase vem...živim na način , kakršnega si ustvarim...ne morem živeti kot milijonar, če teh nimam !!!....
iGURT
06. 07. 2015 09.29
+2
Verbena pozdravljena. Ne, ne podpiram to, da se je nekdaj razsipalo, neodgovorno ravnalo, ne podpiram koruptivnost.. ...podpiram pa, da so rekli NE in niso sprejeli ukrepov ki so hujši od tistih prej in za katere so IMF OECD in Troika v preteklosti že sami priznali - da so bili napaka... da niso delovali, da je po njih, samo še slabše. .......... kot da bi jaz od tebe zahteval, dam ti cvenk, za obresti da JOJ!, zahtevam pa še, množično odpuščanje zapiranje bolnic, zapiranje šol, manjše penzije, manjše plače, prodajo vodnih virov, razprodajo države, in še tisoče za tebe neugodnih ukrepov ki te dušijo, hkrati pa zahtevam da gre 90% denarja ki sem ti ga posodil za poravnavo dolga in samo 10% smeš uporabit za državo. Pa zdaj sem olepšal zadevo... ... v resnici je še hujše ...
iGURT
06. 07. 2015 09.30
+2
če imaš čas si poglej bolj na začetku prihoda Troike v Grčijo posnet film z naslovom "Catastroika", dober film, tudi s Slo podnapisi... ... vreden ogleda
M_teorija
06. 07. 2015 09.32
+1
Eno so primerni ukrepi, da e naredi red, drugo je davljenje držav in navadnih državljanov!?
mikson1402
06. 07. 2015 09.35
-1
mene so učili da pomisliš na posledice, preden si izposodiš denar...ne potem ko ga zapraviš....
mikson1402
06. 07. 2015 09.37
+2
DonDonDan
06. 07. 2015 07.13
+1
Grki bojo sedaj dobili z gajžlo po tacah, da nikoli več ne bojo volili populistične, nesposobne in lenuharske Sirize.
iGURT
06. 07. 2015 09.30
+1
Grški komunisti si želijo istega... ... so proti Sirizi
srebrnibreg
06. 07. 2015 10.11
+2
alan- kakšno Grčijo je Siriza *podedovala* ?
Stjepans
06. 07. 2015 17.10
+2
Grški problem je nastajal desetletje, Bruselj pa vsa ta leta nič!
Megaclite
06. 07. 2015 06.55
+2
Ne vem česa se veselijo, denarja še vedno ne morejo dvigniti z bankomata...
hillya
06. 07. 2015 07.03
+3
Da so prenesli okrog EU.......................... ma sam nej spokajo čimprej v Rusijo in na Kitajsko, da jih bodo naučili manir. Tam ne bo referenduma, ampak kolhozi pa gulagi. To nujno rabijo, kot obvezno in prvo terapijo.
hillya
06. 07. 2015 07.07
+2
Grki se ne zavedajo, da niso oropali EU, ampak ljudi, ki premnogi neprimerno težje živijo, kot grški lenuhi. Novinarji - tudi naši pa veselo nabijajo traparije in slikajo nekega starčka, ki se jim je za primerno plačilo nastavil, da ga slikajo in prenašajo "kruto zgodbo" po internetu.
DonDonDan
06. 07. 2015 07.10
+0
mikson1402
06. 07. 2015 09.32
Biofanatik
06. 07. 2015 06.52
+2
Keš lova nazaj pa se bančniki in kapitalisti je.....
hillya
06. 07. 2015 06.47
+4
jackgaton 06.07.2015 06:39:55 -2 2 problem sploh ni v bankomatih .....grki bodo verjetno še lahko dvigovali svoj denar na privat računih dokler ga bodo imeli ................zanimivo bo kje bo država dobila keš za izplačilo penzij in plač v javnem sektorju ..............*********************************************V državah članicah EU bo izveden REFERENDUM, ali lahko njihove vlade še odobravajo kredite potrošniško razsipni, birokratsko razbohoteni in lenuharski Grčiji, če se ne bodo sami lotili DELAT in sami REŠEVATI svojih težav,
o22
06. 07. 2015 06.59
+4
KRpanov Martin,,,,,Kje bodo dobili denar sprašujete?Tam kot so ga do sedaj.Slovenija je velikodušna in bo dala kolikor bodo rabili ,mi bomo pa Zglodani še boljkot smo.!!!!
hillya
06. 07. 2015 07.09
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
01xxy
06. 07. 2015 06.46
+2
Zakaj so nemške in francoske banke dajale grški eliti nerazumno veliko posojil? S kakšnim namenom? Ko so vedele, da posojil Grki ne bodo mogli vračati? In s kakšno ihto in sovražnostjo nastopa Angela Merkel proti Grkom! Kot da bi vodila vojaško ofenzivo proti tej državi, čeprav so za krizo krive posredno nemške banke. Čeprav Grki včeraj niso rešili verjetno nič, so pa tej gospe prisolili dobro zaušnico. Zgleda, da Grki niso Cerar ali še slabši Mramor.
hillya
06. 07. 2015 06.51
+3
ne nakladaj bedarij. Ti sigurno nisi še nikoli nikomur ničesar posodil in, da ti ta ni vrnil, sicer bi razmišljal bolj razsodno........po tvoje so KRIVI TISTI, KI SO JAVSKAJOČI GRČIJI POSOJALI.............................. bedarija vseh bedarij, da ti nekdo nekaj takšnega da iz sebe......... spel se !
mikson1402
06. 07. 2015 09.34
+2
eggnog
06. 07. 2015 06.44
+3
Dragi Grki, Nemci,Francozi,Nizozemci vas majo "polhen kufer" :) Pa več sreče pri Rusih in KItajcih, demokracijo pa na krožnik in v kozarce, pa dobr tek !
Biofanatik
06. 07. 2015 06.46
+3
Demokracija je ena navadna svinjarija, vsaj taka ki se izvaja nad navadno rajo.
DonDonDan
06. 07. 2015 07.09
+0
Demokracija je za pametne, inteligentne, poklicno ambiciozne, pridne, ustvarjalne ... . Za bedake pa je komunistična štala na Orwellovi farmi !!!
iGURT
06. 07. 2015 09.32
+0
Orwel se ti dogaja vedno bolj v tej naši Evropi ...
andisej1
06. 07. 2015 06.43
+9
vse to je zakuhala Evropa . Najprej jim daje ugodne kredite , potem pa poskuša vse to vzeti nazaj , ko so dobro vedeli da Grki ne bodo sposobni vračila . Spraviti na kolena delavski razred je mogoče samo v Sloveniji , pri Grkih pa to ne gre . Kdo se je okoristil prejšnjega načina sleparskega življenja , ve se, to so kapitalisti, ki so pokradli državo .
Bolfenk2
06. 07. 2015 06.41
+8
Bravo Grki. Pogumno ste rekli NE tujim finančnim špekulantom in sovražnemu tujemu kapitalu. Upam, da smo se Slovenci iz tega tudi kaj naučili.
prašek
06. 07. 2015 06.43
+2
Ampak danes je novo jutro in stari bankomati ......
jackgaton
06. 07. 2015 06.46
+1
že jutri bodo POGUMNO šli po kolenih v bruselj žicat za nove milijarde ,....
hillya
06. 07. 2015 07.00
+3
In NOREC JE, KDOR JIM JIH BO ODOBRIL. Njihove goste strežejo dekleta in žene iz tujih držav: Tajske, Bolgarije...... njihove "primadone" pa prijavljene na Zavodih čakajo s "primerno državno žepnino" ZAPOSLITEV. ...... Kakšno zaposlitev pa draga GRŠKA GOSPODA, če se ti ne ljubi delat to, kar EDINO ZNAŠ - seveda je spredaj ČE............................ Lenuhe vse poslat na Luno pa bo hitr mir.
DonDonDan
06. 07. 2015 07.07
+2
Grki so rekli NE socialni pomoči iz EU. Edino to so rekli, nič drugega!
prašek
06. 07. 2015 06.35
+1
Finančni ministri držav z evrom so večinoma pripravljeni proučiti prošnjo Grčije za tretji sveženj pomoči iz reševalnega sklada ESM, tudi če bi Grki na referendumu podprli »ne«, je konec tedna poročal Bloomberg na podlagi dveh virov, ki sta blizu pogajanj, a nista želela biti imenovana. Evrski finančni ministri bodo namreč imeli odločilno besedo pri prošnji Grčije, ki je - spomnimo - v torek na sklad ESM poslala prošnjo za tretji sveženj pomoči v vrednosti 29,14 milijarde evrov. Za kaj gre? Medtem ko vodja stalnega evrskega reševalnega sklada ESM Klaus Regling sklad upravlja, pa odločitev o tem, ali bo kakšna država iz ESM dobila pomoč, sprejmejo evrski finančni ministri, ki sedijo v izvršilnem odboru ESM. Doslej sta iz sklada ESM pomoč dobila Španija in Ciper. Dodajmo, da bo moral povsem nov program pomoči dobiti parlamentarno podporo. Da bo potreboval »da« iz nemškega bundestaga, je v petek opozoril že nemški finančni minister, ki je dejal, da zato ni pričakovati hitre pomoči. Grčija sicer upa na hitro rešitev.
prašek
06. 07. 2015 06.35
+1
Kaj bo torej danes v grških bankomatih ? Kaj bodo ljudje dvigali ? Demokracijo ?
jackgaton
06. 07. 2015 06.37
+1
opa ...kaj pa je to medo ...odklon od komu nistične politike ........ tudi slepa kura zrno najde
DonDonDan
06. 07. 2015 06.38
+1
Vsak bo lahko dvignil "svoj ponos", hehehe
peT99
06. 07. 2015 06.38
+1
Nemci zagotovo ne bodo več poslušali praznih obljub, kar bi lahko bilo Grkom jasno. Draga je ta njihova "demokracija".
prašek
06. 07. 2015 06.39
+3
jack ..... To pomeni, da jaz razmisljam s svojo glavo in ne Ivanovo ! Vedno !
jackgaton
06. 07. 2015 06.39
+1
problem sploh ni v bankomatih .....grki bodo verjetno še lahko dvigovali svoj denar na privat računih dokler ga bodo imeli ................zanimivo bo kje bo država dobila keš za izplačilo penzij in plač v javnem sektorju ..............
prašek
06. 07. 2015 06.41
-1
V močnem realnem sektorju pa bo seveda denarja kolikor hočeš :-)))
DonDonDan
06. 07. 2015 06.48
+2
Medo misli da ve, kje se vedno da še kaj denarja "izčupat" in "načerupat".
Biofanatik
06. 07. 2015 06.51
-1
PS2Xministri
06. 07. 2015 06.56
+1
dostojevski II
06. 07. 2015 06.57
+0
Dvomim, da bodo skušali Nemci z zavlačevanjem pogovorov doseči, da bi se Grki obrnili proti Sirizi. Dvomim, ne zaradi nemške dobrote, temveč zato, ker bi bilo to preveč očitno. Že 7 dni imajo na mizi predlog grške vlade in čas je, ne da ga začnejo preučevati, temveč da nanj odgovorijo.
windmaster
06. 07. 2015 06.30
+2
Kakorkoli se obrnejo, grki potrošijo veliko več kot zaslužijo, ne plačujejo davkov, ne delajo prav radi, imajo ogromno korupcije. Brez pomoči celega razvitega sveta so opleli po dolgem in počez. Ne moreš se ti it socializma ko je cel svet v kapitalizmu. Lahko edino poizkušaš živet zdrav kapitalizem in ne pokvarjenega kot npr, v Sloveniji!
01xxy
06. 07. 2015 06.37
+5
V Sloveniji živimo Mramorjev kapitalizem, ki ne loči ropanja od normalnega življenja. O Cerarju sploh ne bi govorili.
Sputnik
06. 07. 2015 06.25
+3
za vso nastalo situacijo so si krivi izključno oni samo in noben drug jim ni pomagal pri tem. imeli so daleč najvišje pokojnine in plače pa še DDV niso plačevali. to pomeni da so živeli daleč nad svojimi zmožnostmi. namesto da bi zmanjšali apetite so raje prosili za pomoč. pri nas nam pa apetite manjšajo že skozi pa še z našim denarjem delajo kot da smo ga na cesti pobrali. naša država našega denarja ne ceni čeprav je bil težko prigaran in pod strogimi delovnimi pogoji, grčija pa svoj denar rada zapravlja in k temu tudi spodbuja ljudi. če bi si samo zrihtali pobiranje davka bi jim šlo super. samo kaj ki se ljudje takoj začnejo jokat v grčiji da jim gre slabo imajo pa 1500€ pokojnine. ne vem če imajo razlog za tako obnašanje
prašek
06. 07. 2015 06.06
+0
In kaj sedaj ? kako bodo sedaj nahranili svoje upokojence
prašek
06. 07. 2015 06.07
+7
Jih bojo poslali v zahodno EU. Tu jih imate, pa jih demokraticno nahranite .
prašek
06. 07. 2015 06.09
+4
Bankomati se bodo pa cudezno napolnili z denarjem, ki ga ni vec
prašek
06. 07. 2015 06.10
+3
dostojevski II
06. 07. 2015 06.14
+2
Dobro jutro !!! Kaže da si prespal zadnji teden, ker se ti niti ne sanja kaj sledi.....30.06.2015........ Grčija je danes zaprosila za dveletni program pomoči iz evropskega mehanizma stabilnosti (ESM) skupaj s prestrukturiranjem dolga, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz urada grškega premierja Aleksisa Ciprasa.
prašek
06. 07. 2015 06.28
+3
Eno lepo jutro tudi tebi. Nisem ravno prespal, sem pa bil bolj na traktorju in na senožeti. Bolj malo časa imam in dobro si ugotovil, da nisem prav na tekočem !
prašek
06. 07. 2015 06.28
+1
Ena največjih evropskih bank Deutsche Bank je pred referendumom za primer, da bo večinsko podprt »ne«, pripravila štiri scenarije. Za najbolj (bolj ali manj enakovredno) verjetna so pri banki ocenili scenarija o novem dogovoru ter o izstopu Grčije iz območja z evrom. Scenarij o novem dogovoru predvideva, da bodo banke ostale dlje časa zaprte, kar bo pripomoglo k odstopu Sirize in oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki bi potem z upniki sklenila dogovor. Pri scenariju o Grexitu pa Deutsche bank dodaja, da se verjetnost tega povečuje z razliko med glasovi »ne« in »da« v korist prvih. Najmanj verjeten scenarij je po oceni Deutsche Bank, da bi upnice Grčiji ponudile mehkejši program odplačila dolga.
prašek
06. 07. 2015 06.31
+0
dostojevski II
06. 07. 2015 06.51
+5
Napisal si točno to, kar sem sam že 10X. Da sta EU dejansko Nemčija in Francija. V EU imata škarje in platno stalno v rokah Nemčija in Francija. Ostale članice pa statirajo in kimajo. In ne odločajo o ničemer. Lepa demokracija !
prašek
06. 07. 2015 06.05
+1
Eno lepo jutro in se lepsi dan zelim vsem tovarisem in tovarisicam !
nastjamarko
06. 07. 2015 05.58
+6
Ne vem kaj so grki mislili s tem referendumom. Dejstvo je,da so do sedaj živeli na veliki nogi sedaj bodo pa še izsiljevali pogoje. Tudi mi smo jim posodili denar, ki ga nikdar ne bomo videli. Eni res pišete kozlarije o izsiljevanju evrope. Upam ,da jim ne dajo denarja in grejo v bankrot.
dostojevski II
06. 07. 2015 06.03
+3
Ti res ničesar ne veš. Grki so že 6 dan v bankrotu.
pe?navodo
06. 07. 2015 06.31
-1
Andrej Kodrin 1
06. 07. 2015 05.44
+3
dejstvo je da si z izposojenim denarjem nemoreš vračat svojih dolgov
dostojevski II
06. 07. 2015 06.09
+8
To ni do sedaj počela samo Grčija. To počne Slovenija že 8 let. Od kar je SLO v evroobmočju, je to stalna praksa.