Tujina

EU na pomoč s 180 milijoni evrov

Abidžan, 12. 04. 2011 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./STA/Reuters/M.M.
Komentarji
3

EU bo finančno pomagala Slonokoščeni obali. Aretacijo Gbagboja so pozdravili številni mednarodni politiki, ki pozivajo k poštenemu sojenju in spoštljivemu ravnanju z nekdanjim predsednikom.

Slonokoščena obala je po aretaciji Laurenta Gbagboja vstopila v ''novo dobo, dobo upanja'', je povedal predsednik Alassane Ouattara, ki je pozval k miru in vojsko pozval, naj odloži orožje. ''Naša država je obrnila boleč list v svoji zgodovini,'' je dejal. Televizija, ki podpira Ouattaraja, je sporočila, da so Gbagbojevi generali že prisegli zvestobo novemu predsedniku.

Po aretaciji Gbagboja so nekdanjega predsednika, ki ni želel predati oblasti, odpeljali v hotel Golf, kjer ima svoj sedež Ouattara. V Parizu lociran Gbagbojev svetovalec Toussaint Alain je povedal, da so francoske sile v predsedniško palačo vdrle s tanki in nato aretirale Gbagboja, vendar tako ZN kot Francija zanikata, da bi njune sile vstopile v rezidenco predsednika. Aretacijo so po njunih besedah opravile domače sile.

Gbagbojev svetovalec je danes celo dejal, da so Gbagboja francoske sile "ugrabile", kar bi pomenilo napad na suverenost države. Francozi še naprej zanikajo te navedbe.

Gbagbo in njegova žena po aretaciji
Gbagbo in njegova žena po aretaciji FOTO: Reuters

Po aretaciji so na ulicah privrženci Ouattare slavili. ''Neverjetno je, kaj se dogaja tukaj. Ljudje tekajo v vse smeri in vpijejo, da so končno svobodni,'' je povedal nek prebivalec mesta Abidžan.

Vendar nasilja še ni konec. Več tednov so privrženci Gbagboja oboroževali mlade prestopnike s kalašnikovkami in jih pozivali, naj branijo svojo državo. Po teroriziranju vseh sosesk, so zdaj ti mladi na strani poražencev – ostali so brez vodje, jezni in še vedno nevarni. ''Naše delo še ni končano,'' je rekel član ene izmed oboroženih skupin, ki postavljajo cestne zapore okoli Ouattarejevega okrožja, da Gadafijevim privržencem ne bi uspelo vdreti noter.

Poziv k miru

Britanski zunanji minister William Hague je pozdravil pridržanje Gbagboja, saj je po njegovem mnenju nekdanji predsednik v zadnjih mesecih ''deloval v nasprotju z demokratičnimi načeli''. Hague je še pozval oblasti, naj z Gbagbojem delajo spoštljivo, prav tako pa upa, da bo sodni proces zoper njega pravičen in pravilno organiziran.

Združeni narodi so v ponedeljek sporočili, da je bilo po ocenah v spopadih po državi od lanskega decembra ubitih najmanj 800 ljudi, od tega 400 samo v Abidžanu. Tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq je ob tem dejal, da gre za podatke do pred tednom dni, da pa se bojijo, da so številke še veliko višje.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je dejala, da je aretacija Gbagboja poslala jasen signal, da se bodo voditelji, ki se oklepajo oblasti, soočili s posledicami. Prav tako je pozvala vse državljane, naj ostanejo mirni in si ustvarijo mirno prihodnost.

Ban Ki Mun pozval k preprečitvi maščevanja nad Gbagbojevimi pristaši

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je predsednika Slonokoščene obale Ouattaro pozval, naj se po prijetju njegovega predhodnika Gbagboja izogne novemu prelivanju krvi in prepreči morebitno maščevanje nad Gbagbojevimi pristaši.

Generalni sekretar ZN je s Ouattaro govoril nekaj ur po tem, ko so sile mednarodno priznanega predsednika države v Abidžanu prijele Gbagboja. Kot je dejal Ban, je Ouattara odgovoren za Gbagbojevo varnost. Zdaj ko je nekdanji predsednik, ki od volitev novembra lani ni hotel predati oblasti, v rokah predsednikovih sil, Ban pričakuje, da ne bo novega prelivanja krvi.

Slavje na ulicah Abidžana
Slavje na ulicah Abidžana FOTO: Reuters

Odgovorni za kršitve človekovih pravic morajo odgovarjati

Ban je še pozdravil poziv Ouattare k ustanovitvi komisije za nacionalno resnico in spravo, ki bo preučila obtožbe o pobojih in drugih zločinih, ki sta jih v spopadih zagrešili obe strani, je sporočil tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky. Ban je poudaril, da morajo odgovorni za kršitve človekovih pravic za to odgovarjati.

Slonokoščena obala ima po njegovem "zgodovinsko priložnost" in se mora truditi za dosego nacionalne sprave in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Misija ZN, ki ima v državi več kot 9000 pripadnikov, bo pomagala pri skrbi za red in mir, je še dejal Ban.

EU na pomoč Slonokoščeni obali s 180 milijoni evrov

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov povezave v Luksemburgu, na katerem naj bi se dogovorili za finančno injekcijo Slonokoščeni obali, dejala, da gre za načrt, kako bi državljanom Slonokoščene obale zagotovili "mir, svobodo, gospodarstvo in spet normalno življenje".

Evropska unija bo priskočila Slonokoščeni obali na pomoč s 180 milijoni evrov posebne pomoči za obnovo po strmoglavljenju nekdanjega predsednika Gbagboja, je danes v Bruslju napovedal evropski komisar za razvojno pomoč Andris Piebalgs.

Piebalgsova napoved sledi obljubi Francije, da bo Slonokoščeni obali, svoji nekdanji koloniji, priskočila na pomoč s 400 milijoni evrov. Kot je sporočil Piebalgs, bo Evropska komisija "pripravila prvi celovit paket za prenovo v višini 180 milijonov evrov v sodelovanju z vlado Slonokoščene obale".

Šlo naj bi za pomoč pri zagotovitvi osnovnih zdravstvenih in sanitarnih potreb ter zagotavljanje pitne vode, pa tudi za pomoč kmetijstvu. Prav tako naj bi odpisali dolgove Slonokoščene obale pri Evropski investicijski banki. Gre za pomoč novi administraciji mednarodno priznanega zmagovalca novembrskih predsedniških volitev Ouattaraja, da bo "znova spravil državo na pravo pot", je napovedal Piebalgs.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donat323
12. 04. 2011 21.06
pr ns pa 140 000 brezposelnih, pa pomagamo, ne vem še katerim, pa sem delal v državni firmi in mi je država še dolžna 10 000 eur, kdaj jih bom vidu, razen će bom grk
alterego
12. 04. 2011 18.42
kakavne krize torej ne bo?
dzekie
12. 04. 2011 17.41
...ki postavljajo cestne zapore okoli Ouattarejevega okrožja, da Gadafijevim privržencem ne bi uspelo vdreti noter. Naj me eden razvetli, kaj imajo Gadafijevi z Slonokoščeno obalo !? Sem spregledal kaj lol