Tujina

Vulkan bi lahko spet zaprl nekatera letališča

London/Berlin, 15. 05. 2010 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Islandski ognjenik Eyjafjallajokul je še vedno aktiven, zaradi česar obstaja možnost, da bo zračni promet v nekaterih državah zaradi oblaka vulkanskega pepela spet moten.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

Velika Britanija in Nemčija sta sporočili, da bi oblak vulkanskega prahu v naslednjih dneh tam lahko spet povzročil prekinitve v zračnem prometu.

Britansko ministrstvo za promet je tako na podlagi trenutnih vremenskih razmer in napovedi objavilo, da bodo prekinitve najverjetneje trajale od nedelje zjutraj do torka. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da bo veter prinašal pepel z Islandije vse do takrat, v torek pa vendarle spremenil smer.

Britanski minister za promet Philip Hammond je dejal, da objavljajo vremenske napovedi za pet dni vnaprej, zato da bi letalskim družbam in potnikom dali najboljše možne informacije in čas, da lahko spremenijo svoje načrte. Kljub temu pa po njegovih besedah situacija ostaja negotova, saj se vremenske razmere lahko hitro spremenijo.

Oblak pepela naj bi zajel tudi Irsko, ki je prav tako sporočila, da bo najverjetneje zaprla tri letališča na zahodni obali. Oblak se bo nad ta del države namreč predvidoma pomaknil že v nedeljo zjutraj.

Možne prekinitve tudi v Nemčiji

Predstavnik nemške kontrole zračnega prometa Axel Raab je medtem povedal, da bi se oblak pepela lahko pomaknil nad Nemčijo in povzročal motnje v prometu od ponedeljka naprej. Opozoril je sicer, da so indikatorji, ki kažejo na to, še vedno zelo nezanesljivi.

Nemčija bo zato v nedeljo opravila testni polet, s katerim bodo ugotavljali, kakšna koncentracija pepela je v zraku. Odločitev o morebitnem zaprtju letališč bo temeljila na podlagi teh rezultatov, je še povedal Raab.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
15. 05. 2010 18.46
ENAC zracna agencija v Italiji dosegla da se letalska druzba Ryanair kaznuje z 3 M eu za nepomoc svojim potnikom pri zadnjem zracnem zastoju v Italiji
skydrol7
15. 05. 2010 18.18
vulkanski prah in letala - to ni za skupaj .............
jez_jezen
15. 05. 2010 16.53
Dej nehajte nakladat! Poglejte si sliko iz web kamere od tam pa boste videli, da se je ognjenik umeril! Novinari, ne zganjajte panike prosim!