Tujina

Omilili pravila za lete skozi vulkanski pepel

Ljubljana, 18. 05. 2010 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./V.L./STA
Komentarji
8

Velika Britanija je omilila pravila za letalske lete, ki bi jih lahko ogrožal vulkanski pepel. Vulkanski oblak naj še nekaj časa ne bi dosegel Slovenije.

Vulkanski prah
Vulkanski prah FOTO: Reuters

Nova pravila, ki so jih oblikovali letalske družbe, pristojne oblasti in proizvajalci letal, so namreč podvojila mejo dovoljene koncentracije vulkanskega prahu, skozi katero naj bi letala lahko varno letela.

V skladu z novimi pravili bodo lahko letala letela skozi oblake vulkanskega prahu, ki vsebuje do 0,004 grame delcev na kubični meter zraka v primerjavi z največ 0,002 grama delcev na kubični meter zraka, kar je bila zgornja meja pred sprejetjem odločitve.

Nova pravila sicer od letalskih prevoznikov zahtevajo predhodno dovoljenje za let od proizvajalcev letal in letalskih motorjev, ki lahko po besedah izvršnega direktorja civilnih letalskih oblasti Andrewa Haina edini določijo gostoto, skozi katero še lahko letijo posamezni tipi letal.

Gibanje vulkanskega pepela v naslednjih 24 urah.
Gibanje vulkanskega pepela v naslednjih 24 urah. FOTO: ARSO

'Neumne odločitve'

Predstavnik letalske družbe Virgin Atlantic je letalske oblasti obtožil, da so bile prepovedi letalskega prometa in zaprtja letališč po Evropi "neumne odločitve", zaradi katerih je letalska družba izgubila okoli 83 milijonov funtov. Odločitve o prepovedi letov so kritizirali tudi predstavniki letalske družbe British Airways, ki naj bi izgubila okoli sto milijonov funtov.

Evropske agencije za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je v ponedeljek sporočila, da naj bi bilo zaradi vulkanskega pepela v Evropi odpovedanih okoli 1000 letov. Opravljenih letov naj bi bilo okoli 28.000.

Predstavnik britanske vremenoslovske družbe, ki civilne letalske oblasti oskrbuje z vremenskimi napovedmi, je sicer poudaril, da prepovedi in strogi ukrepi niso bili pretirani in poudaril,da se razmere na nebu nad Veliko Britanijo spreminjajo iz ure v uro.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je medtem danes izrazilo nezadovoljstvo zaradi ponovnega zapiranja evropskega zračnega prostora zaradi vulkanskega pepela po močnejšem izbruhu minuli konec tedna. Po njihovem mnenju ukrep ni bil potreben.

IATA meni, da modeli, ki se jih uporablja pri sprejemanju odločitev za zaprtje zračnega prostora, niso primerni, saj so enodimenzionalni in ne prispevajo nujno k varnosti. "Rezultat tega je nepotrebno zapiranje zračnega prostora," je dejal direktor IATA Giovanni Bisignani. Združenje vlade evropskih držav poziva, naj čim prej razvijejo natančnejše postopke za ugotavljanje vsebnosti pepela v zraku.

Vulkanski prah
Vulkanski prah FOTO: Reuters

Vulkanski pepel bo dosegel Slovenijo

Vulkan prah se pomika proti Sloveniji. V ponedeljek je segal do višine okoli osem kilometrov. Zadrževal pa se je na območju Severnega morja in nad Nizozemsko, ki je tudi zaprla letališče v Amsterdamu.

Danes vpliv vulkanskega pepela sega tudi do srednje Evrope in območja Alp, kjer se bo predvidoma zadrževal tudi še v sredo. Oblak naj bi se na poti do Alp razredčil, prav tako pa naj bi ga dodatno izprale tudi padavine na severni strani Alp. Oblak naj bi se zadrževal na višini med tremi in šestimi kilometri.

Na Službi za letalsko meteorologijo so za 24ur.com dejali, da vulkanski oblak naj ne bi dosegel Slovenije še vsaj 24 ur. Trenutno se giblje nad Nemčijo in Avstrijo. Gibanje oblaka je odvisno od vetrov, proti Sloveniji z Islandije pa piha severozahodni veter.

Koncentracija vulkanskega šrahu predvidoma ne bo tako visoka, da bi vplivala na letalski promet, so danes povedali na Agenciji RS za okolje (Arso). "Vulkanski prah bo po sedanjih napovedih Slovenijo dosegel precej razredčen, tako da predvidoma ne bo vplival na letalski promet," je povedal dežurni prognostik Brane Gregorčič.

Kdaj bo nehal bruhati?

Dejavnost islandskega ognjenika Eyjafjallajökull se je po močnejšem izbruhu minuli konec tedna "nekoliko zmanjšala", še vedno pa ni nobenega znamenja, da bo kmalu prenehal bruhati. Islandski meteorologi v ognjeniku še vedno beležijo eksplozivno dejavnost. Veter oblak trenutno odnaša proti vzhodu, davi pa ognjenik ni bil viden, saj so ga zakrivali deževni oblaki.

Islandski zračni prostor je trenutno zaprt za notranje lete, promet na mednarodnem letališču v Reykjaviku pa poteka nemoteno.

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
18. 05. 2010 19.26
Britanska CAA je odobrila letalski druzbi FlyBEE ki ima celotno floto letal tipa Bombandier Q400 da lahko opravlja polete tudi v concentraciji prahu do 0.004g/m3.... to je prvo letalo , ki je dobilo dovoljenje za polete na podlagi pozitivne analize proizvajalca letal tega tipa ter proizvajalca motorjev Pratt & Whitney katere to letalo uporablja... letalo tipa Bombandier Q400 je 70 sedezno z visoko kvalitetnimi by-pass turbo fan P&W motorji in z vso moderno navigacijsko/comunikacijsko opremo z STOL karekteristiko. To je dobrodosla novica za letalski potniski promet v casu kjer je tudi najmanjsa koncentracija V/prahu bila vzrok za prepoved letenja....
antitrust08
18. 05. 2010 19.09
Zdaj pa ene 5 komadov dol pade...PANIKA !
maca_pes
18. 05. 2010 13.00
oj kva če bo zaprt zračni prostor v času sp v nogometu, pol bojo evropske reprezentance kr peš šle v južno afriko=)=)=)
krivulja
18. 05. 2010 11.10
Nekdo fino služi s tem prahom!!! Naj letala ostanejo na zemlji,je bolj donosno,če še od države kasiraš za nič stroškov.
peter102
18. 05. 2010 10.53
Ja spet ta vulkanski pepel POL BO PA ADRIA PROSILA DRŽAVO ZA POMOČ???????? TAKO je to bo treba državo prosit za pomoč ko ti bo avto toča sesula in ko ne boš mogel v službo naj ti povrnejo stroške in te opravičijo pri delodajalcu :-) DRŽAVA MORA ZA VSE POSKRBET !! Ko pa so ti znanstveniki tako pametni in napredni bi pa ja lahko poslali kako raketo da počisti ta pepel!! TAKO JE TO ha ha Spet bomo malce prizemljeni narava hitro poskrbi!!!!!
jurjur
18. 05. 2010 10.08
Narko: Vulkanski prah so sicer majhni delčki, so pa iz zelo trde snovi in imajo ostre robove. Ko letalo trči v prah, se to dogaja pri hitrosti okoli 800 km na uro. Pri tej hitrosti je nevaren tudi razredčen prah. Koliko prahu v zraku je še varno, bomo vedeli, ko bo kakšno letalo zaradi tega padlo dol
yyyeb
18. 05. 2010 09.53
ta zemlja nas bo pojedla.ne zaslužimo si živeti.pol pa ne bo več pomembno od koga je piranski zaliv...kje je meja ,čigavo je kaj
Peter Kralj 1
18. 05. 2010 09.10
SAJ STE VSI SKUPAJ POPOLNOMA ZNORELI! kakšna pa je sploh lahko koncentracija če je raspršena na površini milijon km2 in v 4 km deblem sloju? Tako velikih vulkanskih izbruhov je na desetine letno, pa ni bilo nobene panike. A želi "baselska 13" uničiti gospodarstvo EU?