Tujina

Washington Post in Guardian s Snowdnom do Pulitzerjeve nagrade

Washington, 14. 04. 2014 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški časnik Washington Post ter britanski Guardian sta letošnja dobitnika Pulitzerjeve nagrade za javno službo. To sta si prislužila z objavo vrste člankov o dejavnosti NSA.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: Reuters

Ameriški časnik Washington Post ter britanski Guardian sta letošnja dobitnika Pulitzerjeve nagrade za javno službo. To sta si prislužila z objavo vrste člankov o dejavnosti ameriške Službe za nacionalno varnost (NSA) na podlagi dokumentov, ki sta jih dobila od nekdanjega pogodbenika NSA Edwarda Snowdna.

Časopisa sta od lanskega leta sproti objavljala informacije o tajnih vohunskih programih ameriške vlade doma in po svetu, kar je pomagalo sprožiti razpravo o upravičenosti takšnega početja.

ZDA so prišle v težave tudi pri zavezniških državah, saj je prišlo na dan, da je NSA vohunila za voditelji teh držav. Predsednik ZDA Barack Obama je zaradi razkritij dejavnosti ameriških vohunov napovedal nekaj manjših reform, sporne vohunske programe pa je ohranil.

Nagrade za novinarske dosežke, poimenovane po pokojnem novinarju in izdajatelju Josephu Pulitzerju, podeljuje sklad na univerzi Columbia v New Yorku.

Med letošnjimi nagrajenci je tudi časopis Boston Globe, ki je osvojil nagrado za novice v nastajanju zaradi poročanja o terorističnem napadu na bostonski maraton aprila lani.

Tiskovna agencija Reuters je osvojila nagrado za mednarodno poročanje o preganjanju muslimanske manjšine v Mjanmaru, New York Times je osvojil dve nagradi za fotografijo, in sicer za bombna napad na trgovski center v Nairobiju in na bostonski maraton.

Chris Hamby iz Centra za neprofitno javno integriteto pa je osvojil nagrado za raziskovalno novinarstvo s članki o zaroti zdravnikov ter odvetnikov proti odškodninam obolelim rudarjem.

Pulitzerjev nagrajenec dobi denarno nagrado 10.000 dolarjev, razen zmagovalca v kategoriji javne službe, ki si prislužil zlato medaljo. Nagrade podeljujejo v 14 kategorijah.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GlavniModerator
14. 04. 2014 23.21
+7
to je podobn kot viktorji kjer sami seb talajo nagrade, prou komicni so zahodni mediji s temi nagradmi
MarsAudiac
14. 04. 2014 23.16
+19
Kot posameznik pa si nagrado definitivno zasluži Edward Snowden.In to Nobelovo za mir,da si vsaj malo popravijo renome!