Tujina

WHO na nogah: Kuga na Madagaskarju

Antananarivo/Ženeva, 22. 11. 2014 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Umrlo je že 40 ljudi, več kot sto je okuženih. Bolezen je že v prestolnici. Ker je ta izredno gosto naseljena, zdravstveni sistem pa močno šepa, so se v WHO očitno odločili, da ne bodo ponovili napake, ki so jo storili z ebolo.

V izbruhu se je od konca avgusta okužilo že najmanj 119 ljudi.

Na Madagaskarju je izbruhnila kuga, ki je že zahtevala 40 življenj, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Ob tem opozarjajo, da bi se lahko bolezen hitro razširila po gosto poseljeni prestolnici države Antananarivo.

Prvi primer okužbe so zaznali že konec avgusta v neki vasi, približno 200 kilometrov zahodno od prestolnice Antananarivo. Okuženi moški je umrl tri dni kasneje. V glavnem mestu so do zdaj potrdili dva primera okužbe, ena žrtev je že umrla.

Ker je prestolnica izredno gosto naseljena, zdravstveni sistem pa močno šepa, so se v WHO očitno odločili, da ne bodo ponovili napake, ki so jo storili z ebolo. Tokrat namreč gredo nemudoma v akcijo omejevanja širjenja okužbe.

V današnjih časih se kuga pojavlja le redko, v večini primerov v delih Afrike ali Azije. Zaradi bubonske kuge, znane kot črna smrt, je v srednjeveški Evropi umrlo 25 milijonov ljudi.

Situacijo dodatno zapleta odpornost bolh proti insekticidu deltamethrin, ki ga na Madagaskarju uporabljajo proti tem zajedavcem. Kuga namreč prizadene predvsem glodavce, prenašajo pa jo bolhe. S kugo se ljudje okužijo tako, da jih piči bolha, ki je pila kri okužene živali. A WHO tokrat opozarja, da gre pri dveh odstotkih primerov okužbe na Madagaskarju za bolj zahtevne primere kuge. Bolezen se v teh primerih prenaša s človeka na človeka, in sicer s kašljem.

Veliko pozornost morajo tamkajšnje oblasti nameniti tudi zapornikom, saj so zapori polni podgan.

Če zdravniki bolezen še pravočasno odkrijejo in potrdijo, lahko pacienta zdravijo z antibiotiki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
22. 11. 2014 22.37
+4
Kakšna kuga, definicije, ime, pa to.
felix59 drugič
22. 11. 2014 19.38
-3
Dejstvo je, da nas je preveč na tem svetu. Mati zemlja bo posredno poskrbela za naravno selekcijo z lakoto ,epidemijami, boleznimi, naravnimi nesrečami.....
LaDecima
23. 11. 2014 13.16
+6
prej oblastniki in bogataši kakor Zemlja .
cvitko123
22. 11. 2014 18.35
+5
Ja cel svet se bo okuzil, tako kot je bilo pri eboli
Zrkizz
22. 11. 2014 17.31
-7
Napaka WHO ki j ene smejo ponoviti? Katera to, zagnati nepotrebno paniko hitro? Ker ucinkovih korakov tako nimajo.
Krta?a 21
22. 11. 2014 16.46
+10
Daj naj en ze naredi red in zapre to WHO zionisticno zalego. Samo se skodo delajo.