Tujina

Evropska komisija miri države EU, pri nas tveganje za okužbo izredno nizko

Ženeva, 08. 08. 2014 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Ta izbruh se širi hitreje in prehiteva naša prizadevanja po nadzoru," širnemu svetu sporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Možnosti, da ebola pride v Slovenijo, so po mnenju strokovnjakov majhne, MZZ pa odsvetuje potovanja v Sierro Leone, Liberijo in Gvinejo.

Širitev smrtonosnega virusa ebole, ki od začetka leta pustoši po zahodu Afrike in je terjala že skoraj tisoč življenj, se kljub velikemu trudu pristojnih nadaljuje. Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) priznavajo, da stvar uhaja izpod nadzora. "Ta izbruh se širi hitreje, kot ga mi lahko zajezimo," je danes na tiskovni konferenci dejala generalna direktorica Margaret Chan. Njene besede so letele predvsem na dogajanje v Gvineji, Liberiji, Sierrri Leone in Slonokoščene obale.

WHO je zato razglasila mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja. Tako se je sicer na zasedanju v Ženevi soglasno odločil poseben odbor za izredne razmere, ki ga sestavljajo mednarodni strokovnjaki na področju zdravja in zdravstvenih politik, je pojasnila Chanova.

Po zadnji statistiki WHO je hemoragična mrzlica v zahodni Afriki doslej terjala 932 življenj, potrdili so 1711 primerov okužbe. Veliko večino primerov beležijo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone.
Po zadnji statistiki WHO je hemoragična mrzlica v zahodni Afriki doslej terjala 932 življenj, potrdili so 1711 primerov okužbe. Veliko večino primerov beležijo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. FOTO: Reuters

Izbruh zahteva usklajen mednarodni odziv, možno zaprtje meja in omejitve potovanj

Kot so pojasnili na našem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, to pomeni, da so ebolo razglasili za "izredni dogodek, ki pomeni tveganje za javno zdravje mednarodnega pomena in zahteva usklajen mednarodni odziv". Ta odločitev omogoča, da sedaj po vsem svetu razglasi mednarodnopravno zavezujoča zdravstvena pravila s ciljem zajezitve epidemije nevarnega virusa. Med drugim so možni ukrepi karantene, kot so zaprtje meja ter omejitve mednarodnih potovanj.

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je v državi razglasil izredne razmere in odobril sprostitev nekaj manj kot 12 milijonov ameriških dolarjev sredstev za boj proti bolezni.

Zaenkrat se sicer pristojni odbor WHO za to vrstne ukrepe ni odločil. Morajo pa biti potniki nujno seznanjeni s situacijo glede ebole in tem, kako se zaščititi pred njo. Okuženi z ebolo lahko potujejo le izjemoma, ko ustrezno zdravljenje tam, kjer se nahajajo, ni mogoče. Vlade prizadetih držav so pozvane, da – če tega še niso storile – razglasijo izredne razmere.

Kot je poudarila Chanova, smo na zahodu Afrike priča najhujši epidemiji smrtonosne hemoragične mrzlice v zadnjih štirih desetletjih. Mednarodno skupnost je pozvala, naj pomaga prizadetim državam.

Voditelji afriških držav, ki jih je izbruh najbolj prizadel, so obljubili, da bodo okrepili ekipe na terenu ter tako pripomogli k izolaciji območij, kjer se je bolezen najbolj razširila. Sklenili so tudi, da bodo omejili promet in poostrili nadzor na letališčih. Tokrat se je pridružila tudi Gvineja, kjer so se sicer ob začetku izbruha upirali uvedbi dragih ukrepov.

Tako so v bolnišnico v Atlanti pripeljali okuženo ameriško misijonarko Nancy Writebol.
Tako so v bolnišnico v Atlanti pripeljali okuženo ameriško misijonarko Nancy Writebol. FOTO: Reuters

ZDA odprle pot za uporabo testnega zdravila

Učinkovitega zdravila ali cepiva proti smrtonosni hemoragični mrzlici svet doslej ni poznal. V večini primerov okužbe z ebolo je tako sledila smrt. Kljub hitremu napredku v medicini in poskusom ustvariti učinkovito orožje proti eboli, vse do pred kratkim na ljudeh še niso preizkusili nobenega zdravila.

V ZDA so nato pred dnevi iz Afrike prepeljali dva Američana, okužena z ebolo, ki ju sedaj zdravijo z eksperimentalnim zdravilom, na katerega naj bi se oba dobro odzivala.

Ker bi lahko ta zdravila pomagala zajeziti epidemijo ebole v zahodni Afriki, se je ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) sedaj odločila, da omili omejitve za uporabo zdravila TKM-ebola na ljudeh. Zdravilo bi posledično lahko uporabili za obolele v zahodni Afriki. FDA mora namreč eksperimentalno zdravljenje najprej dovoliti v ZDA, nima pa besede pri tem, ali ga bodo uporabile tudi druge države.

Po zagotovilu vodje laboratorija za diagnostiko zoonoz Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani Tatjane Avšič Županc, ki je referenčni laboratorij WHO za diagnostiko virusnih hemoragičnih mrzlic, je laboratorij v polni pripravljenosti za diagnostiko virusa ebole. "To imamo že leta, letos pa smo se še dodatno šolali. Tako imamo vse pripravljeno," je dejala. Kot je dodala, imajo laboratorij tretje stopnje biološke varnosti, kjer lahko obdelujejo vzorce potencialno okuženih z virusom ebole. "Slovenija je glede laboratorijske diagnostike stoodstotno sposobna slediti priporočilom WHO," je zagotovila.

V ZDA so sicer pripravljeni na to, da bo iz zahodne Afrike v državo v prihodnje prispelo še več okuženih oseb, ki bodo morda nato okužile tudi svoje bližnje. Vodja ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) Tom Frieden je poudaril, da je treba biti na širjenje virusa vsekakor pripravljen.

Zdravniki brez meja so medtem kritizirali odziv na širjenje ebole kot prepočasen. "Terjala je življenja, ker se je prepočasi ukrepalo," je sporočila organizacija v New Yorku. "Razglasitev nevarnost mednarodnih razsežnosti kaže, kako resno WHO jemlje izbruh, a izjave ne rešujejo življenj," so še sporočili in dodali, da je jasno, da epidemije brez obsežne uporabe človeških virov in materiala ne bo mogoče zajeziti.

Medtem so ZDA družine svojih diplomatov v Liberiji pozvale, da zapustijo državo, prav tako pa so svoje državljane posvarile pred potovanji v Liberijo.

Evropska komisija miri: tveganje za okužbo na ozemlju EU je izjemno nizko

Evropski komisar za zdravje Tonio Borg, ki želi pomiriti državljane EU, je v izjavi zapisal, da je tveganje za okužbo z virusom ebole na ozemlju EU izredno nizko.

Kot pravijo, ima EU zelo visoke standarde zdravja in preventivnega zdravstvenega varstva. V kolikor bi se virus ebole pojavil na ozemlju EU, so države članice ob podpori Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in WHO pripravljene na odziv. Odbor EU za zdravstveno varnost koordinira izmenjavo informacij in usklajuje pripravljenost. Informacije za potnike, ki se odpravljajo na prizadeta območja, so že na voljo in se redno posodabljajo.

Verjetnost, da ebola pride v Slovenijo, je majhna

Verjetnost, da ebola pride v Slovenijo, je majhna. Slovenski državljani namreč ne potujejo pogosto v skupino afriških držav, ki so ogrožene. Možnosti za okužbo se najlaže izognemo, če na ogrožena območja ne potujemo, pravi zdravnica epidemiologinja Veronika Učakar. Kdor pa že mora nujno odpotovati na ogrožena območja, naj se izogiba stikom z obolelimi, svetuje.

Ebola se namreč prenaša s tesnimi stiki in telesnimi tekočinami, je dejala. Po njenih besedah se je treba izogibati tudi uživanju mesa, med sadjem pa izbiramo tisto, ki ga je mogoče olupiti.

Je pa slovensko zunanje ministrstvo na spletu objavilo svarilo pred potovanji na zahod Afrike – zaradi izbruha ebole odsvetujejo vsa potovanja v Sierro Leone, Liberijo in Gvinejo.

Zdravstveni delavci
Zdravstveni delavci FOTO: Reuters

11,9 milijona evrov evropske pomoči

Včeraj je na vojaškem letališču pri Madridu pristalo letalo s španskim misijonarjem, 75-letnim katoliškim duhovnikom Miguelom Pajaresom, ki se je v Liberiji okužil z virusom ebole. Gre za prvega okuženega s tem smrtonosnim virusom, ki so ga z zahoda Afrike, kjer se bolezen širi, pripeljali v Evropo. Skupaj z njim je prispela tudi španska nuna, ki je prav tako okužena z virusom ebole.

EU je danes za boj proti tej bolezni namenila dodatnih osem milijonov evrov. S tem se je pomoč unije za zajezitev nevarne bolezni letos povišala na 11,9 milijona evrov, so sporočili iz Bruslja. Poleg tega bodo v prihodnjih dneh, najverjetneje v Sierri Leone, namestili že drugi mobilni laboratorij, ki omogoča izvajanje testov in diagnostike. "Odločeni smo se boriti proti nadaljnjemu širjenju smrtonosne epidemije. Številna življenja so odvisna od naše takojšnje pomoči. Naša podpora bo omogočila nujno potrebno zdravstveno oskrbo in krepitev preventivnih ukrepov, ki jih bodo izvedle naše partnerske organizacije," je dejala evropska komisarka za humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva.

Podporo bodo ljudem zagotovile partnerske organizacije. WHO zagotavlja opremo in nasvete, kakor tudi usklajevanje in spremljanje epidemiologije. Zdravniki brez meja sodelujejo pri klinični obravnavi primerov, vključno z izolacijo bolnikov in psihosocialno podporo svojcem ter sledenjem sumljivih primerov. Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca pomaga nacionalnim društvom Rdečega križa, ki ozaveščajo lokalne skupnosti o nevarnosti bolezni, jih učijo o preventivnih higienskih ukrepih in zagotavljajo varen pokop žrtev hemoragične mrzlice.

1711 primerov okužbe in 932 smrtnih žrtev

Po zadnji statistiki WHO je hemoragična mrzlica v zahodni Afriki doslej terjala 961 življenj, od teh so smrt zaradi ebole kot gotovo potrdili v 622 primerih, preostali veljajo za domnevne. Zabeležili so 1779 primerov okužbe. Veliko večino primerov beležijo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone.

Potem ko so drugo smrtno žrtev virusa in več primerov okužbe z njim zabeležili tudi v mestu Lagos, se širi strah pred širjenjem virusa v Nigerijo, po prebivalstvu največjo afriško državo. O zaenkrat le še sumu okužbe poročajo tudi iz Benina in Ugande.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justime
10. 08. 2014 16.41
povsod je panika ..pri nas pa nič. greš k zdravniku te pogleda napiše lekadol in en teden počitka-to je to...ma kakšna ebola
Ramzess
09. 08. 2014 10.58
V bistvu so že razglasili izredne razmere za javno zdravje po vsem svetu, ... na letališčih pa preverjajo potnike z infrardečimi kamerami, ki ugotavljajo visoko temperaturo, ki je kao prvi simptom za ebolo. Za moje pojme slab indikator, saj imajo ljudje lahko visoko temperaturo iz tisoč razlogov. Da ne pomislim na posledice takega pomanjkljivega ugotavljanja. Medtem pa je Obama podpisal akt o zapiranju ljudi, ki imajo težave z dihali, ne ki imajo ebolo. V glavnem pa gre za psihološko vojno.
Cowboy224
08. 08. 2014 23.52
+6
Ko reče vlada ne bojte se , takrat me je strah in vem da nekaj ni vredu :)
Ramzess
09. 08. 2014 10.54
+0
Krta?a 21
08. 08. 2014 21.25
-1
Res inteligenten virus moram rect. Gana, Lesoto....itd, cel kup drzav je preskocil pa so v istem pasu?! Ali to pomeni da virus pozna drzavne meje? Ti smenta.
Krta?a 21
08. 08. 2014 21.44
-2
A ni malo prevec ocitno? Predvidevam da "virus" kosi med predvsem revnimi prebivalci ki niso dobro prehranjeni in s slabo higieno? Se posebej pa med tistimi ki jih zdravijo zahodni zdravniki zaradi zdravil in ne zaradi virusa? Ring any bells?
schrodingerScat
08. 08. 2014 21.45
+0
schrodingerScat
08. 08. 2014 21.47
+0
aaa, razumem. nwo. načrtno čistijo revno prebivalstvo, zato da bodo ostali le bogati in se fajn imeli. sicer bi rekel, da jim bo pri vseh miljardah revnih s temi patetičnimi zlobnimi načrti in v tem tempu tole trajal nekje 12 miljard let in bodo moral malce pohitet, da bo dokončano še pred tem ko dokončno ugasne sonce, jim je pa treba čestitat, da vsaj poizkušajo.
Krta?a 21
08. 08. 2014 21.59
+1
Zakaj ze se je sirila kuga po evropi? Pomanjkanje higiene, pitna voda zarazena in namesto vode pili pivo in vino. Slaba prehrana.... Kaj je ze naredil Paracelsus?
schrodingerScat
08. 08. 2014 22.58
-1
slabe higienske razmere, pomanjkanje pitne vode in organizmi ki so bili zaradi navedenega nezmožni borbe z virusom. obstaja možnost, da so jo razvili v CDC oz farmacevtske multinacionalke zavoljo vzpostavljanja NWO ali hitrega zaslužka, vendar moram še preveriti kdo je lastnik patenta
schrodingerScat
08. 08. 2014 22.59
-1
aha, ne, lastniki so kitajec, rus in japonec. kuga je ok
pankration
08. 08. 2014 21.18
hehe ne se bat zato pa zeeeeloooo hitijo z iskanjem zdravila. ni alarma za paniko
Krta?a 21
08. 08. 2014 21.17
-1
Samo vprasam ce mislite se dolgo to propagando zganjat z lateks pajaci?
SeVednoSemDevica
08. 08. 2014 17.53
+1
ebola je prispela v slovenijo :D
Ov3r9000
08. 08. 2014 18.07
zdravapamet50
08. 08. 2014 16.56
+2
mogoče pa se je mati zemlja odločila, da opravi s tem virusom, ki se mu reče človeštvo....zraven vsega pa že uhaja metan iz sibirije...in vsi , ki se spoznajo malo na kemijo vedo....da.....
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.58
-1
zdravapamet50
08. 08. 2014 16.55
+6
SUMLJIVO SE MI ZDI...PRI PTIČJI GRIPI SO DELALI TAKŠNO PANIKO, TUKAJ PA SO VSI ČIMBOLJ TIHO.....prej ko slej bo prišlo v evropo, če ne drugače bodo afričani pobegnili v italijo.....in ebola je grozna bolezen
gjah
08. 08. 2014 16.51
+1
IT'S HAPPENING!!
Ov3r9000
08. 08. 2014 17.13
+1
It's HAARPEning? Al foljo gor pa tablete v koš.
SeVednoSemDevica
08. 08. 2014 16.50
+2
pomirte se ,, vse je uredu,, to vas oni samo straasijo,,vas je pa res panika pa strah prjela ;)
zdravapamet50
08. 08. 2014 16.55
+2
napakaa
08. 08. 2014 15.29
+2
se bomo pa stopili
Sara Rebek
08. 08. 2014 15.28
+1
Naj še enkrat povem... pogooglajte ebola patent. Ebolo je patentirala vlada zda. Kako je virus ušel iz epruvete bom prepustil vaši domišljiji.
Cmrlj3
08. 08. 2014 15.59
+2
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.25
-2
Pogooglajte še kako patentna zakonodaja deluje in kdo in kaj vse patentira. Potem se pa le prepusti domišljiji
schrodingerScat
08. 08. 2014 21.16
itak, penguin je bil opažen ko jo je v Kongo trosil
Krta?a 21
08. 08. 2014 21.50
+1
do zdaj se niso uspel nardit se nobenega virusa, kaj sele da bi ga vidli, hehehe. So pa to pobozne zelje ameriske vlade ja. Dlje od antraksa pa zal ne vidijo....
N33L33
08. 08. 2014 14.52
-1
Jaz mislim, da je evropa kar precej oddaljena od afrike. Slovenija pa še bolj. Da bi virus kar tako prišel v evropo, je zelo majhna verjetnost. Edino če gre po zraku. Potem pa je lahko nevarno za nas. Upamo da temu ni tako. Bomo videli, kaj se bo še zgodlo Mogoče bo to za nekatere neumnost, kar bom zdaj napisal. Najbobolje bi bilo, če bi uživali dosti kokosovega olja. Ker kokosovo olje ima močan antioksidant. Kokosovo olje ubija vse vrst virusov. Mogoče bi lahko celo preprečeli virus EBOLE.
luckyss..
08. 08. 2014 15.00
+3
Najboljše da prosiš za službo na 24 ur. Napisal si nekaj "trditev", ki nimajo nobenega smisla in povezave...
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.26
-4
kokosovo olje polno nasičenih maščob in kot tako eno najmanj zdravih za tvoje telo. drži se stran od tega.
Ov3r9000
08. 08. 2014 17.00
Kokosovo olje je dobro bolj za pečenje/kuhanje kot kaj drugega ampak samo za to ker razpada pri višji temperaturi in zato nastane manj kancerogenih snovi. Zdravo pa toliko kot kakšno maslo ali pa svinjska mast.
schrodingerScat
08. 08. 2014 21.18
-2
kdo bi si mislil, celo na vizita.si je bil objavljen članek o "koristi" kokosovega olja. Izjemno učinkovit pri zdravljenju vseh vrst virusov s tem da te pokonča s srčnim infaktom in prikrajša viruse za vir hranilnih snovi. Eventually.
Ramzess
08. 08. 2014 14.36
-6
"Puštanje ebole je biološki i psihološki napad George Sorosa i Bill & Melinda Gatesa" U svjetlu najnovije terorističke prevare, ebole, predsjednik Barack Obama upravo je potpisao izvršnu naredbu za provođenje pritvora svih osoba s teškom bolesti dišnog sustava. Da, dobro ste čuli! Dakle, ne ebole, nego samo ljudi koji imaju dišne probleme.
Ramzess
08. 08. 2014 14.40
-7
Međutim, jedini poznati soj ebole se prenosi kapljicama u zraku - Mayinga - koji nije viđen još od 1978. godine. To podsjeća na sličan poduhvat, kada su naši lideri počeli huškati na rat protiv Iraka tijekom 9/11, dok su inzistirali na tome da je napad na WTC počinjen iz špilje u Afganistanu. Ali ako ste zabrinuti zbog ebole, ne morate biti. To uvijek u početku izgleda kao psihološko ratovanje između poznatih sumnjivaca, baš kao što je to bilo s ptičjom gripom i svinjskom gripom.
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.27
+6
beri mal manj prevode infowars, že originali so natolcevanja
dr.dare
08. 08. 2014 14.24
+12
mene bolj kot ebolo skrbi to da oni mirijo!!!
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.34
+5
ni panike. če te pomiri, bo evropska komisarka Alenka Bratušek spisala eno sporočilo za javnost, v katerem bo pozvala vse rezidente EU k takojšnjemu umiku v zaprte prostore brez zračenja, v izogib takojšnjemu pogubljenju s strani umetno leta 1976 proizvedenega virusa
SeVednoSemDevica
08. 08. 2014 14.06
-3
vas je kej strah?
luckyss..
08. 08. 2014 14.41
+1
Naj se te končno nekdo usmili, da ne boš tako črnogleda...devica se hitro rima tudi na kaj drugega :)
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.27
+2
da ti ne boš več to kar si. tega me je vedno strah
Ov3r9000
08. 08. 2014 17.02
User1063544
08. 08. 2014 14.06
+1
IZREDNO NIZKO TVEGANJE: Je še vedno tveganje in je večje tveganje kot da tveganja nebi bilo...
Cmrlj3
08. 08. 2014 14.52
+2
no, realno gledano je v Evropi večje tveganje, da umreš za pljučnico in gripo. pa se glede tega nihče ne sekira. :D
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.28
+4
hvala za enostavno razlago pojma izredno nizko.
Erogir
08. 08. 2014 13.58
+7
Potrebno je pogledati večjo sliko. Res je, da je ebola v zadnejm mescu narasla v delih zahodne afrike in posledice so strašne in tragične, ampak so NIKAKVE proti vstalim večjim ubijalcem. V teh državah še vedno prevladuje HIV z 12% in okoli 1.2 milijona prebivalcev iz teh držav umre za AIDSom in še zadja kot malarija ubije okoli 600.000 ljudi. Sedaj ko se zganja ta hrup zaradi ebole je to najbolje za ostale bolezni, ker ta denar, gre tudi za raziskovanje zdravil večjih ubijalcev. Ker je ebola že poznan virus (zebov) je mala verjetnost, da bodo našli rešitev zanj. Kar se tiče okužbe na človeka, je ebola res da nalezliva, ampak se ne prenaša tako lahko kot na primer gripa. Virus NE lebdi v zraku in se prenaša le iz okuženih ljudi, ki so zboleli za tem virusom in takrat se SAMO prenese z bližnjim stikom s pacientom (telesne tekočine). Zato večina ljudi, ki se okuži so zdravstveni delavci, ki delajo s tem pacienti ali svojci ki pridejo v stike s bolnikom. Vedi, če bi bil v bolnici, kjer so te pacienti ali na letalu z njim, še ne pomeni, da bi se že kar avtomatično okužil. Na koncu je ves ta preplah prenapihnjen in nepotreben, posebno za slovenski narod.
Naiskreni
08. 08. 2014 14.27
-1
ta virus je res znan "ebola" ampak je v tem izbruhu mutiral (ali ga je nekdo spremenil) in je nalezljiv kot gripa.. zaradi tega so se tudi okužili zdravniki. sicer, da bi EU prizadel, je res zlo mal bojazni, ampak ni pa nemogoče.. seveda so na udaru predvsem velemesta ne pa zabačene vasice.. (najboljš da se umaknemo u gorje alpa bohinj, k sta itak obe vasi 10 let za cajtam) :)) (hecam no, sem tut na pol bohinjc ;))
Cmrlj3
08. 08. 2014 14.54
+2
Aufstand: ne bluzi. nič ni nalezljiv kot gripa. nalezeš se samo, če te nekdo s kapljicami pokašlja. je bla pa par dni nazaj objavljena raziskava, ki je potrdila, da virus ebole ni prenosljiv po zraku.
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.28
+1
v bohinju pa na plesnivem siru gor rastete kaj?
schrodingerScat
08. 08. 2014 21.20
-1
izjemen primer praktične uporabe kvantne poezije
SeVednoSemDevica
08. 08. 2014 13.51
+11
boljse da kosi ebola kot pa 3. svetovna vojna...
schrodingerScat
08. 08. 2014 16.29
+0
glede na primerljivo uspešnost v redčenju vrste, se s stališča pripadnika te vrste, strinjam