Tujina

WikiLeaks: Hrvaška vlada obvestila ZDA, da je topniške dnevnike vzel Gotovina

Zagreb, 05. 09. 2011 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška depeša, ki jo je objavil WikiLeaks kaže, da je leta 2009 hrvaški pravosodni minister ameriškemu veleposlaniku povedal, da so topniški dnevniki izginili, medtem ko je Ante Gotovina pripravljal svoji knjigi.

James Foley, ameriški veleposlanik v Zagrebu
James Foley, ameriški veleposlanik v Zagrebu FOTO: Reuters

Nekdanji hrvaški pravosodni minister Ivan Šimonović je ameriškemu veleposlaniku Jamesu Foleyju 8. maja 2009 povedal, da so v preiskavi glede pogrešanih dokumentov prišli do "neprijetnih odkritij", ker je bil v izginotje dokumentov vpleten tudi Gotovina osebno.

Hrvaški general, ki so ga v Haagu obsodili na 24 let zapora na podlagi poveljniške odgovornosti za vojne zločine med in po operaciji Nevihta leta 1995, v kateri so hrvaške enote s topovi napadle Knin, je del pogrešanih dokumentov iz vojaških arhivov vzel leta 1995, ko je pripravljal svojo knjigo, je Foley povzel Šimonovićeve izjave.

Del dokumentov pa naj bi Gotovina iz vojaškega arhiva vzel med letoma 1999 in 2000, ko je bil glavni inšpektor hrvaške vojske in je pripravljal še eno knjigo. Pred začetkom preiskave haaškega sodišča proti Gotovini naj bi dokumente vzeli njegovi odvetniki ter nekateri častniki hrvaške vojske.

Foleyjeva beležka kaže tudi, da so ZDA poskušale omiliti pritisk glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza na Hrvaško ter da so svetovale hrvaški vladi, kako naj se odziva na Brammertzova poročila v Varnostnem svetu ZN.

Šimonović je dejal tudi, da je Gotovina zavrnil povabila hrvaške vlade, naj pojasni usodo topniških dnevnikov. V Washingtonu so sklepali, da je hrvaški general na ta način pokazal ravnodušnost do hrvaških pristopnih pogajanj, čeprav je Hrvaška plačala stroške njegovega sojenja.

Zaradi pogrešanih dokumentov, ki so bili med postopkom proti Anteju Gotovini znani pod imenom topniški dnevniki, je tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije negativno ocenjevalo hrvaško sodelovanje s haaškim sodiščem, kar je oviralo zapiranje poglavja o pravosodju v hrvaških pogajanjih z EU.

Jutarnji list je v današnji izdaji ocenil, da je informacija, da je Ante Gotovina osebno vzel del dokumentov, ki jih je zahtevalo haaško tožilstvo, najbolj pomemben material, ki ga je doslej objavil WikiLeaks o Hrvaški.

Kot pojasnjuje, Foleyjeva depeša iz maja 2009 razkriva, da je bila hrvaška vlada resnično pripravljena na sodelovanje s haaškim sodiščem, obenem pa kaže tudi na morebiten neznan vidik zgodbe o dokumentih, ki jih niso nikoli našli.

Na izjave Šimonovića, ki je danes pomočnik generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna za človekove pravice, se je že odzval odvetnik Gotovine Luka Mišetić. Vnovič je zatrdil, da izginotje dokumentov ni povezano ne z generalom niti z njegovimi odvetniki. Spomnil je, da sta njegove besede potrdila tako senat haaškega sodišča kot hrvaško sodišče, ki sta ugotovila, da hrvaška vlada ni imela dokazov za omenjene trditve.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P0gi
06. 09. 2011 19.06
Zakaj 24ur, ne objavljate depeš ki zadevajo ZDA direktno, tiste podrobnosti so mnogo bolj šokantne in pokvarjene.
Elias47
06. 09. 2011 08.09
@Martian Aja? A je tisto, kar je pa pred dnevi prišlo ven, da so ZDA delale poskuse na tujih državljanih, jih okuževali z različnimi boleznimi, za kar se je pred dnevi Obmana tudi javno opravičil, tudi med njimi? Pa tisto, kar je pisalo včeraj, da ima CIA skrivne zapore po državah vzhodne Evrope tudi?!! A ni čudno, da ni Assange nič razkrival te strašanske do pred kratkim še "teorije zarote", ampak so to morali storiti mediji?!! Martin, Martin, ko takole berem tvoje komentarje, ugotavljam, da si čisti primerek naivnega nevednega zombija, sužnja Fašističnega Suženjskega Novega Svetovnega Reda ... se mi smiliš, ker bo kmalu prišel čas, ko boš na krut način spoznal tisto; nasprotje tistega kar tako vneto zagovarjaš .. potem boš pa vpli na pomahaj ... Pravzaprav se bo to dogajalo vsem slepcem, ki tako vneto zagovarjajo obstoječi zlobni prostozidarski status quo.
kim llsung
05. 09. 2011 17.25
ameriske veleposlanike sterat vn ker sam cinkajo pa vohunijo po domace to so cia agenti
Martian
05. 09. 2011 14.51
Elias4705.09.2011, 14:420 Če bi bil res to za kar se predstavlja, bi razkrival prave skrivnosti, ne pa tiste "je rekla - je rekel" --- mogoče pa tiste "prave skrivnosti" kot praviš ti....sploh ne obstajajo....obstajajo samo v domišljiskem svetu raznih teoretikov zarot..
Elias47
05. 09. 2011 14.42
Wikileaks - bla bla bla, bla bla bla bla ... kr neki, samo da narod misli: "zdaj pa so so jim razkrili tiste "top secret" skrivnosti!. Smejarija! Resnica je žal trilijonkrat bolj kruta! Wikileaks pa je samo CIA-ina organizacija za lažno "razkrivanje" "skrivnosti", da tiste prave skrivnosti ne bi prišle ven! *Pri Assangeju pa tudi velja pravilo: "če kdo kaj prodaja, če dela za zaslužek, potem je prevarant oz. agent CIA-e". Če bi bil res to za kar se predstavlja, bi razkrival prave skrivnosti, ne pa tiste "je rekla - je rekel" brezkoristne neumnosti!