Tujina

WikiLeaks: Še udarec bankam – ekosistemu korupcije

New York/London, 30. 11. 2010 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./U.F./U.F.
Komentarji
143

Razburjenje glede zadnjih razkritij WikiLeaksa, med drugim kitajske naklonjenosti združitvi Korej pod vodstvom Seula, se še ni poleglo, ko Assange že napoveduje nova. Tokrat bodo na udaru banke.

V seriji novih tajnih dokumentov, ki jih postopoma objavlja spletna stran WikiLeaks, so tudi depeše, ki kažejo, da Kitajska vendarle ni tako neomajna zaveznica Severne Koreje, kot se zdi navzven. Prav v času najhujših napetosti med Severno in Južno Korejo v zadnjih desetletjih so tako na plano prišle informacije, da naj bi Kitajska podpirala ponovno združitev Korejskega polotoka pod vodstvom Južne Koreje.

Visoki kitajski predstavniki naj bi namreč nekdanjemu južnokorejskemu ministru dejali, da bi moral biti polotok združen pod vodstvom Seula. Prav tako naj bi mu povedali, da Kitajska Severni Koreji kot tamponski državi ne pripisuje velike vrednosti.

Glede na objave WikiLeaksa Kim Jong Il živi v iluziji, da ima Severna Koreja podporo Kitajske.
Glede na objave WikiLeaksa Kim Jong Il živi v iluziji, da ima Severna Koreja podporo Kitajske. FOTO: Reuters

Ena od objavljenih depeš se nanaša na kosilo februarja letos med namestnikom južnokorejskega zunanjega ministra Chun Yung Woojem in ameriško veleposlanico v Seulu Kathleen Stephens. Chun naj bi veleposlanici razkril, da nova mlajša generacija kitajskih voditeljev Severne Koreje ne vidi več kot uporabne ali zanesljive zaveznice in ne bi tvegala novega oboroženega konflikta na polotoku, poroča BBC.

Chun je v zaupnem pogovoru predvideval, da je ''Severna Koreja že propadla gospodarsko in da bo v naslednjih dveh ali treh letih po smrti Kim Jong Ila še politično," čeprav se trudi za kitajsko pomoč in zagotoviti nasledstvo za sina Kim Jong Ila.

V sporočilu veleposlanice ameriškemu zunanjemu ministrstvu je še zapisano, da je Chun še trdil, da Kitajska očitno ''ne bo pozdravila'' nobene ameriške vojaške prisotnosti severno od demilitariziranega območja v primeru propada Severne Koreje. ''Kitajski bi ustrezala ponovno združena Koreja pod vodstvom Seula in z benignim zavezništvom z ZDA, vse dokler Koreja ne bi bila sovražno nastrojena do Kitajske,'' je zapisano v sporočilu.

''Razvajen otrok''

Namestnik kitajskega zunanjega ministra He Yafei pa naj bi ameriškemu odpravniku poslov v Pekingu medtem domnevno dejal, da se Pjongjang obnaša kot ''razvajen otrok'', s tem ko je s preizkušanjem raket poskušal aprila 2009 dobiti ameriško pozornost, razkriva druga depeša, povezana s Korejama.

Bosta Koreji znova združeni.
Bosta Koreji znova združeni. FOTO: Reuters

Po še eni depeši pa je He Yafei glede obiska kitajskega premierja Wen Jiabaa v Pjongjangu dejal, da Severne Koreje pravzaprav niti ne marajo preveč. ''Tudi če jih ne maramo, so pač naši sosedi,'' je dejal namestniku ameriške zunanje ministrice Jamesu Steinbergu.

Le nekaj mesecev kasneje pa naj bi kitajski veleposlanik v Kazahstanu severnokorejski jedrski program opisal kot ''grožnjo varnosti vsega sveta''.

Hillary Clinton: Agresivni ukrepi proti tatovom informacij

Medtem so ZDA razkritje depeš označile kot napad na celotno mednarodno skupnost. Zunanja ministrica Hillary Clinton je dejala, da bi morala imeti vsaka država možnost iskrenega zasebnega dialoga z drugimi državami glede zadev, ki so v skupnem interesu.

Ob tem je izrazila prepričanje, da bodo partnerstva, za katera si je aktualna ameriška administracija močno prizadevala, prenesla tudi ta izziv. ZDA si sicer na vse načine prizadeva agresivno ukrepati proti tistim, ki so ukradli informacije, je še dodala.

Clintonova objave vidi kot grožnjo svetovni varnosti.
Clintonova objave vidi kot grožnjo svetovni varnosti. FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je sicer že v nedeljo sporočil, da lahko vsebina zasebnih pogovorov na naslovnicah svetovnih časopisov globoko vpliva ne le na zunanjepolitične interese ZDA, ampak tudi interese zaveznikov. Bela hiša najostreje obsoja "nepremišljeno in nevarno" objavo ukradenih in zaupnih dokumentov, ki ogroža človekove pravice in življenja ter delo posameznikov.

Dokumente, v katerih omenjajo tudi Slovenijo, naj bi spletni strani WikiLeaks priskrbel ameriški vojak Bradley Manning, ki so ga julija obtožili izdaje in mu grozi dolgoletna zaporna kazen. Eden od dokumentov razkriva resno opozorilo Nemčiji, če bo poskušala izvršiti nalog za aretacijo agentov ameriške obveščevalne službe Cia, ki so ugrabili nedolžnega človeka z istim imenom, kot ga ima osumljeni terorist, in ga več mesecev zasliševali v Afganistanu.

Spletna stran WikiLeaks je zaradi napadov hekerjev sicer še vedno nedostopna, vendar so nekateri mediji, med drugim časopis New York Times, objavili prvi sveženj od skupaj 250.000 diplomatskih depeš ZDA, ki bodo objavljene v naslednjih dneh.

Naslednje bodo banke – ekosistem korupcije

Assange napoveduje razgaljenje vodenja bank.
Assange napoveduje razgaljenje vodenja bank. FOTO: Reuters

Razburjenje glede zadnjih razkritij dokumentov s strani WikiLeaksa se še niti približno ni poleglo, ko ustanovitelj te spletne strani Julian Assange že napoveduje nove eksplozivne objave.

Po poročanju nemškega Spiegla naj bi bile po vojnah v Afganistanu in Iraku ter diplomatskih depešah ameriškega zunanjega ministrstva sedaj na vrsti banke.

Assange je za časnik Forbes namreč povedal, da bodo v začetku prihodnjega leta objavili več deset tisoč internih dokumentov ene od največjih ameriških bank. Ti dokumenti bi lahko potopili eno ali dve banki.

Ti bančni dokumenti bodo med drugim pokazali, kako neetično delujejo vodilni v bankah. Ti materiali ''bodo ponudili resničen in reprezentativen vpogled v to, kako se obnašajo uprave bank''. ''To bi lahko opisali kot ekosistem korupcije,'' je dejal.

Assange sicer sebe opisuje kot ljubitelja trgov. ''Na kapitalizem gledam z mešanimi občutki, vendar pa ljubim trge,'' je povedal ustanovitelj WikiLeaksa ter pojasnil, da je bila ta spletna stran ustanovljena za vzpostavljanje svobodnejšega in bolj etičnega kapitalizma.

Proti Assangeju je sicer razpisan mednarodni zaporni nalog, ker sta ga avgusta švedski policiji dve ženski prijavili zaradi domnevnih zlorab. Sam pravi, da gre za kampanjo, s katero ga želijo očrniti in prikriti razkritja. Tudi v domači Avstraliji ni varen pred pregonom. Tamkajšnje pravosodno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da bo preučilo, ali je kršil kakšne zakone.

Zato mu je azil že ponudil Ekvador. ''Pripravljeni smo mu ponuditi pravico do bivanja v Ekvadorju brez problemov in pogojev,'' je dejal tiskovni predstavnik ekvadorskega zunanjega ministrstva Kintto Lucas.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr Kova?i?
09. 02. 2011 20.04
ne dajajte denarja na banke,kupujte zlato,platino in posebej srebro...banke vodijo celoten koruptivni sistem od FED-a do ECB-a in naprej do "naših malih bank"..
KrEnKrNeki
01. 12. 2010 11.32
Ovce, ovce, ovce, ovce, ovce, ovce ovce, ... Majko ste tečni s temi ovcami, kot da kaj pametnejši izpadnete... Glede kako se vlade z nami igrajo, pa tako ni nič čudnega, ker smo sami tako neenotni, da je to čist na easy... Če pa se najde kdo, ki jih izda, pa tako ali tako nikomer nič... Edino kaj me preseneča, da še ni nihče popljuval po Assange-ju zaradi tako očitnega "posilstva". LOL Mah... kar neke
eljaske
01. 12. 2010 11.06
HAHAHA.,KVA AMERIČANI SPET NATEGUJEJO LJUDI PO VSEM SVETU,LJUDJE PA TEM BUČAM KAR SLEPO VERJAMEJO,FOLK STREZNITE SE TO SO NAVADNE AMERIŠKE BUČE AMERIKI SEVEDA V KORIST!!!
bnam 2707
01. 12. 2010 10.59
Če že onas piše toliko,bi bilo zanimivo vedeti kaj piše o sosednji hrvaški,da nam bo jasno kakšne poglede okoli arbitražnega sporazuma.Jaz mislim,da bo naš premier še zelo švical.
yarrick
01. 12. 2010 10.04
BANDA, KE SO MOJI POSTI? @pred izbrisom točno tako."ovce" se sploh ne zavedajo kaj to prinaša, le da dobijo nekaj zastonj pa četudi je to "pokvarjeno" ali krši temeljna pravila ustav in etike ter verejtno še katerih ostalih pogodb. Internet kot ga poznao se bo kmalu končal, zatorej uživajte/uživajmo dokler lahko. Ko enkrat pride do tako korenitih sprememb boste imeli zastonj 20/20 linije, ko pa nihče ne bo več uploadal piratskih zadev, niti "alternativnih" stvari na utube.
12345s
01. 12. 2010 09.51
Naša NLB je preveč poštena, da bi jo prizadela kakšna razkritja. hi hi hi
Frane Šajn
01. 12. 2010 07.13
KO TO PRIHAJA NA DAN SE RESNIĆNO VPRAŠAM ČEMU TISTA NOROST 1991, PA KAJ SMO SI PREDSTAVLJALI, DA BOMO DOSEGLI UBOGI REVEŽI. KAR ZMRAZI ME ČE SAMO POMISLIM, DA BI ZA TO LAHKO IZGUBIL GLAVO!
1muIc1
01. 12. 2010 05.07
in če 100x shekajo stran? kje je problem naložit iste dokumente na en strežnik nekje v Indiji, v Burundiju, kjerkoli? vse bo prišlo na dan. :)
ateistek
01. 12. 2010 03.16
Glede na to kako hudičevo znajo biti pokvarjeni bančniki in kaj vse so že do sedaj povzročili, dvomim, da bi lahko zvedli kaj novega, kar bi nas lahko presenetilo.
1muIc1
01. 12. 2010 02.02
tudi tisti, ki nadzorujejo svet, delajo napake v nadzoru. preveč nas je, net pa je neobvladljiv. zaenkrat, googlov OS, ki ne bo več v naših računalnikih, pač pa na njihovih strežnikih, pa bo tudi to spremenil. vse datoteke tudi, in bodo tako v njihovi lasti in pod nadzorom. konec piratstva, pa tudi konec svobode. a ker nam bodo najbrž tablico na dotik podarili, bomo šli vsi kot ovce v to. naj živi Chrome OS ! naj živi "navidezni" disk!
Abacus
01. 12. 2010 01.31
Julian Assange se trenutno nahaja v VB ,njegova domovna Avstralija mu grozi z obtoznico ce se vrne domov ,enako tudi ZDA ,saj tja ne namerava potovati. Me pa zanima kako je VB lahko tako nedotakljiva s strani ZDA vpliva ,da Assanga ne primejo ,ter tudi Svedska je nekam zelo samostojna ,saj je znano da je svedska politika v zelo dobrih odnosih z ZDA ,pa da dovolijo azil kritiku ZDA??? Ali vse skupaj en velik show ali pa je teorija o templarjih/jezuitih in drugih kako nadzorujejo svet(se posebej drzave z grbom orla!!!) za zaveso na trhlih nogah.
Abacus
01. 12. 2010 01.18
Pop-tv in 24.ur ocitno nista vec pod vplivom juda Lauderja ,ali kako naj si predstavljam to porocanje o depesah? Take stvari se ponavadi skrije ,se posebej mainstream mediji,ne?
Abacus
01. 12. 2010 01.06
Ocitno Kitajska spoznava zmoto v svoji vlogi v casu Korejske vojne(1950-1953) saj je evidentno ,da je Seul naprednejsi in boljsi partner novodobni turbo-kapitalisticni Kitajski ,ki na bilateralne odnose gleda predvsem s stalisca gospodarslih poslov ,s cimer se niti ne razlikuje od politike ZDA ,kot njenega rivala. Najbolj zalostno pa je ,da se Severna Koreja se vedno prosece ozira proti Pekingu ,ki njene prosnje vse pogosteje preslisi in kar kaze nato ,da je S.Koreja ves ta cas dejansko bila le lutka politike (sprva Sovjetske) Kitajske vlade in ceprav se iz s.korejske strani pogosto slisi ,da je Juzna Koreja vazal ZDA ,pa ima J.Koreja dejansko veliko vecjo samoupravo in samostojnost kot njena severna soseda ,saj se je J.Koreja razvila v tehnolosko silo ,ki lahko konkurira tudi drugim drzavam z veliko vecjo populacijo. Res skoda za severno Korejsko ljudstvo ,saj se v njih skriva velik potencial za napredek ,ki pa ga ne uporabijo.
1muIc1
01. 12. 2010 00.49
a ni zanimivo, kako se iz bednih uradnih izjav, izgovorov in iz tega, da niti eden ne trdi, da objavljeno ni res, kaže, da so VSI dokumenti pravi? Pahkorja to zimo ne bo zeblo. :)
yarrick
30. 11. 2010 23.09
@jezek_dirka 30.11.2010, 21:24 Kdaj pa je potem PRAVI čas za razkritje takih stvari? NIKOLI !!! če bomo čakali na primerni trenutek za razkritje bo to vse že preteklost in kot sam veš, preteklosti se ne da spreminjati.mogoče pa je prišel čas, da LJUDSTVO SVETA spozna kaj se dogaja za njihovimi hrbti, da vidijo kakšne ljudi imajo na vrhu-LJUDI KI SMO JIH VOLILI;DA BI PREDSTAVLJALI VOLJO LJUDSTVA NE SAMIH SEBE. Da pa je nevarnost ww3..? ma to se ve že nekaj časa, in take stvari bodo le dokazale realno stanje v DIPLOMACIJI. Razkrile bodo, koliko zaupajo en drugemu, koliko jim je do SVETOVNEGA MIRu ali pa le LASTNIH INTERESOV. Mogoče bodo pa takele stvari malce spodbudile ljudi k lastnemu razmišljanu-tega je danes vsepremalo.Mogoče bodo le odprli oči in videli RESNIČNOST in ne matrico, ki jo predvaja sistem.
DEMOKRAT007
30. 11. 2010 22.51
fascinating! upam da bo res kmalu še kaj objavil. tole je blo nadvsem zanimivo
Krimsky
30. 11. 2010 22.37
Upam, da bomo še dolgo imeli – internet!
mlutherking
30. 11. 2010 21.29
Malo preberite si o iluminatih na spletu, to sicer ne bo pasalo za objavo in bo kmalo zbrisano. Ne vem, kdo še verjame v ta svet. Ljudje so frustirani in zaitskajo oči.
akcija-reakcija
30. 11. 2010 21.25
Bravo Julian!!!
jezek_dirka
30. 11. 2010 21.24
sem ZA da se razkrijejo umazani posli..vendar... sem PROTI še večji nestrpnosti med svetovnimi silami ki iz dneva v dan naraščajo...mislm..nezaupanja se vrstijo kot nora..pojavljajo se dvomi o diplomaciji in meddržavnimi odnosi..res ni pravi čas za nasprotovanja in grožnje..sploh zdaj ko je gospodarska kriza in oboroževanje na višku..nuklearno orožje je na v teh časih na dosegu praktično vsakemu ki ima denar - posledice?!