Tujina

Turčija po vojaškem udaru razglasila uvedbo trimesečnih izrednih razmer

Ankara, 20. 07. 2016 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Turški predsednik Erdogan je v državi razglasil izredno stanje za obdobje treh mesecev, ki bo namenjeno odstranitvi vseh, ki bi bili lahko povezani s spodletelim državnim udarom v Turčiji. Gre za "ukrep proti terorizmu, s katerim se sooča Turčija".

"Svet ministrov se je odločil za uveljavitev izrednih razmer za obdobje treh mesecev," je po zasedanjih turškega sveta za nacionalno varnost in turške vlade povedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. To je bilo po njegovih besedah potrebno zato, da bodo lahko "hitro odstranili vse elemente teroristične organizacije, ki je bila vključena v poskus državnega udara".

Izpostavil je še, da je to ukrep proti terorizmu, s katerim se sooča Turčija. Pravi, da ukrep ni usmerjen proti demokraciji, vladavini prava in pravicam, temveč je namenjen zaščiti in krepitvi teh vrednot.

Erdogan je zato evropskim državam sporočil, da nimajo pravice kritizirati te odločitve. Poudaril je, da bo kot vrhovni poveljnik očistil turško vojsko.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan FOTO: AP

Uradne obtožbe se vrstijo

Prav tako so 99 - ali tretjino vseh - turških generalov in admiralov uradno obtožili sodelovanja v poskusu puča.

Prvič po udaru se je danes v Ankari sestal turški svet za nacionalno varnost. Sejo vodi turški predsednik Erdogan, ki je formalno tudi vrhovni poveljnik turške vojske. Seji sveta bo sledila seja turške vlade. Oboje naj bi trajalo več ur.

Turčija protesti - 2
Turčija protesti - 2 FOTO: AP

Erdogan je še pred začetkom seje sveta za nacionalno varnost napovedal, da naj bi na seji sveta sprejeli pomembne odločitve. Člani sveta za nacionalno varnost so poleg predsednika države in premierja in nekaterih članov vlade še vodilni predstavniki turške vojske, med njimi načelnik generalštaba Hulusi Akar, ki so ga prevratniki med poskusom državnega udara zadržali.

Po poskusu državnega udara v Turčiji z več kot 260 mrtvimi je turška oblast ostro nastopila proti domnevnim podpornikom v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena. Doslej so suspendirali že skoraj 50.000 državnih uslužbencev, več kot 9000 ljudi so prijeli. Turčija od ZDA tudi zahteva izročitev Gülena.

Po petkovem poskusu državnega udara so v Turčiji vse glasnejši tudi pozivi k ponovni uvedbi smrtne kazni. Erdogan je že napovedal, da bo podprl ustrezno odločitev parlamenta. Evropska unija je zagrozila, da bo v tem primeru prekinila pridružitveni proces s Turčijo.

WikiLeaks objavil več sto tisoč dokumentov in dopisovanja Erdoganove vladajoče stranke

WikiLeaks je objavil prvi del dokumentov, ki so jih pridobili o vladajoči stranki predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Gre za okoli 300 tisoč sporočil prek elektronske pošte in 500 tisoč dokumentov vladajoče turške stranke AKP. Elektronsko dopisovanje sega od leta 2010 pa vse do teden dni pred neuspešnim državnim udarom v Turčiji. Zadnje sporočilo iz tega svežnja je bilo poslano 6. julija letos.

V sporočilu za javnost so v WikiLeaksu zapisali, da vir elektronske pošte "ni na noben način povezan z elementi, ki stojijo za poskusom puča, ali neko rivalsko politično stranko ali državo".

Objavili so natanko 294.548 sporočil iz 762 različnih elektronskih naslovov, ki so jih pošiljali z domene akparti.org.tr, ki jo uporablja Erdoganova stranka AKP.

Pri velikem delu objavljenih sporočil gre očitno za t.i. 'spam' oziroma vsiljeno pošto. Po poročanju nekaterih turških novinarjev, naj bi bilo le 0,2 odstoka sporočil poslanih iz elektronskih naslovov s strankarsko domeno. 

Hekerski napad na infrastrukturo WikiLeaksa

Na WikiLeaksu so prvotno napovedali, da bodo dokumente objavili v torek, a so nato včeraj sporočili, da nekdo napada njihove serverje. "Naša infrastruktura je tarča nenehnih napadov. Nismo prepričani, kdo je kriv za napad, a vse kaže, da gre za skupino iz turških državnih struktur in njihovih zaveznikov," so zapisali na svojem Twitter profilu.

"Pošta, ki je povezana z domeno, se večinoma ukvarja s svetovnimi zadevami, ne toliko z bolj občutljivimi notranjimi zadevami," so poudarili na WikiLeaks. V organizaciji so dokumente prejeli teden dni pred petkovim poskusom državnega udara in so jih nameravali objaviti konec leta, a so se po vladni čistki turškega javnega sektorja odločili, da jih objavijo zdaj.

Turška vlada je blokirala dostop do spletnega mesta WikiLeaks, poročajo iz Turčije.

Podpolkovnik Türkkan priznal, da je sodeloval pri poskusu udara

Podpolkovnik Levent Türkkan, ki je pomočnik načelnika generalštaba Hulusija Akarja, je priznal, da je član Gülenovega gibanja in da so oni organizirali poskus državnega udara, poroča turški pro-vladni medij Daily Sabah.

Türkkan je v priporu priznal, da je aktivno sodeloval v puču, prav tako pa naj bi dejal, da je vanj vpleten tudi major general Mehmet Disli, prav tako gülenist.

Podpolkovnik je med pričevanjem dejal tudi, da je obžaloval, da se je odločil za sodelovanje v zaroti takoj, ko je na televiziji videl, da so bombardirali turški parlament in da so umirali tudi civilisti.

Čistka turške vlade
Čistka turške vlade FOTO: 24ur.com

Prepoved potovanja v tujino turškim akademikom

Turški Svet za visokošolsko izobraževanje (YÖK) je vsem turškim akademikom prepovedal potovanje v tujino, poroča lokalna televizija TRT. Prepoved bo veljala do preklica, izdali pa so jo kmalu po tem, ko je vlada vse dekane univerz pozvala k odstopu s funkcije.

Univerzitetni profesorji do nadaljnjega ne smejo opravljati nalog v tujini, tisti, ki so že v tujini, pa se morajo, razen v izjemnih primerih, kar najhitreje vrniti v domovino.

Rektorjem univerz so poleg tega naložili, da morajo do 5. avgusta preučiti delovanje vseh zaposlenih, ki so povezani z mrežo verskega vodje Fethullaha Gülena. Tega turški predsednik Erdogan obtožuje organizacije poskusa državnega udara in od ZDA zahteva njegovo izročitev.

Že v torek so turške oblasti odpustile več kot 15.000 učiteljev in drugih zaposlenih na ministrstvu za izobraževanje, ki naj bi bili povezani z Gülenom, YÖK pa je zahteval tudi odstop 1577 dekanov na javnih in zasebnih univerzah.

Oblasti so prav tako odvzele licence 21 tisoč učiteljem zasebnih šol. Skupno je turška vlada odpustila skoraj 60 tisoč javnih uslužbencev.

Turčija protesti - 4
Turčija protesti - 4 FOTO: AP

Ruski Aeroflot suspendiral prodajo letalskih vozovnic v Turčijo

Največji ruski letalski prevoznik Aeroflot je suspendiral prodajo letalskih vozovnic v Turčijo, saj ruske oblasti menijo, da je stanje v Turčiji zaenkrat prenevarno. Podjetje medtem še vedno prodaja vozovnice na obratni relaciji, torej iz Turčije v Rusijo.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je bilo iz Turčije po neuspelem državnem udaru evakuiranih več kot 2000 Rusov.

Suspenz prodaje letalskih vozovnic prihaja tri tedne po tem, ko je Rusija sprostila mesec dni trajajočo prepoved prodaje počitniških paketov v Turčiji.

Turčija je bila do lanske turške sestrelitve ruskega vojaška letala na obmejnem območju s Sirijo sicer ena najbolj priljubljenih počitniških destinacij Rusov.

Prvi zračni napadi turške vojske po puču

Turška bojna letala so izvedla čezmejne letalske napade na oporišča prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka. Pri tem naj bi ubili 20 militantov. Gre za prve napade po petkovem spodletelem vojaškem udaru, s katerim želi vlada pokazati, da ima vojsko znova pod nadzorom, menijo poznavalci.

Vojska je z letali obstreljevala položaje PKK v regiji Hakurk na severu Iraka, je poročala turška državna agencija Anadolu.

Danes je sicer tudi prva obletnica začetka vnovičnih spopadov med turško vojsko in PKK po uspešni prekinitvi ognja, ki je trajalo dve leti in pol in vzbujala upanje v možnost trajnega premirja po več kot treh desetletjih konflikta s PKK.

Namesto tega se je PKK po propadu mirovnih pogajanj vrnila k rutinskim napadom na varnostne sile. Te so odgovorile z operacijami proti PKK v mestih ter letalskimi napadi na položaje PKK v hribovitem jugovzhodu Turčije in oporišča PKK na severu Iraka.

Oblasti so sicer prijele okoli 9000 pripadnikov vojske, ki jih sumijo vpletenosti v poskus državnega udara. Med njimi okoli 115 generalov, 350 oficirjev in drugega vojaškega osebja.

Število žrtev spodletelega puča se je medtem povzpelo na 240 podpornikov vlade in 24 pučistov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
21. 07. 2016 11.47
+1
Oh ferdocrni, a so brisali tvoje "globoko" razmišljanje ? Ubogi, se mi resnično smiliš.
Ferdo Crni
21. 07. 2016 12.18
-1
brko1952
21. 07. 2016 10.43
-1
nadaljevanje prirejenega puča pri Merklovi
User792410
21. 07. 2016 10.31
+5
Berem komentarje v stilu, ga bodo že slej ko prej "pospravili"! Sam menim, da se to ne bo zgodilo, kajti to bi bil v tem trenutku za Turčijo najslabši možni scenarij, ki bi odprl pandorino skrinjico in državo pahnil v neobvladljiv kaos, kot se je to zgodilo v Iraku, Libiji... Bojim se, da bi v Turčiji hitro nastala podobna fronta kot v Siriji, se pravi vsi proti vsem. Največji problem Turčije je, da Erdogan doma nima alternative, v svoji vladavini pa mu je z čistkami uspelo oslabiti moč vojske do te mere, da ta kot samooklicani branitelj Atatürkovega nasledstva ni več zmožna enotno posredovati v bran sekularne države. Erdoganova politika je sicer dokazala, da lahko tudi islam in demokracija sočasno obstajata in delujeta, ampak problem je, da Erdogan pušča, da se se zagovorniki islama vse bolj radikalizirajo, sočasno pa njegova politika klesti težko priborjene demokratične pravice tistega dela Turkov, ki so podporniki sekularne države. Sam menim, da je Erdogan na začetku začel puščati zmerni radikalizem kot pritisk na EU, v stilu poglejte kaj vas čaka, če ne boste omilili svojih zahtev glede turškega članstva v uniji. In ker tudi to ni obrodilo željenih sadov je bila v lanskem letu sprožena še begunska kriza, po kateri Erdogan spet Evropi dokazuje, da je Turčija sposobna zaščititi njene meje, seveda če ima od tega koristi, EU pa se ne bo mešala v njihov način reševanja problemov. In sedaj, ko je Erdogan, za doseganje ciljev za vsako ceno, odprl vse možne fronte, se samo po sebi postavlja vprašanje: Je še sposoben to obvladovati, ali pa se že počasi prepušča toku, ki ga je sprožil!? Torej nikar si ne želite, da Erdogan izgine čez noč, kajti v tem primeru bi bila vrata črnemu scenariju na široko odprta, saj potek dogodkov kaže, da turška vojska ni več sposobna obvladovati domačih razmer, ker je že tudi sama, kot posledica preteklih čistk, prepojena z različnimi strujami in sedaj bodo razmere samo še slabše!
deathbite
21. 07. 2016 10.09
+3
Erdogan je poosebljena demokracija. Sanitarna demokracija. Sranje!
hondica
21. 07. 2016 09.40
+1
Kako bi bil svet lepši brez islama.
enakostzavse
21. 07. 2016 09.32
+7
Pa nehajte novinarji z "vojaškim udarom". Vsak ko ima trohico razuma v tintari ve, da to ni bil vojaški udar, ampak erdoganovo čiščenje nasprotnikov. Malo berite tuje medije, pa boste se naučili kako se tej stvari streže.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 08.58
+2
Faššist je desni ekstremist in diktator ki mu pregon in uvedba diktature proti lastnemu ljudstvu je isto kot Dachau! Moderni Turčiji grozi fašizem in tja bo prišla Turčija kot je Sirija!...Ampak glejte glejte...EU podpira Erdogana!?
TRUMPP
21. 07. 2016 08.58
+4
Erdi bo pa očitno kar šolstvo ukinil,...Ha,ha,...Pa še prav ima......saj za kimat ne rabiš šol....Koran se pa lahko doma učiš,....Brez veze zapravljat denar za šolstvo,......Willkomen drgač....pa to.
BlokiranZaradi24urFašizma
21. 07. 2016 08.56
-2
Erdogan je sedaj nagnal strah v kosti slovenskim politikom in javnemu sektorju. So videli kaj se lahko zgodi preko noči, ko ima narod vsega dovolj. Ko Amerika preneha financirat Slovenijo in/ali ko razpade EU, se bo dogajalo v Sloveniji podobno.
Relin Quish
21. 07. 2016 09.25
+1
Ma daj, izobrazi se kaj sploh je vojska v Turčiji, preden gluposti klestiš. Narod nima veze z vojsko.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 08.51
+3
Ja, neizobraženim oz. slabo izobraženim ljudem je najlažje vladati oz. jih zmanipulirati. Hmm, ka bojo zaj brez šol v Turčiji...to pa je prihodnost? Toti fsrani Erdogan si res ustvarja množico sovražnikof.
Kajtimar
21. 07. 2016 08.50
+0
kakšna demokracija le.... dejte nehat z EU . To je volk ki se niti v ovco ne zna preoblečt.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 08.44
+2
Čujte, to je pofsem diktatrsko! Udar gor ali dol (pa ni bil-to je blo Erdoganovo maslo)... ne moreš zdaj fse krivit, ki se ne strinjajo stabo. Zahod je pa tiho!?... Zakaj že?
expost
21. 07. 2016 08.50
+7
Ker si ne želijo konflikta z Erdoganom. Tam so NATO baze itd. In zdaj naj Erdogan pozove svoje ljudi po EU k napadom na domnevne "pučiste", ljudi, ki ga ne podpirajo. In na koncu bomo pučisti tudi ostali Evropejci, ki se z Erdoganom ne strinjamo.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 08.55
+6
Opazujemo uvajanje totalitarizma...95% geografsko in mentalno v Aziji... ne spadajo v EU!
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 08.42
+0
Hitler bi bil ponosen. Gotovo bi Erdoganu poslal darilno košaro.
expost
21. 07. 2016 08.41
+7
Evropo si predstavljam kot hišo, v kateri veljajo enaka pravila za stanovalce in obiskovalce. Če gost vstopi, a s svojimi ravnanji kaže, da hoče uveljaviti svoja pravila, vzpostaviti nov red in ne spoštuje lastnika, se mu pokaže vrata. Če pa nekoga že pri vratih (na podlagi preteklih dejanj) ocenimo, da ni zaupanja vreden, ga sploh ne spustimo v hišo. Tako gre to po kmečki logiki, v svetu preprostih ljudi.
expost
21. 07. 2016 08.23
+7
Bog nam pomagaj, če pride Turčija v EU. Upam, da bodo zagovorniki širjenja EU doumeli, da ne moreš pod eno streho združevati toliko različnih ljudi in narodov. Naj EU deluje v prostem pretoku blaga, brez carin in dostopnejši ekonomiji, a ideja multikulturnosti je zgrešena (razen, če se vzpostavi prisila in avtokracija). Pa saj so že bili "družbeni eksperimenti", ki so dokazali, da nekatere stvari pač ne gredo skupaj. Primer je lahko tudi Jugoslavija; dokler jo je avtokratsko obvladoval en človek (Tito), je ta multietnična in multikulturna skupnost obstajala. Ko se je diktatura končala, je država razpadla.
enakostzavse
21. 07. 2016 09.35
Turkov ne boš videl v EU. Vsaj v našem življenju ne. Mora pretečt kakih 300 let, pod neko normalno vlado, da se civilizirajo. Potem pa ja.
enakostzavse
21. 07. 2016 09.35
Turkov ne boš videl v EU. Vsaj v našem življenju ne. Mora pretečt kakih 300 let, pod neko normalno vlado, da se civilizirajo. Potem pa ja.
platon26
21. 07. 2016 08.11
+7
Kot lahko vidimo je bil puč USPEŠEN!
expost
21. 07. 2016 08.17
+6
FCL
21. 07. 2016 08.09
+1
Sedaj lahko pričakujemo še par mio turških migrantov...super jesen nas čaka res.
masai mara
20. 07. 2016 21.44
+60
In ta diktator bi rad v Evropo ??..
perovskija
21. 07. 2016 08.27
-1
misterbin
20. 07. 2016 21.43
+51
Erdogan ne bo dočakal konec letošnjega leta .Bo že nekdo poskrbel da bo izginil za vedno
FCL
21. 07. 2016 08.09
+3
I G N O R A N T
20. 07. 2016 20.27
+2
To rdečo zastavo bi lahko spremenil v zeleno.Zelo bode v oci
masai mara
20. 07. 2016 21.44
-1
perovskija
21. 07. 2016 08.31
hondica
21. 07. 2016 09.44
Lahko bi bila rdeča in nadrugi strani zelena, gre za dve strani enakega totalitarizma.