Znanost in tehnologija

YouTube bo v Turčiji spet dostopen

Ankara, 04. 04. 2014 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turško sodišče je odredilo umik blokade dostopa do spletnega videoportala YouTube. To je storilo en dan po tem, ko je ustavno sodišče odredilo umik blokade dostopa do družbenega omrežja Twitter.

Moški v Istanbulu skuša dostopati do portala YouTube.
Moški v Istanbulu skuša dostopati do portala YouTube. FOTO: Reuters

Turško sodišče je danes odredilo umik blokade spletnega portala za video vsebine YouTube, ki v Turčiji velja od 27. marca. Sodišče v Ankari je odločitev sporočilo dan zatem, ko je turška vlada v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča znova dovolila dostop do družbenega omrežja Twitter.

Turške oblasti so YouTube blokirale 27. marca, potem ko je bil na portalu objavljen zvočni posnetek, ki naj bi nastal s prisluškovanjem visokim turškim politikom med razpravo o morebitni vojaški akciji v Siriji.

Po pisanju spletne izdaje turškega časnika Hurriyet turški uporabniki danes še ne morejo dostopati do portala.

Prepoved Twitterja pa je v veljavo stopila 20. marca, ko so na tem spletnem omrežju zakrožili zvočni posnetki, ki turškega premiera Tayyipa Erdogana in njegove tesne sodelavce povezujejo s korupcijskim škandalom. Turško ustavno sodišče je v sredo razsodilo, da vladna prepoved družbenega omrežja krši pravico do svobode govora. Sodišče je tako odredilo, da mora vlada prepoved odpraviti.

Erdogan kritičen do ustavnega sodišča

Turški premier Erdogan je bil sicer danes kritičen do razsodbe ustavnega sodišča glede Twitterja. "Odločitev ustavnega sodišča je seveda zavezujoča, a meni je ni treba upoštevati," je poudaril. "Te odločitve ne spoštujem," je dodal.

"Ta odločitev ustavnega sodišča se mi ne zdi patriotska. Ob tem, ko ščitijo ameriško podjetje, teptajo naše nacionalne in moralne vrednote," je še povedal Erdogan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stopislamisationofeurope
06. 04. 2014 17.24
untermenschen
HooplaToopla
05. 04. 2014 19.31
+1
Turški premier Erdogan je bil sicer danes kritičen do razsodbe ustavnega sodišča glede Twitterja. "Odločitev ustavnega sodišča je seveda zavezujoča, a meni je ni treba upoštevati," je poudaril. "Te odločitve ne spoštujem," je dodal. >> "A meni je ni treba upoštevati" >>> Zakaj mu je ni treba upoštevati? Ker je svetovni prvak mogoče? Mnogi naši se podobno obnašajo. Taki prav prosijo, da jim naj kdo kaj naredi....
bingo 1
05. 04. 2014 08.43
+4
Edino da ves internet blokiral, ker eno takole zadevo je v prazno blokirati brez vezi,ker eno blokiraš imaš še na tisoč drugih spletnih portalov-------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana--------------------------------------------------------------------
gnu
05. 04. 2014 01.22
+5
naj raj blokirajo zvočnike na tistih stolpičih.
stopislamisationofeurope
06. 04. 2014 17.22
+0
Mb128
04. 04. 2014 12.38
+2
Ja, sodišče je tudi odredilo umik blokade twiterja. In posledica? Twiter je še vedno blokiran zato lahko upravičeno sklepam da se bo enako zgodilo z Youtubom. Odločba sodišča gor, odločba sodišča dol, dokler bo na oblasti Erdogan se bojim da bo tako. In kje so naši prijatelji, zavezniki američani?! Sorry, sem pozabil, Ukrajina, Krim, interes skratka. In ta interes je vzrok za vso zmedo tudi to turško.
luckyss..
04. 04. 2014 12.22
+3
Costaa10
04. 04. 2014 11.39
+8
Spet nepopolno poročanje in pranje možganov. Ljudje, ali veste kakšno razpravo je bilo slišati na teh posnetkih visokih turških politikov? Dogovarjali so se, da bi iz Sirije izvedli raketni napad na Turčijo, se pravi sami na sebe, obtožili Sirijo napada in začeli vojno z njimi. To je ŠOKANTNO, mediji pa ne samo da ne poročajo na ves glas o tem, še ko objavijo članek ga zavijejo v celofan. Žalostno. To se vam ne zdi pomembno objaviti? Da so planirali napad na svojo državo in svoje ljudstvo z namenom, da bi lahko začeli vojno? Vam se zdi dovolj, če napišete da so se pogovarjali pač o neki morebitni akciji v Siriji? Država, kjer naši svobodni novinarji pišejo svobodno po nareku, sramota!
mafija leva drogeraška
04. 04. 2014 11.26
+2
tudi če bi bil nedostopen, neke škode ne bi blo, ker itak že majo skoraj toliko reklam, kot 24ur.