Tujina

Z blagovno menjavo proti krizi

Volos, 13. 04. 2012 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grki se zoper finančno krizo bojujejo na številne načine. Mesto Volos se je vrnilo v stare čase, ko denarja še ni bilo, in svojim vaščanom omogočilo blagovno menjavo, uvedli pa so tudi lokalno valuto TEM.

Se vračamo v čas blagovne menjave?
Se vračamo v čas blagovne menjave? FOTO: Reuters

Rešitev, ki se morda komu zdi povsem nerealna, v praksi odlično deluje. Osrednji trg v mestu z okoli 71.000 prebivalci je poln stojnic, na katerih meščani prodajajo svoje izdelke in tržijo svoje storitve. V zameno za dve glavi solate nekdo ponuja popravilo oblačil, nekdo drug trguje s kruhom in mesom, štiričlanska družina se bo z zamenjavo pridelanih izdelkov ostrigla pri lokalnem frizerju, če pa vam izdelkov ne uspe prodati ali zamenjati, vam napišejo poseben obrazec, na katerem je navedena vrednost, s katero lahko ob naslednjem nakupu trgujete. Ime njihove lokalne valute je TEM. Vse skupaj je še zabeleženo v računalniški sistem, da ni poneverb in zmot.

Meščani so navdušeni. "Lahko trgujem s tistim, kar sama pridelam, in ponosna sem, da se zmorem tudi tako preživljati," nov sistem, v katerega je vključenih že okoli 800 članov in se vsak dan širi, ocenjuje zadovoljna meščanka. "Dosegli smo dno. Čas je, da začnemo drugače razmišljati in delovati."

Pristaniško mesto se s svojo valuto bori proti gospodarski krizi.
Pristaniško mesto se s svojo valuto bori proti gospodarski krizi. FOTO: Thinkstock
Meščani Volosa so prepričani, da jim sistem blagovne menjave in uvedba lokalne valute daje novo upanje za izhod iz gospodarske krize.
Meščani Volosa so prepričani, da jim sistem blagovne menjave in uvedba lokalne valute daje novo upanje za izhod iz gospodarske krize. FOTO: Thinkstock

"To je odlična ideja, saj z njo ljudem sporočamo, da lahko vsak od nas nekaj ponudi v zameno za tisto, kar si želi kupiti. In za to niti ne potrebujemo evra," je navdušen prodajalec otroškega spodnjega perila, ki svoje izdelke izmenjuje za najrazličnejše storitve. "Lahko si privoščim tečaj računalništva ali pa tečaj tujega jezika."

Industrije v mestu praktično ni več in brezposelnost raste iz dneva v dan. Ljudje so bili obupani, alternativni sistem pa jim je dal svežega zagona, poudarja župan Panos Skotiniotis. "Mislim, da je to odličen izhod iz gospodarske in socialne krize, ki je zajela Grčijo. To je iniciativa, ki ne zamenjuje evra, ampak ga začasno nadomešča. Obe valuti lahko soobstajata," je še prepričan župan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri..Oci
14. 04. 2012 20.03
+1
SAMO VPRAŠANJE ČASA JE, KDAJ BO "TROIKA" PREPOVEDALA TAKO MENJAVO.... SAJ OD TEGA NE POBERE NIČ DAVKOV !!!!!
Odpri..Oci
14. 04. 2012 20.02
+1
V Sloveniji bi šlo kaj takega malce težje.... saj je celo v Zakonu u DDV napisano, da je potrebno davek (DDV) plačati tudi v primeru "blagovne menjave"..... in tu nastane problem...... DURS pač ne "vzame" dveh jajc in štirih jabolk, če "zamenjaš" 10 jajc za 20 jabolk.... DURS jemlje samo denar.... in zato bo denar vedno prisoten.... Ne zaradi ljudi.... ampak zaradi države in njenih birokratskih riti !!!!!! . PS : Če z sosedom izvedeta zgoraj omenjeno menjavo.... in ne plačata (oba) davka državi, se taka menjava šteje za "trgovanje na črno" in za davčno utajo !!!!! Brez heca.... tako je zapisano v "naših" davčnih zakonih !!!!!! . PSS : morda jajca in jabolka niso prava primerjava..... če pa gre za frizerko in Avtomehanika, ki si izmenjata usluge... potem pa PS velja dobesedno !!!!!
bumbleba
14. 04. 2012 21.57
+3
Kaj pa, če nekomu jabolko pade z žepa na tla, nekomu drugemu pa hruška, in potem "slučajno" dobita drug od drugega na tleh? To pa pol ni več zavestna blagovna menjava. Morata potem uradno nesti na urad za izgubljene predmete, in če lastnik ne pride iskat, lahko obdržita ? :D
Odpri..Oci
14. 04. 2012 19.47
+4
Tisti trenutek, ko bankirji nimajo več "roke nad ljudmi"z tiskanjem denarja "iz nič".... so ljudje takoj srečnejši... njihovo delo oz. storitve pa dobijo realno vrednost !!!! Tudi Slovenija bi morala uvesti oz. "vrniti" vzporedno valuto fašističnemu EUR-u....
upornik_007
14. 04. 2012 00.05
+4
hocemo svet brez denarja!
bumbleba
14. 04. 2012 01.27
+1
To pa res ni problem, podari ga klošarju, ko greš mimo, pa bo.
okhasan
13. 04. 2012 21.18
+6
to sem že doživela , ko sem živela v Ukrajini po razpadu SSSR. Smo menjali med na vse , kar smo hoteli. Da lahko preživiš ,ob blagovni menjavi , sploh ne potrebuješ denarja. Pa še ljudje so med seboj bolj povezujejo . pristno in ne preko računalnika.
Nimivseeno
13. 04. 2012 17.18
+6
Privatne banke (ECB) tiskajo denar iz nič in ga posojajo za draga posojila drugim. Vrnjeno dobijo glavnico in obresti. Ker obresti ni nihče natisnil, denarja manjka in narod pride v ciklične krize že od 1913 dalje. Za poplačilo obresti se je potrebno zadolžiti novega denarja. To je naš vrh civilizacije, naš uspeh. BRAVO.
bumbleba
13. 04. 2012 17.48
Bi ta problem rešilo, če bi banke kreirale tudi obresti in jih recimo prištevale porazdeljeno po vseh računih ? Na ta način bi se dolg vsaj teoretično vedno lahko vrnil. Vprašanje je sicer, kaj je sploh smisel za banke, da zahtevajo obresti, naj si pač naprintajo en fiksen znesek zase (zakonsko omejen) za storitve ? Ta logika ni nikjer razložena.
Nimivseeno
13. 04. 2012 18.01
+6
Banke (kot je NLB) ne tiskajo svojega denarja, ampak denar ustvarjajo s frakcionirnim bančništvom. (10% depozita mora biti zakonsko v banki, 90% se ga lahko nadalje posoja in zaračunava obresti posojila) Centralne banke, kot je ECB, FED pa si same tiskajo denar. Ti bankirji tudi najbolj podpirajo vojno, ker je vojna za njih dobiček. Država se v času vojne bolj zadolžuje pri privatnih bankirjih. Vlada bi morala kreirati denar. Problem pa nastane, če ga vlada natisne preveč (ni toliko resursov), posledica je inflacija, razvrednotenje denarja.
Nimivseeno
13. 04. 2012 17.15
+1
Zakaj bi se posluževali blagovne menjave? Raje naj sami začnejo tiskati denar in trgujejo z njim tako kot želijo. Ne pa da stradajo kruha, ker PRIVATNE banke ne opravljajo svojega dela in prevelik del želijo zase (draga posojila). Naj vlada sama tiska svoj denar. Primer Hitler, ki se je izkopal iz krize, poplačal reparacije in Nemčijo povedel v velesilo.
bumbleba
13. 04. 2012 17.51
+4
Če tiskaš denar, vedno nastane neka "banka" in nekdo, ki to mora vzdrževati. In tako imaš takoj nekega posrednika. Tiskanje pa s seboj vedno prinese inflacijo, ki ni vezana na vrednost storitev. No, če sproti zapravijo ves kredit, pol ni problem. Samo na ta način, ne prideš nikoli do hiše recimo :)
Nimivseeno
13. 04. 2012 17.12
+2
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake ne odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
Gavrane20
13. 04. 2012 15.04
Veste kaj bi blo tud fajn ne da se lepo nardi tkole usak dela 8 ur na dan karkol pac lejte najde se ze za to ni placan ampak dobi vse zastonj avto stanovanje hrano in usak mesec recimo ksne priboljske tehnolske ane ampak usak more delat 8 ur na dan 5 dni na tedn bum pa bi blo lepo
kim llsung
13. 04. 2012 19.58
+2
bumbleba
14. 04. 2012 01.29
+1
Misliš reči Podobno komunizem ni deloval :D
Roxy79
13. 04. 2012 13.20
+4
Pr nas bi že davkarija postavila svojo stojnico za beležila nakupe.... in vam zaračunala DDV...... v zameno za plačilo DDv-ja bi postavili v košaro poleg stojnice Davkarije eno zeljnato glavo, ali 30dag korenja.
hmm....
13. 04. 2012 12.30
+11
o hudo legendarno ;) js bi tut to!!! to pomeni več delaš, več pridelaš, več imaš...tako vsak dobi kot si prisluži in vsi bi bolj zdravo živeli :))
zlobniCO2
13. 04. 2012 14.14
+2
bumbleba
13. 04. 2012 14.34
+2
A so me spet zbrisal, ker sem resnico povedal.
Gavrane20
13. 04. 2012 12.22
+8
tototo to sm jst mel v mislih nc denarja tak nacin in tak nacin je prihodnost ne pa denar
vera21
13. 04. 2012 12.06
+4
Medsebojna delitev dobrin V tej prihajajoči dobi bo človeštvo razvilo več metod reševanja problemov, ki so povezani z uveljavljanjem načela medsebojne delitve dobrin. Vsak korak v razvoju tega plemenitega načela bo človeštvo pripeljal korak bliže k njegovemu izvoru. Postopoma se bo razvilo novo človeštvo, ki bo izražalo več in več tega božanskega potenciala. V prvi fazi bo poudarek na prerazporeditevi dobrin, vsak narod bo dal v skupni sklad na razpolago tisti del sredstev, ki jih ima v presežku. Svetovne dobrine si bomo delili prek prefinjene oblike blagovne menjave, dokler človekova notranja božanskost ne bo v človeku prebudila želje po preprostejši metodi izgradnje njegovega ekonomskega življenja. Sledila bo faza osvobajanja človeštva od trdega nepotrebnega dela. Stroji bodo postopoma od človeka prevzeli naloge proizvodnje. Nekega dne bomo tako izdelovali vse izdelke, ki jih potrebujemo za vsakdanje življenje. To bo pripeljalo do samozadostnosti, ki je danes nepredstavljiva, tako velike so danes razlike med narodi v razvoju in sredstvih. Ti stroji bodo človeka osvobodili, da bo lahko raziskoval svojo notranjo naravo in si zagotovil napredek proti božanskosti. Sčasoma bomo te stroje ustvarjali z voljo. Z močjo svojega razsvetljenega uma bo človek zbral skupek sil in ustvaril te instrumente in naprave, prek katerih bo zadovoljil vse svoje potrebe. Potem si bodo ljudje delili vire in sadove duha. Ustvarjalnost, kot ji še nismo bili priča, bo preoblikovala človeško življenje in v tej novi življenjskosti in lepoti si bodo vsi ljudje delili. Tako se bodo ljudje sebi izkazali kot bogovi. Vse to je odvisno od človekovih pravilnih odločitev v tem trenutku: njegove sposobnosti za potrebno odrekanje v skupno dobro. Ko bo to dosegel, se bo človeku odprla pot, da se izvije iz tistih samozadanih omejitev, ki ga imajo zdaj v oblasti. Z našega gledišča človek te pogoje začenja izpolnjevati. Že se kažejo znaki, da se človeštvo vsak dan bolj zaveda, da mu je preostalo resnično malo časa, da doseže potrebne spremembe. Kmalu se bo porodil nov občutek enosti, občutek pripadnosti eni družini bratov in sester. Človeška življenja bo krojila nova in boljša usmeritev in skupaj, v naraščajoči harmoniji, bodo ljudje naredili korake, ki jim bodo zagotovili napredek. Človekovo vse večje zavedanje njegove usode in namena ga bo poneslo naprej in mu razsvetljilo pot. Tako bo človek uveljavil faze medsebojne delitve, na vsaki stopnji bo izražal naprednejše vidike svoje božanske narave, v vse večjem žaru bo razkrival veličino te narave. V tem prihajajočem času je treba še veliko postoriti, da bi zgrabili priložnosti, ki se zdaj predstavljajo človeštvu, da bi se razvijalo v povsem povišanem ritmu. Še nikoli doslej niso bile v ta namen na voljo tako močne energije. Tako je ta čas edinstven. Enkratna je tudi prisotnost med vami, prisotnost Princa miru, glasnika nove zore, in vse večjega števila njegovih učencev. Pod našim modrim vodstvom bo človek spoznal svojo resnično veličino in izpolnil svojo usodo. Mojster -, prek Benjamina Crema (februar 1982)
hellbastard666
13. 04. 2012 11.43
+3
ojej zdej bo pa nato pripeljau demokracijo v to mesto
matic cad
13. 04. 2012 11.20
+10
-srebro ( 31g 99% čistoče).............30€ -suhi kvas............................................ -kava..................................................... -moka................................................... -tuna ribe............................................. -baterije AA, AAA................................. -otroške mlečne formule................. -sladkor............................................... -olje........................................................ -sol........................................................ - cigarete - žgana pijača - itd, itd, itd Zakaj je težko ko greš v trgovino vsakič vržti v košarico 1 dodatno kavo, 1 paket suhega kvasa, 1 kg moke več. Samo daste v omaro ali v klet imate nekaj hrane rezerve, če pride do ekonomskega kolapsa ali pa samo visoke inflacije saj ni treba nobenemu govorit samo vsakič kupiš dodatno nekaj živila ali surovine in shraniš. Če se nič ne zgodi samo porabiš sproti oz. porabiš najstarejša živila in zamenjaš z novim ali pa če izgubiš službo imaš vsaj od 1 do.3 mesece hrane praktično zastonj. Veste ko pride huda kriza, protesti, draga nafta...... postanejo zelo poceni surovine zelo dobra menjava za kar ti rabiš...... Malo pripravljen biti ni neumno
tomazbodner
13. 04. 2012 11.10
+21
Ej, pazite malo, Grki, da vas kdo ne pride osvoboditi in vam povrniti demokracije...
wsharky
13. 04. 2012 11.05
+16
... tudi v sloveniji je potrebno uvest blagovno menjavo ... in smo reseni ...
bumbleba
13. 04. 2012 11.30
+2
Dolg boš še vedno moral vrniti v evrih. Se pravi davki ne uidejo. Tudi penzioniste in invalide bo moral nekdo plačevati. Hebali smo ježa, v glavnem.
Geronemo
13. 04. 2012 14.49
+2
bumleba: Zakaj pa? Povej ti meni, kdo ima do tebe pravico zaračunavati za življenje na tem planetu? Je to za tvoje pojme biti svoboden v svobodni družbi? Vsi imajo fokus na plačilo, denar, dolg in spet plačilo... c c c
bumbleba
13. 04. 2012 15.21
+3
Če pri nekomu vzameš kredit, se najbrž strinjaš, da si mu dolžan vrniti ? Če bi ti nekomu nekaj naredil, bi verjetno nekaj zahteval za plačilo ? Ali pa boš delal kar zastonj in proč prišel od lakote ? Svoboden pa danes ni nihče. Če hočeš biti popolnoma svoboden, moraš izpolnjevati pogoj - ne smeš se bati ničesar (ne kakršne koli izgube, lakote, smrti (sebe ali kogarkoli), življenja) Takoj, ko imaš nekaj, kar se ti lahko vzame, že nisi več svoboden...
kajenjeubija
13. 04. 2012 10.36
+26
Aleluja!!! Končno!!! Ob takih novicah za trenutek pomislim: mogoče pa ne bo šlo vse skupaj tja v tri krasne... V dokumentarcu "The Money Fix" proti koncu filma odlično predstavi nekaj različnih alternativ denarju oz. različne možnosti "blagovne" menjave. Definitivno priporočam ogled vsem, ki jim še vedno ni jasno, da smo sužnji, da je čisto vseeno, a je pri nas na oblasti L ali D opcija... Je treba stopit korak nazaj in pogledat the big picture.Vsekakor je po tem marsikaj bolj logično, jasno...
kajenjeubija
13. 04. 2012 10.52
+7
Prosim da ne izbrišete komentarja, saj ne vsebuje kletvic, ne vsebuje sovraštva, ne vsebuje povezav na druge internetne strani, skratka je hudo dobronameren, izobraževalni komentar. Prosim pustite ljudem, da didijo kaj drugega kot samo 24ur, da pridejo do drugaččnih resnic, kot jih ponujate vi... "The Money Fix" je dostopen na spletni strani, ki je ne bom pisal, ker bo kmentar izbrisan... Google ==> išči "true activist" ==> klik na prvi link ==> klik na "Documentaries" ==> Money & Economics ==> The Money Fix – a Documentary for Monetary Reform
bumbleba
13. 04. 2012 10.58
+7
Je zanimiv film. Ampak alternativa v filmu deluje samo, dokler v njej sodelujejo samo delavni ljudje, pa da krediti in debiti posameznikov ne narastejo preveč, se pravi, ne moreš se lotiti nekih hudih investicij. Ampak za osnovno primitivno življenje je dober sistem.
hansy
13. 04. 2012 10.30
+10
Kolk pa njihove prodajalke ljubezni kasirajo? Tudi dve solati?!
Jimi1
13. 04. 2012 10.57
+18
pikaaapokaaa
13. 04. 2012 11.03
+8
hellbastard666
13. 04. 2012 11.40
+2
HooplaToopla
13. 04. 2012 10.28
+6
komaj so uvedli skupno valuto evro pa so se že potrudili, da nas spravijo nazaj v srednji vek, ko je skoraj vsako mesto kovalo svoj denar. Pa blagovna menjava. Zadnji, ki je to poskušal uvajati je bil Gadafi pred kakimi 20 leti. Ko so stvari tako daleč, da je potrebna blagovna menjave, je čas da se začnemo ozirati po puškah.