Z blagovno menjavo proti krizi

Grki se zoper finančno krizo bojujejo na številne načine. Mesto Volos se je vrnilo v stare čase, ko denarja še ni bilo, in svojim vaščanom omogočilo blagovno menjavo, uvedli pa so tudi lokalno valuto TEM.

Tržnica

Se vračamo v čas blagovne menjave? (Foto: Reuters)

Rešitev, ki se morda komu zdi povsem nerealna, v praksi odlično deluje. Osrednji trg v mestu z okoli 71.000 prebivalci je poln stojnic, na katerih meščani prodajajo svoje izdelke in tržijo svoje storitve. V zameno za dve glavi solate nekdo ponuja popravilo oblačil, nekdo drug trguje s kruhom in mesom, štiričlanska družina se bo z zamenjavo pridelanih izdelkov ostrigla pri lokalnem frizerju, če pa vam izdelkov ne uspe prodati ali zamenjati, vam napišejo poseben obrazec, na katerem je navedena vrednost, s katero lahko ob naslednjem nakupu trgujete. Ime njihove lokalne valute je TEM. Vse skupaj je še zabeleženo v računalniški sistem, da ni poneverb in zmot.

Meščani so navdušeni. "Lahko trgujem s tistim, kar sama pridelam, in ponosna sem, da se zmorem tudi tako preživljati," nov sistem, v katerega je vključenih že okoli 800 članov in se vsak dan širi, ocenjuje zadovoljna meščanka. "Dosegli smo dno. Čas je, da začnemo drugače razmišljati in delovati."

Mesto Volos v Grčiji

Pristaniško mesto se s svojo valuto bori proti gospodarski krizi. (Foto: Thinkstock)

Grčija proti krizi

Meščani Volosa so prepričani, da jim sistem blagovne menjave in uvedba lokalne valute daje novo upanje za izhod iz gospodarske krize. (Foto: Thinkstock)

"To je odlična ideja, saj z njo ljudem sporočamo, da lahko vsak od nas nekaj ponudi v zameno za tisto, kar si želi kupiti. In za to niti ne potrebujemo evra," je navdušen prodajalec otroškega spodnjega perila, ki svoje izdelke izmenjuje za najrazličnejše storitve. "Lahko si privoščim tečaj računalništva ali pa tečaj tujega jezika."

Industrije v mestu praktično ni več in brezposelnost raste iz dneva v dan. Ljudje so bili obupani, alternativni sistem pa jim je dal svežega zagona, poudarja župan Panos Skotiniotis. "Mislim, da je to odličen izhod iz gospodarske in socialne krize, ki je zajela Grčijo. To je iniciativa, ki ne zamenjuje evra, ampak ga začasno nadomešča. Obe valuti lahko soobstajata," je še prepričan župan.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 44
Odpri..Oci 14.04.2012 20:03:54
SAMO VPRAŠANJE ČASA JE, KDAJ BO "TROIKA" PREPOVEDALA TAKO MENJAVO.... SAJ OD TEGA NE POBERE NIČ DAVKOV !!!!!
Več komentarjev