Tujina

Proti divjim lovcem in za preživetje vrst se bodo borili z vojsko

Cape Town/Yaounde, 25. 02. 2012 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Divji lov na ogrožene živalske vrste v Afriki se kljub opozorilom državnih oblasti še vedno nadaljuje. Okli slonov in rogovi nosorogov imajo preveliko vrednost, da bi se jim dobička željni lovci lahko uprli, zato se bo zdaj proti njim borila vojska.

V zadnjih šestih letih so divji lovci pobili več kot tisoč afriških nosorogov.
V zadnjih šestih letih so divji lovci pobili več kot tisoč afriških nosorogov. FOTO: Reuters

Samo v prvih dneh letošnjega leta so divji lovci v Južni Afriki pobili 54 nosorogov. Pobijajo jih zaradi njihovih rogov, ki so vredni na tisoče evrov. Južnoafriške oblasti so zaskrbljene zaradi porasta divjega lova, zato so se odločile, da se bodo proti lovcem borile z vojsko, poročajo svetovni mediji.

Divji lovci so lani v Južni Afriki ubili rekordnih 450 nosorogov, njihove rogove pa izvozili na Bližnji vzhod in druge predele Azije.

Več sto vojakov je že izurjenih za boj z lovci na nosoroge, na uvajanje pa so poslali še dodatnih 600 vojakov, ki naj bi ob državni meji ustavili tihotapske tolpe, ki rogove nosorogov preprodajajo za več kot 40.000 evrov na kos. Minister za pravosodje Jeff Radebe je povedal, da bodo ti vojaki stražili mejo z državami Zimbabve, Svazi in Lesoto.

Vlada pravi, da naj bi bilo letos ubitih že več kot 50 nosorogov, od tega 26 v Krugerjevem nacionalnem parku, 13 pa v pokrajini Limpopo. Divji lovci uporabljajo vedno nove metode lova, pomagajo pa si celo s helikopterji, s katerimi izsledijo nosoroge v težje dostopnih predelih države. Lovci na rogove živali ustrelijo s puščico z anestetikom, nato pa z motornimi žagami živalim porežejo rogove. V zadnjih šestih letih so divji lovci ubili več kot tisoč afriških nosorogov.

Črni nosorogi sodijo med najbolj ogrožene živalske vrste. Da bi jim rešili življenje, jim naravovarstveniki pogosto preventivno odstranijo rog, saj tako postanejo nezanimivi za divje lovce.
Črni nosorogi sodijo med najbolj ogrožene živalske vrste. Da bi jim rešili življenje, jim naravovarstveniki pogosto preventivno odstranijo rog, saj tako postanejo nezanimivi za divje lovce. FOTO: Reuters

V rogovih nosoroga sestavine z zdravilnimi učinki?

Povpraševanje po rogovih nosorogov se je v zadnjih letih močno povečalo, trg pa so predvsem azijske države. Še posebej so priljubljeni na Kitajskem in v Vietnamu, kjer menijo, da imajo rogovi močne zdravilne lastnosti. Čeprav se tržne cene na črnem trgu zelo razlikujejo, pa trgovci v Vietnamu ponujajo od 24 do 100 evrov za gram nosorogovega roga, kar je dvakrat več od cene zlata in dražje od kokaina. Toda znanstveniki zatrjujejo, da so rogovi iz enakih snovi kot nohti in zato nimajo dokazanih zdravilnih učinkov.

Zaradi domnevnih zdravilnih učinkov so ljudje pripravljeni za rogove nosorogov odšteti celo bogastvo.
Zaradi domnevnih zdravilnih učinkov so ljudje pripravljeni za rogove nosorogov odšteti celo bogastvo. FOTO: Reuters

Prodaja slonovine podpira nasilje v osrednji Afriki

V velikih težavah pa so poleg nosorogov tudi sloni. V osrednji Afriki se tako oblasti borijo proti lovcem na slone. Samo v Kamerunu so zaradi slonovine letos pobili že več kot 300 živali. Oboroženi sudanski divji lovci so pred kratkim ubili več prosto živečih slonov v nacionalnem parku Bouba Ndjida na kamerunsko-čadski meji. Upravitelji parka so zaskrbljeni, saj so slonje sirote v nevarnosti zaradi lakote in žeje. Omenjene nasilne slonje smrti tako še dodatno ogrožajo populacijo slonov v Kamerunu, kjer naj bi jih bilo le še med 1000 in 5000.

V začetku tedna so ob ogledu parka tamkajšnji zaposleni našli 100 slonjih trupel, bojijo pa se, da jih je na neraziskanih delih narodnega parka zagotovo še več. Tamkajšnje oblasti ob tem zatrjujejo, da se je neusmiljen boj proti divjim lovcem šele začel.

Slonovino iz zahodne in osrednje Afrike tihotapijo v Azijo in Evropo, z denarjem financirajo nakup orožja in s tem spodbujajo nadaljnje nasilje na kriznih območjih v osrednji Afriki.
Slonovino iz zahodne in osrednje Afrike tihotapijo v Azijo in Evropo, z denarjem financirajo nakup orožja in s tem spodbujajo nadaljnje nasilje na kriznih območjih v osrednji Afriki. FOTO: Reuters

Poznavalci pojasnjujejo, da je sicer običajno, da oborožene tolpe divjih lovcev med sušnim obdobjem prečkajo mejo s Sudanom, kjer nato pobijajo slone zaradi slonovine, vendar so razsežnosti zadnjega pokola nepredstavljive, sploh v primerjavi s preteklimi leti. Slonovino iz zahodne in osrednje Afrike nato tihotapijo v Azijo in Evropo, z denarjem financirajo nakup orožja in s tem spodbujajo nadaljnje nasilje na kriznih območjih v osrednji Afriki.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
27. 05. 2015 15.07
V Maleziji imajo smrtno kazen za za posedovanje mamil , verjetno tudi v Maleziji kot v Aziji na splošno trgujejo s to robo ( nosorogovi rogovi slonovi okli in še kaj ) pa naj še za to uvedejo smrtno kazen ,vsekakor če pogledaš gornje slike ne moreš drugega reči kot zločin nad živalmi
glich
25. 02. 2012 15.52
+7
lovci so samo del problema, kaj pa vsi tisti ki take stvari dejansko kupujejo?
fas231
25. 02. 2012 13.30
+10
Ko bomo zastrupili reke in naravo ,pobili vse živali na tem planetu,ter posekali vsa drevesa ,tedaj bomo spoznali ,da denar ni vse !!
Desktop.Messiah
25. 02. 2012 11.52
+2
To je odlična priložnost za ekskluziven lovski aranžma namenjen najbolj petičnim pripadnikom mednarodnega jet-seta: lov na ZADNJEGA črnega nosoroga,....je lahko še bolj noro?
Winja
25. 02. 2012 10.03
+3
BRAVO. * če bi jst tm žiu bi biu prostovolc!
yamahar1
25. 02. 2012 09.58
+9
Za tiste, ki to delajo, bi morali razglasiti kazen: 10let zapora, kot drugo pa bi jim mogli izpuliti vse nohte na nogah in rokah. Mislim, da tako nebi niti eden več pomislil, da bi npr. slonu izpulil okle!!!!!!
yamahar1
25. 02. 2012 10.03
+8
Pa še nekaj 24ur...moram vas pohvaliti, da ste končno objavili kakšen tak članek. Čim več tega, da bodo ljudje ozaveščeni!!
bobipu
25. 02. 2012 09.53
+3
toj pa ena izmed najpametnejših stvari k jo je človek naredu odkar sm se js rodila
PORTOS13
25. 02. 2012 09.40
+8
Končno pravilna odločitev. Tako bi morali narediti tudi pri zaščiti pragozda, ki ga neusmiljeno izsekavajo a , kot vemo se zaradi njega obnavlhja kisik, itd. Če bomo hoteli preživeti, bomo morali sprejeti radikalne ukrepe v zvezi z ohranjanjem planeta. Za kršilce pa najhujše kazni, takšnekot so jih namenili tem živalim in.....
slovenec09
25. 02. 2012 08.20
+10
Bu?ko Štru?ko
25. 02. 2012 07.18
+42
Simple: oblsti naj odprejo lov na divje lovce. 10.000€ nagrade na glavo, pa se bodo kmalu lovci še med sabo začel šicat!
word
25. 02. 2012 08.09
+10
slovenec09
25. 02. 2012 08.20
+8
2Shy
25. 02. 2012 08.58
+17
ja, pa naj jim odsekajo bingeljce...kot oni to naredijo nosorogom...
yokerxdinterfan
25. 02. 2012 10.38
+1
mislim da bo dost če jim sam nohte populijo pa o