Tujina
Oglas

Z zdravjem povezan vedenjski slog 2012

Ljubljana, 25. 09. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Denarne nagrade v vrednosti 1500 evrov in druge praktične nagrade za sodelujoče.

(Foto: Inštitut za varovanje zdravja)
(Foto: Inštitut za varovanje zdravja) FOTO:
Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog 2012, ki jo Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) v sodelovanju z regijskimi zavodi za zdravstveno varstvo in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani izvaja od začetka junija, se končuje. Danes smo namreč še zadnjič posredovali opomnik vsem tistim, ki so bili na podlagi naključnostnega vzorca izbrani v vzorec 16.000 prebivalcev Slovenije in doslej še niso odgovorili. Do zdaj je na vprašalnik odgovorilo 53,7 odstotka naključno izbranih, najbolj odzivni so bili doslej na Koroškem. V zahvalo vsem sodelujočim v raziskavi pa smo pripravili tudi lepe nagrade. Prva nagrada znaša 500, druga 300, tretja pa 200 evrov. Med sodelujočimi bomo izžrebali še 5 nagrad po 100 evrov in 53 praktičnih nagrad, pretežno povezanih z zdravim življenjskim slogom. Z raziskavo, ki poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje RS, želimo pridobiti nove podatke o tistih vedenjih in navadah, ki neugodno vplivajo na naše zdravje in ga ogrožajo. Pridobljeni podatki bodo podlaga za oblikovanje ustreznih preventivnih programov za boljše zdravje nas vseh.

Odzivnost po vseh regijah zelo dobra

Do 10. septembra 2012 je vprašalnik izpolnilo 53,7 odstotka od 16.000 naključno izbranih prebivalcev Slovenije. Najvišjo odzivnost, in sicer 59,4 odstotka, smo zabeležili v koroški zdravstveni regiji, sledi kranjska s 57,2 odstotka in goriška zdravstvena regija s 56,8 odstotka. Nato sta se zvrstili novomeška (54,7 odstotka) in murskosoboška zdravstvena regija (54,2 odstotka), v drugih regijah pa smo zabeležili nekoliko nižjo odzivnost – 52,7 odstotka v ljubljanski regiji, 52,5 odstotka v mariborski ter 52,4 odstotka v celjski in koprski zdravstveni regiji. ''Zelo smo zadovoljni z odzivnostjo naših prebivalcev v anketi, saj smo že v prvem delu dosegli cilj, to je 50-odstotna odzivnost, ki predstavlja tisto mejo, ko lahko govorimo o dovolj kakovostnih podatkih. Na ta način bomo namreč lahko ugotovili dejansko stanje v Sloveniji na področju vedenjskega sloga, ki je tesno povezan s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, in s tem oblikovali učinkovite preventivne programe in zdravstvene aktivnosti za izboljšanje zdravja nas vseh,'' je pojasnila Jožica Maučec Zakotnik z IVZ in dodala: "Najlepše se zahvaljujemo vsem, ki so si vzeli nekaj minut časa in izpolnili vprašalnik, vse ostale, ki so tokrat še zadnjič prejeli naše povabilo in prošnjo za sodelovanje, pa znova prosimo za sodelovanje. Večji kot bo odstotek sodelujočih, zanesljivejši bodo zbrani podatki, na podlagi katerih bomo lahko zasnovali učinkovite preventivne programe. Hkrati vabimo vse, da se udeležijo katerega od brezplačnih strokovnih preventivnih zdravstvenih programov za zdrav življenjski slog, ki se izvajajo v preventivnih centrih v zdravstvenih domovih."
(Foto: Inštitut za varovanje zdravja)
(Foto: Inštitut za varovanje zdravja) FOTO:

Skupaj 61 denarnih in praktičnih nagrad za sodelujoče
"V zahvalo za sodelovanje v raziskavi je IVZ pripravil tako denarne kot druge praktične nagrade. Prva nagrada znaša 500, druga 300, tretja pa 200 evrov. Izžrebali bomo tudi 5 nagrad po 100 evrov in 53 praktičnih nagrad, povezanih z zdravim življenjskim slogom," je povedala Jožica Maučec Zakotnik z IVZ, ki je tudi prispevala vse denarne nagrade, in sicer iz sredstev, s katerimi je bila nagrajena kot najuspešnejša Slovenka leta 2011 po izboru revije Onaplus. Med drugimi nagradami, ki jih bomo podelili, lahko sodelujoči v anketi osvojijo vikend pakete v Sava Hotelih v Termah Lendava, Kranjski Gori in Zdravilišču Radenci, mestno kolo, karte za obisk slovenskih zdraviliščih, tečaj angleškega jezika, ogled Škocjanskih jam in še številne druge praktične nagrade. V nagradno žrebanje bodo vključeni vsi anketiranci, ki bodo izpolnjen vprašalnik do konca septembra 2012 vrnili po pošti oziroma ga izpolnili prek spleta. Nagrade bomo izžrebali v mesecu oktobru.
 

 Stopnja odgovora v %
SLOVENIJA53,7
Celje52,4
Nova Gorica56,8
Koper52,4
Kranj57,2
Ljubljana52,7
Maribor52,5
Murska Sobota54,2
Novo mesto54,7
Ravne59,4

 

NAGRADE

1. nagrada: 500 EUR
2. nagrada: 300 EUR
3. nagrada: 200 EUR

Ostale nagrade:

5 x 100 EUR
1 x mestno kolo BAUER
1 x vikend paket za 2 osebi v Zdravilišču Radenci (polpenzion)
1 x vikend paket za 2 osebi v Kranjski Gori (polpenzion)
1 x vikend paket za 2 osebi v Sava Hoteli v Termah Lendava (vikend paket)
5 x nočitev z zajtrkom v penzionu v Kranjski Gori
10 x vstopnice za ogled Škocjanskih jam
5 x celodnevno kopanje v Termah Krka
18 x kart za kopanje v Termah 3000
1 x 10-urni tečaj angleščine
1 x slikarska delavnica
2 x panoramska vožnja z odprtim avtobusom po Ljubljani
2 x vožnja s splavom po reki Krki
2 x knjiga o Postojni
3 x mesečne fitnes karte v Kranju

Projekt podpira tudi družba Sava Turizem, ki od Gorenjske in do Pomurja pod skupno blagovno znamko Sava Hotels & Resorts združuje šest prepoznavnih turističnih središč: Terme 3000, Zdravilišče Radenci, Terme Banovci, Terme Lendava, Terme Ptuj in Sava Hoteli Bled.

Dodatne informacije:
Inštitut za varovanje zdravja RS
Odnosi z javnostmi

Mitja Vrdelja
Telefon: 01 2441 572
E-pošta: mitja.vrdelja@ivz-rs.si
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja